Prosta i szybka w przygotowaniu klasyczna pasta z awokado. Zrobienie jej jest dziecinne proste i nie zajmie Wam więcej niż 10 minut. Wydrążony miąższ wystarczy przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem i wymieszać z sokiem z limonki, oliwą oraz solą i pieprzem do smaku. Opcjonalnie można także dodać drobno posiekaną szalotkę. Guacamole serwuję na zimno jako dodatek do ciepłych potraw typu(...)wyjmujemy pestkę. Miąższ wydrążamy łyżką i przekładamy do miseczki. Dodajemy oliwę, sok z limonki, sól, pieprz i opcjonalnie posiekaną szalotkę i/lub papryczkę chili. Rozgniatamy widelcem, niekoniecznie na jednorodną pastę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Posypujemy listkami kolendry
cool and mintyZdejmij skórkę, i oczyść z nasion. Soczewicę ugotuj według przepisu ale wlej mniej wody niż sugerują receptury na opakowaniu. Ugotowaną wystudź na sicie. Soczewicę, paprykę i przyprawy zmiksuj na pastę. Potem dodaj posiekany rozmaryn i pestki słonecznika ( ja krótko je podprażyłam). Słodź w lodówce. Pasta dobra jest z pieczywem i warzywami np. z kawałeczkami marchewki lub selerem naciowym
AZgotuj!Jajka faszerowane są idealne nie tylko na Wielkanoc, ale także jako urozmaicenie śniadania czy kolacji. Wiosennym akcentem w przepisie na jajka faszerowane pastą z makreli jest zielony szczypiorek. Jego lekko ostry smak doskonale podkreśla smak wędzonej ryby, delikatnych żółtek i aksamitnego majonezu. Polecam nie tylko na Wielkanoc :-) składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 1 mała wędzona makrela gruby szczypior sól(...)dekoracji. Makrelę bardzo dokładnie oczyszczam z ości, rozdrabniam na małe kawałeczki, dodaję do żółtek, doprawiam solą, pieprzem i majonezem. Całość mieszam widelcem, rozgniatam aż do uzyskania w miarę jednolitej pasty. Farszem wypełniam białka, wierzch posypuję szczypiorem
babka w formieGolonka pieczona w piwie z miodem wspaniale smakuje z chrzanem i musztardą Składniki potrzebne do przygotowania golonek 3-4 golonki wieprzowe Bulion do gotowania golonek 3
KorniszonkiGrzane piwo z jajkami - rozgrzewająca bomba Składniki na piwnego grzańca z żółtkami 500 ml jasnego piwa 2 żółtka 1 duża łyżka drobnego cukru 1 łyżka miodu
Korniszonkimusztardy sarepskiej sól pieprz Jajka gotujemy na twardo. Kiedy ostygną kroimy w drobną kostkę, ogórka również. Wszystkie składniki łączymy z majonezemi musztardą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do pasty możemy dodać nasze ulubione dodatki takie jak szczypiorek czy wędzona makrela . Pasta jest doskonałym dodatkiem na kanapki. Smacznego
KuchcikoweLovepoczytania. Niektórzy twierdzą,że wymyślili go Chińczycy, inni, że makaron znany był już w starożytnym Egipcie. Jednak Włosi upierają się,że to oni i tylko oni są twórcami pasty. Jedna z legend głosi, iż makaron powstał na statku, który przewoził mąkę. Woda zalała worki, po osuszeniu ładowni, pozostały płaty ciasta, którymi nakarmiono niewolników. Druga legenda głosi, że włoski piekarz(...)pojęcia komu wierzyć ale niewątpliwie to Włosi znają się na makaronie najlepiej, to oni rozróżniają ponad 300 gatunków makaronu. Nie bez powodu o tym piszę, dziś do pasty użyłam Mafaldine, pięknie prezentuje się na talerzu, prawda? SKŁADNIKI: 300-400 g. makaronu Mafaldine 3-4 plastry szynki Parmeńskiej (lub inna długodojrzewająca) 1-2 ząbki czosnku masło dobrego gatunku
Kopystką po garachdynią – szakszukę z kurkami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Polecam Wa też inne przepisy na śniadania: – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – tosty francuskie – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna SZAKSZUKA PRZYGOTOWANIE: 15 minut SKŁADNIKI
