pasta - 17303 przepisów (strona:374/1154)

Risotto z grzybami 59

dodatki „tematyczne” (tutaj grzyby) 20-30 średniej wielkości leśnych grzybów 120 g masła Sól i pieprz Świeży tymianek 2 ząbki czosnku 1-2 garście startego parmezanu 2 łyżeczki pasty truflowej Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i smażymy przez chwilę pokrojone w plastry grzyby. Dodajemy posiekany drobno czosnek, świeży tymianek, sól i popieprz. Mieszamy i smażymy jeszcze przez(...)przygotowanego „białego risotto” na ok 5 min przez planowanym zakończeniem gotowania. Kiedy risotto będzie już gotowe ( ale ciągle al dente) odstawiamy z ognia , dodajemy masło, starty parmezan oraz pastę truflową, która doda genialnego aromatu. Mieszamy i odstawiamy na minutę, aby risotto odpoczęło, a masło z resztą bulionu i parmezanu stworzy wspaniałą, aksamitną konsystencję. Risotto wymaga cierpliwości, ciągłe mieszanie, dodawanie

Tajemnice Smaku
Hummus z suszonymi pomidorami i aromatycznymi przyprawami 68

dodatkiem pomidorów suszonych i aromatycznych przypraw. Składniki 800g ugotowanej ciecierzycy – 2 puszki 5 sztuk suszonych pomidorów z oleju 1 łyżka oleju z zalewy z pomidorów 2 łyżeczki pasty tahini sok z 1/2 cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru 4-6 łyżek aquafaby

Tajemnice Smaku
Grzanki tostada con tomate 82

mnie ), no i przygotować coś na ząb. Mam dla Was ekspresowy przepis na pyszną i banalnie prostą przystawkę – grzanki tostada con tomate. W prostszych słowach poprostu grzanki z pastą pomidorową. Przystawka pochodzi z Hiszpanii i można ją dowolnie modyfikować. Dołożyć dojrzewającą szynkę, zmienić zioła, czy ser. Możliwości jest wiele, a smak zawsze genialny. Grzanki tostada con tomate Składniki(...)czasu, polecam tą opcję). Doprawiamy łyżką oliwy, solą, pieprzem i kilkoma listkami bazylii (około 5-6 dużych lisków), następnie całość dokładnie miksujemy. Tuż przed podaniem układamy na grzankach pomidorową pastę i listek bazylii. Smacznego Artykuł Grzanki tostada con tomate pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Kimchi – post dr Dąbrowskiej 128

godzinę. W tym czasie marchew kroimy w cienkie plasterki, dymkę w kostkę, szczypiorek drobno, czosnek kroimy w drobną kosteczkę, imbir w cieniutkie plasterki lub ścieramy na tarce. Następnie przygotowujemy pastę kimchi. Mieszamy przyprawy. Dodajemy cebulę, marchew, czosnek, imbir, posiekane chili, mieszamy dokładanie. Zaraz potem kapustę która była obsypana solą wrzucamy do czystej wody, płuczemy, odcedzamy dokładnie. Tak przygotowaną kapustę mieszamy(...)pastą kimchi. Finalnie gotową masę warzywną przekładamy do dużych słoików szklanych lub glinianych do 3/4 ich wysokości (wszystko będzie fermentowało i „rosło”). Słoiki przykrywamy talerzykiem lub przykrywką bez zakręcania, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 4 dni. Każdego dnia przebijamy całości od góry do dna pałeczką do ryżu lub czymś cienkim by gazy swobodnie mogły się wydostać na wierzch

Dorota Smakuje
Tajska zupa krewetkowa 139

400ml) mleka kokosowego 2-3 łodygi trawy cytrynowej 4 listki limonki kaffir mały kawałek (ok 1cm) imbiru 10g świeżego galangalu lub 1 łyżeczka suszonego, sproszkowanego 1-2 łyżeczki żółtej pasty curry sól chili pęczek natki kolendry limonka Jak zrobić tajską zupę krewetkową: Zaczynamy od obrania i pokrojenia w kosteczkę cebuli Następnie na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pastę curry, smażymy

