pasta - 17303 przepisów (strona:189/1154)

Hummus 132

Ostatnio podawaliśmy przepis na sezamową pastę tahini , a dzisiaj przerobimy ją na pyszny hummus. Czyli na pastę z ciecierzycy. Hummus pochodzi z Libanu i jest znany na całym Bliskim Wschodzie. Występuje w bardzo wielu wariantach, ale zawsze głównymi składnikami jest ciecierzyca, czosnek, tahini, oliwa i sok z cytryny. I my właśnie taki najbardziej klasyczny hummus przygotowaliśmy. Według legendy potrawa(...)przoduje w niej Liban. W 2010 roku ponad 300 libańskich kucharzy uczestniczyło w biciu rekordu Guinessa na największy na świecie talerz z hummusem i falafelem. Libańczycy wymieszali 7 ton pasty z ciecierzycy, 2 tony tahini, wycisnęli sok z 2 ton cytryn i dolali 70 kg oliwy w oliwek. I wyszło im 10452 kg pysznego hummusu. I tym samym odebrali rekord

Marder&Marder Manufacture
Wegetariańskie curry z serem Paneer. Pyszne !!! 187

kokosowego 1/4 szklanki łuskanego słonecznika 1 garść fasolki szparagowej 1 łyżeczka startego imbiru 4 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego oliwa z oliwek garam masala, curry, pieprz, sos sojowy, pasta chili Warzywa dobrze myjemy i kroimy. Paprykę kroimy w krótkie paseczki, fasolkę szparagową obieramy z końcówek i kroimy na mniejsze części. Czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarce(...)drobnymi oczkami. Możecie zastąpić go pastą ze świeżego imbiru, jeśli macie taką. Kolejny krok to rozgrzanie patelni z przyprawami. Wsypujemy na ciepłą głęboką patelnię po 2 łyżeczki curry i garam masali. Prażymy razem ze słonecznikiem, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Pamiętajcie, aby nie przesadzić, bo je spalicie. Kiedy przyprawy są podprażone dodajemy czosnek i imbir, a następnie nieco wody. Wszystko

vegetanie
Kurczak pieczony na puszce piwa 327

Dawno nie piekłam kurczaka. Wpadł mi w oko przepis ze strony   Jamiego Olivera  na kurczaka pieczonego na puszce piwa. Bardzo spodobała mi się pasta do posmarowania ptaka, składająca się z dużej ilości ostrych składników. No i to piwo :). Kurczak upiekł się idealnie. Dzięki temu że stał a nie leżał, cała skórka była chrupiąca i ładne podpieczona. I całkiem(...)kurczak  - u mnie kukurydziany oliwa z oliwek 330 ml puszka piwa 2 łyżki sosu barbecue świeże czerwone chilli drobno posiekane 1 pęczek dymki, pociętej ½ pęczek świeżej kolendry pasta do smarowania 1  łyżka wędzonej papryki 1  łyżeczka pieprzu cayenne 1  łyżka nasion kopru włoskiego 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1-2 suszone czerwone

Stare Gary
Pasta carbonara 168

najmniej boczkiem lub bekonem, parmezanem i roztrzepanym żółtkiem. W rzeczywistości jednak sposobów na carbonarę jest dość dużo. Pierwsze zróżnicowanie dotyczy już rodzaju makaronu – dlatego zatytułowałem ten przepis ogólnie pasta carbonara. Ja najczęściej używam tagliatelle lub wąskiego fettuccine, ale popularnym wyborem jest też np. spaghetti. Do carbonary używa się różnych boczków i bekonów, które są też różnie krojone – bywa, że dosyć(...)ciepłym makaronem, aby żółtko nieco się ścięło, a wszystkie składniki dobrze związały. Dlatego od momentu odcedzenia makaronu z wody nie ma tu nawet czasu na ociąganie się z czymkolwiek. Pasta carbonara 2015-01-27 16:13:47 Jedna z najbardziej znanych włoskich potraw na bazie makaronu (spaghetti, tagliatelle i inne) oraz boczku, parmezanu, śmietany i żółtek jaj. W naszej wersji