nietylkopasta.plRozgrzewająca zupa z dyni z korzennymi przyprawami i chili Kremowa zupa z dyni, doprawiona rozgrzewającymi przyprawami korzennymi, to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy marzną zimą. Korzenne
KorniszonkiNaleśniki z sałatką owocową! Pychota Naleśniki to cudowne danie, które można podać dosłownie na 1000 sposobów. Naleśniki można podawać jedynie z sosami, z nadzieniem - słodkim lub
Korniszonkispędzać poranki razem. Staram się również szykować takie śniadania, żeby Miśka również je smakowała. Jednak Jej podniebienia w weekendowe poranki jednak wybierają placuszki. Moje za to z miłą chęcią pastę na kanapki. A że uwielbiam jaja to i takie śniadanie dzisiaj polecam. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że jeśli mamy już ugotowane jajko to przygotowanie tej pasty trwa dosłownie
Gotowanie z pasjąróżne podejście miałam do awokado, tak teraz to jedno z moich ulubionych dodatków praktycznie do prawie wszystkiego. W związku z tym polecam każdemu wypróbować awokado zamiast masła jako pastę :) Składniki: kromka chleba połówka awokado sól i pieprz jajko na twardo Przygotowanie: awokado wyciągamy ze skorupki i rozgniatamy widelcem doprawiamy solą i pieprzem do smaku chleb zapiekamy w opiekaczu(...)podpiekamy na patelni na chlebie układamy pastę z awokado i dodajemy jajko na twardo możemy dopieprzyć gruboziarnistym pieprzem Smacznego
Gotowanie z pasjąszklanki cukru do wypieków 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki soli 2 całe jajka 1 i 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka maślanki (użyłam jogurtu) 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 60 ml barwnika czerwonego (płynnego) Formę wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać i przesiać mąkę, kakao, sól. Dodać cukier. W drugiej misce(...)bezie szwajcarskiej -do posmarowania tortu z wierzchu pod masę cukrową 460 g masła miękkiego i pokrojonego w kosteczkę 6 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka pasty waniliowej Zobaczcie na filmie jak poradzić sobie z kremem. Białka umieścić w misce, roztrzepać ze szczyptą soli. Dodać cukier i mieszać w kąpieli wodnej (ustawiamy
Piekarz-Kucharz-Garkotłukzwiedzie wygląd talerza. Danie powala na kolana. Im więcej curry, tym mniej w przenośni. 2 porcje: 1 mniejszy bakłażan ok. 150 g pieczarek 1/2 puszki ciecierzycy 2 łyżeczki zielonej pasty curry ok. 100 ml mleka kokosowego (stała część i woda) ok. 100 g papai (u mnie z puszki, bez zalewy) 130 g makaronu ryżowego Kurczaka pokroić w wąskie paski, bakłażana(...)kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w ćwiartki/ósemki. Rozgrzać dużą patelnię lub woka. Dodać mleko kokosowe (stała część i woda), rozpuścić pastę curry. Podsmażyć mięso, a następnie dodać odcedzoną ciecierzycę i pieczarki. Dusić do czasu, aż pieczarki zmiękną. Dodać bakłażana. Dusić ok. 10 minut, na krótko przed końcem dodać kawałki papai (jeśli surowa, dodać razem z bakłażanem). Podawać z ugotowanym makaronem
Kucharzycaróżne podejście miałam do awokado, tak teraz to jedno z moich ulubionych dodatków praktycznie do prawie wszystkiego. W związku z tym polecam każdemu wypróbować awokado zamiast masła jako pastę :) Składniki: kromka chleba połówka awokado sól i pieprz jajko na twardo Przygotowanie: awokado wyciągamy ze skorupki i rozgniatamy widelcem doprawiamy solą i pieprzem do smaku chleb zapiekamy w opiekaczu(...)podpiekamy na patelni na chlebie układamy pastę z awokado i dodajemy jajko na twardo możemy dopieprzyć gruboziarnistym pieprzem Smacznego
Gotowanie z pasją