pasta - 16803 przepisów (strona:286/1121)

Sernik pistacjowy z białą czekoladą 460

Sernik pistacjowy z białą czekoladą – marzyłam o takim od dawna, szczególnie ze względu na męża – fana pistacji. Zakupiłam w internecie pastę pistacjową i do roboty. Nie miał aż tak pistacjowego aromatu jak bym chciała, ale i tak był pyszny. Ozdobiony posiekanymi orzechami i płatkami jadalnych goździków całkiem ładnie prezentował się na stole. Warto eksperymentować ze smakami sernika(...)pistacjowy (składniki w temp. pokojowej): 1 kg sera zmielonego 3-krotnie lub z wiaderka 4 ekologiczne jajka 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/2 tabliczki białej czekolady (50 g) 1/2 szklanki pasty pistacjowej (do kupienia w sklepach internetowych) 1/2 szklanki cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek) dodatkowo: pistacje do posypania gotowego sernika Spód na sernik: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki

Poezja smaku
Bułki drożdżowe faszerowane 224

zrobiłam ich całą blaszkę 16 sztuk, to nic nie zostało. Można je zrolować po obłożeniu farszem, ale ja tym razem zrobiłam w cieście małe wgłębienie i tam nałożyłam trochę pasty paprykowej, pokrojoną w kostkę żółtą i czerwoną paprykę, kawałki salami i żółtego sera. Farsz dajemy w takiej ilości jak lubimy. Przygotowałam już wcześniej roladki z szynką parmeńską i pizza rolls(...)smaczne i sycące, doskonale zastępują kanapki na kolację. Składniki: 3 szkl mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 250 ml wody 1 op. suszonych drożdży, 3 łyżki oleju, pasta paprykowa ser żółty kiełbasa salami- ok. 16 plastrów 1 papryka czerwona i żółta zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE: W rondelku mieszamy wodę z olejem i 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką soli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Hinduski szaszłyk. 332

części oliwy. Przestudzić, przełożyć do miseczki i dodać wszystkie pozostałe składniki, zmiksować blenderem. 1/3 część przeznaczyć do zamarynowania pokrojonego  w paski kurczaka. Paski kurczaka włożyć do marynaty ( pasty)  i trzymać w otrzymanej paście przez około 4 godziny. Następnie nabić na  dwa patyki do szaszłyków i grillować w piekarniku 20 -25 minut. Oczywiście możemy to zrobić na węglowym(...)grillu, ostatecznie na patelni grillowej.  Pozostała część przygotowanej marynaty, ( pasty) wykorzystać  jako sos. Z czym podamy szaszłyki zależy od nas. Można jeść z ryżem, bagietką, tostem. Ja miałem akurat ochotę na chiński przesmażony makaron

Kulinarny karnet Christophera
Makaron z okrasą. 139

Wspaniałą Pastę Fantastica przygotowałem z tuńczykiem i okrasą.Żona ,która płacze przy siekaniu cebuli podsunęła mi pomysł ze smalczykiem roślinnym. I tym pozytywnie zaskoczyła mnie Smakowita Pajda, którą mogę stosować jako smakowitą okrasę z cebulką i to bez łez ! 125 g Pasty Fantastica 1 puszka tuńczyka   2 łyżki smalczyku roślinnego z cebulką i jabłkiem 1 pomidor Pasta szybko się

Kulinarny karnet Christophera
Ogórki faszerowane nie tylko na śniadanie 148

Potrzebne będą -malutkie pękate ogórki gruntowe, akurat jest sezon! -twaróg wiejski -jogurt naturalny lub niekoniecznie -pomidor -prażone ziarna Słoneczne Pola od Ziarenkowo -seler naciowy -pieprz,sól -listki bazylii Przygotuj pastę.Do miski włóż ser i wszystkie składniki, utrzyj na pastę. Ogóreczki przekrój na pół i usuń miąższ łyżeczką.Za pomocą dekoratora nadziewaj ogórki pastą ziarenkową.  Posyp ziarenkami prażonymi, udekoruj

