Pyszne rurki w kolejnej wersji z delikatną pastą szynkową, której jesteśmy fanami. Rurki wyszły świetnie i praktycznie od razu zostały zjedzone. Nie było na co czekać. ;-) Ich przygotowanie jest banalne, wystarczą tylko odpowiednie foremki do rurek. Rurki: 1 arkusz ciasta francuskiego 1 jajko 3 łyżki sezamu Pasta: 250g wędzonej szynki 2 ogórki konserwowe 1 łyżeczka ostrej musztardy(...)nawijamy na natłuszczone masłem foremki do rurek. Smarujemy rozmieszanym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Studzimy. Zdejmujemy z foremek. 2. Wszystkie składniki na pastę miksujemy w blenderze do dokładnego połączenia składników. Chłodzimy. 3. Pastą napełniamy upieczone wcześniej rurki. Dekorujemy kiełkami
Szefowa kuchniWielkimi krokami zbliżają się święta wielkanocne. Dzisiaj mam dla Was doskonałą propozycję na śniadanie wielkanocne, czyli wytrawne ptysie z pastą jajeczno- chrzanową. Ptysie są szybkie i łatwe do przygotowania. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. SKŁADNIKI: Ciasto ptysiowe: 1/2 szklanki wody, 50g masła, 100g mąki, 3 jajka, szczypta soli, Pasta: 5 jajek, 1/2 cebuli, 2 łyżki majonezu(...)Odstawiam do przestudzenia. Do ciasta dodaję jajka i miksuję. Ciasto przekładam do rękawa. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem wyciskam okrągłe ciasteczka. Piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. 2. Pasta: Jajka gotuję na twardo i obieram. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Jajka, cebulę, majonez, chrzan oraz przyprawy przekładam do blendera i miksuję na jednolitą masę. 3. Upieczone ptysie przekrawam
Tradycyjna kuchnia Kasifasolki szparagowej (użyłam mrożonej) 1/2 puszki pomidorów w puszce 1/2 cebuli białej 1/2 cebuli czerwonej 2 ząbki czosnku 1,5 cm świeżego imbir 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka pasty curry 1/2 łyżeczki pasty tamaryndowej 1/2 puszki mleka kokosowe go sos sojowy do smaku (około 1,5 łyżeczki) sos rybny do smaku (około 1 łyżeczki) olej kokosowy(...)czosnek obieramy i drobno siekamy. Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Na woku lub patelni rozgrzewamy olej kokosowy, na którym szklimy cebulę z czosnkiem dodając następnie imbir i pastę curry aby puściły smak. Na podsmażone przyprawy wrzucamy pokrojony filet z indyka. Obsmażamy z każdej strony. Do obsmażonego indyka dodajemy pocięte na kawałki pomidory z puszki wraz
Bon appetit mon amiejesienno - zimowym możemy bez problemu ususzyć tanie i dostępne w każdym sklepie spożywczym jabłka, buraki, cukinię czy bataty. Możemy też przygotować zdrową, świeżą przekąskę w postaci nadziewanego przeróżnymi pastami selera naciowego. Będzie to zdecydowanie zdrowsze rozwiązanie niż zajadanie się czekoladą czy ciastem z pobliskiej cukierni. A jeśli do tego podamy nasze przekąski w estetyczny sposób, to sukces mamy zagwarantowany(...)seler naciowy dobrze odsączony labneh (można zastąpić np. białym serem o kremowej konsystencji, serem kozim, serem gorgonzola lub innym serem pleśniowym rozgniecionym lub roztopionym i wymieszanym na gęstą pastę z niewielką ilością jogurtu typu greckiego lub śmietany ) wybrane dodatki - szczypiorek, natka pietruszki, ulubione zioła, zmielone suszone warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, bardzo drobno posiekane suszone pomidory - wybór dodatków zależy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataUwielbiam robić domowe pasty kanapkowa. Kilka składników, a można wyczarować naprawdę pyszne śniadanie lub kolację. Dziś mam dla Was kolejny przepis na pastę kanapkową, tym razem wykorzystałam do jej przygotowania wędzone tofu. Wystarczy odpowiednio doprawić, podać na zdrowym pieczywie (u mnie kukurydziano-gryczanym), a możemy się cieszyć nie tylko dobrymi, ale też i zdrowymi kanapkami. Spróbujcie. Składniki: 1 kostka wędzonego(...)szczypiorek Przygotowanie: Do misy blendera z nożami przekładamy całe tofu (odsączone z wody). Dodajemy szczyptę bazylii, łyżkę oleju z pestek dyni, musztardę, całość przyprawiamy delikatnie pieprzem. Miksujemy do uzyskania pasty, próbujemy. Pastą smarujemy chrupkie pieczywo. Tak przygotowane zdrowe kanapki podajemy same lub z rzodkiewką i szczypiorkiem. Smacznego
