smażone ziemniaki, ale niekoniecznie muszą to być klasyczne frytki, prawda? Całość potrzebuje czegoś na przełamanie – w tej roli sprawdzi się roszponka, soczyste awokado i lekko ziemisty sos z dodatkiem pasty sezamowej, podkręcony pikanterią soku z cytryny i odrobiną czosnku. Ale to dukkah gra tu pierwsze skrzypce – opanierowany w niej łosoś zyskuje pyszną, chrupiącą skórkę i zupełnie nowy wymiar! Filet(...)roszponkę, przekładając ją plastrami obranego awokado. Mieszamy ze sobą jogurt, sok z cytryny i tahinę. Przeciskamy na deskę ząbek czosnku i rozcieramy go bokiem noża z odrobiną soli na pastę – dodajemy dobrze roztarty czosnek do jogurtu i mieszamy wszystko razem, do połączenia. Ziemniaki gotowe? Odcedzamy j e z tłuszczu i przekładamy na papierowy ręcznik do osączenia. Tłuszcz z patelni
Karo in the Kitchenmnie 200 g) garść liści świeżej bazylii 1 papryczka chili 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pasty curry 250 ml mleka kokosowego sól i pieprz do smaku 3 łyżki masła do smażenia (może być też olej) Sposób przygotowania : Filety z kurczaka pokroić(...)cienkie paseczki, cebulę w piórka. W dużym rondlu rozgrzać masło i obsmażyć kawałki kurczaka. Dorzucić cebulę, pastę curry , wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w plasterki papryczki chili, słodką czerwoną i zieloną paprykę w paski i cukinię w półplasterki . Dusić na małym ogniu 10 min często mieszając, następnie dolać mleko kokosowe. Pozostawić na ogniu bez pokrywki na kolejne
Gosia gotujeMarynowane rydze to wspaniały dodatek do zimnych mięs, wędlin i zimowych sałatek – szczególnie tych z majonezem i ziemniakami. Do zamarynowania grzybów potrzebne są świeże, młode rydze
Korniszonkievaporates. When the pan is almost dry make a place on it and add the meat with the marinade, fry it constantly mixing. In the meantime prepare the rice pasta as it is said on the wrapping. I used the tagliatelle kind of rice noodles which has to be boiled for few minutes, but not all rice noodles require boiling(...)When pasta is ready drain it and pour cold water through it. When meat is ready and the vegetables are soft take the pan off the heat. If you are not sure if it done – take one piece of meat from the pan and taste it, cut it, check if it soft. Wszystko jest gotowe – makaron odcedzony, mięso
Martyna Cooksnich żyć. W zamrażarce schab w plastrach – niech będzie! Z tego połączenia lenistwa z zawartością lodówki powstał szybki i smaczny obiad. Lately I’m all about pasta. How much of rice can you eat? In my fridge I had a lot of tomatoes and a total lack of felling for tomato sauce, same as for going(...)wszystkiego na talerzu – najpierw makaron, potem sos, a na końcu mięso – smacznego! Last thing to do is put it all together on a plate – first the pasta, then the sauce and finally the meat, enjoy! Share this entry Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on Linkedin Share on Tumblr Share
Martyna Cooksmiękka, zajmie to około 2. godzin. Po tym czasie spróbuj czy jest miękka i jeśli tak odcedź ją i odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie, jak ciecierzyca się gotuje, zrób pastę tahini. Sezam wysyp na rozgrzaną patelnię i upraż go. Jak się zarumieni wysyp go na talerzyk/miskę, żeby ostygł. Jak ostygnie zmiksuj go blenderem z olejem bezsmakowym (rzepakowym, słonecznikowym(...)check if it’s soft and if yes drain it and leave to chill. In the meantime, when the chickpeas is cooking, let’s make the tahini past. Put the sesame seeds on preheated pan and fry it until gets brownish, when it does, put it on a plate/bowl to cool down. When it has cooled down
Martyna CooksSCHAB PIECZONY Z OWOCAMI I WARZYWAMI / JOINT OF PORK BAKED WITH FRUITS AND VEGETABLES Dosyć tych delikatnych i zdrowych past do warzyw i chleba – chcę mięsa! Dawno nie jadłam pieczeni, a już schabu ze śliwką mniej więcej wieki… Ale schab ze śliwką, taka nuda trochę, w związku z czym mój schab się upiekł ze śliwką, morelą, żurawiną(...)slices. Put on the plate a portion of vegetables, few slices of meat and pour the sauce all over it and eat! If you want you can boil potatoes, pasta, rice or just take a slice of brad – everything will go well with the pork. Bon appetite! Nutrition Facts Serving Size Number of Servings 3 Amount Per Serving Calories
Martyna CooksWystarczy dosłownie parę składników i voilà, mamy gotową przekąskę. Powiedzcie, kto nie skusiłby się na takiego ziemniaczka? Składniki: 7-8 mniejszych ziemniaków (jeśli mamy bardzo małe-można więcej) pasta pomidorowo-paprykowa BeVege odrobina oliwy z oliwek kilka zielonych oliwek Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie umyj, posmaruj z każdej strony oliwą, zawiń w folię aluminiową, a następnie włóż do nagrzanego(...)piekarnika na około godzinę. Gdy ziemniaki się już upieką, odwiń je z foli aluminiowej, przekrój na pół i wydrąż środek (jednak nie całkowicie, zostaw trochę ,,ziemniaczanej warstwy"). Ziemniaki nafaszeruj pastą BeVege, a na wierchu połóż przekrojoną na pół oliwkę. I już, gotowe! Podawaj na zimno lub ciepło, wybór należy do Ciebie :) #GotujzBevege #BeVege #BądźWege
