Sycąca pasta idealna do kanapek - na bazie ryżu i warzyw. Przyznacie chyba, że kupione pasty kanapkowe nie mają takiej magii i smaku jak te, które sami zrobimy - dlatego mam dziś dla Was coś pysznego i zdrowego ! Składniki: 1 marchewka 1 cebula 1 mała pietruszka - korzeń 1/5 selera kilka kropel oleju 4 x ziele angielskie 3 x liść laurowy
dlaSmaQszklanki cukru do wypieków 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki soli 2 całe jajka 1 i 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka maślanki (użyłam jogurtu) 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 60 ml barwnika czerwonego (płynnego) Formę wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać i przesiać mąkę, kakao, sól. Dodać cukier. W drugiej misce(...)bezie szwajcarskiej -do posmarowania tortu z wierzchu pod masę cukrową 460 g masła miękkiego i pokrojonego w kosteczkę 6 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka pasty waniliowej Zobaczcie na filmie jak poradzić sobie z kremem. Białka umieścić w misce, roztrzepać ze szczyptą soli. Dodać cukier i mieszać w kąpieli wodnej (ustawiamy
Piekarz-Kucharz-Garkotłukktórej jak się znudzi to można zrobić potem pomidorówkę (też uwielbiana), warzywa można przerobić na sałatkę albo na kotlety ), no i mięso. Z mięsa do tej pory najczęściej robiłam pastę do chleba ( to najpopularniejszy i najczęściej odwiedzany przepis na moim blogu) ale ostatnio koleżanka poddała mi pomysł mówiąc, że krokiety z mięsem z rosołu to jedno z ulubionych dań(...)syna. Więc w kolejny weekend zamiast pasty zrobiłam krokiety:) Do naleśników dodałam trochę mąki gryczanej ale możecie tu bazować na Waszym sprawdzonym przepisie na naleśniki ( np. tylko z mąki pszennej albo tylko z gryczanej – można skorzystać z tego przepisu na gryczane naleśniki ). Farsz jest bardzo prosty, oprócz mięsa jest cebulka, ricotta i natka pietruszki. Emilka polubiła chrupiące krokiety, więc mamy
Cooking for Emilyobrać ząbek czosnku i przecisnąć go przez praskę. W misce wymieszać czosnek z olivadą , 7 łyżkami oliwy z oliwek, octem jabłkowym, tymiankiem i szczyptą pieprzu. Worki kalmarów napełnić powstałą pastą i umieścić głowę. Razem spiąć wykałaczkami. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Wypełnione kalmary umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec ok 10-15 minut. Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić(...)kawałki. Dodać 3 łyżki oliwy z oliwek i szczyptę soli. Całość zblendować na głądką masę. Na talerzy wyłożyć pastę pomidorową. Na niej układać upieczone kalmary. Całość można posypać tymiankiem lub przyozdobić gałązką świeżego. Smacznego
Zielona KuchniaCzasami śnią mi się przepisy. Ta pasta też mi się przyśniła. Co prawda bez marchewki. Marchewka to dodatek nie ze snu. Pasta z żółtej soczewicy, z główką pieczonego czosnku, pieczoną marchewką z chipsem z marchewki. szklanka żółtej soczewicy Bio Planet marchewka olej rzepakowy główka czosnku sól do smaku 2 łyżeczka pieprzu ziołowego czarnuszka Czosnek i marchewkę pieczemy w piekarniku
AZgotuj!dobre! Trzymajcie się ciepło! Składniki: 500 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki) 2 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 5 cm kawałek świeżego imbiru 1 papryczka chili 1 łyżka zielonej pasty curry świeża trawa cytrynowa 1 puszka pomidorów (400 ml) 400 ml mleka kokosowego sos sojowy sok z limonki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka oleju kokosowego 150 g szpinaku baby kilka(...)pomidorków koktajlowych Przygotowanie: Szalotki, czosnek, imbir i chili drobno siekamy. W woku lub garnku rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy posiekane warzywa. Po kilku minutach dodajemy pastę curry, trawę cytrynową, kurkumę. Mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki, ciecierzycę i mleko kokosowe. Gotujemy około 10 minut, po czym doprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki i dodajemy liście świeżego szpinaku. Wszystko razem mieszamy
Smakowity Blog Kulinarnywypadku było to wycięte serce z papieru. Przepis na kruche ciastko- dwie sztuki -góra i dół 230 g mąki 130 g masła 40 g cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki pasty waniliowej szczypta soli Wszystkie produkty włożyć do malaksera i szybko zmiksować. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyciąć przy pomocy szablonu- serduszko. Powinny(...)Odstawić na 10 minut następnie wymieszać na gładki sos Krem 400 g śmietany kremówki 250 g mascarpone 2 łyżki lub mniej skondensowanego słodzonego mleka z puszki 1 łyżeczka pasty waniliowej Wszystkie produkty powinny być schłodzone. Śmietanę, mascarpone, wanilię i mleczko słodzone włóżcie do misy miksera, i zmiksujcie na stabilny krem. Część kremu możecie zafarbować barwnikami spożywczymi
