ugotowaniu wyrzucić trawę. Czosnek obrać i posiekać na miazgę, imbir zetrzeć na tarce, chili rozciąć i usunąć nasionka i błonki. Do woka wlać olej, rozgrzać. Dodać czosnek, chili, imbir, pastę z krewetek, pastę curry, sos rybny, sos sojowy, pokruszone liście keffir, cukier. Wszystko razem wymieszać i chwilkę smażyć. Około 30 sekund, ale cały czas mieszać. Wrzucić pokrojone w paski mięso
Kuchnia Pokoleńprosty sposób w domu. A jeśli zastanawiasz się co zrobić z przygotowanym serem, polecam Ci sałatkę z serem paneer Polecam Wa też inne przepisy: – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna SER PANEER Przygotowanie: 35 minut + chłodzenie minimum 2 h Składniki: – 2 l mleka
nietylkopasta.plwystarczy zmiksować wszystkie składniki. Przepis ukradłam ze strony Ani Starmach (zobacz) z tą różnicą, że użyłam tylko jednej łyżki octu. Wyszedł wspaniale To idealny dodatek do kanapek, sałatek, past kanapkowych, jako składnik sosów (np. czosnkowy) oraz innych dań ( j ajka w majonezie , kotlety drobiowe ) . Składniki: 1 jajko 1 pełna łyżeczka musztardy 1 łyżka octu winnego 350 ml oleju słonecznikowego sól(...)Majonez wykorzystasz do przygotowania… – Jajka w sosie tatarskim – Sałatka z brokułami i szynką – Sałatka z szynką i ananasem – Pasta jajeczna – Jajka w majonezie – Jaja w sosie czosnkowym
Kulinarne S.O.S.szakszuka z kurkami – pikantna szakszuka z ziemniakami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Polecam Wa też inne przepisy na śniadania: – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – tosty francuskie – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna – tost z jajkiem
nietylkopasta.pldobrej jakości kakao 3 łyżki oleju kokosowego lub oleju z orzechów laskowych 4 łyżki płynnego miodu 6-7 łyżek mleka (można użyć mleka roślinnego) 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii szczypta soli Przepis na domowy krem orzechowo-czekoladowy Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Orzechy laskowe wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażyć około 15 minut(...)pozostać na orzechach, jednak im mniej skórek zostanie tym smaczniejszy będzie krem. Oczyszczone ze skórek orzechy wsypać do blendera i blendować do chwili aż zaczną zmieniać swoją konsystencję na pastę (masło orzechowe). Zajmie to około 2 do 4 minut w zależności od mocy blendera. W razie potrzeby zeskrobywać osadzającą się na ściankach masę orzechową. Następnie dodać pozostałe składniki i miksować
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataAromatyczne, wyraziste przyprawy sprawią, że całość będzie przepyszna :) WARZYWNA POTRAWKA Z CIECIERZYCĄ Kilka liści kapusty pekińskiej Pół czerwonej papryki Pół żółtej papryki Pół cukinii Szklanka ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki pasty paprykowej 3 suszonej pomidory Słodka i wędzona papryka, oregano, kolendra, pieprz Ziarna kolendry rozdrobnić w moździerzu, suszone pomidory posiekać drobno W garnku na odrobinie oleju podsmażyć kolendrę z suszonymi pomidorami(...)papryki i cukinię Do garnka dorzucić posiekaną kapustę i papryki, dolać wody i dusić około 10 minut Dołożyć posiekaną w plastry cukinię i dusić jeszcze 5-10 minut Dodać pastę paprykową, przyprawy i ugotowaną ciecierzycę, wymieszać całość
HealthyCreationsczerwona garść groszku cukrowego 3 ząbki czosnku 1 centymetrowy kawałek imbiru sól, pieprz, słodka papryka do smaku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej(...)mięso i przyprawy. Chwilkę podpiekamy, następnie dodajemy warzywa, wlewamy 1/2 szklankę wody i przykrywamy patelnię. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po kilku minutach odkrywamy patelnię, dodajemy ostrą pastę paprykową i jeszcze doprawiamy do smaku. Do patelni przekładamy odcedzony makaron i mieszamy danie aż wszystkie płyny odparują. Podajemy ciepłe, smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji
Kulinarne Fantazje MarioliWitajcie. Trochę czasu mnie było, choroba mnie dopadła. Ale jest już lepiej i powoli wracam do blogowania. Zapraszam Was dziś na smaczną pastę do pieczywa. Wystarczy połączyć kilka składników, doprawić i już możemy cieszyć się pysznym smakiem pasty do chlebka. Składniki: 100 g serka kanapkowego naturalnego 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 łyżki twarogu chudego 1 łyżka posiekanego koperku