Smiling ShrimpSkładniki (na 3-4 porcje): 1 słoik ogórków korniszonów z chili Krakus 2- 3 tortille pszenne 4-5 łyżek ajwaru (pasta z pieczonej papryki) 300 gram piersi kurczaka oliwa z oliwek do smażenia sól, pieprz, majeranek i wędzona papryka(...)Awokado, cebulę, natkę pietruszki, oliwę z oliwek, sok z limonki oraz szczyptę soli i pieprzu zmiksuj na gładki sos. Pierś kurczaka zamarynuj w soli, pieprzu, majeranku i paście z pieczonej papryki. Grilluj po 2-3 minuty z każdej strony. Pokrój w drobniejsze paski. Paprykę oraz sałatę pokrój w paski. Tortille podgrzej, rozsmaruj na nich równomiernie ajwar. Na jednym z brzegów
Mango Papajaprzypraw. Przygotowuję w piekarniku , dzięki temu mięso jest delikatne a co najważniejsze bez zbędnego tłuszczu. Polecam i smacznego :) SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: 2 filety z kurczaka 2 łyżki pasty tikka Sól i pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej 1 /2 łyżki papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 2 łyżki majeranku PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję(...)kroję w paski grubości ok 1 cm. Przekładam do miski. Dodaję przyprawy, pastę tikka. Mieszam. Odstawiam pod przykryciem ok 30 min najlepiej w lodówce. Następnie przekladam mięso do naczynia żaroodpornego albo glinianego i przykrywam folią aluminiową, którą nakłówam wykałaczkami. Piekę ok 40 min w 180 stopniach
Gotowanie PatkiDziś mam dla Was niezwykle smaczny, łatwy i nieco szybszy od tradycyjnego przepis na tadżin ( tagine ) wegetariański. Aromatyczny od przypraw i pasty harissa z pewnością rozgrzeje Was w chłodny jesienny dzień! Tadżin ( tagine ) to w uproszczeniu taki marokański gulasz, który tradycyjnie dusi się w specjalnym glinianym naczyniu z wąską, stożkowatą pokrywką. Takie gotowanie pod przykryciem zatrzymuje i potęguje(...)nasiennego, pokrojona na paski oliwa sól, pieprz 1 cebula pokrojona na plasterki 4 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 puszka pomidorów 1 łyżka pasty harissa (domowej lub ze sklepu) 2 łyżki płynnego miodu 100 g suszonych moreli lub śliwek przekrojonych na połówki 1 puszka ciecierzycy do podania: liski świeżej kolendry lub natki pietruszki, ulubiona
Chilli Czosnek i Oliwadługotrwały proces moczenia, gotowania i ostudzania ciecierzycy. Domowy hummus – składniki puszka ciecierzycy 2-3 łyżki oliwy 3-4 ząbki czosnku sól pieprz sok z połowy cytryny 1 łyżka pasty tahini woda ewentualnie ostra papryka Domowy hummus – przepis Do blendera wkładamy odsączoną ciecierzycę , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, pastę tahini, sól, pieprz, oliwę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pierogi. Z każdym farszem, na słodko i na słono, nigdy mi się nie znudzą! :) A Wy z czym najbardziej lubicie pierogi? Dzisiaj zapraszam Wam na pierogi z soczewicą i pastą z tofu. Zainspirował mnie przepis z bloga OlgaSmile. Składniki na ciasto: 600 g mąki tortowej szkl ciepłej wody 1 żółtko szczypta soli ok 1/2 kostki miękkiego(...)masła Składniki na farsz: 300 g czerwonej soczewicy (ugotowanej) 2 cebule 100 g sera tofu (lub pasty z tofu, u mnie z Lidla) sól pieprz dodatkowo: ser typu parmezan Wykonanie: Najpierw przygotować farsz. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Do miski wrzucić cebulę, ugotowaną soczewicę i ser, całość zmiksować blenderem na gładką masę, przyprawić solą
Trufelkowoużywam Zott) 2 – 3 ząbki czosnku Mały pęczek koperku (na oko 2 – 3 łyżki posiekanego) Sól do smaku wg uznania GRZANKI: 3 kromki chleba bezglutenowego tostowego 1 łyżeczka pasty czosnkowej (czosnek zmiksowany z odrobiną octu i soli – swoją drogą pyszna sprawa) Ok. 1-2 łyżki masła Odrobina suszonego tymianku do oprószenia Natka pietruszki do ozdoby Przygotowanie: Krewetki krótko obgotowałam(...)osolonej wodzie (do momentu wypłynięcia). Odcedziłam. Jogurt typu greckiego zmiksowałam wraz z czosnkiem, koperkiem i solą. Miękkie masło wymieszałam z pastą czosnkową, posmarowałam chleb i lekko oprószyłam suszonym tymiankiem. Zapiekłam w piekarniku na chrupiące grzanki (funkcja grill, 170 stopni). Na patelni rozpuściłam masło klarowane i przesmażyłam wstępnie obgotowane krewetki na złoto. Zdjęłam z ognia, serwowałam z sosem czosnkowo-koperkowym
Kate's Kitchenolio e 2 spicchi d'aglio tritati finemente. Aggiustate di sale e pepe. Tostate le noci tritate finemente in una padella antiaderente senza aggiungere grassi. Scolate la pasta e versatela nella padella con i funghi. A questo punto versate la crema di zucca. Mescolate per insaporire la paste e per finire condite con una spolverata di parmigiano grattugiato(...)noci tostate. Decorate la pasta con alcune foglioline di timo fresco. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuoca