Pasta z tuńczyka i oliwek jest idealna do kanapek, zwłaszcza dla osób które nie przepadają za wędliną. Oczywiście możecie ją podprawić jogurtem, a nawet zwykłą oliwą z oliwek i cytryną. W każdej postaci jest pyszna Pasta z tuńczyka i oliwek Składniki: puszka tuńczyka w oleju około 10 zielonych oliwek łyżka posiekanego koperku 2 łyżki majonezu pieprz sól Tuńczyka odsączamy. Oliwki(...)kroimy w drobną kostkę i dodajemy je do tuńczyka. Doprawiamy go posiekanym koperkiem, pieprzem, solą i majonezem. Dokładnie mieszamy. Smacznego Artykuł Pasta z tuńczyka i oliwek pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujemigdałami i przepysznym wierzchem. Idealny na święta. Z resztą myślę, że kształt formy, której użyłam do jego upieczenia,też jest bardzo sugestywny. Masa serowa wzbogacona o pyszną domową pastę migdałową, likier amaretto i kilka innych składników. Wierzch to wiśnie gotowane w winie, a mianowicie w Vermucie. Do tego chrupkie migdały i wypiek gotowy. Zapraszam. Składniki : Na sernik(...)jajka duże 160 g masła 130 g miałkiego cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 60 g budyniu śmietankowego 15 ml likieru amaretto (lub mała buteleczka aromatu migdałowego) 20 g gęstej pasty migdałowej z tego przepisu lub kupnej Na wierzch : 200 g mrożonych wiśni lub takich z kompotu 30 g ciemnego cukru trzcinowego 200 ml wytrawnego wina
vaniliowoczekoladowaZamiast wędlin na kanapkach doskonale sprawdzają się różne pasty. Wystarczy zmiksować lub rozdrobnić składniki, dorzucić jogurt lub majonez i pyszne smarowidło gotowe. Polecam połączenie jajek i tuńczyka. składniki: 5 jajek 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 łyżki majonezu lub jogurtu sól,pieprz do smaku Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Tuńczyka osączyć z zalewy(...)smaku doprawić solą i pieprzem. Gdy nie mamy rozdrabniacza czy blendera można po prostu tuńczyka rozdrobnić widelcem a jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wszystko wymieszać. Gotową pastę podawać z ulubionym pieczywem. Polecam też: Pastę z czerwonej fasoli i tuńczyka
Monia miesza i gotujeUwielbiam pasty kanapkowe-ale to już pewnie wiecie obserwując mojego bloga-tym razem wymyśliłam pastę z rukoli-którą uwielbiam i najchętniej dawała bym ją do wszystkiego. Pomyślałam ,że dodam jeszcze moją ulubioną fetę,może prażone ziarna dyni.... Oj pyszna wyszła i niezwykle charakterna,o naprawdę intensywnym smaku-spróbujcie taką koniecznie...... Składniki: opakowanie rukoli ząbek czosnku jeden serek typu feta(...)oliwy z oliwek Przygotowanie: Pestki dyni prażymy na suchej patelni,odstawiamy do wystygnięcia. Blendujemy(rozdrabniamy) razem wszystkie składniki(rukola,feta,serek kanapkowy,czosnek,oliwa,pestki dyni) w blenderze,na pastę.Nie solimy bo feta jest mocno słona. Gotowe!! /mniam
Swojskie jedzonkoSkładniki: - 3 średnie ziemniaki - 1 marchewka - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka pasty z kurkumy Przepis na pastę z kurkumy - 4 łyżki mąki pszennej z pełnego przemiału - 2 jajka - opcjonalnie sól do smaku Przygotowanie: Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości. Przecedzamy. Do gorących dodajemy masło, pastę z kurkumy, czosnek i opcjonalnie doprawiamy