Z Kuchni Do Kuchni
Zdrowa kanapka na śniadanie 177

może zrobić ten chleb i w każdym piekarniku! Chleb wyjdzie zawsze jędrny i nie będzie się paskudnie kruszyl przy krojeniu. Tu przepis na chleb CHLEB Do chleba najlepsza jest pasta ,gdyż wszystko ładnie jest posklejane i nic nie spada i fajnie się je. Na naszą pastę do kanapek będziemy potrzebowali -twaróg wiejski- ja miałam szczęście mieć go od koleżanki, która(...)ziarna i śmietanę bądz jogurt. Dodaj pomidora, rozgnieć widelcem, a następnie pokrojone jak chcesz oliwki. Oliwka i ziarna nadadzą charakteru całości. Wymieszaj, popieprz, posól i posyp ziarnami, gotowe. Nałóż pastę na domowy chleb...i wierzcie mi... to naprawdę zdrowe i pożywne śniadanko i syci będziecie do obiadu , bez potrzeby podjadania. Jeśli potrzebujesz ziarenek prażonych, najwyższej jakości , doskonale wyważonych smakowo

Z Kuchni Do Kuchni
Wegetariańskie antipasto 130

Zrobiłam dzisiaj przekąskę wegetariańską i muszę przyznać, że połączenie tych smaków bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło! Gdy spróbowałam pasty węgierskiej , sama w sobie jakoś mi nie podeszła. Musiałam z nią pokombinowac trochę i niezle mi to wyszło, gdyż wszystkie smaki są teraz doskonale wyważone i nikt nie domyśliłby się nigdy ,że to wszystko jest 100 % roślinne ! Potrzebne będą -ciabatta z oliwkami(...)zielonymi -pasta węgierska Polsoja -tofu marynowane Polsoja -suszone pomidory w oleju -listki bazylii -oliwki Pokrój ciabattę na kromeczki i ugriluj na patelni do grillowania. Następnie ugrilluj plastry tofu marynowanego. Kromeczki posmaruj pastą węgierską, a na każdej połóż kawałeczek grillowanego tofu. Dodaj kawałki suszonego pomidora i oliwki. Gdzieniegdzie listek bazylii. Chrupiąca i soczysta przekąska , pełna charakterku gotowa ! Szybko, smacznie, zdrowo, inaczej

Z Kuchni Do Kuchni
Tapas V - Antipasto, przekąski 227

samo jak wszyscy :) Dzisiaj podrzucam Wam nowy pomysł na imprezę i nie tylko. Zaczynamy: Składniki  : 6 jaj mała puszka kukurydzy natka pietruszki majonez sól, pieprz bagietka sałata Wykonaie pasty z jajek: Jajka kroimy w kosteczkę- ja użyłam maszynki. Bardzo drobno kroimy  pietruszkę, dodajemy do jajek kukurydzę. Dajemy 2-3 łyżki majonezu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pasta(...)gotowa. Na dużym talerzu w centralnym miejscu kładziemy pastę z jajek, ukłądamy sałatę , i na to pokrojoną bagietkę. Drugi talerz: Salami kabanosy serrano szynka z indyka rukola Układamy na talerz, gotowe :) Super imprezy życzę

Smaki Edyty
Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie 407

niż ten gotowany tylko na słodkich burakach. Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Składniki: 1,2 kg buraków 1,2 litra wody 1 łyżka  domowej warzywnej pasty bulionowej  lub włoszczyzna szczypta kwasu cytrynowego 0,7 litra   zakwasu na czerwony barszcz 1 łyżeczka cukru sól pieprz Wykonanie: Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Do garnka(...)wlewamy wodę, dodajemy buraki, kwasek cytrynowy i pastę bulionową. Jeśli nie mamy pasty dodajemy obraną włoszczyznę. Gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dolewamy kwas buraczany, przyprawiamy, dobrze podgrzewamy, pilnując, aby barszcz się nie zagotował, straci wtedy kolor. insertCookd("18781c5dc91146b0f8dc2fc8e2adeb6d

Kulinarne przygody Gatity
Twarożek zwany bryndzą 168

Dzisiaj na blogu szybka pasta z białego sera z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Przepis ten dostałam od mojej przyjaciółki wiele lat temu. Za pierwszym razem kiedy spróbowałam tej pasty nie potrafiłam odgadnąć tak do końca jej składników... W błąd wprowadziła mnie nieco jego nazwa: bryndza. Bryndza zawsze kojarzyła mi się z zupełnie innymi smakami. Ale nazwa nazwą, a serek zagościł

