push({}); Prosta Tarta Czekoladowa z Malinami Składniki: Ciasto: 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 150g schłodzonego masła 70g cukru pudru 3 żółtka Krem czekoladowy: 450ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego 350g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 100g mlecznej czekolady 4-5 łyżek konfitury malinowej 1 łyżka galaretki truskawkowej lub malinowej w proszku około(...)minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 4. Do rondelka wlać śmietankę, dodać pastę waniliową i zagotować. 5. Obie czekolady połamać i przełożyć do miseczki, zalać je gorącą śmietanką. Odstawić na około 20 sekund i po tym czasie mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolity
Mała Cukierenkamandolinie. W rondlu o grubym dnie rozpuszczamy miód ,następnie włożyć plasterki imbiru i jabłka. Dusić do miękkości ,a następnie zmiksować i cieszyć się wspaniałym smakiem herbaty z tą pastą. Na chłodne dni jak znalazł. Herbatka z pastą imbirową ,dobra książka i wieczór mój. pomysł własny
w mojej kuchnidokładnie wymieszać i dusić przez kolejne kilka minut. Wlać bulion, zagotować i powoli gotować. W międzyczasie w małej miseczce rozrobić mąkę kukurydzianą z niewielką ilością wody, aby powstała gęsta pasta, dolać niewielką ilość gorącego sosu, wymieszać, po czym wlać pastę do sosu i dokładnie wymieszać, zagotować i gotować aż sos zgęstnieje. Kiełbaski dodać do sosu i dusić przez kolejne
Codzienne Gotowaniepoczytania. Niektórzy twierdzą,że wymyślili go Chińczycy, inni, że makaron znany był już w starożytnym Egipcie. Jednak Włosi upierają się,że to oni i tylko oni są twórcami pasty. Jedna z legend głosi, iż makaron powstał na statku, który przewoził mąkę. Woda zalała worki, po osuszeniu ładowni, pozostały płaty ciasta, którymi nakarmiono niewolników. Druga legenda głosi, że włoski piekarz(...)pojęcia komu wierzyć ale niewątpliwie to Włosi znają się na makaronie najlepiej, to oni rozróżniają ponad 300 gatunków makaronu. Nie bez powodu o tym piszę, dziś do pasty użyłam Mafaldine, pięknie prezentuje się na talerzu, prawda? SKŁADNIKI: 300-400 g. makaronu Mafaldine 3-4 plastry szynki Parmeńskiej (lub inna długodojrzewająca) 1-2 ząbki czosnku masło dobrego gatunku
Kopystką po garachpołowy cytryny sól świeżo zmielony pieprz Sos: 1 duża cebula 1 papryczka chili 1 łyżka przecieru pomidorowego ok. 150 ml białego wina cytryna 1 mango 1 łyżeczka pasty "Curry żółta" 2 łyżki konfitury morelowej 2 łyżki jogurtu greckiego 4 łyżki majonezu natka pietruszki sól pieprz świeżo zmielony Ponadto: Rękaw do pieczenia Wykonanie: Najpierw przygotowałam mięso z kurczaka. Filety umyłam(...)minut. Na patelni na rozgrzanej oliwie zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Papryczkę chlli pokroiłam w krążki i wsypałam do cebuli. Wymieszałam. Po chwili dodałam przecier pomidorowy i pastę Curry. Dokładnie wymieszałam i wszystko smażyło się na średnim ogniu, tak, żeby warzywa się tylko zeszkliły. Teraz kolej na mango. Dodałam pokrojone w kostkę. Na koniec dołożyłam jogurt i majonez
Kuchnia u Krysiwsyp cukier waniliowy, cukier puder, cynamon, gałkę muszkatołową oraz kawę rozpuszczalną, całość zmiksuj. Używaj także do bitej śmietany, ciastek, kremów. Przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce. Pasta Harrisa(...)łyżka mielinowego kminu rzymskiego łyżka mielonej kolendry Sposób przygotowania: Papryczki namocz w gorącej wodzie przez 30 minut. Oczyść z pestek, posiekaj, po czym zmiksuj na pastę z czosnkiem i oliwą z oliwek. Dodaj do solu, kmin oraz kolendrę. Cajun Składniki: po 2 łyżki ziaren białego i czarnego pieprzu 2 łyżki pieprzu Cayenne łyżka granulowanego