Kulinarna Pokusa
Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym z soczewicą 132

zapraszam na danie szybkie, czyli  to co w tygodniu lubię najbardziej  Kwaśno-słodki smak....najlepszy w sosach pomidorowych. Stopień kwaskowatości możecie zmodyfikować dodając więcej cukru lub zamiast pasty użyć pomidorów w puszce. Wszytko zależy od waszych preferencji. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka (użyłam filetu) 2 cebule 1 marchewka 1,5 szklanki wody (lub więcej) 1/3 szklanka(...)czerwonej soczewicy 1 łyżka suszonej bazylii 2 łyżeczki cukru sól, pieprz 500 ml pasty z pomidorów( można użyć pomidorów z puszki następnie zmiksować, wtedy dolewamy mniej wody bo pasta z pomidorów jest gęstsza)  sól, pieprz, cukier woda (opcjonalnie) Dodatkowo: świeża bazylia,  do posypania parmezan Mięso mielimy na większych oczkach dodajemy startą marchewkę na najmniejszych oczkach doprawić do smaku

Delicious Titbits
Pasta koperkowa z łososia. Smarowidło do pieczywa na piątek i nie tylko. 202

miesiąca za nami. Mimo to wow - to już trzeci raz w tym tygodniu gdy znalazłam chwilkę by tu wpaść. I nawet mam ze sobą szybki przepisik na pyszną pastę do pieczywa. Super jest. Jeśli tylko lubicie koperek i łososia to możecie śmiało czytać dalej i zacierać ręce na pyszną kolację. Składniki: 1 opakowanie łososia wędzonego (100-150 gram) 2 jajka(...)drobną kostkę. Dodajemy resztę przygotowanych i posiekanych składników. Mieszamy. Doprawiamy odrobiną pieprzu. Dodajemy musztardę i majonez i/lub jogurt - w takiej ilości by uzyskać puszystą konsystencję i kremowy smak. Pasta gotowa. Najlepiej, żeby się trochę "przegryzła" w lodówce. Pewnie najbardziej smakuje z pyszną, chrupiącą bagietką prosto z piekarni. Ja jednak wybieram na co dzień pieczywo wieloziarniste i też było pysznie. Smarowidło

Kuchnia po mojemu
Pasta jajeczna z pieczarką. Klasyka do piątkowych kanapek - troszkę inaczej. 153

szpitalu... Ech co tu dużo mówić. Lipa i tyle. No w każdym razie czasem coś jednak mi się uda innego niż kotlety i pieczywo z wędliną. Oto pomysł na pastę jajeczną trochę inaczej. Chociaż ta standardowa ze szczypiorkiem jest pyszna to może się znudzić, jeśli przygotują ją 3-4 kobitki naraz. Postanowiłam więc moją pastę na piątkowe śniadanie udziwinić(...)kiszonych ogórków (by pieczarki pozostały jasne). Ostygnięte pieczarki kroimy drobniutko. Dodajemy posiekaną cebulkę, szczypior i starty ser. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy majonez do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pasta gotowa. Pieprzu nie należy szczędzić, tak by pasta była wyrazista. Według mnie pieczarka z jajem świetnie się komponują tylko jako łagodne smaki wymagają solidnego doprawienia. Sprawdźcie czy to Wasze klimaty