Szkrab Je Samoliwek - 1 łyżka garam masala - 1 łyżka papryki wędzonej lub zwykłej - 1/2 łyżeczki soli - opcjonalnie Sos: - 2 cebule - 4 ząbki czosnku - 4 ząbki czosnku kiszonego - 2 pomidory - 1 łyżka pasty z kurkumy Przepis na pastę z kurkumy - 1 łyżeczka zmielonej czarnuszki - opcjonalnie sól do smaku Przygotowanie: Kalafior dobrze płuczemy i dzielimy na różyczki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę(...)szklanką wody. Gotujemy na średnim ogniu do czasu wchłonięcia wody. Pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem, obieramy i blendujemy. Do cebuli dodajemy zblendowane pomidory, czosnek - przeciśnięty przez praskę, czarnuszkę, pastę z kurkumy i doprawiamy solą do smaku. Dusimy na małym ogniu około 30 minut. Upieczone warzywa dodajemy do sosu, dobrze mieszamy. W przypadku młodszych dzieci można pominąć albo zmniejszyć ilość
Szkrab Je SamDzisiaj proponuję pyszną lekką pastę na bazie wędzonej makreli. Doskonale sprawdzi się w towarzystwie chrupiącej bagietki jako znakomity pomysł na śniadanie. Jej przygotowanie to zaledwie kilka minut, a jest naprawdę przepyszna. Do przygotowania dania użyłem: 1 wędzonej makreli, 1 czerwonej cebuli, 1/2 papryczki chili, pęczka natki koperku, soku z 1/2 cytryny, 4 łyżek gęstego jogurtu naturalnego, czarnego świeżo mielonego pieprzu(...)makreli w większości znajdują się przy kręgosłupie oraz płetwach brzusznej i grzbietowej. Pozbawione ości mięso ryby umieściłem w miseczce i tam przy pomocy widelca rozdrobniłem je do uzyskanie konsystencji pasty. Do ryby dodałem pokrojony bardzo drobno koperek, pokrojoną w bardzo drobną kostkę czerwoną cebulę oraz pokrojoną w bardzo drobną kostkę połowę pozbawionej pestek papryczki chili. Całość skropiłem sokiem z połowy
Wyprawy kulinarnePolecam bardzo szybką i prostą w wykonaniu pastę do pieczywa. Wystarczą cztery składniki plus przyprawy, a mamy sporą miseczkę pysznej pasty. Jak ktoś lubi gładką to można ją zblendować. Ja osobiście lubię o takiej konsystencji. Bardzo polecam, przygotujcie i podajcie na śniadanie lub kolację, zapewniam, że będzie pysznie. Zapraszam :) Składniki: 4 jajka 6 suszonych pomidorów 10 dag sera żółtego(...)Pomidory suszone kroimy w drobną kosteczkę, a ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 2. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Pasta jest gotowa do podania. Smacznego życzę
Izabelawkuchniprawidłowym jej funkcjonowaniu. Ma także korzystny wpływ na cały nasz organizm. Więcej na temat Mikstury Olei Hepa możecie przeczytać ⇒ tutaj Sałatkę podałam ze ślimaczkami z ciasta francuskiego, nadzianymi pastą warzywną. Dla mnie idealne połączenie - nie dość, że bardzo smaczne to zdrowe i lekkie. Takie kolacje najbardziej mi odpowiadają bo nie czuję się po nich ociężała(...)rukoli 1 duża gruszka 2 małe serki wędzone (typu oscypki) garść orzechów nerkowca 2 łyżki Mikstury Olei Hepa dr Gaja sól, pieprz Dodatkowo: 1 op. ciasta francuskiego 1 słoiczek pasty warzywnej (dowolnej) Wykonanie: Rukolę przenosimy na sitko i myjemy pod bieżącą wodą. Odsączamy i osuszamy z wody. Gruszkę obieramy ze skóry, wydrążamy nasiona i kroimy w kostkę. Serki również kroimy