Słodkie okruszkipopijania obowiązkowo Ayran. Polecam! składniki 4-5 pomidorów 1 cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1-2 papryczki chili lub jalapeno 1 łyżeczka harissy lub innej ostrej pasty paprykowej ( lub do smaku) 1 łyżka pasty pomidorowej 1/2 pęczka pietruszki 10 listków mięty 2 łyżki oliwy 1 łyżka melasy z granatów (opcjonalnie) 1 -2 łyżki soku z cytryn sól sumak Antep(...)Isot papryka - turecki czarny pieprz do smaku przygotowanie Cebulę bardzo drobno pokroić ( można w blenderze), wymieszać z harissą i pastą pomidorową. Odstawić na bok. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć pestki zostawiając sam miąższ. Papryki pozbawić pestek. Pomidory pokroić w bardzo drobną kostkę, najlepiej ręcznie, papryczki, zioła jak najdrobniej posiekać - można w blenderze. W misce wymieszać
Stare Garyjedzenia... :-) Dla mnie kanapki to podstawa śniadania, nie jadam pieczywa wieczorem, dlatego rano nie mogę sobie odmówić dobrego domowego pieczywa. Nie zawsze mamy ochotę na wędliny, stąd po pysznej paście jajecznej , naszło mnie na pastę rybną. Padło na łososia, dodałam do niego tylko serek homo, koper, kolorowy pieprz, wszystko razem zblendowałam i otrzymałam pyszną pastę kanapkową. Tak bardzo zauroczyła(...)świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) Plastry łososia umieścić w misce, dodać część serka oraz pocięty koperek i dokładnie zblendować (używam ręczny blender). Serek dodajemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji pasty, mój pierwszy łosoś był super tłusty, więc serka dałam mniej, wczorajszy był jakiś suchy... dlatego serka musiałam dać zdecydowanie więcej. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i wymieszać. Przełożyć do małych kokilek
Smaczne Zdrowecała esencja kuchni azjatyckiej. Ja lubcie takie smaki , a Wy ? Jeśli tak to wypróbujecie ten przepis. Składniki: 600 g filetu indyka 1 duża cebula 4 łyżeczki czerwonej pasty curry 2 łyżeczki gram masala 2 łyżeczki carry 2 cm imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 1 łyżeczka koncentratu 200 ml pasty pomidorowej 1 puszka mleczka kokosowego(...)garam masala i jogurtu, wymieszać odstawić do lodówki na 30 minut. W między czasie cebulę pokroić w kostkę i zeszklić wraz z przeciśniętym przez praskę czosnek. Następnie dodać pastę carry i koncentrat pomidorowy, smażyć kilka minut. Kolejno dodać starty imbir smażyć razem ok3-5 minut. Po tym czasie wlewamy pastę pomidorową całość zagotowujemy, gdy masę zacznie się gotować dodajemy
Delicious TitbitsTegoroczny Sylwester obfitował w różnego rodzaju przekąski, wtedy też odkryłam ptysie na słono a moje zauroczenie nimi trwa do dziś. :-) Pasta szynkowa pojawia się tu również nie pierwszy raz (i zapewniam, że nie ostatni) a w połączeniu z ptysiowym ciastem wypadła doskonale! Tę smaczną i elegancką zarazem przekąskę pokocha każdy - gwarantuję. :-) Ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody(...)margaryny 4 jajka L Pasta: 250g wędzonej szynki 2 ogórki konserwowe 1 łyżeczka ostrej musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz 1. W garnku z nieprzywierającą powierzchnią gotujemy wodę z margaryną. Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszamy by ciasto się nie przypaliło. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Studzimy. 2. Przestudzone ciasto miksujemy
Szefowa kuchniowoce naszej pracy posmakują niedowiarkom i chociaż a najmniejszym stopniu spowodują zmianę ich nawyków. Zawsze warto mieć otwarty umysł i poszukiwać nowych rozwiązań. Jeżeli postanowisz przyrządzić sobie poniższą pastę w domu i spróbujesz, szybko zrozumiesz skąd ta nazwa. W smaku jest zdecydowanie wytrawna – ostry wyrazisty smak pikli miesza się z subtelną słodyczą suszonych pomidorów. Dla mnie idealna na kanapkę(...)towarzystwie innych warzyw, ale równie dobrze smakuje wyjadana prosto ze słoika. Uwaga! Pasta koniecznie powinna się przegryźć-najlepiej przez jedną noc w lodówce. Składniki: 1/3 szklanki orzechów włoskich 4 wafle ryżowe (40 g) 2 suszone pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki pikantnej musztardy 2 łyżki posiekanych korniszonów 1 łyżka soku z ogórków 2 łyżki kaparów 1 mała
