pasta - 16803 przepisów (strona:184/1121)

Pasta z avocado 150

owoc ten zawiera kwas oleinowy, luteinę i zaksantynę. Pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, działa zbawiennie na oczy, reguluje ciśnienie krwi i wspomaga układ nerwowy.   Pasta z avocado ma w mojej lodówce swoje stałe miejsce. Jej niezwykle kremowa konsystencja, delikatny smak i cudowny kolor sprawiają, iż jest niesamowicie wszechstronna w zastosowaniu. Stanowi idealny zamiennik masła czy margaryny. Smaruje(...)nią kanapki, dodaję do sałatek czy makaronu. Zróbmy pastę i jedzmy zdrowo! Pasta z avocado   1 dojrzałe avocado 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli sok z połowy limonki Dojrzałe, koniecznie miękkie* avocado obieramy ze skóry, wyjmujemy pestkę, dodajemy oliwę, sok z limonki i sól. Miksujemy na gładką masę. Przekładamy do szczelnego pojemnika. Przechowujemy w lodówce

Zapiski Młodej Żony
Pikantny makaron w stylu tajskim z czerwonym curry i masłem orzechowym 168

ogóle jakikolwiek inny, azjatycki rodzaj makaronu. Można zamiast tego dodać ugotowany makaron fettuccine (wstążki), w takim wypadku do sosu należy dodać mniej wody / bulionu. Przyprawiłam go czerwoną pastą curry i przyprawą sambal oelek i tu znów moja uwaga do Was: tę czerwona pastę można zastąpić ostrą przyprawą tj. pieprzem cayenne, chili czy inną ostrą papryczką. Danie ma być mocno pikantne(...)świeżego brokuła, 150 g tofu w kostce, ok 500 ml bulionu warzywnego lub wody, ok 200 ml mleka kokosowego, 2 czubate łyżki masła orzechowego, 1 łyżeczka czerwonej pasty curry, 1 łyżeczka pasty sambal oelek (można użyć innej ostrej przyprawy), 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta kardamonu, szczypta mielonej kolendry, sól, makaron do woka (lub inny

Pełna Lodówka
Pasta z łososia wędzonego 228

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasta z twarożku i wędzonego łososia – idealna na kanapki, na śniadanie oraz kolację. Składniki: 200 g wędzonego łososia 150 g serka śmietankowego naturalnego, np. Almette 1 mała czerwona cebula 1 łyżka soku z cytryny pieprz świeżo mielony kilka gałązek koperku   Wykonanie: Łososia wędzonego pokroić drobno, wrzucić do blendera wraz z serkiem, majonezem i sokiem(...)cytryny. Zblendować na gładką masę. Cebulkę i koperek posiekać drobno, dodać do pasty, wymieszać. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!   The post Pasta z łososia wędzonego appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Pikantna pasta mango z fetą i czarnuszką 133

popijam rozgrzewającą śliwkowo-cynamonową herbatkę z dodatkiem imbiru i podjadam pierwsze rozgrzewające potrawy i przekąski, takie jak pikantna zupa z dyni z mleczkiem kokosowym   czy chociażby pikantna pasta mango z fetą i czarnuszką, którą właśnie dla Was przygotowałam! Pasta mango z fetą i czarnuszką Składniki: 1 duże dojrzałe mango, 150 g fety, 2 łyżki jogurtu bałkańskiego lub greckiego(...)wrzucamy obrane mango, fetę, jogurt i pokrojoną papryczkę i blendujemy na gładką masę. Następnie przekładamy do mniejszej miseczki i posypujemy czarnuszką. Jako dip podajemy schłodzone, do kanapek - wedle uznania. Pasta doskonale smakuje z chrupkim pieczywem kukurydzianym lub ryżowym

Pełna Lodówka
Jak ugotować najlepszą ciecierzycę? Co zdrowego znajdziesz w ciecierzycy? 143

dłuej gotować-musicie być przygotowani na 1,5-2 godzin.Chyba,że użyjecie szybkowaru.Wtedy ewidentnie skróci się czas gotowania Po trzecie sekret polega na dodaniu do moczenia specjalnie przygotowanej pasty .Otrzymamy wtedy ciecierzycę niewiarygodnie aksamitną i orzechową w smaku.Ta pasta to mieszanka mąki,sody oczyszczonej i soli  Przepis na pastę: 2 łyżki mąki 2 łyżki soli(...)wymieszaj składniki na pastę, dodaj do tego odrobinę zimnej wody,wymieszaj  z moczącą się ciecierzycą.Pozostaw na 24 godzin,najlepiej na całą noc Po namoczeniu,następnego dnia dokładnie opłucz ziarna,przełóż do dużego garnka,zalej nową zimną wodą,tak aby przykryć wszystkie ziarna.Gotuj.Na tym etapie nie dodawaj soli,bo skórka ciecierzycy stwardnieje.Sól dodaj na końcu gotowania.Gdy ziarna