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmarchewka 1 pietruszka 1 ząbek czosnku 1 łyżka imbiru 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz majeranek tarty parmezan - opcjonalnie 2 łyżki pasty pomidorowej - opcjonalnie przygotowanie Dzień wcześniej ugotować esencjonalny bulion wołowy np według tego przepisu. (Ja swój wywar zrobiłam w wolnowarze. Kości i warzywa opiekłam w piekarniku(...)żadnych dodatków. Można też flaki rozlać do miseczek, posypać mocno parmezanem i wstawć pod grill w piekarniku. Zapiekać aż parmezan się zrumieni. Kolejnego dnia przed zapiekaniem doprawiłam flaki pastą pomidorową i ta wersja była najsmaczniejsza. Smacznego
Stare Garypalcach lub w misie Tefal Comapnion ustawiając obroty 9, czas 1 minuta i używając ostrza do wyrabiania. Przygotowanie: Drożdże rozcieramy z łyżką cukru do momentu, aż zrobi się lejąca pasta. Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodajemy mleko, masło, pastę z drożdży, jajko, żółtka i zagniatamy elastyczne ciasto. W misce ręcznie przez około 10 -15 min, żeby dobrze
ladykitchenDelikatne, chrupiące, rozpływające się w ustach - takie powinny być faworki, w niektórych regionach Polski nazywane chrustem. Te przepyszne ciasteczka nieodłącznie kojarzą się z karnawałem. Dodatkowo stanowią
Korniszonkitutaj do Wikusiowego lunch boxa powędrowały: tradycyjnie orzechy i migdały mandarynka keto bułka z pastą z mięsa rosołowego ciastka z masłem orzechowym Artykuł SZKOLNY LUNCH BOX LCHF nr 11 (keto, LCHF, bez glutenu i cukru) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFbakłażana Drukuj Prep time 45 min Cook time 10 min Total time 55 min Gęsta zupa z pieczonej papryki i bakłażanów z dodatkiem orzechów włoskich i pasty tahini. Podana z parmezanową śmietaną Author: Cooking for Emily Serves: 5 Ingredients 2 bakłażany 4 papryki 6 łyżek oliwy 2 cebule 3 ząbki czosnku duża garść orzechów włoskich 1i ½ litra(...)wywaru warzywnego (albo rosołku) 1 puszka pomidorów w zalewie ( w sezonie na pomidory mozna użyć świeżych i należy je upiec razem z pozostałymi warzywami) 2 łyżeczki pasty tahini 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz do smaku do podania 150 ml śmietany kawałek ( ok 30 g) startego parmezanu posiekana natka pietruszki albo bazylia do posypania posiekane orzechy włoskie (opcjonalnie) grzanki
Cooking for Emilyopakowanie ciasta francuskiego 200 g ricotty 50 g czekolady 2-3 łyżki cukru 1-2 łyżki mleka szczypta cynamonu **** INGREDIENTI (6 pezzi) 1 rotolo di pasta sfoglia 200 g di ricotta 50 g di cioccolato 2-3 cucchiai di zucchero 1-2 cucchiai di latte un pizzico di cannella PRZYGOTOWANIE Przygotowanie rogalików rozpoczynamy od odsączenia ricotty(...)ciasta nakładamy 1-2 łyżeczki nadzienia. Kwadrat ciasta składamy w trójkąt, delikatnie dociskamy boki ciasta, następnie rolujemy ciasto, formując kształt rogalika. Na koniec szczelnie zamykamy końce ciasta. **** Srotolate la pasta sfoglia e tagliatela in 6 quadretti di 11 cm di lato. Disponete 1-2 cucchiaini di ripieno al centro di ogni quadrato e ripiegatelo in modo da ottenere
La grande e la piccola cuocaChleb oliwkowy domowej roboty to mój kolejny chlebowy eksperyment. Nie jest to typowy chleb z oliwkami dodanymi do chlebowego ciasta. Jest to chleb z oliwą i nadziewany pastą z oliwek, bazylii i parmezanu. Ten chleb upiekłam w ostatni weekend dla gości. Był świetnym dodatkiem do zimnych zakąsek jak hummus , marynowane oliwki czy salami amore. Chlebek jest puszysty z miękką skórką(...)uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto lekko się klei ale takie ma być. Przykryj naczynie folią i odstaw chleb do wyrośnięcia na godzinę. Przygotuj nadzienie. Wszystkie składniki zmiksuj na gruboziarnistą pastę. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i złóż kilka razy, pozostaw na 10 minut. Następnie podziel ciasto na dwie równe porcje i każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości 1,5 cm. Rozsmaruj
codojedzeniaPrzepis na to popularne, malezyjskie danie pochodzi z bloga Facet z przepisem . Doskonała zupa rozgrzewająca, pełna niesamowitych aromatów i smaków. Składniki 2 płaskie łyżki czerwonej pasty curry 1 szklanka mleka kokosowego 1 litr bulionu drobiowego (użyliśmy ekologicznej kostki rosołowej) 1 cukinia 1 czerwona papryka 180 g tofu 200 g makaronu Udon 2 łyżeczki cukru szczypta soli 1 łyżka soku(...)limonki ogórek świeża kolendra limonka Przygotowanie Makaron przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Garnek z grubym dnem rozgrzewamy, dodajemy pastę curry i przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski, cukinię pokrojoną w kostkę, smażymy przez minutę cały czas mieszając. Dodajemy mleko kokosowe, bulion, cukier, sól i sok z limonki. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku
R'n'G Kitchen