Kuchnia MagdaLenypyszności w słoikach. Zapełniamy nasze spiżarnie świetnymi daniami i smakołykami, tak aby zimą móc wyciągnąć coś na prawdę pysznego i przypomnieć sobie smak lata. Dziś przygotowałam pastę paprykową, która jest idealna do sosów: Bolognese, Napoli czy wielu innych lub dań: takich jak pieczenie, kotlety mielone, ... Taką pastę możecie użyć jako dodatek do wielu przepisów. Przygotujcie kilka(...)Wszystkie składniki z wyjątkiem czosnku wrzucić do garnka i zagotować, gotować 10 minut. Zmniejszyć ogień do minimum i dodać sprawowany czosnek i gotować jeszcze 5 minut. Gotową pastę przełożyć do małych słoiczków (najlepiej po koncentracie pomidorowym) i pasteryzować ok 5-10 minut. Smacznego
Niezły MłynekJakiś czas temu zaprezentowałam podstawową wersję pasty z jajek i serka wiejskiego - klik . Pamiętacie? Tu pokazuję jak można ją smacznie urozmaicić. Lubicie lekkie pasty i paluszki surimi? Jeśli tak, to doskonale się składa, ponieważ ta pasta przypadnie Wam do gustu. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem lub w lżejszej wersji - z waflami ryżowymi (polecam Sonko ). Koniecznie spróbujcie i przy okazji
Di gotujetygodniu. Wystarczy mieć w domu pieczywo, wyciągnąć z zamrażarki krewetki, urwać koperku z doniczki, która stoi na parapecie i możemy poczuć się jak na przyjęciu w ambasadzie. Taką pastę możemy też zabrać do pracy i posmarować sobie nią bułeczki na drugie śniadanie. Składniki na 4 porcje: opakowanie mrożonych krewetek koktajlowych – ok. 200 g garść posiekanego koperku pół czerwonej(...)wrzątkiem, żeby się rozmroziły. Odsączyć i znowu zalać wrzątkiem, żeby się sparzyły. Odsączone krewetki wymieszać z koperkiem, cebulą, sokiem z limonki, jogurtem, musztardą, pieprzem. Bułeczki przekroić, posmarować masłem i pastą z krewetek. Jeść od razu. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Kanapki z pastą z krewetkami pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanerazem do zrobienia pasty z bobu użyłam kiszonych, aromatycznych cytryn. Pasta jest aromatyczna, przepyszna, zajadam samą ale można do kanapek albo jako dip do warzyw. Polecam gorąco. Kiszone cytryny do kupienia w sklepie z żywnością orientalną albo zróbcie sami, przepis wkrótce. Pasta z bobu i kiszonych cytryn. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePasta z zielonego groszku z fetą Pasta z groszku to bardzo szybki w przygotowaniu dodatek. Pasuje zarówno do kanapek, jak i do obiadu w zastępstwie surówek czy marynowanych przetworów. Idealnie smakuje w połączeniu z ziemniakami, np. ugotowanymi w mundurkach. Jej największą zaletą jest to, że składniki praktycznie zawsze mamy w domu, więc jest to jedno z tzw. dań awaryjnych, przed(...)łyżeczka musztardy francuskiej Przygotowanie: Groszek odsączamy z zalewy, łączymy z fetą oraz musztardą i blendujemy na gładką masę. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą. Artykuł Pasta z zielonego groszku z fetą pochodzi z serwisu Taste and Cook
Taste and Cookmnie w domu od zawsze królowało „kurze jedzenie”. A dokładniej mówiąc pasta jajeczna ze szczypiorkiem. Można nią smarować chleb, albo jeść łyżeczką. Ja przygotowuję ją z dodatkiem masła klarowanego, dzięki czemu ma idealną konsystencję. 3 jajka 2 łyżki majonezu szczypiorek szczypta soli pieprz łyżeczka masła klarowanego Jajka myjemy i gotujemy na twardo. Jeszcze ciepłe jajka obieramy ze skorupek i rozgniatamy(...)mieszamy z jajkami. Następnie dodajemy 2 łyżki majonezu, pokrojony drobno szczypiorek, szczyptę soli i pieprzu i dokładnie mieszamy. Gotowe! Z takiej ilości składników zrobimy około 5 kanapek z pastą jajeczną
Dieta bez mleka