pasta - 17303 przepisów (strona:357/1154)

Muffinki ze śliwkami 159

muffinek: 150g suszonych śliwek 100ml rumu 250g mąki pszennej 50g czarnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 125ml oleju rzepakowego 150ml mleka 60ml espresso 1 łyżeczka pasty waniliowej 150g cukru trzcinowego Pół tabliczki gorzkiej czekolady drobno posiekanej Polewa: 80ml słodkiej 30% śmietany 80g mlecznej czekolady 20g mlecznej czekolady do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: Śliwki drobno kroimy, zalewamy(...)wrzenia i zestawiamy do całkowitego wystudzenia. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. W drugiej misce za pomocą rózgi kuchennej łączymy ze sobą składniki mokre (jajka, olej, mleko, pastę waniliową, kawę) z cukrem. Gdy drobinki cukru będą mało wyczuwalne dodajemy stopniowo mąkę z kakao. Na końcu dokładamy śliwki i posiekaną czekoladę. Masą napełniamy przygotowane wcześniej, ustawione na specjalnej formie papilotki

Kuchnia w czekoladzie
Śledzie marynowane w zalewie octowej 193

Śledzie marynowane w zalewie octowej i oleju Śledzie, czyli nasze bałtyckie złoto, to ulubiona ryba Polaków. Można przyrządzać je na wiele sposobów - na słodko, z dodatkiem

Korniszonki
Tajska zupa z czerwonym carry i makaronem 170

pierś kurczaka, pokrojone w kawalki sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 3 ząbki czosnku, posiekane 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 szalotka pokrojona 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka świeżo startego imbiru 1/2 szklanki posiekanych świeżych liści kolendry 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki 1 do 2 łodyg trawy cytrynowej drobno posiekanej(...)ogniu. Doprawić kurczaka do smaku solą i pieprzem. Do garnka dodać czosnek, paprykę i cebulę,dusić mieszając od czasu do czasu, około 3-4 minut. Do garnka dołożyć czerwoną pastę curry ,posiekana trawę cytrynowa ,galangal, imbir, aż będą pachnące, około 1-2 minuty. dodać kurczaka , smażyć na zloty kolor, około 4 minut .Następnie dodać pomidorki i bulion drobiowy oraz mleko

w mojej kuchni
Tajska zupa z czerwonym carry i makaronem 159

pierś kurczaka, pokrojone w kawalki sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 3 ząbki czosnku, posiekane 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 szalotka pokrojona 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka świeżo startego imbiru 1/2 szklanki posiekanych świeżych liści kolendry 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki 1 do 2 łodyg trawy cytrynowej drobno posiekanej(...)ogniu. Doprawić kurczaka do smaku solą i pieprzem. Do garnka dodać czosnek, paprykę i cebulę,dusić mieszając od czasu do czasu, około 3-4 minut. Do garnka dołożyć czerwoną pastę curry ,posiekana trawę cytrynowa ,galangal, imbir, aż będą pachnące, około 1-2 minuty. dodać kurczaka , smażyć na zloty kolor, około 4 minut .Następnie dodać pomidorki i bulion drobiowy oraz mleko

mojej kuchni
Szakszuka ze szparagami. Pomysł na wiosenne śniadanie! 215

średnio mi po drodze ;-).    PRZEPIS NA SZAKSZUKĘ ZE SZPARAGAMI: - 1 duży pomidor malinowy  - dymka z cebulką - około 8-10 szparagów zielonych - 4 jajka - 1 czubata łyżka pasta pomidorowa (może być passatta lub koncentrat pomidorowy) - przyprawy np. czosnek, papryka słodka, chilli, sól, pieprz - masło/ oliwa *pesto Na maśle i oliwie podsmażam cebulkę, pomidora malinowego (był wielki) pokrojonego(...)kawałeczki takie około 1,5-2 cm. Dodaje na patelnię i dolewam 100 ml wody, przyprawy i całość duszę, aby szparagi się podgotowały, jak zdecydowana część płynu odparuje dodaje pastę pomidorową, mieszam całość. Robię łyżką 4 dziurki i wbijam jajka. Przykrywam pokrywką i duszę około 3 minuty, tak aby jajka się ugotowały, ale żółtka były płynne. Całość posypuje dymką

SMYKWKUCHNI
Chrupiąca sałatka wiosenna 188

ciecierzycy ze słoika – ogórek zielony – 1/2 papryki czerwonej – 3 plasterki suszonego pomidora – szczypta soli – sok z cytryny do smaku – łyżeczka pasty tahini Dodatki: – szczypiorek Sposób przygotowania Ciecierzycę przepłukaj pod bieżącą wodą, a ogórka, paprykę i suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wymiesza razem, przypraw solą, sokiem z cytryny i polej pastą

Mrs. Endorfina
Pasta z ciecierzycy z czarnuszką 137

miałam wszystkich składników do przygotowania hummusu, zrobiłam za to pyszną pastę z czarnuszką. Pasta z ciecierzycy z czarnuszką Składniki: 540 g ciecierzycy ze słoika 1 łyżeczka czarnuszki 3 łyżeczki soku z cytryny oliwa z oliwek (około 3 łyżek) sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Do blendera przekładamy cieciorkę bez zalewy. Dodajemy oliwę z oliwek i sok z cytryny. Miksujemy, aż uzyskamy