Kulinarne przygody Gatity
Gotuj z... #1 Raz takie, a raz(owe) czyli ludzie blogi piszą, ludzie blogi czytają 164

stajla. Lajfstajla ;)  Coraz lepiej się ją czyta.  I ogląda.  I z nią gotuje.  Panie i Panowie, dzisiejszy obiad inspirowany jest... FASHIONELKĄ! Naleśniki razowe.  Pasta tuńczykowa.  Z moimi modyfikacjami. Naleśniki serwowałam z pomidorową pastą tuńczykową, która (odpowiednio zagęszczona) z powodzeniem może posłużyć także jako sos do spaghetti. Na zimno natomiast doskonale nadaje się jako pasta

bastalena
Leczo z cukinią i patisonem 165

Wrzesień to najlepsza pora na przygotowanie lecza - szczególnie po naszym corocznym pobycie na Węgrzech, skąd przyjeżdża pyszna papryka i pasta Eros Pista - diabelnie ostra, którą dodajemy do czego się da !!! Dzisiaj moja wersja z kiełbasą oraz cukinią i patisonem z ogródka Teściowej :) Przyznaję , że robię zawsze wielki gar z podwójnej ilości składników - bo znika  w błyskawicznym tempie. SKŁADNIKI(...)kiełbasy podwawelskiej 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 1 duża cebula 1 mała cukinia 1 średni patison 2 pomidory sól ,pieprz, papryka słodka i ostra papryczka chili lub ostra pasta paprykowa - jeśli ktoś lubi pikantnie !!! olej  PRZYGOTOWANIE Obraną kiełbasę i wszystkie warzywa   (cukinię, patisona i pomidory bez skórki) kroimy  w kostkę. Najpierw podsmażamy cebulę. Potem dodajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Hummus z olejem sezamowym/ Hummus zatar halabi/ Hummus 7 ziół 157

Dzisiaj pokaże Wam jak przygotowuję hummus, bardzo znaną i popularną na bliskim wschodzie pastę. Tradycyjny hummus powinno przygotowywać się z ciecierzycy, pasty sezamowej, czosnku, soku z cytryny i np. dodatku ziół.  Ostatnio miałam okazję próbować arabskiego hummusu i jak dla mnie był za kwaśny. Ja swój przygotowuję dość intuicyjnie tak aby smaki były zrównoważone, a konsystencja idealnie gładka. Podaje(...)jogurtu naturalnego gęstego Wszystko miksujemy na gładką masę. HUMMUS 7 ZIÓŁ: - puszka cieciorki - 1/3 puszki soczewicy - łyżeczka arabskiej przyprawy siedem ziół - 10 kropli oleju sezamowego - łyżka ziaren sezamu - łyżeczka pasty z trawy cytrynowej - łyżka śmietany lub jogurtu - sól, pieprz Wszystko miksujemy na gładką masę, spożywamy po schłodzeniu w lodówce przez około godzinę. Skład przyprawy 7 ziół: kolendra, cynamon, imbir, pieprz

SMYKWKUCHNI
Indonezyjskie czerwone curry z rybą 179

ryba o białym mięsie, nie polecam jedynie nienadającej się do konsumpcji pangi), 1 czerwonej papryki, 1/2 czerwonej papryczki chili, 3 limonek, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku, 3 łyżeczek czerwonej pasty curry, 400 ml mleczka kokosowego, oliwy, oleju sezamowego, sosu sojowego, sosu rybnego, 1 szklanki czerwonego ryżu jaśminowego (można zastąpić białym ryżej jaśminowym), soli. Przygotowanie dania zacząłem od przygotowania składników, które(...)kiedy zrobiła się lekko szklista dodałem również czosnek. Po kolejnych 30 sekundach dodałem wcześniej pokrojone czerwoną paprykę i papryczkę chili. Po około minucie na patelnię dodałem 3 łyżeczki czerwonej pasty curry. Przez cały czas potrawę smażyłem na maksymalnym ogniu, dość intensywnie mieszając, aby nie dopuścić do jej przypalenia się. Kiedy curry zaczęło intensywnie pachnieć, czyli mniej więcej po upływie kolejnej

Wyprawy kulinarne
Ajvar- bałkański przysmak 186

Ajvar  to lekko pikantna pasta warzywna, pochodząca z kuchni serbskiej. To moja pierwsza przygoda z przetworami, a do zrobienia ajvaru zachęciło mnie to, że jest zrobiony z pieczonych warzyw. Muszę przyznać, że jest wyśmienity!;) Można użyć go jako bazę sosów paprykowych, jako dodatek do mięs z grilla lub po prostu do kanapek. Przepis pochodzi z bloga  OlgaSmile(...)dusimy na niewielkim ogniu, papryczkę siekamy drobno i dodajemy do pomidorów. Wszystkie warzywa dodajemy do pomidorów, blendujemy. Następnie dodajemy przyprawy, ocet oraz olej i dusimy razem około 30 minut. Pasta powinna być lekko słodkawa, jeśli nie jest należy dodać cukier. Gorącą pastę nakładamy do słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy 15-20 minut. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka