Terrasana) 50 g syropu klonowego 50 g oleju kokosowego 50 g masła z orzechów laskowych (Terrasana) 1 czubata łyżka surowego kakao (Terrasana) szczypta soli himalajskiej Masa orzechowa: 150 g pasty kokosowego (120 g stałej części + 30 g oddzielającego się oleju kokosowego) 150 g masła z białych orzechów (Terrasana) 30 g syropu klonowego 1 czubata łyżka proszku maca (Terrasana) Przygotowanie(...)spód przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie standardowa keksówka) i dokładnie ugnieć spód ciasta. Wstaw do lodówki. W międzyczasie przygotuj masę "serową". Do rondelka przełóż pastę kokosową i podgrzewaj ją do momentu rozpuszczenia, cały czas mieszając. Następnie zdejmij z ognia i dodaj pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj. Przelej masę kokosowo-migdałową na wierzch wyłożonego spodu
Zdrowie na języku :PJak się okazuje reklama i słodycze to idealne połączenie. Na rynku obecnych jest wiele firm, które oferują reklamowe słodkości, jednak warto zastanowić się, którą ofertę wybrać
KorniszonkiWiosenne danie, pełne zielonych warzyw z kremową kaszą ugotowaną jak risotto. Zdrowsze od ryżowej wersji. To nasza wariacja na temat spaghetii primavera, kultowej pasty zrobionej z nowalijek. Prima vera po łacinie oznacza pierwszą porę roku, czyli wiosnę i takie ma też znaczenie we wszystkich językach romańskich. Czasem bywa jeszcze używane do opisania wieku, np. Ha già compiuto trenta primavere(...)inne konotacje. W 1975 r. w nowojorskiej restauracji Le Cirque szef Sirio Maccione po raz pierwszy podał gościom spaghetti primavera, zyskując nieśmiertelność i wieczne miejsce panteonie kulinarnych sław. Prosta pasta, ale niezwykle smaczna, jest dzisiaj jednym z kanonicznych makaronów, podawanych kiedy na rynku pojawiają się nowalijki. W obecnych czasach, kiedy przez cały rok można kupić świeże warzywa, uprawiane w szklarniach
Niedzielny kucharzJajka faszerowane pastą cytrynowo-bazyliową z groszkiem to dietetyczna wersja Świąt Jajka najlepiej podawać polane sosem np. chrzanowym, smakuje rewelacyjne! Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 10 – 12 sztuk Składniki: 5 – 6 jajek 100 g mrożonego groszku 60 g awokado 70 g cukinii garść bazylii 2 łyżeczki cytryny skórka(...)Podsmażyć awokado 4. Zblenderować groszek i awokado 5. Dodać bazylię 6. Skropić cytryną i doprawić 7. Nałożyć farsz na połówki jajek Poprzedni 1 z 7 Następny Artykuł Jajka faszerowane pastą cytrynowo-bazyliową z groszkiem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plhansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: tortille kilka plasterków polędwicy łososiowej pasta z suszonymi pomidorami sałata lodowa papryka pęczek rzodkiewek ogórek Ogórek, paprykę i rzodkiewki umyć, pokroić w paseczki. Tortille smarujemy pastą, układamy sałatę po całości, na sałatę plastry wędliny i całość
kulinarnyswiatdominajważniejsze - przepis i wykonanie by Mąż ;) SKŁADNIKI (dla 4 osób) 500 g mięsa z udek kurczaka ciemny sos sojowy 2 cebule 4 łyżki cukru trzcinowego czerwona pasta chili PRZYGOTOWANIE Kurczaka kroimy w paski lub większą kostkę. Cebule w piórka. Mięso przekładamy do miski i zalewamy kilkoma łyżkami sosu sojowego. Dodajemy pastę chili (według upodobań). Całość
Moje Kuchenne Rewelacjemożliwości jakie dają. Można potraktować je najprościej jako dodatek do obiadu. Ale najlepsze jest to ile zaskakujących i oryginalnych dań można z nich wyczarować. Gulasze, wege kotlety, ciasta, budynie, pasty… to tylko początek wyliczanki. Na pewno pojawi się tutaj mnóstwo przepisów bazujący na kaszach, zarówno w wersji wytrawnej jak i na słodko, ponieważ kasze sprawdzają się doskonale jako baza(...)silikonowej foremce Pulpety piec 20-30minut w temperaturze 180 stopni Można podawać jako dodatek do dania głównego lub same w sobie zaserwować jako główny posiłek z dodatkiem hummusu, past czy warzyw
HealthyCreationsostatnio mignęło zdjęcie domowej granoli i tak sobie pomyślałam, że bardzo dawno sama nie robiłam takiej śniadaniowej mieszanki chrupiących płatków. Mając do dyspozycji cudowne, najlepsze, ekologiczne masełka orzechowe i pasty sezamowe od marki Terrasana postanowiłam to wykorzystać i zrobić granolę w wersji orzechowej . W mieszance znajdziesz zarówno orzechy i nasiona pod normalną postacią, ale także masło z orzechów laskowych (najlepsze(...)pastę sezamową . To chyba najlepsza granola, jaką jadłam ❤ Chrupiąca, intensywnie orzechowa, lekko słodka, idealna z mlekiem, jogurtem czy jedzona solo. Przyznaję, że w tej ostatniej wersji jadłam ją najczęściej 😂 Składniki: 125 g płatków owsianych 125 g płatków orkiszowych 45 g nasion słonecznika 45 g pestek dyni 45 g orzechów pekan 45 g migdałów 60 g tahini