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Boczek pieczony 215

widać na zdjęciu, boczek nie wygląda jak tradycyjny pieczony boczek. Moja wersja jest z pastą z ostrej papryki, którą to zakupiłam będąc ciekawa jej smaku. Domownikom taki boczek bardzo smakuje. W skład pasty wchodzi tylko ostra węgierska papryka i sól. około 1 kg ładnego boczku 1 łyżka pasty lub przecieru z ostrej papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżka(...)łyżeczki soli 2 listki laurowe folia aluminiowa do pieczenia Boczek umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i powycinać z niego wszelkie chrząstki i ewentualnie pozostałości po żeberkach. Boczek natrzeć solą, majerankiem, pastą z papryki, przykryć i odstawić na około 3 godziny w chłodne miejsce ( ja nacieram zwykle wieczorem, dzień wcześniej). Mięso włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, na górę położyć przekrojony czosnek

Kuchcik gotuje
Pasztety sojowe Polsoja - TEST :) 131

Ciebie. Uwierz mi smak jest identyczny, a nie przepraszam jest 100 razy lepszy! Świetnie doprawiony, świetna konsystencja - IDEAŁ. Ja byłam w szoku. Dosłownie :) Jedna porcja dostarcza 66 kcal. Vege pasta francuska Jest bardzo delikatny, ma wyważony smak i kremową konsystencję. Jest bardziej rzadszy (co nie oznacza, że lejący, to to nie :D) od pozostałych rodzajów. Bardzo polubiłam go w towarzsytwie(...)chrupiącego pieczywa, a szczególnie z chlebkiem chrupkim. Jedna porcja dostarcza 37 kcal.  Vege pasta węgierska  To coś dla miłośników lekkiej pikanterii, czyli dla mnie. Świetnie dobrane przyprawy, czyli papryka, pomidor, ogórek konserwowy, które możecie zobaczyć na zdjęciu. Razem, ta mieszanka sprawia, że pasta jest bardzo aromatyczna i oznacza się oryginalnym smakiem. Podsumowując. Pasztet oraz pasty spożywałam z dodatkiem

Zdrowie na języku :P
Prowansalski dip z białej fasoli 160

przekąska. Niestety nie dotarłam do bardziej szczegółowych informacji. Prowansja słynie ze swojej mieszanki ziół Herbes de Provence , również często korzysta w kuchni z białej fasoli, zatem wszystko się zgadza. Pasty z białej fasoli robię dość często, jako odskocznię od ulubionego hummusu. Tak się składa, że ciecierzycę i białą fasolę kocham najmocniej spośród wszystkich strączków i zawsze mam je pod ręką(...)Dobrze się miksują, dając gładkie smarowidła, które chętnie łapią smaki od różnych dodatków. Kręcę pasty na kanapki, lub gdy wpadają do mnie znajomi. Często bez specjalnego przepisu, jedynie polegam na zawartości lodówki i szafek :) Ten prowansalski dip wyjątkowo dobrze smakuje ze świeżym pieczywem. Jednak na imprezach, wolę podawać pasty obok pokrojonych w słupki warzyw, ewentualnie krakersów. Dip z białej fasoli

Chilli Czosnek i Oliwa
Rozgrzewające curry warzywne z jarmużem i serem paneer (panir) / Warming vegetable curry with kale and cheese paneer (Panir) 107

Szklanka bulionu warzywnego 1 spora cebula1 mały bakłażan1 mała cukinia4 pomidory malinowe3 liście jarmużuKora cynamonuGwiazdka anyżuSok z 1/2 limonkiSer paneer3 łyżki oliwy Ser paneer przygotowuję dzień wcześniej. Pasta curry:Oczyszczoną trawę cytrynową,  posiekane szalotki, czosnek, imbir, chilli (dodaję bez pestek aby nie było zbyt ostre) i liście kolendry wkładam do blendera. Dodaje sok z limonki i miksuję(...)gładka masę dodając wody (tylko tyle aby składniki połączyły się). Następnie dodaję przyprawy i miksuje jeszcze przez chwilę. Pasta powinna być dość gęsta.W głębokiej patelni rozgrzewam na mały ogniu oliwę z korą cynamonu i anyżem. Po około 3 minutach dodaję drobno posiekaną cebulę. Całość podsmażam do zeszklenia.Dodaję 1/2 szklanki mleka kokosowego i pastę curry. Kiedy składniki się połączą

Magiczna kuchnia Darii
Pasta z wędzonej makreli 123

Walentyki już jutro, a ja tu z pastą rybną... Miałam do wyboru albo przesłodkie bezy albo pastę z makreli. Postawiłam na pastę, bo ją kocham bardziej niż bezy :) A w końcu o miłość w tym szalonym dniu chodzi. I taki mąż mój kochany, który ryb wędzonych szczerze nienawidzi, o makreli dla mnie zawsze pamięta :) I jak tu postawić na bezy

