Krótko i zwięźle, bo czasu brak. Pasta wyszła super. I od razu piszę, że mięso miałam ze sprawdzonego źródła, z ogródkowej wędzarni (dziękuję <3). Problem jest tylko tego typu, że ja do tej pasty użyłam skrzydełek, nie wiem jak wygląda sprawa z ich dostępnością w sklepach. Przyjmijmy więc, że ćwiartka z kurczaka będzie w sam raz. Składniki: 1 wędzona
Kardamonovybulionu, uzupełniam ilość gorącą wodą i dodaję sól do smaku. Przepis na ok. 3-4 porcje Składniki: - 1 pojedyncza pierś z kurczaka (u mnie ok. 250g) - 2 łyżeczki czerwonej pasty curry - 1/2 cebuli - 1 łyżka oleju kokosowego (daję nierafinowany, o smaku kokosa) - 1/2 bakłażana (lub 1/2 cukinii, lub kilka pieczarek, lub 1/2 papryki) - kilka małych pieczarek (dodaję(...)ryżowego - kilka przekręceń chili z młynka, gdy preferujemy potrawy bardziej pikantne (nie trzeba) dodatkowo, do podania: czerwona cebula (szalotka), świeża kolendra, limetka Na łyżce oleju kokosowego podsmażyć chwilę pastę curry (uważać by jej nie przypalić). Następnie dodajemy pokrojony w kostkę filet z piersi kurczaka i mieszając smażymy ok. 3 minuty. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ok. 1 minuty
Smaczne Zdrowegłębokie. Miękkie masło przełożyłam do miseczki. Dodałam do niego szczypiorek, koperek, natkę pietruszki przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodałam jeszcze szczyptę soli i dokładnie wszystko wymieszałam tworząc coś w rodzaju pasty. Tą pastę nałożyłam w przygotowane w mięsie nacięcia, upychając ją jak najgłębiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nafaszerowane mięso obwiązałam bawełnianym sznurkiem do mięs i przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykryłam folią
Waniliowe Improwizacjerumu - 2-3 łyżki maku -cukier puder Sos: - 3 żółtka 1.5 łyżki skrobi kukurydzianej - 2 łyżeczki cukru - 2 szklanki mleka - szklanka śmietanki 30% - pasta waniliowa/cukier z prawdziw ą wanili ą ( np. taka ) Przygotowanie: 1) W garnuszku mieszamy żółtka z cukrem, skrobi ą kukurydzian ą i past ą waniliow
Roślinożerni urlopowiczePasta z orzechów włoskich i kolendry to podstawa kuchni gruzińskiej. Może zostać wykorzystana do wielu rzeczy, ale najczęściej znajdziemy ją w roladkach bakłażanowych. O możliwych zastosowaniach już wkrótce, ale na razie przepis na samą pastę. Składniki: - 2 ząbki czosnku - 200 g orzechów włoskich - 75 ml oliwy z oliwek - 50 ml wody - garść kolendry i odrobinka natki pietruszki - łyżka octu jabłkowego
Roślinożerni urlopowiczepestek słonecznika makaron razowy - wstążki Jeżeli potrzebujesz - dodaj szczyptę soli do smaku. Makaron z rzeżuchowym pesto - przygotowanie: Rzeżuchę utrzyj z siemieniem, oliwą i połową pestek słonecznika w moździerzu. Kiedy pasta będzie już gładka - dodaj sok z cytryny i posiekaną natkę. Makaron ugotuj al dente. Połącz z zieloną pastą. Podawaj posypane pozostałymi nasionami słonecznika. Smacznego! Olga
Gary Bez dnaduże marchewki · 4 papryki czerwone · Kostka rosołowa · 100 g pasty paprykowej w słoiczku · 3 ziarna ziela angielskiego · 3 ziarna pieprzu · Sól(...)Dodajemy mięso podsmażone, zalewamy wodą i dodajemy kostkę rosołową i przyprawy ziele oraz pieprz. 5. 10 minut przed końcem gotowania, dodajemy papryki pokrojone w paseczki i pastę paprykową. 6. Zupka gotowa. 7. Smacznego
Kulinarna Chwilapodgrzał i przeszedł smakiem, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, dodaj miętę. Wymieszaj i zdejmij z palnika. Przed podaniem posyp resztą słonecznika i startym serem. Ingredients: (3 portions) 125 g. Pasta bows 3 tablespoons of olive oil 2 onions 2 tablespoons balsamic vinegar 1/2 teaspoon of cane sugar 1 tablespoon soy sauce 3/4 cup black olives 1/4 cup sunflower seeds(...)balsamic vinegar and add sugar. Mix and cook under cover for 5 minutes. Discover the pan and evaporate the liquid. Add olives and most sunflower seeds. Put the cooked pasta in to heat it up and taste. Mix. Season with salt and pepper, add mint. Mix and remove from the burner. Before serving, sprinkle the rest of sunflower seeds
