pasta - 17303 przepisów (strona:177/1154)

Pasta jajeczna z groszkiem. 118

Pasta jajeczna z groszkiem, to klasyka kuchni śniadaniowej. Jej przygotowanie nie wymaga żadnych talentów kulinarnych i zajmuje tylko kilka minut. Aby pasta była smaczna trzeba użyć jajek dobrej jakości, takich od szczęśliwych kur.  Składniki: 4 jajka z numerem "0" lub "1" 4 łyżki groszku po 1 łyżce posiekanych ziół: natka pietruszki, koperek, szczypiorek 1-2 łyżki majonezu 1 łyżeczka(...)mielony czarny pieprz - do smaku Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Pokroić jajka w kostkę, dodać zioła i groszek. Dodać majonez i musztardę, delikatnie wymieszać.  Przyprawić pastę solą i pieprzem. Wstawić pastę na 1/2 godziny do lodówki, aby smaki połączyły się. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Rybna kremowa pasta kanapkowa z prażoną cebulką 148

dziecka uwielbiam ryby i pasty kanapkowe. Dziś zapraszam Was na połączenie obydwu smaków. Rybna kremowa pasta kanapkowa z prażoną cebulką , to doskonałe urozmaicenie codziennych kanapek. Jak w przypadku większości past przygotowuje się ją bardzo szybko i prosto. Dodatek prażonej cebulki nadał jej ciekawej struktury i smaku. Pyszna Naprawdę warto spróbować. Składniki: 1 puszka makreli w sosie pomidorowym

Słodkie okruszki
Pasta z jajkami i wędzonym pstrągiem 105

Idealna na kanapki, super smaczna i delikatna pasta jajeczna z wędzonym pstrągiem, kukurydzą oraz ogórkiem. Pastę smakuje najlepiej na drugi dzień, idealnie pasuje do chleba tostowego, lub innego miękkiego chleba. Polecam dla każdego kto lubi smak wędzonej ryby :) Składniki: * wędzony pstrąg * 1 łyżka twarogu * pół puszki kukurydzy * 4 ogórki kiszone * pół cebuli * sól, pieprz * pół łyżeczki suszonego koperku * 1/6 łyżeczki(...)całe mięso. Ważne jest aby każdy malutki kawałek ryby rozdrobnić w rękach aby usunąć wszystkie ości. Mięso z pstrąga mieszamy ręką z przyprawami, tak aby powstała masa podobna do pasty. Do pstrąga dodajemy posiekanego w drobną kostkę ogórka oraz cebulę. Jajka kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do pasty. Na sam koniec dodajemy twaróg, fromage frais oraz kukurydze. Całość

Klasyka Gotowania
Pasta serowa 124

roku to samo. Postanowiłam,że w tym roku będzie inaczej. Szparagi pozostają,bo zagrożono mi w domu strajkiem-ale jajko i sałatka wysiadają z mojego świątecznego menu. Postawiłam na pastę serową. Można ją zawinąć w szynkę lub liść sałaty-druga opcja bardziej przypadła mi do gustu. SKŁADNIKI: Ok. 30 dkg dobrego, żółtego sera 6-7 cm pora (biała część(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego 1-2 Łyżeczki ketchupu a najlepiej pasta w pieczonej papryki, taka jak do Htipiti ( http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/01/htipiti-czyli-pasta-z-pieczonej-papryki.html )-oczywiście bez dodatku sera Feta. Sól Papryka chili Pieprz PRZYGOTOWANIE: Żółty ser w kawałku-wkładamy do zamrażalki (ułatwi to ścieranie na tarce). Ser trzemy na drobnych oczkach, dodajemy drobno pokrojony por, koncentrat, ketchup, doprawiamy solą, papryką, pieprzem. Pasta powinna być

Kopystką po garach
Pasta z makreli z suszonymi pomidorami / Smoked mackerel and sun-dried tomato pate 193

Surfując ostatnio w internetach, przeglądając oczywiście w większości strony o tematyce kulinarnej, natknęłam się na przepis, który do mnie przemówił. Otóż był to przepis na pastę (sałatkę) z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami, korniszonami, jajkiem i majonezem na blogu Bernika – mój kulinarny pamiętnik i już na pierwszy rzut oka wiedziałam, że to musi być smaczne. I nie myliłam się(...)pasta wyszła przepyszna! Zamieniłam tylko kilka składników zgodnie z moimi preferencjami smakowymi i śniadanko było ekstra. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Pasta z makreli z suszonymi pomidorami (4 porcje) Składniki: 1 makrela wędzona 5 sztuk suszonych pomidorów z oliwy, posiekanych 1 łyżka ulubionego ketchupu 1 jajko ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę 2 ogórki konserwowe, pokrojone