The Slow Life Wiferazu do spożycia quinoa z groszkiem od Quinola Mothergrain . Nie zabrakło ryby, tudzież wędzony łosoś . I nieodzowna rzecz - warzywa , mnóstwo różnych warzyw. Całość zwieńczył przepyszny dressing na bazie pasty sezamowej. To było coś pysznego, zdecydowanie częściej będę przygotowywać sobie takie kolorowe miski. Składniki: 1/3 długiego ogórka 1/2 dużego pomidora 1/2 słodkiej papryki 1/2 średniej marchewki garść(...)miksu sałat 100 g wędzonego łososia 4 łyżki komosy ryżowej z groszkiem (Quinola Mothergrain) 1 łyżka posiekanego szczypiorku Dressing: 1 łyżeczka pasty sezamowej 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka oleju lnianego 1 łyżeczka wody 1 łyżeczka aminosu kokosowego szczypta soli himalajskiej Przygotowanie: Warzywa pokrój na wybrany przez Ciebie kształt. Układa na talerzu
Zdrowie na języku :Pponiedziałek, ale sos przygotowaliśmy już w niedzielę. Dobrze mu to zrobiło, bo najlepiej smakuje następnego dnia. W poniedziałek ugotowaliśmy tylko makaron. Parmezan to według nas niezbędny dodatek do każdej pasty. Bazylię lubimy natomiast zastępować dobrą, polską i pełną żelaza natką z pietruszki. Jeśli zabieracie jedzenie do pracy jak my, makaron ugotujcie rano i szybko połączcie z zimnym sosem. Dzięki temu(...)pasta szybko się schłodzi i będzie można ją sprawnie zapakować do lunchboxa. Przepis na tagliatelle al ragu na blogu już w poniedziałek. Wtorek – 3xB: Sałatka z pieczonych batatów, czerwonych buraków i brukselki Ta sałatka jest owocem (jeśli tak można powiedzieć o warzywnym daniu ;-)) lektury zagranicznych blogów wegetariańskich, których coraz więcej czytamy. Cenimy je za pomysłowość i bogactwo smaków, a także
Niedzielny kucharzponiedziałek, ale sos przygotowaliśmy już w niedzielę. Dobrze mu to zrobiło, bo najlepiej smakuje następnego dnia. W poniedziałek ugotowaliśmy tylko makaron. Parmezan to według nas niezbędny dodatek do każdej pasty. Bazylię lubimy natomiast zastępować dobrą, polską i pełną żelaza natką z pietruszki. Jeśli zabieracie jedzenie do pracy jak my, makaron ugotujcie rano i szybko połączcie z zimnym sosem. Dzięki temu(...)pasta szybko się schłodzi i będzie można ją sprawnie zapakować do lunchboxa. Przepis na tagliatelle al ragu na blogu już w poniedziałek. Wtorek – 3xB: Sałatka z pieczonych batatów, czerwonych buraków i brukselki Ta sałatka jest owocem (jeśli tak można powiedzieć o warzywnym daniu ;-)) lektury zagranicznych blogów wegetariańskich, których coraz więcej czytamy. Cenimy je za pomysłowość i bogactwo smaków, a także
Niedzielny kucharzDziś moja propozycja wiąże się ze śniadaniem na które podaję sucharki z pastą. Sucharki mogą być bazą do lekkich śniadań. Sucharki Extra Delikatesowe firmy Mamut. Smakują dobrze na słodko i na wytrawnie. Tym wpisem biorę udział w Konkursie:) Składniki : 7-8 kawałków suszonych pomidorów w oleju 10 dag ziaren słonecznika 3/4 małej puszki białej fasoli 4 ząbki czosnku(...)sicie Do miksera wsypać namoczony słonecznik, plastry suszonego pomidora, osączoną fasolę, obrany czosnek, wodę - zmiksować Doprawić do smaku olejem, sokiem z cytryny, pieprzem i suszoną bazylią. Smak tej pasty dla każdego może być inny. Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych; ilości dodanej bazylii, soku z cytryny, pomidorów, oleju, czosnku czy pieprzu. Dlatego nie podaję ich konkretnej ilości
