pasta - 16803 przepisów (strona:419/1121)

Tarta z mięsem mielonym 177

opakowanie ciasta francuskiego - 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego - kilka łyżek ostrego sosu (ja użyłam Firecracker z Heinz'a) - 3/4 puszki kukurydzy konserwowej - mała czerwona cebula - 3 ząbki czosnku - pasta tikka masala - tarty ser o mocnym smaku (ja użyłam Bursztyna) - sól - pieprz - 2 łyżeczki cukru - czosnek granulowany Przygotowanie:  Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, plasterki czosnku i kukurydzę(...)dodajemy kilka łyżek ostrego sosu. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.  Ciasto francuskie dzielimy na 4 lub 6 części i układamy na blasze wyłożonej papierem. Każdy kawałek smarujemy cienko pastą tikka masala i wykładamy na to przygotowany wcześniej farsz. Całość posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 210 stopni na 17-20 minut

W poszukiwaniu inspiracji
Ryż jaśminowy z wołowiną 141

mielonej wołowiny 1 cebula 2 -3 cm imbiru 1 jajko 4 liście kapusty pekińskiej 1/2 czerwonej papryki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 1/2 łyżeczki pasty curry (opcjonalnie, do zaostrzenia smaku) 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy w pióra, imbir ścieramy na drobnej tarce.  Na rozgrzany(...)olej wrzucamy cebulę i imbir, smażymy do zeszklenia (jeśli danie ma być ostre dodajemy też 1/2 łyżeczki pasty curry).  Następnie dodajemy rozmącone jajko i mieszamy z cebulą.  Kiedy jajko się zetnie dodajemy mięso mielone i chwilę smażymy.  Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz kapustę pekińską (tylko białą część) pokrojoną również w małą kostkę

Bon appetit mon amie
Mule z mango w mleku kokosowym 207

plastry 2 szalotki lub 1/2 cebuli drobno posiekane 1 łodyga trawy cytrunowej pokrojona na 4 kawałki 1 chili drobno posiekane 1/2 pęczka pietruszki - posiekane listki 1 łyżka żółtej pasty curry  1 łyżka sosu rybnego pieprz i sok z limonki do smaku oliwa Przygotowanie: Małże odsącz na sitku. N a oliwie podsmaż przez 5 minut cebulę, czosnek, pastę curry

SzczyptaSmaQ
Hummus z masłem orzechowym 152

Taki hummus orzechowy to przepyszna klasyka. Jeśli jesteście fanami masła orzechowego, to będziecie zachwyceni. Idealna pasta na letni piknik. Wystarczy trochę warzyw pokrojonych w słupki i mamy gotowe śniadanie czy przekąskę.   Składniki: 400 g ugotowanej i odsączonej ciecierzycy (lub 1 puszka) 4 czubate łyżki masła orzechowego 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę 3 łyżki oliwy lub oleju(...)skropić oliwą. Można je też posypać orzeszkami, ale wtedy popsujemy biesiadnikom niespodziankę i zabawę w zgadywanie, co jest w środku. Podawać z warzywami pokrojonymi w słupki, albo jako pastę do chleba. Artykuł Hummus z masłem orzechowym pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Płatki Jaglane na Mleku z Frużeliną Wiśniową 245

przywrócić jej żelową półpłynną konsystencję. Wystarczy przełożyć ją do miseczki i lekko podgrzać w kąpieli wodnej. Składniki na 2 porcje: 60 g płatków jaglanych 500 ml mleka 1/2 łyżeczki pasty z wanilii można posłodzić do smaku, ja nie słodzę, bo na wierzch układam słodką frużelinę wiśniową opcjonalnie płatki migdałów Frużelina wiśniowa: ok. 480 g wiśni (mogą być mrożone(...)PŁATKI: Do rondelka wlałam mleko i wsypałam płatki jaglane,doprowadziłam do zagotowania i na średnim płomieniu cały czas mieszając gotowałam dosłownie kilka minut, max 4 minuty. Podczas gotowania dodałam pastę z wanilii. FRUŻELINA WIŚNIOWA: Ja robiłam z mrożonych wiśni, które wcześniej rozmroziłam. Rozmrożone wiśnie wyłożyłam do rondelka na małym płomieniu podgrzewałam zawartość aby wiśnie puściły więcej soku, którego zrobiło się

Blondynka Gotuje
Wolno pieczona łopatka wieprzowa 137

Łopatkę umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. 2. Mięso z jednej strony ponacinać w kratkę. 3. W rozdrabniaczu zmiksować oliwę z czosnkiem, imbirem i przyprawami do konsystencji pasty. 4. Mięso dokładnie natrzeć pastą imbirową. 5. Łopatkę ułożyć w misce i z akryć naczynie folią spożywczą. Wstawić do lodówki na       min 12h. 6. Przełożyć mięso

Atlas Smaków
PASTA Z KURCZAKA 157

wiecie nie jestem zwolenniczką kupnych wędlin,chleba też jem bardzo mało - jeśli jednak mam ochotę na kromeczkę to wolę zjeść zdrowo i smacznie. Polecam wiec mój przepis na pastę z kurczaka,indyka - zależy z czego robimy rosołek. U mnie była to kura szczęśliwa bo z własnej hodowli. Składniki:   200 g ugotowanego kurczaka 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek selera(...)masy dodać śmietanę lu majonez( lub śmietanę wymieszaną z majonezem pól na pół),doprawić czosnkiem,solą,pieprzem,papryką i chili. Dodać również pokrojony świeży szczypiorek - dokładnie wszystko wymieszać. Pasta musi mieć wyrazisty smak,nie może być mdła dlatego pieprzu i innych przypraw nie należy się bać. Jest doskonała do smarowania chlebka,z dodatkiem pomidora czy rzodkiewki - pychota

