pasta - 16803 przepisów (strona:168/1121)

Wołowina z pieczarkami 131

Wołowina z pieczarkami to nasz pomysł na obiad. Sos jest pikantny, gdyż została do jego przygotowania wykorzystana pikantna pasta paprykowa , która była przygotowana do słoików na zimę. Pastę można wykorzystać kupną, ale zrobić sos z dodatkiem koncentratu pomidorowego z pieprzem Cayenne. Przed podaniem obsypujemy natką pietruszki. Na blogu są już przepisy na danie z wołowiny: Bitki wołowe tradycyjne , Bitki wołowe(...)pieczarkami i sosem jest delikatna, krucha i bardzo smaczna. 50 dag rostbefu wołowego, do smaku sól morska, zioła prowansalskie czarny pieprz, Ok. 3 łyżki mąki, 1-2 łyżki pasty paprykowej (jest pikantna) 200 g pieczarek 2 łyżki oleju, 100 ml śmietanki 30% natka pietruszki. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Jak przygotować wołowinę z pieczarkami w pikantnym sosie? Mięso

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Hummus z suszonymi pomidorami 135

Prosta i pyszna przekąska  -  hummus z suszonymi pomidorami. Ja podaję go z krakersami. Można go podać z marchewką pokrojoną w słupki lub potraktować jako pastę do smarowania  pieczywa. Lubicie? Składniki: 200 g ciecierzycy (polecam Skworcu ) 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej sól (płaska łyżeczka) ------------------------------ 3 ząbki czosnku 4 łyżki pasty tahini 3 łyżki soku z cytryny(...)gotujemy 1,5 godziny. Nie solimy. Po tym czasie ciecierzyca będzie bardzo miękka (taka ma być). Ciecierzycę odcedzamy. Wodę zostawiamy. Do blendera wkładamy ciecierzycę, czosnek przeciśnięty przez praskę, pastę tahini, sok z cytryny, drobno pokrojone pomidory suszone, kumin, wodę, oliwę. Wszystko miksujemy blenderem. Jeśli pasta wychodzi za gęsta, dolewamy trochę więcej wody z gotowania ciecierzycy. Podczas miksowania, hummus solimy. Gotowy

Smak mojego domu
Makaron paglia e fieno z pieczonymi szparagami, pomidorkami i czarnymi oliwkami (Pasta paglia e fieno con asparagi, pomodorini e 108

zielonych szparagów 200 g pomidorków 50 g czarnych oliwek 50 g parmezanu 2 ząbki czosnku bazylia oregano s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI 320 g di pasta paglia e fieno 200 g di asparagi 200 g di pomodorini 50 g di olive nere 50 g di parmigiano 2 spicchi d'aglio basilico origano sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie(...)zależności od grubości szparagów. Stan upieczenia szparagów sprawdzamy wbijając w nie widelec, jeśli lekko wchodzi, szparagi s ą  gotowe.  **** Per preparare la pasta iniziate pulendo gli asparagi, eliminate le parti bianche dei gambi e le parti esterne più dure. Disponete gli asparagi in una pirofila. Aggiustate di sale e pepe. Condite gli asparagi

La grande e la piccola cuoca
Jajka faszerowane pastą awokado z łososiem 157

Jajka faszerowane pastą awokado z łososiem Jajka faszerowane pastą awokado z łososiem Prosta przystawka, idealne połączenie łososia, awokado i jajka Dania Przystawki Kuchnia Polska Porcje 2 osoby Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 10 minut Czas oczekiwania 30 minut Składniki 10 szt jajka 1 szt awokado hass 200 gr łosoś wędzony 1 łyżka majonez 1/2 szt cytryna 1 pęczek koperek(...)skrapiamy cytryną by nie ściemniało), żółtka, posiekany koperek, majonez, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Łososia kroimy w drobną kostkę i dodajemy do powstałej masy. Łączymy pastę z łososiem i faszerujemy jajka. Możemy udekorować kawałkami łososia i koperkiem. Artykuł Jajka faszerowane pastą awokado z łososiem pochodzi z serwisu lysygotuje.pl | Blog łysego, co lubi gotować

lysygotuje.pl
Jajka faszerowane pastą z makreli z dodatkiem oleju rzepakowego 131

już ostatnia moja propozycja na wielkanocne dania w tym roku. Jajka faszerowane pastą z makreli bardzo przypadły nam do gustu. Dodatek koncentratu pomidorowego idealnie podkreśla smak wędzonej ryby, a jej kolor fajnie kontrastuje z bielą białek. Jeśli macie w domu szprycę, napełnijcie ją pastą i ładnie udekorujcie jajka. Będą się o wiele lepiej prezentowały na stole, niż takie napełnione(...)dymienia. W domu używam do smażenia tylko oleju rzepakowego, nie przenosi on zapachów, co jest bardzo istotne dla smaku przygotowywanych dań. Życzę Wam smakowitych Świąt Wielkanocnych ! Jajka faszerowane pastą z  makreli z dodatkiem oleju rzepakowego Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 8 jajek ugotowanych na twardo 1 wędzona makrela 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki serka śmietankowego 1 szalotka