Proste PotrawyMamut Sposób przygotowania: Serek wrzucić do miseczki, dodać chrzan, wymieszać. Przełożyć na sucharki. Na serku ułożyć łososia, plasterki oliwek i chili udekorować gałązkami koperku. Smacznego :) 3 propozycja: KANAPKA Z PASTĄ Z KURCZAKA Składniki : 1 udko kurczaka z rosołu 2 jajka 100 g ostrego sera żółtego 3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku sucharki Mamut Sposób przygotowania(...)drobną kosteczkę jajka, starty na tarce żółty ser, majonez, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 20-30 minut, aby smaki się połączyły. Pastę ułożyć na sucharku. Udekorować pomidorkami koktajlowymi i listkami kolendry. Smacznego :) 4 propozycja: KANAPKA DLA ŁASUCHA Składniki : 100 g serka śmietankowego 2 suszone figi 2 orzechy włoskie 2 łyżeczki miodu
Gosia gotujepodsmażone ząbki czosnku w całości a potem gotową na półmisku obsypujemy świeżym szczypiorkiem i kolendrą. SKŁADNIKI: 1 węgorz o wadze co najmniej 800 do kilograma (lub większy) 1 łyżka pasty z czarnej fasoli (do kupienia z chińską żywnością lub w necie) 1 łyżka siekanego czosnku 1,5 łyżeczki cukru (oryginalnie trzcinowego) 1 łyżeczka oleju sezamowego 1/2 łyżeczki ciemnego (gęstego) sosu(...)gorzki. Jasnozłoty czosnek wyłowić z oleju łyżką cedzakową i odstawić. Oleju również nie wylewać bo ma teraz apetyczny czosnkowy aromat. W misce połączyć razem: jasny sos sojowy, posiekany czosnek,pastę z brązowej fasoli, cukier, mąkę z wodą, wino, olej sezamowy i szczyptę pieprzu do smaku. Składniki wymieszać i włożyć do niej rybę. Rybę dokładnie wytaplać w marynacie by dokładnie się
Sztuka gotowania w/g Samiryskładniki: 200 g ciecierzycy, suchej 150 g puree z dyni 1 łyżka pasty tahini 3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz, słodka papryka do smaku opcjonalnie: 2 łyżki oliwy lub oleju dobrej jakości wykonanie: Ciecierzycę przepłukujemy, zalewamy wodą i pozostawiamy na noc do namoczenia. Na drugi dzień dolewamy wody, dodajemy łyżeczkę soli(...)gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy wodę, dodajemy puree z dyni, czosnek, pastę sezamową tahini, sok z cytryny i miksujemy blenderem na gładką masę. Jeśli chcemy uzyskać rzadszą konsystencję dodajemy opcjonalnie oliwę z oliwek i miksujemy. Całość doprawiamy gałką muszkatołową, solą, słodką papryką oraz pieprzem. Możemy podawać do chleba lub z warzywami
Domowy Smak Jedzeniapierś z kurczaka * 2 papryki - u mnie czerwone * 300g zielonej fasolki szparagowej * 2 cebule czerwone * puszka mleczka kokosowego * 2 łyżki oleju * 2 łyżeczki pasty green curry Przygotowanie : Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na łyżce oleju. Dodać pastę curry i wymieszać. Wlać mleczko kokosowe i poddusić żeby mleczko trochę odparowało. W garnku
Magiczne Życie Martymałych biszkoptów okrągłych 1/3 szklanki soku porzeczkowego napar z herbaty do nasączenia biszkoptu Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Kakao wymieszać z wodą i olejem na gładką pastę. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną, solą i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ustawiając mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty do minimum(...)wlać po jednym żółtku. Dodać kakaową pastę, a na końcu wsypać suche składniki, delikatnie mieszając łopatką. Wylać do formy o wymiarach 21 x 25 cm. Nie należy natłuszczać brzegów, jedynie na dno położyć papier do pieczenia. Piec w 160*C przez 30 min. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przekroić na dwa blaty, każdy z nich nasączyć naparem z herbaty. Ciemny
https:KKuchniaMniam