Delicious PlacePosiekaną słoninę wytapiamy na patelni, jak zrobią się skwarki, dodajemy pokrojone pieczarki, jedną cebulę i wyciśnięty praską czosnek. Smażymy na złoty kolor, po przestudzeniu blendujemy na w miarę jednolitą pastę. Filety rozklepujemy cieniutko. Każdy smarujemy musztardą,ale niezbyt obficie. Solimy, pieprzymy do smaku. Drugą cebulkę także kroimy i podsmażamy, zostawiamy do późniejszego użycia. Na mięsie rozprowadzamy, warstwę pasty pieczarkowej. Zwijamy
Ogrodnik w podróżyłyżek oliwy z oliwek 1 duża cebula 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 łyżeczka listków tymianku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1/2 szkl. suchej kaszy jaglanej 2 szkl. słonego wywaru warzywnego sól, pieprz Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, wrzuć pokrojoną w dużą kostkę paprykę. Smaż na dużym ogniu aż papryka(...)wlej pomidory, dopraw solą, pieprzem, cukrem i sosem sojowym. Dodaj listki świeżego tymianku. Przykryj garnek i gotuj na malutkiej mocy palnika 30 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodaj pastę curry i dobrze wymieszaj. Zupę dokładnie zblenduj, podawaj gorącą. Ingredients: (4 servings) 2 cans of chopped tomatoes ( 800 g.) 6 tablespoons of olive oil 1 large onion 1 teaspoon smoked
Delicious PlaceMigdałowe ciasto z semoliny, na które przepis znajdziecie już na blogu! TUTAJ M’HANCHA M’HANCHA to ciasto, które kształtem przypomina zwiniętego węża. „Ciasto wężowe” nadziewane jest pastą migdałową z dodatkiem cynamonu i wody z kwiatów pomarańczy, a z wierzchu posypane cukrem pudrem lub płatkami migdałowymi. W Maroku znajdziemy też przeogromny wybór ciastek. Do wyboru mamy ciastka pieczone(...)placki z chrupiącego, smażonego ciasta warqa (bardzo cienkie ciasto, podobne do ciasta filo), przełożonego nadzieniem z prażonych migdałów i kremu angielskiego, oblanego miodem. Bardzo popularne są również nadziewane pastą migdałową daktyle czy też RAIB BELDI – tradycyjnie przyrządzany deser o konsystencji jogurtu z dodatkiem wody z kwiatów pomarańczy lub wanilii. . I jak pewnie zdążyliście zauważyć z tych opisów: jest słodko
Ostra na Słodkorozgniecione w moździerzu 300g czerwonej soczewicy 2 x 400g puszki siekanych pomidorów 750ml wody 2 x 400g puszki czrwonej fasolki 'kidney', odcedzonej i opłukanej 4 łyżki keczupu 4 łyżki pasty pomidorowej 1 łyżka kakao W dużym garnku (musi pomieścić sporo składników! Mój 5-litrowy jest w sam raz) rozgrzej olej i usmaż do miękkości cebulę, czosnek i paprykę - około(...)minut. Dodaj chilli, kolendrę, kumin i kardamon, dobrze wymieszaj. Wsyp soczewicę i wszystko przemieszaj jeszcze raz. Wmieszaj siekane pomidory, wodę, fasolkę, keczup, pastę pomidorowa i kakao. Zagotuj, zmniejsz ogień do małego, przykryj i gotuj około 45 minut, często mieszajac. Jeśli danie wydaje się za wodniste - sprawdzaj od czasu do czasu - odsuń lekko pokrywkę. Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem, startym
Lejdi of the housePasty, aromatyczne smarowidła do chleba i domowe pasztety to ulubione dodatki do codziennych kanapek i słonych przekąsek. Ta błyskawiczna do przygotowania pasta ze smażonej wątróbki podbije twoje kubki smakowe aksamitną konsystencją i aromatem ziół. Możesz dodać każde ulubione. Pasztecik wątróbkowy podałam z kiełkami czerwone kapusty. Kiełki to dodatkowa porcja witaminy C i antyoksydantów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!