Pyszna pasta do kanapek. Można ją serwować zarówno na co dzień jak i od święta. Pasta przygotowana jest z wędzonego łososia, ugotowanych na twardo, cebuli oraz delikatnego, kremowego serka Philadelphia. Świetnie smakuje z czerwoną cebulką i ogórkiem kiszonym. Polecam :) Składniki: 1 średnia cebula, 200 g łososia wędzonego, 3 jajka, 200 g serka Philadelphia. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać(...)Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę lub poszatkować w malakserze. Cebulę, łososia, jajka i serek przełożyć do melaksera i zmiksować na pastę. Jeżeli lubimy, to możemy zostawić drobne kawałki poszczególnych składników. Opcjonalnie całość można jeszcze doprawić odrobiną soli i pieprzu. Źródło: kuchnia-domowa.pl Drukuj przepis
Świat Domowej KuchniPrzepis na tą przepyszną pastę znalazłam u Sylwii - Smaki Maroka...i nie tylko! Zaintrygował mnie sam pomysł ale jak zrobiłam to okazało się że jest to jedna z lepszych past jakie robiłam. Nie należy się przerażać że to co wstawimy do piekarnika wygląda jak mleko, to zrobi się pastą, pyszną i aromatyczną. Trochę pozmieniałam pod swoje wymiary blaszki, napiszę
Moje Małe Czarowaniediecie jak to ja ale na śniadania ostatnio przygotowuję sobie różne delikatne pasy, które potem biorę ze sobą do pracy :) Dziś podsuwam Wam fajny i szybki przepis na pastę jajeczną z avokado. Składniki: 1 duże dojrzałe avokado 2 jajka ugotowane na twardo 1 mała cebula biała łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do naczynia(...)miksującego umieść środek bez pestki avokado, obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę, jajka obrane, przekrojone na pół, sok z cytryny i delikatnie dopraw. Wszystko zmiksuj na gładką pastę. Pastę śmiało nakładaj na kanapki albo używaj jako dipu do nachos. Smacznego
Niezły Młynekpyszności w słoikach. Zapełniamy nasze spiżarnie świetnymi daniami i smakołykami, tak aby zimą móc wyciągnąć coś na prawdę pysznego i przypomnieć sobie smak lata. Dziś przygotowałam pastę paprykową, która jest idealna do sosów: Bolognese, Napoli czy wielu innych lub dań: takich jak pieczenie, kotlety mielone, ... Taką pastę możecie użyć jako dodatek do wielu przepisów. Przygotujcie kilka(...)Wszystkie składniki z wyjątkiem czosnku wrzucić do garnka i zagotować, gotować 10 minut. Zmniejszyć ogień do minimum i dodać sprawowany czosnek i gotować jeszcze 5 minut. Gotową pastę przełożyć do małych słoiczków (najlepiej po koncentracie pomidorowym) i pasteryzować ok 5-10 minut. Smacznego
Niezły MłynekAjvar kocham miłością wielką. Ogólnie nie tylko ajvar, bo wszelkie pasty z papryk, pomidora i innych bakłażanów wielbię okrutnie i żrę jak wściekła. Ale zanim zacznę intensywną konsumpcję, to muszę sobie sama zrobić, albowiem kupne są ohydne. Ajvar wymaga trochę pracy, ale warto. W internetach znajdziecie milion przepisów, każdy inny i oczywiście każdy słuszny. W tym roku porzuciłam dotychczasowy przepis(...)mielimy maszynką do mielenia mięsa? Też wydawało mi się to dziwne, bo przecież są miksery i blendery, jednak próby pokazały, że maszynka do mielenia daje zupełnie inną konsystencję samej pasty, że po odparowaniu zostaje więcej „treści”, że smak jest bardziej intensywny. Jeśli nie macie maszynki, to użyjcie blendera lub miksera, ale nie maltretujcie składników za długo, niech zostaną kawałeczki