Niespełnione zdolności kulinarne
Szybkie curry z wieprzowiną 191

Przygotowanie tego dania nie zajmie Wam dużo czasu. Zapach i smak curry świetny. Nam smakowało:) Składniki na 3-4 porcje: 300 g schabu 3 łyżki żółtej pasty curry 1 łyżka oleju kokosowego puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1 szkl. ryżu basmati 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki soli sok z połowy cytryny pomidorki koktajlowe awokado Umyty(...)osuszony ręcznikiem papierowym schab kroimy na cieknie paseczki. Podsmażamy go na rozgrzanym oleju. Dodajemy pastę curry, mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilę. Następnie na patelnię wlewamy około 200 ml zimnej wody i gotujemy do czasu aż większość płynu odparuje. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy aż tworzący się sos zgęstnieje. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny, mieszamy. W międzyczasie przygotowujemy ryż

Smaki Na Talerzu
Zielona pasta twarogowa 143

jogurtem. 2. Ogórka obieramy ze skóry i kroimy w drobną kosteczkę. 3. Szczypiorek drobno siekamy. 4. Prażymy nasiona słonecznika. 5. Twaróg łączymy z ogórkiem, szczypiorkiem i nasionami słonecznika. 6. Pastę doprawiamy szczyptą soli i pieprzem kolorowym. Zielona pasta twarogowa jest bogata w: - wapń (pochodzący z twarogu i jogurtu), który jest składnikiem kości i zębów. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Jajka z zieloną pastą (z brokułem, koperkiem i szczypiorkiem) 153

Takie jajka możemy przygotować nie tylko w okresie Wielkanocy. Idealnie sprawdzą się na śniadaniu czy jako przystawka podczas domowych uroczystości. Pasta jest smaczna i wyrazista w  smaku. 4 jajka 5 różyczek brokułu średniej wielkości ½ pęczka natki pietruszki 1 łyżka świeżego koperku 1,5 łyżki majonezu Sól Pieprz Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Obieramy ze skorupek. Każde jajko(...)odcedzony brokuł, posiekany szczypiorek oraz koperek, żółtka oraz majonez. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blendujemy na gładką masę. W miejsce po żółtku wyciskamy rękawem cukierniczym lub szprycą gotową pastę

VioletoweKucharzenie
Tortille pełnoziarniste z pikantnym farszem z cieciorki, dobry pomysł na lunch do pracy. 142

Tortille z pikantną pastą z cieciorki to zdrowy oraz ciekawy pomysł na lunch. Jest to alternatywa do kanapek, dobrze doprawione smakują naprawdę wyśmienicie. Składniki: 4 tortille pełnoziarniste (przepis tutaj) spora garść świeżego szpinaku 250g ciecierzycy 3 ząbki czosnku cebula łyżeczka oleju rzepakowego 50g pieczarek kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa, chilli Sposób przygotowania: Na łyżeczce oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Kiedy(...)ładnie się zeszkli dodaj posiekany czosnek. Chwilę podsmaż. Dodaj posiekane pieczarki i podsmażaj przez około 5 minut. Wymieszaj z przyprawami oraz ciecierzycą. Zmiksuj. Na tortillę nakładaj szpinak a następnie pastę z cieciorki. Zawiń. Możesz podawać na sałacie

wysmienity
Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami / Beef leek and oyster mushroom tagliatelle 249

thyme, leaves 1 heaped tbs plain flour 1 tsp Dijon mustard 1 cup double cream 40 g parmesan cheese, finely grated plus more for serving 200 g tagliatelle pasta salt and pepper Preparation: Heat the oil in a large pan, add beef and cook until browned, thes set aside on the plate. To the same pan add the leeks(...)parmesan cheese and double cream to the pan with leeks and mushrooms and stir well. Cook for 5 minutes and season with salt and pepper to taste. Mix in pasta along with beef and heat through. Serve sprinkled with parmesan cheese. Enjoy! Artykuł Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami / Beef leek and oyster mushroom tagliatelle pochodzi z serwisu Karmelowy blog

karmelowy
Gotowana babka zebra 227

ekstraktu waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3 łyżki wrzącej wody Kakao rozprowadzić we wrzącej wodzie uzyskując gładką pastę. Miękkie masło ucierać z cukrem, tak długo, aż stanie się białe i puszyste. Żółtka oddzielić od białek i jedno po drugim dodawać do miksowanego masła. Jajka powinny być w temperaturze(...)pieczenia. Zmiksować. Do białek dodać sól i ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać w ciasto za pomocą łopatki. Masę podzielić na dwie części, a jedną z nich połączyć z pastą kakaową. Formę na babkę dokładnie wysmarować masłem. Wykładać ciasto do formy naprzemiennie kolorami. Zamknąć pokrywę i włożyć do gotującej się wody, obciążając formę i przykrywając garnek pokrywką. Woda powinna sięgać

https:KKuchniaMniam
Krewetki curry z mlekiem kokosowym, orzechami nerkowca i kolendra 145

osób) - 250 g krewetek black tiger - 200 ml mleka kokosowego - 100 g orzechów nerkowca - 1 papryczka chili - 1 cm czerwonej pasty curry - 1 łyżeczka curry - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczka soli - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 łyżka oliwy z oliwek - 0,5 pęczka kolendry(...)garnku roztapiamy masło, dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane chili, podsmażamy. dorzucamy krewetki, podsmażamy około 5 minut, uważamy, żeby nie zrobiły się gumiaste, dolewamy mleko, doprawiamy pastą curry, curry, solą i kurkumą, dusimy minutkę, dodajemy nerkowce i posiekaną kolendrę, mieszamy. konsumujemy z ryżem lub makaronem lub świeżym pieczywem

Gocha gotuje!