bistro mama
Bruschetta z wędzonym łososiem 231

Pora na przystawkę z wędzoną rybką. Dziś bruschetta z wędzonym łososiem, kremową pastą z kaparami  i rukolą. Przepis zda egzamin zarówno w porze śniadaniowej jak i kolacyjnej :)Czas przygotowania: 20 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 16,00 złSKŁADNIKI:100 g wędzonego łososia w plastrach100 g serka kremowego (philadelphia)1 łyżka jogurtu naturalnego6 kromek pieczywa typu bagietka (pełnoziarnista)1 łyżka(...)kaparówrukolakoperekcytrynasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności przygotowujemy kremową pastę, którą posmarujemy pieczywo. Do miseczki wkładamy kremowy serek. Dodajemy do niego łyżkę jogurtu naturalnego, łyżkę kaparów i odrobinę soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy ze sobą składniki na kremową pastę. Bagietkę kroimy pod skosem na kromki. Kromki obficie smarujemy kremową pastą, a na niej układamy liście rukoli . Następnie na rukoli

kulinarnyJa
Crostini z pastą z fasoli i czosnku, pieczoną szynką serrano i szałwią 287

która opcja nas czeka, zawsze warto mięć jakąś przekąskę do podjadania w międzyczasie. Przepis znalazłam w książce Katie Quinn Davies, o której pisałam tutaj. Grzanki z pastą w stylu hummusu tylko bez tahini, ale inspirację tym mazidłem widać od razu. Tylko nie zróbcie błędu w nazwie szynki, jak to się mi przytrafiło na chorągiewce. Kto znajdzie błąd? ;)Składniki:pasta2(...)przez 20 minut.Następnie przez 6 minut podpiec na papierze do pieczenia szynkę serrano aż będzie chrupka.Na koniec podpiec na kratce pokrojoną w kromeczki bagietkę aż do zrumienienia.Przygotować pastę, mieszając w malakserze fasolkę, wyciśnięty z łupin miękki czosnek, ser feta, szałwię, skórkę i sok z cytryny. Doprawić do smaku pieprzem i solą.Podsmażyć na patelni listki szałwii w oliwie

W kuchni wieczorem
Kimchi 135

rozpuszczamy w niej ½ szklanki soli morskiej. Po 5 minutach zalewamy wodą kapustę, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.  Marchew, rzodkiewkę i szalotki cienko szatkujemy, zieloną cebulkę  kroimy. Na pastę miksujemy w blenderze – czosnek, imbir, kawałek papryczki, sos rybny i wino Mirin. Wsypujemy płatki chili – mieszamy.  Kapustę cedzimy, dokładnie płuczemy i osączamy. Dodajemy marchew, rzodkiewki, szalotki i zieloną cebulkę – mieszamy. Dodajemy(...)pastę chili, zakładamy rękawiczkę  i dokładnie wcieramy pastę w warzywa.  Na koniec dodajemy ziarna sezamu, których wyjątkowo nie miałam ( ale pech ) i delikatnie mieszamy.  Kmichi przekładamy do słoiczków  (w żadnym wypadku do plastikowych pojemników).  Przechowujemy w lodówce. Oczywiście tak przygotowane kimchi jest gotowe do spożycia od razu.Panuje opinia, że w kimchi zawarty jest sekret zdrowia, odporności  i długowieczności Koreańczyków

mojewypiekiinietylko
Tahini 127

będzie jeszcze Abu Dhabi i kuchnia arabska. Wspaniałe smaki oraz aromaty, a wraz z nimi… tahini.  Tahini (arab. طحينة tahina), chiń.  zhimajiang (芝麻醤), jap. nerigoma (ねりごま), masło sezamowe – pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw. W krajach Bliskiego Wschodu tahini robione jest z lekko podprażanych nasion sezamu (proces ten intensyfikuje aromaty).    Składniki na pastę tahini(...)szklanka sezamu- 4 łyżki oleju sezamowegoSkładniki na sos tahini:- ½ szklanki pasty tahini- 1 szklanka jogurtu naturalnego- 1-2 ząbki czosnku- 2 łyżki soku z cytryny- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny- szczypta kuminu- różowa sól himalajska Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni, cały czas mieszając. Gdy lekko się zezłocą przesypujemy z patelni i pozostawiamy do ostudzenia. Wystudzone mielimy

mojewypiekiinietylko
Kurczak w czerwonym curry w wolnowarze 246

inne składniki. Efekt był, mimo zmian, udany, więc przepisem się dzielę.składnikikurczak podzielony na 8 części, lub 8 dowolnych kawałków kurzych (nogi, uda )1 łyżka oleju słonecznikowego2 łyżki czerwonej pasty curry1 łyżka pasty pad thai2 zielone chili pozbawione pestek i posiekane ( zależy jak ostre chili i jak ostre lubimy)1/2 zielonej papryki1 cebula pokrojona400 ml mleczka kokosowego150 ml bulionu(...)kurczaka4 liście limonki kafir2 łyżeczki brązowego cukru2 łyżeczki sosu rybnego100 g  groszku cukrowego100 g zielonej fasolki garść kolendryprzygotowanieRozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Rozgrzać olej na patelni, dodać pastę curry, pastę pad thai i chili  - smażyć przez minutę. Wrzucić cebulę i kawałki kurczaka, smażyć aż kurczak się zacznie rumienić.Wlać mleczko kokosowe i bulion, dodać liście

Stare Gary