Pasta paprykowa to pomysł na słodko-pikantny dodatek idealny do pieczywa, sosów czy też zup. Pasta jest bardzo prosta do przygotowania i aromatyczna. Obowiązkowo do pasty należy dodać paprykę habanero, która należy do gatunku jednych z najostrzejszych papryczek. Zachęcam do przygotowania. Składniki na około 8-10 małych słoików: 2 kg czerwonej papryki (waga przed pozbawieniem gniazd nasiennych(...)jakiś czas przemieszać, aby nie przywarła do dna garnka. Pod koniec gotowania dodać listki laurowe oraz ziele angielskie. Gotować jeszcze 15-20 minut, co jakiś czas masę mieszając. Gotową pastę przełożyć do słoiczków. Ewentualnie zapasteryzować (słoiki gotować około 10 minut - czas liczyć od momentu wrzenia wody). Miksowanie papryk i wygląd masy przed gotowaniem
Ugotowaćpiersi z kurczaka 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 1 lub 2 papryczki chili 10-12 strąków zielonej fasolki 3-4 liście limonki kaffir 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 2-3 łyżka oleju do smażenia 1 łyżka cukru palmowego duża szczypta galangalu Uwaga: składniki takie jak galangal, pasta curry, liście limonki kaffir, cukier palmowy można bez problemu kupić(...)sklepach internetowych Kuchnie Świata Przygotowanie Na patelni rozgrzewam olej, dodaję czerwoną pastę curry i smażę około 1 minuty. Na drugiej patelni podsmażam na złoty kolor pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Strąki fasoli kroję na około 3 cm kawałki, a oczyszczone z nasion papryczki chili w cienkie plasterki. Do pasty curry dodaję mleko kokosowe, podsmażone mięso z kurczaka i pozostałe składniki
Cztery Fajerymleka kokosowego 2-3 szalotki pokrojone w cienkie półplasterki 2 cm kawałek świeżego obranego imbiru 2 zielone papryczki chili 3-4 liście limonki kafir 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżka brązowego cukru 1,5 łyżki sosu rybnego 3 łyżki oleju do smażenia opcjonalnie 1 mała marchewka pokrojona w cienkie plastry Proste czerwone curry z kurczaka - przygotowanie wariant(...)tradycjonalistów Na patelni rozgrzewam olej, dodaję czerwoną pastę curry i ciągle mieszając smażę około 2 -3 minut. Na drugiej patelni podsmażam na złoty kolor pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Szalotki kroję w bardzo cienkie półplasterki, oczyszczone z nasion papryczki chili w cienkie plasterki, a imbir ścieram na tarce. Do pasty curry dodaję mleko kokosowe, cukier, sos rybny, liście limonki kafir
Cztery Fajerydrożdżowego. Dynia duszona do chleba to rodzaj smarowidła, które zaskoczy wielbicieli tego warzywa. Dzięki dodaniu do niej koperku, natki pietruszki i szczypiorku nabiera wyjątkowego smaku i bardziej przypomina wytrawne pasty do chleba, niż warzywo kojarzone ze słodkim posmakiem. Dobrze komponuje się z pomidorem, cebulką czy kiszonym ogórkiem. Sprawdzi się też podana na krakersikach. Z powodzeniem zastąpi tradycyjne pasty na śmietanie(...)choćby pastę jajeczną. Jednym słowem warto sobie czasem na śniadanie lub kolację przygotować coś smacznego i nietypowego, takiego jak dynia duszona do chleba. Przepis pochodzi od pani Elżbiety Janocha z miejscowości Potok, gmina Jedlicze. Źródło: „Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydana przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia". Dynia duszona do chleba - kuchnia podkarpacka Składniki