Zdrowie na języku :PJajka faszerowane pachnącą wędzonką pastą pomidorową to ciekawy pomysł na przekąskę jajeczną imprezowego stołu. Fajnie będą prezentować się również na świątecznym stole podczas Wielkanocy. Składniki: 6 jajek 250g wędzonej szynki 140g serka śmietankowego 1 łyżka majonezu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki ostrej szczypta słodkiej papryki sól morska świeżo mielony pieprz Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić(...)talerzu. 2. Szynkę pokroić w kostkę, dodać majonez, koncentrat pomidorowy, paprykę i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać żółtka, serek śmietankowy i ponownie zmiksować blenderem do postaci gładkiej pasty, całość doprawić solą i pieprzem. 3. Farsz umieścić w dekoratorze i nafaszerować połówki białek, lekko oprószyć słodką papryką
Szalona Kuchnia Ewelinysuszonymi pomidorami – Składniki: 5 jajek 6 dużych kawałków suszonych pomidorów 1 czubata łyżka majonezu sól i pieprz do smaku listki świeżej bazylii do ozdoby opcjonalnie szpryca do wyciskania pasty (ale można też nałożyć farsz łyżką) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka faszerowane suszonymi pomidorami – Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek, przekroić na pół, wydrążyć żółtka ze środka. Suszone(...)pomidory odsączyć z zalewy. Do blendera wrzucić żółtka, dodać majonez i odsączone z zalewy suszone pomidory. Zblendować całość na jednolitą pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Połówki jajek (białka) poukładać na talerzyku. Za pomocą łyżki lub szprycy wycisnąć farsz w zagłębienia. Ozdobić listkami świeżej bazylii. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli szukacie więcej inspiracji na zbliżającą się Wielkanoc
Kulinarne PrzebojePrzekąski w formie “masełek”, wszelkie pasty do smarowania pieczywa czy do wykorzystywania ich w wypiekach są niezwykle popularne zwłaszcza w domach, w których mieszkają dzieci. Niektóre jednak zawierają szkodliwe dla zdrowia składniki, takie jak olej palmowy, biały cukier, zagęstniki i konserwanty. Nie wszystkie “smarowidła” należy z diety wyeliminować, bo znaleźć można też takie, które są smaczne i stanowią bogate źródło(...)gramów orzeszków zawiera 567,4 kcal, to jednak ich regularne jedzenie w małych ilościach może pomóc zrzucić nadmierne kilogramy. Z czego powstaje masło orzechowe? Z dostępnych w sklepach past do pieczywa to masło orzechowe wydaje się najzdrowsze. Jest bowiem wyprodukowane przez ucieranie fistaszków. Każdego roku z 29 milionów ton takich orzeszków powstają nawet 73 miliardy słoików gotowego masła
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWielkanoc to czas, kiedy na stołach i w koszyczkach królują babki. Do wyboru mamy drożdżowe, piaskowe i ucierane. Mam dla was przepis na prostą babkę cytrynową
KorniszonkiŚniadaniowa owsianka z pastą sezamową tahini i czerwonymi pestkami granatu to kolejny szybki pomysł na ciepłe słodkie i do tego sycące śniadanie. Jeżeli dodamy do niej mleka roślinnego będzie to śniadanie wegańskie :) Składniki na porcję: 1/2 szkl. płatków owsianych szkl. mleka krowiego lub roślinnego łyżka pasty sezamowej tahini syrop klonowy sezam biały 1/2 granatu Do rondelka wsypać płatki, dodać mleko
wyzwania kuchenneindyka 140 g ryżu brązowego 100 g mleczka kokosowego 2 łodygi selera naciowego 1/2 dużej marchewki ok. 100 g ananasa (może być, ale nie musi), u mnie świeży przyprawy: pasta curry, kolendra mielona, sól, koncentrat pomidorowy lub przecier Ryż gotujemy. Mięso kroimy w paski, smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Pastę curry rozpuszczamy w mleku kokosowym (można użyć suchej przyprawy
Kucharzycailości 1/4 szklanki dodać do kleiku ryżowego. Imbir,czosnek drobno siekamy,szczypiorek kroimy na małe kawałki,dodać to wszystkie pozostałe składniki do pojemnika z kleikiem,wymieszać do uzyskania gładkiej pasty. Pastą natrzeć pokrojoną rzepę .Przełożyć do słoika,obciążyć ,aby rzepy były pokryte zalewą. Lekko zakręcić pokrywkę i odstawić na 3-5 dni w cieple miejsce. Po tym czasie jak skwaśnieje
w mojej kuchni