karmelowy
Blender wysokoobrotowy Happy Call 156

włączyć odpowiedni tryb. Po chwili mamy czysty kielich blendera wystarczy wytrzeć do sucha i gotowe :-). W blenderze możemy przygotować: zdrowe koktajle, soki, różnego rodzaju pasty, zupy, kremy, lody i wiele wiele innych smacznych rzeczy. Ostrze blendera, rozdrobni w krótkim czasie owoce i warzywa wraz ze skórką, dodatkowo urządzenie zostało wyposażone(...)system, który kontroluje temperaturę, aby zachować wszystkie wartości odżywcze, witaminy i składniki mineralne zawarte w produktach. Soki, zupy i pasty przygotowywane w blenderze Happy Call mają idealnie aksamitną i jednolitą konsystencję. Idealnie się nadaje do robienia pierwszych posiłków dla malutkich dzieci które dopiero zaczynają swoją przygodę z produktami innymi niż mleko matki

Marta Gotuje
Hummus z pieczonym czosnkiem i suszonymi pomidorami 108

niego upomina. Hummus to pochodząca z Libanu, ale również bardzo popularna w Izraelu, krajach arabskich, Indiach i Kaukazie potrawa, której podstawowymi składnikami są zawsze: ugotowana ciecierzyca, czosnek, pasta sezamowa (tahini), oliwa, sok z cytrynu, sól. Izrael zajmuje się eksportem hummusu do wielu krajów i jest przez Arabów oskarżany o przywłaszczenie sobie nazwy. Libańczykom nie udała się ta sztuka. Nie mogą(...)można się cieszyć jej smakiem w różnych częściach globu ziemskiego. Swoją obecną popularność zawdzięcza wegetarianom i weganom, którzy przyczynili się do propagandy na całym świecie. Hummus jest delikatną pastą, tak zbilansowaną, żeby dobrze było czuć czosnek i cytrynę, a całości dopełnia smak oliwy. Dobra pasta musi być przede wszystkim gładka.   Do tego obowiązkowo serwowana w płytkiej miseczce, posypana pietruszką

Moja Mama Gotuje
Curry ze szpinakiem i ziemniakami 129

czosnku 3 cm korzenia imbiru mleko kokosowe – 1 puszka 1i ½ szklanki bulionu warzywnego 1 drobno pokrojona papryczka chilie (bez pestek) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka pasty curry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka pasty curry 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka brązowego nierafinowanego cukru pieprz i sól himalajska 2 łyżki oleju Przygotowanie: Ziemniaki obieramy(...)Liście szpinaku dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę, imbir i czosnek wkładamy do blendera, dolewamy 1/3 szklanki wody i miksujemy. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy zmiksowaną pastę, kmin rzymski i pastę curry . Podsmażamy kilka minut. Wlewamy bulion, mleko kokosowe, dodajemy cukier, sos sojowy, kurkumę, papryczkę chili i ziemniaki. Wszystko mieszamy i gotujemy pod przykryciem około 30 minut

Moja Mama Gotuje
Kremowy, klasyczny hummus 182

Składniki: 1 słoik cieciorki konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 400 g); 1/2 szklanki tahini (pasty sezamowej); Sok wyciśnięty z 1/2 dużej cytryny; 1/4 szklanki zalewy ze słoika z cieciorką; 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu); 2 małe ząbki czosnku; 3/4 łyżeczki soli. Dodatkowo do oprószenia/polania po wierzchu: 2 łyżki oliwy z oliwek; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; Łyżka drobno(...)misy malaksera (jak u mnie) i miksować/blendować, aż ziarna cieciorki zaczną przypominać mokry piasek (w razie potrzeby zgarnąć do środka miski/blendera misy przyklejone do boków ziarna). Dodać pastę sezamową, sok z cytryny, posiekane ząbki czosnku, sól oraz kmin rzymski i miksować/blendować, aż do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie miksując/blendując powoli wlewać

Gospodyni Miejska
Domowa pasta tahini 127

Cześć Wszystkim! :) Dziś przepis na domową pastę tahini, która jest podstawą dobrego hummusu. Czy wiedzieliście, że pasta tahini składa się wyłącznie z 2 składników? Przyznam szczerze, że ja nie. Dopiero gdy zgłębiłam temat okazało się, że do jej przygotowania potrzeba sezamu, oliwy i dobrego blendera. Tak o to w kilka minut otrzymamy w domu 100% tahini, bez sztucznych dodatków(...)uzyskania złotego koloru. 2. Następnie przesypujemy je do miski i odstawiamy do wystygnięcia. 3. Zimny, uprażony sezam mielimy w blenderze z dodatkiem oliwy z oliwek na gładką masę. Pastę mielimy powoli i cierpliwie pozwalając co chwila odpocząć blenderowi. Tahini będzie gotowe po ok. 10 minutach przerywanego mielenia. 4. Ostudzoną pastę przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. UWAGA: sezamu