Trzeci talerzBaba ghanoush to popularne danie kuchni arabskiej. Podstawowymi składnikami są miąższ z bakłażana i pasta sezamowa tahini smakowicie doprawione. Idealna pasta do pieczywa albo pyszny dip do warzyw czy chipsów na imprezę. Polecam Składniki: 2 bakłażany średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 łyżka pasty sezamowej tahini 1 łyżka oleju 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny(...)domu krojąc tortille do wrapów na kawałki (nasze ulubione są trójkąty ) i “smażymy” bez oleju na rozgrzanej patelni aż będą pięknie rumiane i chrupiące. Smacznego! Artykuł Baba ghanoush – pasta dip z bakłażana pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plAjvar – pasta z kuchni bałkańskiej to jedna z najpopularniejszych past warzywnych. Przygotowuje się ją z papryki, bakłażana (w niektórych przepisach z dodatkiem pomidorów lub pasty pomidorowej) oraz czosnku i chili. To znakomity dodatek do pieczonych i grillowanych mięs, bardzo fajnie urozmaica też smak codziennych kanapek. Do tej pory zawsze go kupowałam, ale w tym roku postanowiłam przygotować kilka słoiczków(...)domu. Jest pyszny, lekko pikantny i coś czuję, że Czytaj dalej... Artykuł Ajvar – pasta z kuchni bałkańskiej pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakucukinii. Wykorzystuję ją teraz do prawie wszystkich moich dań, a dziś przedstawiam ją w postaci zupy z mleczkiem kokosowym, kurczakiem i grzybami w stylu orientalnym. Dodatek imbiru, chilli i pasty curry dodaje jej mocy i charakteru i dzięki nim zupa nie jest mdła jak inne typowe cukiniowe. Ponadto, jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu, świetnie sprawdzi się na obiad(...)piersi z kurczaka, pokrojonej w cienkie plasterki 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 1 średnia cukinia, pokrojona w kostkę 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 łyżka zielonej pasty curry 1 ząbek czosnku, posiekany 1 papryczka chilli, drobno posiekana 3 cm świeżego imbiru, startego 2 łyżeczki oleju roślinnego 2 szklanki bulionu drobiowego (lub więcej jeśli lubisz mniej gęste zupy) garść
karmelowySzybkie parówki w cieście z serem i pastą warzywną (na piknik lub przyjęcie). Szukacie szybkich przepisów na przekąski? Dzisiejszy jest jednym z moich ulubionych. Kilka prostych składników, szybkie i proste przygotowanie i… można się cieszyć doskonałą przekąską. U mnie takie paróweczki sprawdzają się doskonale zarówno na przyjęciach, na piknikach lub od tak, gdy rodzina ma ochotę na coś dobrego(...)zjeść je na śniadanie lub stworzyć z nich pyszną przekąskę. Jak ta prezentowana poniżej Zapraszam na przepis. Składniki: 4 parówki z szynki Henryk Kania około 6 czubatych łyżeczek pasty warzywnej z papryki, pomidorów i bakłażana (pindżur) 1 płat ciasta francuskiego (nie mrożonego) starty żółty ser sezam do posypania 1 jajko Przygotowanie: Przygotowujemy składniki. Rozwijamy ciasto francuskie, warto je dodatkowo lekko
Słodkie okruszkiPyszna wegańska pasta którą możemy się zajadać z pieczywem, tortillą, albo wyjadać ją samą. Taka pasta może być świetnym pomysłem na śniadanie do pracy, na imprezę. Jest lekka, a zarazem sycąca. Bakłażan sam w sobie jest bardzo mięsisty. Uwielbiam takie pasty bo można je zrobić szybko, i nie musimy biegać po sklepach żeby zjeść coś dobrego bo sami sobie możemy(...)dodaję cebulę, pomidory suszone. Całość miksuje blenderem. Dodaję papryki, sól, pieprz, kumin. Posypuje natką pietruszki. Placki tortilli kroje na trójkąty i podgrzewam na suchej patelni aż będą lekko rumiane. Pastę podaję z tortillą
wesoła kuchniaposiekana imbir - 1 łyżeczka (mielonego lub startego) papryka słodka - duża szczypta papryka ostra - duża szczypta limonka - sok i skórka z jednej całej curry - 2-3 łyżeczki (w proszku lub pasty curry) śmietana 30% - ok. 250g (można zastąpić mlekiem kokosowym) konfitura z mirabelek - 2-3 łyżki * sól, pieprz * Do curry doskonale pasuje słodki, owocowy element. Ja tym razem wykorzystałem domową konfiturę(...)jest to konieczne. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i podsmażamy na nim kurczaka ze wszystkimi składnikami marynaty przez 7-10 minut. Po tym czasie na patelnie dorzucamy pastę curry lub sproszkowane curry i razem przez chwilę smażymy. Dodajemy śmietankę lub mleko kokosowe, sok i skórkę z limonki. Mieszamy do czasu aż sos zgęstnie. Na koniec dodajemy konfiturę, pokrojone mango