Moja smaczna kuchnia
Zupa ze słonecznej Riviery Włoskiej Zemin di Ceci 155

Idź do sklepu, po te składniki 2 marchewki pokrojone w kostkę 2 ccebule pokrojone w kostkę 2 laski selera pokrojonego w kostkę 5 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki pasty pomidorowej 2 puszki ciecierzycy odlanej z płynów 1 pęczek botwinki grubo posiekanej 1.5 l bulionu warzywnego 4 kromki czerstwego lub tostowanego chleba rustykalnego Sól Pieprz świeżo zmielony Zaczynamy Rozgrzej rondel(...)wlej oliwę. Wrzuć warzywa i chwilę je podsmaż. Dodaj pastę pomidorową, zamieszaj i chwilkę gotuj. Wrzuć ciecierzycę, zamieszaj i gotuj kilka minut, często mieszając. Wlej bulion, dodaj botwinki, dopraw solą i pieprzem, zmniejsz temperaturę i, przykryj przykrywką i gotuj ok. 45 minut, czasami mieszając. Połóż kromki chleba w talerzu przed jej nalaniem. Dopraw zupę pieprzem i mżawką oliwy z oliwek

RafalCook
Wołowina bavette po chińsku / Bavette beef in a Chinese way 115

evaporates. When the pan is almost dry make a place on it and add the meat with the marinade, fry it constantly mixing. In the meantime prepare the rice pasta as it is said on the wrapping. I used the tagliatelle kind of rice noodles which has to be boiled for few minutes, but not all rice noodles require boiling(...)When pasta is ready drain it and pour cold water through it. When meat is ready and the vegetables are soft take the pan off the heat. If you are not sure if it done – take one piece of meat from the pan and taste it, cut it, check if it soft. Wszystko jest gotowe – makaron odcedzony, mięso

Martyna Cooks
Fusilli ze szpinakiem i pomidorami / Spinach and tomatoes rye fusilli 119

nich żyć. W zamrażarce schab w plastrach – niech będzie! Z tego połączenia lenistwa z zawartością lodówki powstał szybki i smaczny obiad. Lately I’m all about pasta. How much of rice can you eat? In my fridge I had a lot of tomatoes and a total lack of felling for tomato sauce, same as for going(...)wszystkiego na talerzu – najpierw makaron, potem sos, a na końcu mięso – smacznego! Last thing to do is put it all together on a plate – first the pasta, then the sauce and finally the meat, enjoy

Martyna Cooks
Bazyliowy hummus / Basil pesto hummus 111

miękka, zajmie to około 2. godzin. Po tym czasie spróbuj czy jest miękka i jeśli tak odcedź ją i odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie, jak ciecierzyca się gotuje, zrób pastę tahini. Sezam wysyp na rozgrzaną patelnię i upraż go. Jak się zarumieni wysyp go na talerzyk/miskę, żeby ostygł. Jak ostygnie zmiksuj go blenderem z olejem bezsmakowym (rzepakowym, słonecznikowym(...)check if it’s soft and if yes drain it and leave to chill. In the meantime, when the chickpeas is cooking, let’s make the tahini past. Put the sesame seeds on preheated pan and fry it until gets brownish, when it does, put it on a plate/bowl to cool down. When it has cooled down

Martyna Cooks
Schab pieczony z owocami i warzywami / Pork baked with fruit and vegetables 106

Dosyć tych delikatnych i zdrowych past do warzyw i chleba – chcę mięsa! Dawno nie jadłam pieczeni, a już schabu ze śliwką mniej więcej wieki… Ale schab ze śliwką, taka nuda trochę, w związku z czym mój schab się upiekł ze śliwką, morelą, żurawiną i pestkami słonecznika. W pieczeniu czegokolwiek bardzo wygodne jest to, że w większości danie(...)slices. Put on the plate a portion of vegetables, few slices of meat and pour the sauce all over it and eat! If you want you can boil potatoes, pasta, rice or just take a slice of brad – everything will go well with the pork. Bon appetite

Martyna Cooks
Spaghetti a’la amatriciana 120

passata, canned tomatoes, onion, chilli pepper – as much as you like parmesan – 30g olive oil – 1 teasp. (5g) spices – salt, pepper, basil Boil the pasta according to the instructions on the wrapping. Chop the onions and glaze it on olive oil, add finely chopped chilli, and after a moment add the ham cut in stripes(...)mixing it continuously. Add passata and canned tomatoes, season it to taste. Simmer the sauce for about 20 minutes mixing from time to time to avoid burning. Serve with pasta, when the dish is ready sprinkle it with grated cheese

Martyna Cooks
Spaghetti a’la amatriciana 118

passata, canned tomatoes, onion, chilli pepper – as much as you like parmesan – 30g olive oil – 1 teasp. (5g) spices – salt, pepper, basil Boil the pasta according to the instructions on the wrapping. Chop the onions and glaze it on olive oil, add finely chopped chilli, and after a moment add the ham cut in stripes(...)mixing it continuously. Add passata and canned tomatoes, season it to taste. Simmer the sauce for about 20 minutes mixing from time to time to avoid burning. Serve with pasta, when the dish is ready sprinkle it with grated cheese

Martyna Cooks
Kremowy przekładaniec bez pieczenia 213

masła 82% W garnku zagotować mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadzić do wrzenia i odstawić.  Cukier utrzeć z żółtkami do białości, wsypać wymieszane mąki i miksować do uzyskania gładkiej pasty. Pastę wlać do mleka i wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszając. Kiedy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i przykryć folią spożywcza

Anielskie wypieki