Kulinarne przygody Gatity
Gulasz Węgierski „Gulyas”, „Pörkölt” 212

uświadczyłem w Polsce jest pełna dymnego aromatu słona wędzona słonina, której w każdym sklepie mięsnym leżą stosy, następnie papryka suszona słodka i ostra (tam naprawdę jest ostra) oraz ostra pasta paprykowa Pista. Zakupiłem łopatkę wołową, ale wieprzowa też zdała by egzamin, dodatkowo składnikiem dodającym potrawie węgierskiego charakteru było ciemnoczerwone wytrawne Egri Bikaver. Po powrocie na kwaterę od razu przystąpiłem(...)większego znaczenia bo tak jak i pokrojone ziemniaki rozpadną się podczas gotowania. Nie śpieszymy się z gotowaniem przy gulaszu, wołowna wymaga czasu by oddać to co w niej najlepsze. Pasta paprykowa Pista jest słona, dlatego solą doprawiamy na samym końcu. Możemy podawać z ziemniakami, pieczywem.   Gulasz Węgierski "Gulyas" Dania Danie główne Kuchnia Węgierska Porcje 6 osób Czas przygotowania

lysygotuje.pl
Hot cross buns. Wielkanocne bułeczki. 104

łyżeczki soli 50 g cukru + 1 łyżeczka do przygotowania rozczynu 4 łyżki masła (miękkiego) 1 łyżeczka przyprawy do piernika 120 g rodzynków 30 g kandyzowane skórki pomarańczowej pasta na krzyże: 70 g mąki pszennej, 25 g oleju, 50 g wody Wykonanie: Mleko lekko podgrzać, dodać do niego pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić(...)objętość (około 2 godzin). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz przez chwilę wyrabiać, a następnie podzielić na 10 równych części i uformować z nich bułeczki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Składniki na pastę dokładnie wymieszać Pasta powinna być gęstą. Przełożyć ją do szprycy z cienką końcówką lub woreczka, którego róg należy odciąć. Wierzch wyrośniętych bułek posmarować rozmąconym jajkiem, a następnie wyciskać szprycą pastę

zadanie-gotowanie
Naleśniki z pastą an z ostrym sosem czyli nic się nie marnuje 112

paście an już kiedyś pisałem. To taka pasta z czerwonej fasoli na słodko. Oczywiście to co Wam zaprezentuję jest jej bardzo uproszczoną wersją za którą dostałbym porządny ochrzan nie tylko od Tokue, sympatycznej bohaterki filmu pod tytułem An , który został w wyjątkowy sposób przetłumaczony na język polski - Kwiat wiśni i czerwona fasola, ale i od przeciętnego Japończyka. Jako(...)fasola w puszczce - cukier - olej - chili Wykonanie: Z mąki i wody robimy lejące się ciasto, z którego smażymy cienkie naleśniki. Fasolę miksujemy z cukrem i odrobiną oleju na gładką pastę. Zalewę od fasoli słodzimy i gotujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy chili. Pastę wkładamy do naleśników, które formujemy w rulony. Polewamy pikantnym sosem z zalewy

Kryzysowa Książka Kucharska
Burgery rybne 163

kotlety rybne smakują inaczej. Tym razem zostały odświeżone limonką i zaromatyzowane kremowym serkiem z pesto i rukolą. Do tego dochodzi świeża rukola, słodko-kwaśna i jednocześnie pikantna salsa oraz pasta z awokado. Tak właśnie powstają moje ulubione burgery rybne. A jaki jest Wasz sposób? Składniki na 6 dużych burgerów: 600g mielonego mięsa z białej ryby (u mnie dorsz) 1 opakowanie(...)obrać, oddzielić od pestki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Chili oczyścić, posiekać. Jeżeli salsa ma być ostrzejsza, można dodać część pestek. Wszystkie składniki wymieszać, odstawić do „przegryzienia”. Pasta z awokado: 2 miękkie awokado 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki soku z limonki szczypta soli Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę. Miąższ oddzielić od skórki i rozgnieść widelcem. Dodać

Pełny talerz
Jajka faszerowane na dwa sposoby: pieczarkami i pastą z pieczonej papryki 171

theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Jajka faszerowane na dwa sposoby: pieczarkami i pastą z pieczonej papryki Składniki: Jajka – 20 sztuk Składniki – farsz pieczarkowy: Pieczarki – 7 sztuk Cebula – 20g Czosnek – 1 ząbek Masło klarowane – 1 łyżeczka Sól, pieprz Koperek Składniki – pasta z pieczonej papryki(...)pieczarek odparuje woda. Przestudzone pieczarki wymieszać z 5 żółtkami i doprawić do smaku solą i pieprzem. Do farszu dodać drobno posiekany koperek i nafaszerować nim jajka. Wykonanie – pasta z pieczonej papryki: Paprykę umyć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 45-60 minut, aż skórka papryki będzie czarna. Upieczoną paprykę włożyć do woreczka foliowego i odstawić

