pasta - 17303 przepisów (strona:416/1154)

Vege pasta do kanapek 193

Sycąca pasta idealna do kanapek - na bazie ryżu i warzyw. Przyznacie chyba, że kupione pasty kanapkowe nie mają takiej magii i smaku jak te, które sami zrobimy - dlatego mam dziś dla Was coś pysznego i zdrowego ! Składniki: 1 marchewka 1 cebula 1 mała pietruszka - korzeń 1/5 selera  kilka kropel oleju 4 x ziele angielskie  3 x liść laurowy

dlaSmaQ
Tort koszula 173

szklanki cukru do wypieków 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki soli 2 całe jajka 1 i 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka maślanki (użyłam jogurtu) 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 60 ml barwnika czerwonego (płynnego) Formę wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać i przesiać mąkę, kakao, sól.  Dodać cukier. W drugiej misce(...)bezie szwajcarskiej  -do posmarowania tortu z wierzchu pod masę cukrową 460 g masła miękkiego i pokrojonego w kosteczkę 6 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka pasty waniliowej  Zobaczcie na  filmie  jak poradzić sobie z kremem.  Białka umieścić w misce, roztrzepać ze szczyptą soli.  Dodać cukier i mieszać w kąpieli wodnej (ustawiamy

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Krokiety z mięsem z rosołu 187

której jak się znudzi to można zrobić potem pomidorówkę (też uwielbiana), warzywa można przerobić na sałatkę albo na kotlety ), no i mięso. Z mięsa do tej pory najczęściej robiłam pastę do chleba ( to najpopularniejszy i najczęściej odwiedzany przepis na moim blogu) ale ostatnio koleżanka poddała mi pomysł mówiąc, że krokiety z mięsem z rosołu to jedno z ulubionych dań(...)syna. Więc w kolejny weekend zamiast pasty zrobiłam krokiety:) Do naleśników dodałam trochę mąki gryczanej ale możecie tu bazować na Waszym sprawdzonym przepisie na naleśniki ( np. tylko z mąki pszennej albo tylko z gryczanej – można skorzystać z tego przepisu na gryczane naleśniki ). Farsz jest bardzo prosty, oprócz mięsa jest cebulka, ricotta i natka pietruszki. Emilka polubiła chrupiące krokiety, więc mamy

Cooking for Emily
Kalmary z olivadą (pastą z czarnych oliwek) 161

obrać ząbek czosnku i przecisnąć go przez praskę. W misce wymieszać czosnek z olivadą , 7 łyżkami oliwy z oliwek, octem jabłkowym, tymiankiem i szczyptą pieprzu. Worki kalmarów napełnić powstałą pastą i umieścić głowę. Razem spiąć wykałaczkami. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Wypełnione kalmary umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec ok 10-15 minut. Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić(...)kawałki. Dodać 3 łyżki oliwy z oliwek i szczyptę soli. Całość zblendować na głądką masę. Na talerzy wyłożyć pastę pomidorową. Na niej układać upieczone kalmary. Całość można posypać tymiankiem lub przyozdobić gałązką świeżego. Smacznego

Zielona Kuchnia
Pasta z żółtej soczewicy z pieczonym czosnkiem i marchewką 119

Czasami śnią mi się przepisy. Ta pasta też mi się przyśniła. Co prawda bez marchewki. Marchewka to dodatek nie ze snu. Pasta z żółtej soczewicy, z główką pieczonego czosnku, pieczoną marchewką z chipsem z marchewki. szklanka żółtej soczewicy Bio Planet marchewka olej rzepakowy główka czosnku sól do smaku 2 łyżeczka pieprzu ziołowego czarnuszka Czosnek i marchewkę pieczemy w piekarniku

AZgotuj!
Wegetariańskie curry z ciecierzycą i szpinakiem 129

dobre! Trzymajcie się ciepło! Składniki: 500 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki) 2 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 5 cm kawałek świeżego imbiru 1 papryczka chili 1 łyżka zielonej pasty curry świeża trawa cytrynowa 1 puszka pomidorów (400 ml) 400 ml mleka kokosowego sos sojowy sok z limonki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka oleju kokosowego 150 g szpinaku baby kilka(...)pomidorków koktajlowych Przygotowanie: Szalotki, czosnek, imbir i chili drobno siekamy. W woku lub garnku rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy posiekane warzywa. Po kilku minutach dodajemy pastę curry, trawę cytrynową, kurkumę. Mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki, ciecierzycę i mleko kokosowe. Gotujemy około 10 minut, po czym doprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki i dodajemy liście świeżego szpinaku. Wszystko razem mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
Kruchy torcik walentynkowy 203

wypadku było to wycięte serce z papieru. Przepis na kruche ciastko- dwie sztuki -góra i dół 230 g mąki 130 g masła 40 g cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki pasty waniliowej szczypta soli Wszystkie produkty włożyć do malaksera i szybko zmiksować. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyciąć przy pomocy szablonu- serduszko. Powinny(...)Odstawić na 10 minut następnie wymieszać na gładki sos Krem 400 g śmietany kremówki 250 g mascarpone 2 łyżki lub mniej skondensowanego słodzonego mleka z puszki 1 łyżeczka pasty waniliowej Wszystkie produkty powinny być schłodzone.  Śmietanę, mascarpone, wanilię i mleczko słodzone włóżcie do misy miksera, i zmiksujcie na stabilny krem.  Część kremu możecie zafarbować barwnikami spożywczymi