Roślinna - blog wegańskimnóstwo. Już sam bulion daje olbrzymie pole do popisu, bo rozróżniamy wywary na bazie kury, wieprzowiny, jak i wegańskie. Mogą być przygotowane z dodatkiem glonów lub bez nich, z pastą miso lub dashi i różnymi warzywami. Dodatki to zaś kwestia naszej wyobraźni: ugotowane na twardo jajka, glony watakame, grzyby shiitake lub mun, kawałki mięsa, marynowane tofu, wszelkiego rodzaju kiełki(...)się. Będzie jeszcze bardziej treściwy. W przygotowaniu tego dania z ogromną pomocą przyszły mi produkty z internetowego sklepu FRISCO.PL , który zaopatrzył mnie w wymagane specjały kuchni japońskiej: grzyby shiitake, pastę miso, sos sojowy, gony watakame, warzywny bulion w proszku i najważniejszy składnik — makaron ramen. Zajrzyjcie tam koniecznie, bo mnogość produktów z różnych kuchni świata, jak i pokarmów pochodzenia organicznego naprawdę
Food SquareUwielbiam urozmaicać swoje śniadania lub kolacje o domowe pasty kanapkowe. Tym razem przyrządziłam jajeczno-serową wersję. Doprawiona wspaniałą mieszanką przypraw od Skworcu była idealnym, sytym zakończeniem dnia. Spróbujcie. Składniki: 2 jajka około 100 g żółtego sera 1 1/3 łyżeczki przyprawy do potraw z jajek Skworcu 2-2 1/2 łyżki majonezu świeża natka pietruszki Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Żółty(...)kostkę lub przeciskamy przez sitko do warzyw, dodając je do startego sera. Całość przyprawiamy przyprawą do potraw z jajek Skworcu. Na koniec dodajemy 2 łyżki majonezu, mieszamy aby nasza pasta nabrała pożądanej konsystencji. Opcjonalnie dodajemy więcej majonezu. Pastę podajemy przyozdobioną świeżą natką pietruszki (natkę pietruszki można również posiekać i dodać do pasty) w towarzystwie ulubionego pieczywa. Smacznego
Słodkie okruszkiDzisiaj pasta sezamowa, tahini. Nieodzowny składnik różnych nieco egzotycznych potraw, w tym między innymi hummusu czyli pasty z ciecierzycy . Tahina to bardzo prosta w przygotowaniu pasta, ale nie zawsze łatwa do kupienia. Można ją dostać w sklepach z tzw. zdrową, ekologiczną żywnością albo jedzeniem orientalnym. A zwykły sezam w postaci ziarenek jest już prawie ogólnodostępny i zrobienie z niego pasty
Smaczna Pyzawięc jeśli coś mi wychodzi to katuję to do perfekcji, a jeśli mi wychodzi, wyjdzie każdemu. Odwagi! Na ciasto: szklanka mąki szklanka wody 100 g masła dobrej jakości łyżka pasty waniliowej 4 jajka Ciasto jest proste, ale wymaga waszej uwagi, więc nie zajmujemy się milionami rzeczy, tylko skupiamy się przez chwilę. W nieprzywierającym rondelku gotujemy wodę z masłem i pastą(...)pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Wykładamy ptysie i studzimy. Wystudzone przekrawamy na pół. Nadzienie: 1 litr śmietanki 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka pasty waniliowej kilka brzoskwiń z syropu Mocno schłodzoną śmietanę wraz z pastą waniliową ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania dodajemy cukier puder. Na dolną część ptysia kładziemy kilka cząstek brzoskwini
ladykitchenCzasem warto naprawdę zdrowo zacząć dzień. Dzięki współpracy z Polsoja moja lodówka wzbogaciła się o niebanalne i naprawdę wartościowe produkty. Ostatnio postanowiłam wypróbować vege pasty i... zakochałam się w jej smaku. Nawet mój mięsożerca stwierdził, że pasta jest naprawdę dobra. Także zdecydowany sukces. Dziś zapraszam Was na szybkie i pyszne mini kanapeczki. Takie śniadanie w stylu vege dla każdego. Dajmy(...)deser polecam Wam waniliowo-jagodowy deser kremowy z tofu. Składniki: (porcja na 1 osobę) 1 rogalik kilka liści mini sałaty rzymskiej 1-2 łyżki kiełków rzodkiewki Vege Pasta w stylu francuskim od Polsoja Przygotowanie: Na talerzu rozkładamy liście mini sałaty rzymskiej. Rogalika kroimy na mini kromeczki. Każdą smarujemy Vege Pastą w stylu francuskim. Wierzch każdej mini kromeczki posypujemy kiełkami
Słodkie okruszki