słodkie i nie tylko historie kulinarneczosnkiem, szynki - tu w szczególności polecam szynkę Sarmacką, paluszki drobiowe, dla najmłodszych kabanosiki i parówki z serii Sokoliki (mój syn je uwielbia), Z Gruntu Dobre, czyli hummusy, pasty itp. Francuzi mają swoją deskę serów, my zaś mamy swoją deskę wędlin, na której obowiązkowo musi się znaleźć salami i kabanosy. Idąc zaś z duchem czasu, warto dodać do niej pasty
Passions hobbies lifebrukselki 200 g śmietany 30% 70 g szynki parmeńskiej 50 g startego sera np. parmezanu 2 jajka s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia 400 g di cavoletti di bruxelles 200 g di panna fresca 70 g di prosciutto crudo 50 g di parmigiano grattugiato 2 uova sa le, pepe PRZYGOTOWANIE(...)formie do pieczenia. Na dnie tarty układamy brukselkę, którą posypujemy kawałeczkami szynki. **** Riscaldate il forno statico a 200 gradi, invece il forno ventilato a 180 gradi. Srotolate la pasta sfoglia e mettetela in uno stampo. Distribuite i cavoletti di bruxelles, poi le fettine di prosciutto crudo. Na brukselkę i szynkę wylewamy masę jajeczną. **** Sistemate
La grande e la piccola cuocaIndyjska zupa kalafiorowa Nie od dziś jestem wielkim fanem gotowców. Jednym z moich ulubionych, jest czerwona pasta curry, która sprawiła, że dzisiejsza zupa kalafiorowa jest… PETARDĄ! Nadaje charakteru i lekkiej ostrości, jest czymś zupełnie innym, niż przyprawa curry (żółty proszek). Poza dzisiejszą zupą, można użyć jej, żeby wyczarować dahl z czerwonej soczewicy . Również jest bardzo prosty w wykonaniu(...)Zupa w tym wydaniu, bardzo często gości u mnie w restauracji i zbiera dobre recenzje, co tym bardziej utwierdziło mnie w przekonaniu, że muszę się nią z Tobą podzielić. Pasta curry, której ja używałem -> KLIKNIJ Artykuł Indyjska zupa kalafiorowa pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmandodatkowo pięknie wygląda na talerzu. Składniki: 1 garść rukoli 12 pomidorków cherry 120 g białego sera 1 cebula 3 łyżki ulubionych pestek (u mnie dynia i słonecznik) 50 g pasty z suszonych pomidorów sól pieprz SOS: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 1 ząbek czosnku 1 garść listków kolendry 1 łyżka cukru trzcinowego Przygotowujemy sos: Oliwek(...)oliwek, ocet winny, czosnek, listki kolendry oraz cukier zblendować na gładką masę. Przygotowujemy sałatkę: Ser biały wymieszać z pastą z suszonych pomidorów. Dodać pestki oraz przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać do połączenia się składników. Ulepić 1 cm kule. Na talerzu układamy rukolę, pokrojoną cebulę, pomidorki przekrojone na pół. Dodać kulki serowe oraz polać solem
Kuchnia w oparachHummus to nic innego jak pasta z ugotowanej ciecierzycy. Można go podawać jako smarowidło do pieczywa, ale także też jako dip w towarzystwie warzyw pokrojonych w słupki – z ogórkiem, marchewką czy selerem naciowym. Hummus jest niezwykle popularny wśród wegan i wegetarian, a także coraz częściej pojawia się w wielu restauracjach. Do przygotowania hummusu, oprócz ciecierzycy potrzebujemy tahini, czyli masła(...)mieląc. Ja natomiast tahini kupuje w sklepach typu Kuchnie Świata. Ilość hummusu, która powstanie z tego przepisu z pewnością wystarczy Wam na kilka dni lub na jedną sporą imprezę Pastę możecie przechowywać w lodówce do około 3 dni. Smacznego! Dajcie koniecznie znać czy Wam smakowało! Zobacz też: Wegetariański pasztet z cukinii Falafel – wegetariański przysmak Przepis na domowy hummus Drukuj przepis
Kuchnia BazyliiRadix-Bis Krem z daktyli: 160 g suszonych daktyli 2 kopiaste łyżki oleju kokosowego 1 łyżka gorzkiego kakao 200 ml mleka kokosowego ( nie mleczka ) 2 kopiaste łyżki pasty orzechowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Daktyle, olej kokosowy,kakao,pastę orzechową,ekstrakt waniliowy, mleko kokosowe wszystkie składniki miksujemy na gładki krem. 300 g powideł śliwkowych gęstych wiórki kokosowe
Sama słodycz i szczypta chili