Pogotujmy.plKolejny raz na moim blogu zawitała pasta z tuńczyka. Dzisiaj jednak pokazuję Wam ją w nieco innej odsłonie. Nie bójmy się eksperymentować z pastami do kanapek. Składniki na pastę z tuńczyka z kukurydzą (kilka porcji): Propozycja podania. duża puszka tuńczyka w sosie własnym dwa ogórki kiszone lub jeden duży 2 - 3 łyżki kukurydzy (lub więcej wedle uznania) jogurt naturalny (ilość(...)zależności od tego jak rzadką pastę chcemy uzyskać) szczypiorek sól pieprz Tuńczyka odcedzić i przerzucić do miski. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę i dodać do ryby. Odcedzić i wsypać kukurydzę. Załączyć jogurt naturalny i pokrojony drobno szczypiorek. Doprawić solą oraz pieprzem, a następnie dokładnie wymieszać
Karola gotujepół) 1 duża marchewka pół dużej czerwonej papryki pół cukinii 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka kawałek (ok 3 cm) świeżego imbiru 2 czubate łyżki czerwonej pasty curry* 1 puszka dobrze wymieszanego mleka kokosowego 300 ml bulionu 2 łyżki sosu rybnego (można zastąpić sojowym) 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego 1 łyżka oleju roślinnego sól i pieprz(...)podsmażamy przez 1-2 minuty na 3 łyżkach mleka kokosowego drobno posiekane cebulę i czosnek, pokrojoną w plasterki ostrą papryczkę, obrany, starty na małych oczkach imbir i pastę curry. Następnie dodajemy resztę mleka kokosowego i dokładnie mieszamy, by pasta curry się w nim równomiernie rozpusciła. Do tego dodajemy bulion, sos rybny i cukier i doprowadzamy do zagotowania
Zawsze głodna!wspólne śniadanie przy jednym stole i cieszyć się każdym kęsem Zapraszam Was do zestawienia pysznych przepisów na śniadania z jajkami w roli głównej – znajdziecie niżej przepisy na szaksuzki, pasty jajeczne z różnymi dodatkami, jajka sadzone na boczku lub papryce, a także klasycznego omleta z szynką i serem. Mam nadzieję, że każdy z Was znajdzie coś dla siebie. Jeżeli macie(...)nimi w komentarzu. Szakszuka z papryką i kiełbasą Szakszuka z cukinią Jajko sadzone w papryce Omlet z szynką i serem Jajka sadzone na boczku Śniadaniowe muffinki jajeczne Zielona szakszuka Pasta jajeczna z groszkiem i cebulką Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Pasta z makreli wędzonej z jajkami Chleb w jajku Artykuł Przepisy na śniadania z jajkiem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog
Kuchnia Bazyliifanki pistacji jesteśmy zachwycone. Mamy nadzieję, że Wy też będziecie. Składniki na ok. 1,5 l Baza 400 ml śmietanki 30% 5 żółtek 3 białka 160 g drobnego cukru Pasta pistacjowe 1,5 szklanki (ok. 200 g) obranych pistacji 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki przegotowanej ciepłej wody Sposób przygotowania: Baza Jajka myjemy i sparzamy przez chwilę wrzątkiem (wystarczy przelać(...)sztywnej piany, pod koniec dodając pozostałe 60 g cukru. Wszystkie 3 masy łączymy na wolnych obrotach miksera lub ręcznie łopatką. Masę przelewamy do co najmniej 1,5 l pojemnika. Pasta pistacjowa Pistacje wyciągamy z łupinek. Zalewamy je wrzątkiem na 2-3 min, a następnie odcedzamy na sicie i obieramy ze skórki. (Dzięki temu pozbywamy się goryczkowatego smaku.) Obrane pistacje przekładamy
Pyszny Duetugotowany makaron. Wymieszaj i smaż chwilę. Zdejmij z ognia i wmieszaj w makaron zimne masło. Podawaj od razu, posypany drobno startym serem. Ingredients: (2 servings) 200 grams of pasta with sea algae (spirulina) 16 pieces of raw prawns 16/20 a handful of pine nuts half a chili pepper 3 tablespoons of olive oil 2 tablespoons of butter 75 milliliters(...)handful of chopped parsley salt freshly ground pepper parmesan or grana padano for sprinkling Clean the prawns with armor and intestines. Peanuts, browning in a dry pan. Put pasta on salted boiling water, boil for about 8 minutes. During this time, warm up the oil in the pan. Put the shrimps, garlic and peppers in slices, salt and popieprz. Sauté
Delicious Place