Kuchnia po mojemu
Przepisy kuchni Bałkańskiej 147

tegorocznych wakacji przywieźliśmy Gruszkową Rakije (po jugosłowiańsku: kruškovača, крушковача/виљамовка,крушка),  z tej okazji zaprosiliśmy znajomych na ucztę bałkańską:D Menu: Grillowana Nadziewana Cukinia Ćevapčići (mini kotleciki) + pasta z cukinii Sałatka z cieciorki, kaszy, pomidorów, papryki, pietruszki i mięty Bagietka z pastą truflową Czerwone wino (Kadarka) z brzoskwiniami Gruszkowa Rakija Grillowana cukinia Cukinie umyć, przekroić wzdłuż(...)przestygnięcia. Połówki cukinii umieścić w formie do pieczenia, wypełnić masą posypać tartym  i piec w gorącym piekarniku w temperaturze 175 ° C przez 20 – 25 minut. Bagietka z pastą truflową Bagietkę pokroić na grube kromki, natrzeć czosnkiem, posmarować pastą truflową. Piec w piekarniku do chrupkości a na koniec posypać tartym parmezanem Sałatka z cieciorki Papryki kroimy w kostkę

MarciochaKucharzy
Kremowa pasta z awokado i pistacjami 189

Uwielbiam wszelakie pasty, które najczęściej powstają z niewielkiej ilości składników oraz są proste i szybkie w przygotowaniu- tak jak d zisiejsza pasta, która powstała w 2 minuty, z czego większa część zeszła na dokładne wymieszanie :) Pasta nie tylko w delikatnym kolorze pistacjowym, ale również z ich dodatkiem- na kremowym serku, połączonym z miękkim awokado, doprawionym chili dla nadania ostrości(...)cytryny- 1 łyżka * sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku * pistacje- garść Awokado dokładnie rozgnieść widelcem, połączyć z cytryną, serkiem twarogowym oraz przyprawami i wymieszać. Pistacje rozdrobnić i posypać pastę. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Sos tahini czyli طحينة 216

Pasta tahini występuje w dwóch odmianach - jasna jest przygotowywana z naturalnych ziaren sezamu, ciemną, nieco ostrzejszą w smaku i bardziej aromatyczną przygotowuje się z ziaren prażonych. W krajach Zatoki Perskiej można spotkać pastę tahini z dodatkiem syropu daktylowego. Do sosu tahini najlepsza jest pasta z lekko prażonych ziaren sezamu. Na Bliskim Wschodzie jest to obowiązkowy dodatek do wielu potraw. Składniki(...)szklanki pasty tahini   3/4 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego lub 1/2 szklanki wody   1/4 szklanki soku z cytryny (ewentualnie nieco więcej, jeśli ktoś lubi bardzo kwaskowy smak)   3 ząbki czosnku   2 łyżki oliwy (opcjonalnie, jeśli nie dodajemy jogurtu)   sól i pieprz do smaku   opcjonalnie do sosu można dodać: bardzo drobno posiekane lub zmielone pistacje

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Golden milk - ayurwedyjskie "złote mleko" 163

bazie kurkumy golden milk ma właściwości przeciwzapalne przeciwutleniające podnosi odporność łagodzi bóle stawów obniża poziom cholesterolu wspomaga trawienie działa przeciwnowotworowo Golden milk - złote mleko 1/4 do 1/2 łyżeczki pasty z kurkumy (przepis poniżej) 1 szklanka mleka krowiego, koziego, migdałowego, ryżowego lub kokosowego 1 łyżeczka oleju kokosowego lub migdałowego duża szczypta mielonego czarnego pieprzu (jest niezbędny ponieważ piperyna podnosi biodostępność kurkuminy(...)smaku opcjonalnie szczypta cynamonu lub wanilii Przygotowanie Dokładnie wymieszać i podgrzać wszystkie składniki (z wyjątkiem miodu)  nie doprowadzając do wrzenia. Dosłodzić do smaku miodem. Kuracja trwa 40 dni. Pasta z kurkumy 1/4  szklanki mielonej kurkumy (około 80 g) 1/2 szklanki wody Przygotowanie Kurkumę wymieszać z wodą i stale mieszając podgrzewać na niewielkim ogniu do czasu otrzymania gęstej pasty

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Hummus z czosnkiem niedźwiedzim 107