ladykitchendomu. I takie jest właśnie to curry...mega sycące, mega aromatyczne i mega rozgrzewające. Uwielbiam smak kolendry, a w tym wypadku jest on podwójnie wyczuwalny dzięki świeżej natce oraz paście Madras firmy Patak's. Spróbujcie :) Składniki: 60 dag piersi z kurczaka 50 dag batatów 600 ml mleczka kokosowego pęczek świeżej kolendry 2 łyżeczki curry w proszki duża cebula Pasta(...)gładką masę. Dolewamy mleczko kokosowe i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kurczaka smażymy na patelni, na której wcześniej poddusiliśmy cebulkę. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy curry oraz pastę Madras. Dolewamy trochę wody i dusimy jeszcze przez około 2 minuty. Mięso przekładamy do garnuszka ze zmiksowanymi batatami. Wszystkie składniki mieszamy. Kolendrę siekamy i dodajemy do curry
ChilliJemyAjvar to pasta z pieczonej papryki i bakłażana. Robiłam ajvar z innego przepis i też jest pyszny. Proponuję zrobić także i tą wersję rodem z Macedonii bo smak jest o niebo głębszy i choć tych papryk dojrzewających w słońcu ze specyficznym aromatem u nas w Polsce nie kupimy, nasze papryki i tak są znakomite aby wykonać tę pastę. W Macedonii(...)podawano nam ją na każdym kroku. Roboty sporo bo obieranie papryk należy do czasochłonnych zajęć ale warto. Pasta paprykowa z Macedonii Północnej. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Już za chwilę będziemy przygotowywać dania z jajami w roli głównej. Dzisiaj proponuję pyszną pastę jajeczno-łososiową do kanapek . Składniki: 100 g łososia wędzonego 2 jaja ugotowane na twardo 3 łyżki śmietankowego serka kanapkowego garść posiekanego szczypiorku lub cebulki dymki świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Łososia, jaja, szczypiorek drobno posiekać. Przełożyć do miseczki. Dodać serek, pieprz(...)dokładnie wymieszać. Podawać na ulubionym pieczywie (np. na chrupiącej bagietce wieloziarnistej). Czytaj więcej: Pasta jajeczna z łososiem i serkiem śmietankowym The post Pasta jajeczna z łososiem i serkiem śmietankowym appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjakanapek, tostów itp. Oczywiście nie wyobrażam też sobie jeść kanapki cały czas z tymi samymi dodatkami. Tym razem przepis banalny, składniki, które na pewno każdy ma w swojej kuchni. Pasta jajeczna to smaki mojego dzieciństwa. Taka pasta z samym masłem, próbowałam z majonezem, ale to już nie jest to samo. Gdy wybieraliśmy się w podróż będąc dziećmi Mama właśnie robiła(...)taką pastę i kanapki z nią smakowały najlepiej na świecie. Smakiem tym wracam do dzieciństwa. Czasami to co najprostsze najlepiej smakuje Składniki: 6 jajek 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać, najlepiej jeszcze ciepłe ugnieść widelcem i wymieszać z masłem. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego
dom-agi.plDzisiaj przychodzę do was z następnym przepisem z mojego dzieciństwa. Ta pasta to jeden z moich ulubionych dodatków do kanapek, oraz imprezowa przekąska. Podana na małych, słonych krakersach będzie również ulubioną przekąska waszych gości. SKLADNIKI: 200 G WĘDZONEJ MAKRELI 150 TWAROGU ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY 2 ŁYŻKI MAJONEZU 1 ŁYŻECZKA MUSZTARDY GARŚĆ POSIEKANEGO SZCZYPIORKU GARŚĆ POSIEKANEJ PIETRUSZKI SÓL I PIEPRZ