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Flaki z parmezanem 214

marchewka 1 pietruszka 1 ząbek czosnku 1 łyżka imbiru 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz majeranek tarty parmezan - opcjonalnie 2 łyżki pasty pomidorowej - opcjonalnie przygotowanie Dzień wcześniej ugotować esencjonalny bulion wołowy np według  tego  przepisu. (Ja swój wywar zrobiłam w wolnowarze. Kości i warzywa opiekłam w piekarniku(...)żadnych dodatków. Można też flaki rozlać do miseczek, posypać mocno parmezanem i wstawć pod grill w piekarniku. Zapiekać aż parmezan się zrumieni. Kolejnego dnia przed zapiekaniem doprawiłam flaki pastą pomidorową i ta wersja była najsmaczniejsza. Smacznego

Stare Gary
Chałka z kruszonką 204

palcach lub w misie Tefal Comapnion ustawiając obroty 9, czas 1 minuta i używając ostrza do wyrabiania. Przygotowanie: Drożdże rozcieramy z łyżką cukru do momentu, aż zrobi się lejąca pasta. Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodajemy mleko, masło, pastę z drożdży, jajko, żółtka i zagniatamy elastyczne ciasto. W misce ręcznie przez około 10 -15 min, żeby dobrze

ladykitchen
Chrust, czyli karnawałowe faworki 148

Delikatne, chrupiące, rozpływające się w ustach - takie powinny być faworki, w niektórych regionach Polski nazywane chrustem. Te przepyszne ciasteczka nieodłącznie kojarzą się z karnawałem. Dodatkowo stanowią

Korniszonki
SZKOLNY LUNCH BOX LCHF nr 11 (keto, LCHF, bez glutenu i cukru) 149

tutaj do Wikusiowego lunch boxa powędrowały: tradycyjnie orzechy i migdały mandarynka keto bułka z pastą z mięsa rosołowego ciastka z masłem orzechowym Artykuł SZKOLNY LUNCH BOX LCHF nr 11 (keto, LCHF, bez glutenu i cukru) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
Zupa z pieczonych bakłażanów i papryki 130

bakłażana   Drukuj Prep time 45 min Cook time 10 min Total time 55 min   Gęsta zupa z pieczonej papryki i bakłażanów z dodatkiem orzechów włoskich i pasty tahini. Podana z parmezanową śmietaną Author: Cooking for Emily Serves: 5 Ingredients 2 bakłażany 4 papryki 6 łyżek oliwy 2 cebule 3 ząbki czosnku duża garść orzechów włoskich 1i ½ litra(...)wywaru warzywnego (albo rosołku) 1 puszka pomidorów w zalewie ( w sezonie na pomidory mozna użyć świeżych i należy je upiec razem z pozostałymi warzywami) 2 łyżeczki pasty tahini 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz do smaku do podania 150 ml śmietany kawałek ( ok 30 g) startego parmezanu posiekana natka pietruszki albo bazylia do posypania posiekane orzechy włoskie (opcjonalnie) grzanki

Cooking for Emily
Francuskie rogaliki z ricottą i czekoladą (Cornetti di pasta sfoglia con ricotta e cioccolato) 170

opakowanie ciasta francuskiego 200 g ricotty 50 g czekolady 2-3 łyżki cukru 1-2 łyżki mleka szczypta cynamonu **** INGREDIENTI  (6 pezzi) 1 rotolo di pasta sfoglia 200 g di ricotta 50 g di cioccolato  2-3 cucchiai di zucchero 1-2 cucchiai di latte un pizzico di cannella PRZYGOTOWANIE Przygotowanie rogalików rozpoczynamy od odsączenia ricotty(...)ciasta nakładamy 1-2 łyżeczki nadzienia. Kwadrat ciasta składamy w trójkąt, delikatnie dociskamy boki ciasta, następnie rolujemy ciasto, formując kształt rogalika. Na koniec szczelnie zamykamy końce ciasta. **** Srotolate la pasta sfoglia e tagliatela in 6 quadretti di 11 cm di lato.  Disponete 1-2 cucchiaini di ripieno al centro di ogni quadrato e ripiegatelo in modo da ottenere

La grande e la piccola cuoca
Chleb oliwkowy – śródziemnomorski eksperyment 135

Chleb oliwkowy domowej roboty to mój kolejny chlebowy eksperyment. Nie jest to typowy chleb z oliwkami dodanymi do chlebowego ciasta. Jest to chleb z oliwą i nadziewany pastą z oliwek, bazylii i parmezanu. Ten chleb upiekłam w ostatni weekend dla gości. Był świetnym dodatkiem do zimnych zakąsek jak hummus , marynowane oliwki czy salami amore. Chlebek jest puszysty z miękką skórką(...)uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto lekko się klei ale takie ma być. Przykryj naczynie folią i odstaw chleb do wyrośnięcia na godzinę. Przygotuj nadzienie. Wszystkie składniki zmiksuj na gruboziarnistą pastę. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i złóż kilka razy, pozostaw na 10 minut. Następnie podziel ciasto na dwie równe porcje i każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości 1,5 cm. Rozsmaruj

codojedzenia
Zupa Laksa 134

Przepis na to popularne, malezyjskie danie pochodzi z bloga Facet z przepisem . Doskonała zupa rozgrzewająca, pełna niesamowitych aromatów i smaków.  Składniki 2 płaskie łyżki czerwonej pasty curry 1 szklanka mleka kokosowego 1 litr bulionu drobiowego (użyliśmy ekologicznej kostki rosołowej) 1 cukinia 1 czerwona papryka 180 g tofu 200 g makaronu Udon 2 łyżeczki cukru szczypta soli 1 łyżka soku(...)limonki ogórek świeża kolendra limonka Przygotowanie Makaron przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Garnek z grubym dnem rozgrzewamy, dodajemy pastę curry i przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski, cukinię pokrojoną w kostkę, smażymy przez minutę cały czas mieszając. Dodajemy mleko kokosowe, bulion, cukier, sól i sok z limonki. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku

R'n'G Kitchen