Bardzo lubię smak ciecierzycy i sezamu. Czas zatem na połączenie ich smaków w jednej potrawie - hummusie, popularnej paście z kuchni arabskiej. Klasycznie zawiera ona czosnek. Ponieważ robiłam tę pastę jako dodatek do chleba pieczonego dla koleżanek i kolegów z pracy, dodałam czosnek niedźwiedzi, który nie pozostawia charakterystycznego posmaku czosnku w ustach i uwalniającego się wtedy zapachu. Na wszelki wypadek dodałam(...)jeszcze natkę pietruszki, która podobno niweluje te wady czosnku. Składniki: pół szklanki ciecierzycy 2 szklanki wody do gotowania + woda do płukania cytryna 3-4 łyżki pasty tahini (z olejem, który zbiera się na górze słoika z tahiną) spora szczypta suszonego czosnku niedźwiedziego oliwa z oliwek pół łyżeczki mielonej kozieradki sól Ciecierzycę namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia odlać wodę

Weekendy w domu i ogrodzie
Kremowa zupa marchewkowa z egzotycznym akcentem 152

zasnute chmurami. I Szaro. I Ponuro? Nieee! U mnie będzie kolorowo :) Stuk-stuk-stuk. Kroję marchewkę. Dzisiaj będzie na pomarańczowo. Gęsty krem marchewkowy podrasowany bardzo wyraźną w smaku czerwoną pastą curry. Warto też użyć mleka kokosowego, a nie śmietany. Wtedy smak jest bardziej tajski. Jeżeli jednak nie przepadacie za ostrymi potrawami, lepiej ograniczyć ilość pasty. Dla dzieci gotuję zupę obok(...)niskokaloryczna. Składniki na 4 porcje: 600 g marchewki 1 średni ziemniak 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła 1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 800 ml bulionu warzywnego sól i pieprz 4 łyżki kremu kokosowego, gęstej śmietany lub jogurtu posiekana kolendra lub natka pietruszki kilka malutkich marchewek

Pełny talerz
Bakłażan zapiekany z pomidorem i mozzarellą 135

plastry. Posolić, odłożyć na sitku na 20 minut, ponownie opłukać i osuszyć. Pomidory umyć, osuszyć pokroić w plastry. Mozzarellę pokroić w plastry. Zioła zmiksować z czosnkiem, do otrzymania konsystencji pasty. Dodać 5 łyżek oliwy, doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie zmiksować. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, krótko podsmażyć z obu stron pomidory. Na tę samą patelnię dolać trochę oliwy(...)obsmażyć z obu stron bakłażany. Układać na przemian w dwóch stosach na przemian bakłażan, pomidor, mozzarella. Warstwę mozzarelli za każdym razem posmarować pastą ziołową. Czynności powtarzać do wyczerpania warzyw. Ostatnia powinna być mozzarella z pastą ziołową. Wieżyczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 20 minut. Wyjąć przykryć odłożoną górą bakłażana. Od razu podawać z pozostałą pastą. Smacznego! Przepis

Pełny talerz
Jaja faszerowane pastą z Tuńczyka 189

Jaja faszerowane pastą z Tuńczyka to świetna propozycja na wielkanocny stół, przystawkę lub po prostu jako przekąskę oraz element śniadania. Każdemu amatorowi tuńczyka oraz faszerowanych jaj z pewnością zasmakuje to połączenie. Jaja faszerowane pastą z Tuńczyka - Składniki (na 12 połówek jaj) 6 jajek ok. 180 g tuńczyka z puszki w sosie własnym 2 łyżki majonezu ok. 40 g żółtego sera(...)łyżeczka drobno posiekanej cebulki (można pominąć) sól pieprz  Jaja faszerowane pastą z Tuńczyka - Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo i przekrawamy na pół. Wyciągamy żółtka. Majonez wraz z żółtkami rozgniatamy przy użyciu widelca do powstania konsystencji kremu.   Cebulkę bardzo drobno kroimy. Tuńczyka odsączamy z zalewy, ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy

Słodka Strona