kraju ze stolicą w Rzymie – podpowiadamy, które z nich warto odtworzyć w domowym zaciszu! Makaron fettucine z sosem Alfredo Jeśli na myśl o Italii do głowy przychodzi ci smaczna pasta al dente, to fettucine z kremowym sosem Alfredo będzie kulinarnym strzałem w dziesiątkę! Do przygotowania tego dania nie potrzeba wielu składników, ale warto pamiętać, że im wyższa jakość wyrobów(...)przygotuj zgodnie ze wskazówkami zamieszczonymi na opakowaniu. Na patelni powoli roztapiaj masło, uważając, aby się nie przypaliło. Następnie dolej do niego odrobinę wody (najlepiej sprawdzi się ta z ugotowanej pasty) i dokładnie wymieszaj. Do maślanego sosu dodaj odcedzony makaron i połącz wszystkie składniki, a jeśli mieszanka nie będzie odpowiednio kremowa, dolej jeszcze odrobinę wody. Całość posyp obficie startym parmezan, dodaj
codojedzeniaTradycyjne powidła ze śliwek węgierek bez cukru Tradycyjne powidła śliwkowe najlepiej udają się ze śliwek węgierek. Można je robić zarówno z pierwszych śliwek, które dojrzewają już
Korniszonkibidi-theme-font:minor-bidi;} olej do smażenia Sos: 5 pomidorów 2 ząbki czosnku łyżeczka oliwy 1 łyżka oleju kokosowego po ½ łyżeczki mielonej kolendry i kminu 1 łyżka pasty garam masala 200 ml mleczka kokosowego pół łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka soku z limonki 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)cytryny i posiekaną kolendrę, wymieszać całość na jednolitą masę. Jak będzie za rzadka dodać jeszcze trochę mąki ryżowej. Dokończyć sos: w drugim garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać przyprawy i pastę garam masala, gotować ok 3 minut, dodać sos pomidorowy i wymieszać dobrze, na koniec dodać mleczko kokosowe, cukier i sok z limonki, gotować ok 5 minut
Smaczny zeszytminor-latin; mso-ansi-language:PL;} 4 łyżki oleju 3 cebule posiekane 3 pokrojone ząbki czosnku kawałek imbiru wielkości kciuka, starty dwie zielone chilli lub łyżeczka zielonej pasty curry 1/2 łyżeczki cynamonu 3 zgniecione nasiona kardamonu 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry 1 łyżeczka przyprawy garam masala 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 4 pokrojone w kostkę(...)łyżeczka soku z limonki sól pęczek kolendry W woku albo w wysokiej patelni lub garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i chwilę przesmażyć. Dodać czosnek cynamon,kardamon,imbir i pastę curry- podsmażyć ok 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać chilli, kolendrę, garam masala, przecier pomidorowy i pomidory – dobrze wszystko wymieszać. Wlać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia
Smaczny zeszytwierzcie mi - jesień, zimno, słoty i deszcze mi nie straszne. Curry z dyni i kurczaka w mleczku kokosowym 2 łyżki oleju 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki czerwonej pasty curry podwójna pierś z kurczaka ½ kg dyni 400 ml mleczka kokosowego szklanka rosołku 3 liście limonki łodyga trawy cytrynowej papryczka chilli dwie łyżki sosu sojowego łyżka sosu rybnego łyżeczka cukru(...)cytryny lub limonki garść kolendry garść orzeszków nerkowca lub ziemnych Pokroić kurczaka i dynię w kostkę, cebulę w kosteczkę a czosnek posiekać. Podsmażyć na oleju cebulę i czosnek, dodać pastę curry, chwilę przesmażyć i dodać kurczaka. Podsmażyć kilka minut kurczaka, dodać dynię, zalać rosołkiem i mlekiem kokosowym. Dorzucić liście limonki i przekrojoną na 4 części (wzdłóż) trawę cytrynową. Gotować
Smaczny zeszytTradycyjny rumuński tort czekoladowy - Amandine Amandine to tradycyjny rumuński tort . Czekoladowy biszkopt, przełożony kremem czekoladowym i obficie nasączony syropem znany jest w Rumunii jako „Amandine” lub
KorniszonkiMarmolada pomarańczowa z dynią - super przepis na pyszny dodatek Marmolada pomarańczowa świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, kanapek i deserów. Ten na marmoladę przepis zawiera
KorniszonkiPasta z fasoli to zawsze dobry pomysł na dodatek do chleba lub warzyw. Chętnie też dodaję ją do sosów, warzyw i makaronów. Najlepiej jednak smakuje na grzance. 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 pomarańczy 1-2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 5-6 łodyżek świeżego tymianku (bez zdrewniałych części) lub 1/4 łyżeczki suszonego ok. 20 g długo dojrzewającego owczego sera
Kucharzycapodstawie wczorajszej pasty na kanapki przygotowałam, pyszny farsz do pierogów. Pierogi smakowały wyśmienicie więc polecam Wam ten farsz jak i tą pastę ;) Składniki na około 30 pierożków: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl gorącego mleka z wodą szczypta soli 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego Farsz: 125 g tłustego twarogu około 100 g puree z dyni (z upieczonej
Gotowanie...to proste !czasu na pieczenie. Tu wszystko wystarczy dobrze zagnieść, schłodzić i cieszyć się orzechowym smakiem z kokosową nutą. Dla mnie połączenie idealne Spróbujcie i Wy Składniki: 1 szklanka pasty orzechowej – u mnie miód i kokos BeonTime 0,5 szklanki mąki kokosowej + 2-3 łyżki 3 pełne łyżki syropu daktylowego (można też dodać inne płynne „słodzidło”) Przygotowanie: Pastę orzechową
Słodkie okruszkiszybko to jest to co uwielbiamy! Sami wiecie, w tygodniu ciężko znaleźć poranek, podczas którego możemy pozwolić sobie na szaleństwo, dlatego przekąski są najlepsze. Dzisiejsza nasza propozycja to pasta rybna w sosie pomidorowym z dodatkiem cebulki, która podkreśla intensywność smaku. Pasta rybna w sosie pomidorowym – propozycja na szybkie śniadanie SKŁADNIKI: - 250g twarogu tłustego - 240g śledzia w sosie pomidorowym - 2 cebule
Związek na patelniPasta z pieczonej dynii to wg mnie najlepsza z jesiennych past do chleba. Słodycz dynii przełamuje dodatek smażonej cebulki i suszonych pomidorków z zalewy, a dodatek masła orzechowego dodaje odrobinę nienachalnej tłustości
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sałatka grzybowa do słoików Sałatka grzybowa do słoików to szybki i pyszny sposób na zagospodarowanie resztek grzybów - nóżek, brzydkich kapeluszy, ostatnich sztuk, które nie zmieściły się
KorniszonkiPlacek tarty czarno biały, znany też jako pleśniak Ciasto tarte towarzyszy mi od dzieciństwa. Robiła je moja babcia, ciocia i mama, a po wielu latach odnalazłam
Korniszonki