Dorota Smakuje
Pasta jajeczna z wędzonym kurczakiem 75

Krótko i zwięźle, bo czasu brak. Pasta wyszła super. I od razu piszę, że mięso miałam ze sprawdzonego źródła, z ogródkowej wędzarni (dziękuję <3). Problem jest tylko tego typu, że ja do tej pasty użyłam skrzydełek, nie wiem jak wygląda sprawa z ich dostępnością w sklepach. Przyjmijmy więc, że ćwiartka z kurczaka będzie w sam raz. Składniki: 1 wędzona

Kardamonovy
ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM I MAKARONEM 151

bulionu, uzupełniam ilość gorącą wodą i dodaję sól do smaku. Przepis na ok. 3-4 porcje Składniki: - 1 pojedyncza pierś z kurczaka (u mnie ok. 250g) - 2 łyżeczki czerwonej pasty curry - 1/2 cebuli - 1 łyżka oleju kokosowego (daję nierafinowany, o smaku kokosa) - 1/2 bakłażana (lub 1/2 cukinii, lub kilka pieczarek, lub 1/2 papryki) - kilka małych pieczarek (dodaję(...)ryżowego - kilka przekręceń chili z młynka, gdy preferujemy potrawy bardziej pikantne (nie trzeba) dodatkowo, do podania: czerwona cebula (szalotka), świeża kolendra, limetka Na łyżce oleju kokosowego podsmażyć chwilę pastę curry (uważać by jej nie przypalić). Następnie dodajemy pokrojony w kostkę filet z piersi kurczaka i mieszając smażymy ok. 3 minuty. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ok. 1 minuty

Smaczne Zdrowe
Szynka pieczona z masłem ziołowym 74

głębokie. Miękkie masło przełożyłam do miseczki. Dodałam do niego szczypiorek, koperek, natkę pietruszki przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodałam jeszcze szczyptę soli i dokładnie wszystko wymieszałam tworząc coś w rodzaju pasty. Tą pastę nałożyłam w przygotowane w mięsie nacięcia, upychając ją jak najgłębiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nafaszerowane mięso obwiązałam bawełnianym sznurkiem do mięs i przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykryłam folią

Waniliowe Improwizacje
Austria - Germknödel (Pampuchy z powidłami i sosem waniliowym) 138

rumu - 2-3 łyżki maku -cukier puder Sos: - 3 żółtka 1.5 łyżki skrobi kukurydzianej - 2 łyżeczki cukru - 2 szklanki mleka - szklanka śmietanki 30% - pasta waniliowa/cukier z prawdziw ą  wanili ą ( np.  taka ) Przygotowanie: 1) W garnuszku mieszamy żółtka z cukrem, skrobi ą  kukurydzian ą  i past ą  waniliow

Roślinożerni urlopowicze
Gruzja - Pasta orzechowa 103

Pasta z orzechów włoskich i kolendry to podstawa kuchni gruzińskiej. Może zostać wykorzystana do wielu rzeczy, ale najczęściej znajdziemy ją w roladkach bakłażanowych. O możliwych zastosowaniach już wkrótce, ale na razie przepis na samą pastę. Składniki: - 2 ząbki czosnku - 200 g orzechów włoskich - 75 ml oliwy z oliwek - 50 ml wody - garść kolendry i odrobinka natki pietruszki - łyżka octu jabłkowego

Roślinożerni urlopowicze
Makaron z rzeżuchowym pesto i prażonym słonecznikiem 67

pestek słonecznika makaron razowy - wstążki Jeżeli potrzebujesz - dodaj szczyptę soli do smaku. Makaron z rzeżuchowym pesto - przygotowanie: Rzeżuchę utrzyj z siemieniem, oliwą i połową pestek słonecznika w moździerzu. Kiedy pasta będzie już gładka - dodaj sok z cytryny i posiekaną natkę. Makaron ugotuj al dente. Połącz z zieloną pastą. Podawaj posypane pozostałymi nasionami słonecznika. Smacznego! Olga

Gary Bez dna

Proponowane wyszukiwania