Bez Cebuli
Makaron z krewetkami i chili w sosie pomidorowym (Pasta in salsa di pomodoro, peperoncino e gamberetti) 160

krewetek 1 szalotka 100 ml śmietany  50 ml białego wina  szczypta chili tymianek s ó l, pieprz  oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 320 g di pasta 300 g di passata di pomodoro 250 g di gamberi 1 scalogno 100 ml di panna  50 ml di vino bianco  peperoncino timo sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE(...)lascerete evaporare. Per ultimo aggiungete la passata di pomodoro e la panna. Aggiustate di sale, pepe e peperoncino. Lasciate cuocere per circa 5 minuti. Nel frattempo cuocete la pasta al dente. Scolate la pasta e trasferitela in padella, mescolate il tutto. Servite la pasta con  una spolverata di pepe macinato fresco e timo secco. Smacznego! Buon appetito

La grande e la piccola cuoca
Sposoby na tanie i szybkie sprzątanie - soda 783

mikrofalówki i załączyć ją na cztery minuty. Para z roztworu doskonale rozpuści wszystkie zabrudzenia wystarczy więc wnętrze przetrzeć ręcznikiem papierowym. czyszczenie piekarnika - trudniejsze zabrudzenia czyśmy pastą zrobioną z sody oraz odrobiny wody. usuwanie spalenizny z garnków - świeżo przypalony garnek wyczyścimy również za pomocą sody. Wystarczy wysypać ją na dno, dodać odrobinę płynu do naczyń i wlać wodę(...)Całość gotujemy przez chwilę. Wylewamy i myjemy garnek. usuwanie zabrudzeń z kawy i herbaty. Zabrudzone miejsca wyczyścić pastą z sody oczyszczonej z paroma kroplami wody. usuwanie zapachów z lodówki. Aby w lodówce nie powstawały brzydkie zapachy wystarczy na talerzyk wysypać sodę i włożyć ją do lodówki. Soda oczyszczona w sprzątaniu łazienki. Usuwani trudnych plam  z kabiny prysznicowej oraz kafli

Pani domowa
Tikka masala - czyli kurczak w indyjskim sosie 138

charakterystycznego "jajecznego" zapachu. Przyprawa ta jest powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej, w niewielkiej ilości  doskonale podbija smak potraw. Wbrew nazwie, sól ma barwę fioletowo, szaró z domieszką różowego. PASTA Z TAMARYNDOWCA - tamaryndowiec charakteryzuje się specyficznym nieco kwaskowatym, ale także słodkim smakiem. W postaci pasty dodatkowo zyskuje nieco słonawy posmak..Jako dodatek do potraw, działa jak skłądnik zagęszczający, dzięki wysokiej(...)czerwonej) 2 świeże ostre papryczki 500 g filetu z kurczaka 250 g passaty lub krojonych pomidorów z puszki 150 ml bulionu lub rosołu 50 ml śmietanki 30 % 1 łyżka pasty z tamaryndowca* 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka mielonego chilli 1/2 łyżeczki czarnej soli (kala namak)** świeża kolendra - opcjonalnie do posypania barwnik

Kuchnia od dwojga
Curry Cocos Laksa z kurczakiem z mleczkiem kokosowym - Zupa azjatycka 272

typowa nuddel-zupa popularna w azjatyckich krajach południowych-wschodnich, głównie w Malezji i Singapurze, również w Australii. Są dwie rodzaje zupy Laksa: jedna na bazie czerwonego lub żółtego pasty curry z kokosem, a druga na bazie kwaskowego bulionu rybnego. W Singapurze bardziej popularna jest ta pierwsza, którą uzupełnia się dodając: kostki tofu, wszelkiego rodzaju skorupiaki, krewetki i/lub kawałki ryb. Czasem(...)dodaje się też mięso z kurczaka. Zawsze z dodatkiem kolendry i pasty z chili typu sambal. SKŁADNIKI: 2 łyżki oleju 1 cebula drobno posiekana 1 ząbek czosnku w plasterkach 2 cm kawałek korzenia imbiru (oskrobany i starty) 3 łyżki żółtej pasty curry 300 g mięsa z piersi kurczaka 400 ml mleczka kokosowego 1 litr bulionu drobiowego 200 g mrożonego groszku

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pasta z serka śmietankowego, tuńczyka i jajka 175

Pasta z serka śmietankowego, tuńczyka i jajka jest propozycją na kolację. Takie kanapeczki sprawdzą się również na imprezkach, jako przekąska. Pasta jest aromatyczna, konkretna w smaku, a równocześnie, za sprawą serka, delikatna. Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała cebula czerwona 1 jajko, ugotowane na twardo 1 czubata łyżka siekanej natki pietruszki 150 g serka śmietankowego sól(...)pieprz do smaku Wykonanie: Tuńczyka odsączamy z zalewy. Cebulę i jajko kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki pasty łączymy. Solimy i pieprzymy do smaku. Dokładnie mieszamy. Pasta wymaga dość sporo pieprzu. Smacznego

Smak mojego domu

Proponowane wyszukiwania