Kuchnia Bon Appetit
Jaja faszerowane dorszem wędzonym 158

Dziś jajeczka faszerowane pastą z dorsza wędzonego i innych składników,jakich- dowiecie się w trakcie. Składniki: dorsz wędzony 100 g jajka  6 szt majonez kremowy Folwark 4 łyżki szczypiorek 1 pęczek sól pieprz do smaku Wykonanie: Gotujemy jajka koło 5 minut, wyjmujemy studzimy i obieramy ze skorupek. Kroimy w poprzek jajko i wyjmujemy żółtka.Do żółtek dodajemy majonez dorsza(...)szczypiorek i doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem.Zagniatamy składniki widelcem do momentu , aż pasta zrobi się gładka i lśniąca. Pastę wkładamy łyżką do rękawa cukierniczego końcówka gwiazdka i dekorujemy nasze jajeczka.Może do środka włożyć rzeżuchę lub drobno pokrojony szczypiorek.       Do pasty jajecznej użyłam majonezu kremowego Folwark - Majonez – legendarny, podstawowy sos w każdej kuchni

Różowa kuchnia
Tajska zupa curry z kurczakiem 172

niezbyt nas rozpieszcza. Skutkiem tego jest pyszna tajska zupa curry z kurczakiem, mlekiem kokosowym i kolendrą. Dzięki takim potrawom jestem w stanie znieść to, co dzieje się za oknem. Pasta curry, kolendra, liście limonki kaffir, mleko kokosowe to moje ukochane smaki. Na myśl o nich – dzień odrazu staje się lepszy. Zachęcam do wypróbowania przepisu! Zupa jest pyszna(...)wykonaniu zajmuje dosłownie chwilę. Składniki: 800 ml bulionu drobiowego lub drobiowo-warzywnego 2 piersi z kurczaka (500 g łącznie) 2 czubate łyżki czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego 1 szalotka 2 – 3 ząbki czosnku olej kokosowy lub inny olej roślinny do smażenia makaron udon lub inny ulubiony makaron 5 – 6 liści tajskiej limonki kaffir wedle uznania

Moja pasja smaku
Pasta jajeczna z groszkiem. 110

Pasta jajeczna z groszkiem, to klasyka kuchni śniadaniowej. Jej przygotowanie nie wymaga żadnych talentów kulinarnych i zajmuje tylko kilka minut. Aby pasta była smaczna trzeba użyć jajek dobrej jakości, takich od szczęśliwych kur.  Składniki: 4 jajka z numerem "0" lub "1" 4 łyżki groszku po 1 łyżce posiekanych ziół: natka pietruszki, koperek, szczypiorek 1-2 łyżki majonezu 1 łyżeczka(...)mielony czarny pieprz - do smaku Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Pokroić jajka w kostkę, dodać zioła i groszek. Dodać majonez i musztardę, delikatnie wymieszać.  Przyprawić pastę solą i pieprzem. Wstawić pastę na 1/2 godziny do lodówki, aby smaki połączyły się. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Rybna kremowa pasta kanapkowa z prażoną cebulką 135

dziecka uwielbiam ryby i pasty kanapkowe. Dziś zapraszam Was na połączenie obydwu smaków. Rybna kremowa pasta kanapkowa z prażoną cebulką , to doskonałe urozmaicenie codziennych kanapek. Jak w przypadku większości past przygotowuje się ją bardzo szybko i prosto. Dodatek prażonej cebulki nadał jej ciekawej struktury i smaku. Pyszna Naprawdę warto spróbować. Składniki: 1 puszka makreli w sosie pomidorowym

Słodkie okruszki
Pasta z jajkami i wędzonym pstrągiem 102

Idealna na kanapki, super smaczna i delikatna pasta jajeczna z wędzonym pstrągiem, kukurydzą oraz ogórkiem. Pastę smakuje najlepiej na drugi dzień, idealnie pasuje do chleba tostowego, lub innego miękkiego chleba. Polecam dla każdego kto lubi smak wędzonej ryby :) Składniki: * wędzony pstrąg * 1 łyżka twarogu * pół puszki kukurydzy * 4 ogórki kiszone * pół cebuli * sól, pieprz * pół łyżeczki suszonego koperku * 1/6 łyżeczki(...)całe mięso. Ważne jest aby każdy malutki kawałek ryby rozdrobnić w rękach aby usunąć wszystkie ości. Mięso z pstrąga mieszamy ręką z przyprawami, tak aby powstała masa podobna do pasty. Do pstrąga dodajemy posiekanego w drobną kostkę ogórka oraz cebulę. Jajka kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do pasty. Na sam koniec dodajemy twaróg, fromage frais oraz kukurydze. Całość

Klasyka Gotowania