Pani M - kuchnia smakowitajest tam tak mało, że nie wiem jakim cudem deser uznaje się za orzechowo-kakaowy. Na szczęście pyszne i zdrowe monte zrobicie błyskawicznie w domu, szczególnie jeśli macie gotowe pasty orzechowe i daktylowe. Deser jest idealny dla maluchów ale oczywiście dorośli także mogą się nim zajadać Zdrowe monte – składniki (2 porcje): – 200g naturalnego serka poznańskiego, – 200g jogurtu(...)naturalnego, – 30g masła z orzechów laskowych, – 2 łyżki krukamelli, czyli pasty daktylowej (możecie zastąpić 4 suszonymi daktylami ale wcześniej namoczcie je gorącą wodą aby było łatwej zblendować), – 2 łyżki prawdziwego kakao. Sposób przygotowania Najpierw mieszamy ze sobą jogurt z serkiem i masę dzielimy na pół. Następnie do jednej połowy dodajemy kakao, masło orzechowe i pastę daktylową. Wszystko
Natka Pietruszkisię nie zmarnował, część pokroiłam na porcje do warzywnych zup czy rosołu, surówek a z części ugotowałam zupę porową. Ale nie taką zwyczajną ale taką z charakterem, pastą curry i mleczkiem kokosowym. Smakowała bardzo dobrze Składniki : 4 sztuki białej części pora 165ml mleczka kokosowego u mnie Blue Dragon 100-150ml śmietanki kremówki 2 serki topione typu(...)bloczek o smaku śmietankowym 2 łyżeczki zielonej pasty curry 2 łyżki masła klarowanego Pęczek szczypiorku Biały pieprz, sól do smaku Dodatkowo na bulion: 1 podwójny filet z kurczaka z kością i skórą Włoszczyzna jak do rosołu Kilka kulek ziela angielskiego i liści laurowych Sól, pieprz Przygotowanie: Wcześniej ugotować bulion około 2 litry. Por przeciąć wzdłuż i dokładnie wypłukać. Najczęściej
W garach u GosiAjvar kocham miłością wielką. Ogólnie nie tylko ajvar, bo wszelkie pasty z papryk, pomidora i innych bakłażanów wielbię okrutnie i żrę jak wściekła. Ale zanim zacznę intensywną konsumpcję, to muszę sobie sama zrobić, albowiem kupne są ohydne. Ajvar wymaga trochę pracy, ale warto. W internetach znajdziecie milion przepisów, każdy inny i oczywiście każdy słuszny. W tym roku porzuciłam dotychczasowy przepis(...)mielimy maszynką do mielenia mięsa? Też wydawało mi się to dziwne, bo przecież są miksery i blendery, jednak próby pokazały, że maszynka do mielenia daje zupełnie inną konsystencję samej pasty, że po odparowaniu zostaje więcej „treści”, że smak jest bardziej intensywny. Jeśli nie macie maszynki, to użyjcie blendera lub miksera, ale nie maltretujcie składników za długo, niech zostaną kawałeczki
ladykitchenjednak taki trochę burżuj. Dobrego dnia Wam, Klaudia z rana :) Składniki: kromka chałki jedno jajko plus dwie łyżki mleka sól, pieprz i olej do smażenia Pasta z krewetek: 7-8 dużych krewetek, obranych i ugotowanych łyżka majonezu sól, pieprz i sok z cytryny garść kiełków groszku Dodatki: pomidorki koktajlowe młotkowany czerwony pieprz jeszcze więcej(...)miksturze chałkę bądź inne pieczywo i smażyć po minucie z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym. Chrupiącą, jednak ociekającą tłuszczem chałkę należy osuszyć na ręczniku papierowym. W celu wykonania pasty krewetkowej należy pokroić krewetki drobno, doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny, dodać posiekane kiełki groszku (które ewentualnie można wymienić na szczypiorek) i majonez, a całość dokładnie wymieszać. W moździerzu
Mango Papajapstrąga wędzonego, zjedliśmy go od razu bez niczego, tylko obrane kawałki, smaczny był bardzo. Poszłam do sklepu który mam pod domem i zakupiłam jeszcze jednego aby zrobić tę pyszną pastę. Idealna do chleba, idealna do warzyw, w pojemniczku do pracy czy szkoły. Ma mnóstwo kwasów omega 3, odpowiedzialnych za naszą odporność i zdrowie, warto zajadać takie pasty. Pasta na zdrowie
Moje Małe Czarowanie