Makaron z wódką – pasta alla vodka – jest wręcz genialnym daniem. Alkohol wspaniałe łączy składniki, zamieniając je w gładką aromatyczną emulsję. Potem oczywiście wyparowuje. Czas: 1 godz. 15 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 (plus sos do zamrożenia na kolejne 4 porcje) Krwawy makaron z Hollywod Sos na bazie wódki wymaga długiego pieczenia. Przepisy na szybki makaron alla penne(...)warte Makaron z wódką – pasta alla vodka – to jedno z dań o pięknej historii, do którego, jak w przypadku wielu udanych wynalazków, przyznaje się wielu ojców. Nie jest do końca jasne pochodzenie pasty alla vodka. Chętnie przyznają się do niej Włosi, ale najprawdopodobniej makaron w oryginalnym sosie powstał za oceanem, we włoskiej diasporze. Legenda głosi, że po raz pierwszy
Niedzielny kucharzprodukt Dr. Oetkera wspiera odpowiedzialną uprawę kakao. SKŁADNIKI: BROWNIE: * czekolada mleczna – 60 g * masło min. 82% – 50 g * cukier drobny – 100 g * Czarne Kakao Intense Dr.Oetker – 1 łyżka * Pasta waniliowa z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr.Oetker – 1 łyżeczka * jajko M – 2 szt * mąka ( ja użyłam bezglutenowej kasztanowej ) – 60 g SERNIK: * twaróg sernikowy dobrej jakości(...)Brazylii Dr. Oetker – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BROWNIE: Czekoladę, kakao i masło umieszczamy w garnku na kąpieli wodnej – gotujemy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier, odrobinę pasty waniliowej, jajka i energicznie mieszamy. Wsypujemy mąkę, mieszamy i wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25 minut. SERNIK: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
Ostra na Słodkocałego świata, która stanowi doskonały, pełnowartościowy obiad prosto z kuchni azjatyckiej. Składniki: 600g fileta z kurczaka 2 czerwona papryki 1 cebula 2 dojrzałe mango 200ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka pasty chilli 4 łyżeczki przyprawy curry 2 łyżeczki zielonej pasty curry 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki oleju kokosowego garść świeżej kolendry sól pieprz Wykonanie: 1. Filet z kurczaka umyć, pokroić(...)małe paseczki. 3. Mango obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pół jednego mango zmiksować na puree. 4. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju kokosowym, dodać pokrojonego fileta, pastę chilli, pastę curry, kurkumę, pozostałą przyprawę curry i smażyć jeszcze chwilę. Po tym czasie dodać pokrojone papryki, puree z mango, wlać mleko kokosowe, zagotować i całość chwilę smażyć. Na samym końcu
Szalona Kuchnia Ewelinytylko pięknie wyglądają, ale są też smaczne. Jak urozmaicić standardowe menu na przyjęciach? Warto przygotować lub zamówić coś innego, np. szparagi zawijane w szynkę lub rulony z szynki z pastą jajeczną. Szparagi zawijane w szynkę Składniki: szparagi konserwowe szynka konserwowa majonez (według preferencji smakowych) świeży szczypiorek Przygotowanie: 1. Każdy plaster szynki należny posmarować majonezem, a następnie ułożyć(...)marynowane szparagi. 2. Całość zwinąć w rulon i zawiązać szczypiorkiem, by rulon się nie rozkręcił. Można też posypać szynkę posiekanym szczypiorkiem. Rulony z szynki z pastą jajeczną Składniki: 10 plastrów szynki 4 ogórki konserwowe 3 jajka ugotowane na twardo Pęczek świeżego szczypiorku 3 łyżki majonezu (według preferencji smakowych) Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie: Jajka ugotowane na twardo wraz z ogórkami konserwowymi
Słodkie okruszkirozgrzewającą, pyszną zupę, można powiedzieć, że to gulasz, czy danie jednogarnkowe w stylu lubelskiego forszmaku. W tej dzisiejszej zupie jest kurczak z rosołu, kolorowa papryka, pomidory z puszki, trochę pasty paprykowej, ziemniaki z wczorajszego obiadu, kiełbasa, ogórek kiszony, fasola z puszki i zamrożona natka pietruszki. Do przygotowania zupy można wykorzystać również kawałki kiełbasy, szynki, gotowanego lub pieczonego mięsa, czy boczku(...)wędzonego, różne warzywa. Ja dodaję też kiszone ogórki i pastę paprykową z mojego przepisu, można ją zamienić na koncentrat pomidorowy. Jak macie pieczarki też mogą wylądować w tej zupie. Składniki na zupę z resztek: 1 gotowana ćwiartka kurczaka 1 kiełbasa np. śląska czy zwyczajna 1 cebula ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 4 ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu czerwona fasola z puszki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZobacz jak w 10 minut powstaje pyszna pasta z tuńczyka . Mój przepis jest super szybki, super prosty i bardzo uniwersalny. Pasta z tuńczykiem powstaje z tuńczyka z puszki oraz kilku łatwo dostępnych składników. - tylko 10 minut szykowania pasty - pasta na kanapki i do faszerowanych jaj - świetna na co dzień i od święta
AniaGotuje.plNiedawno na szybki obiad przygotowałam grzanki z pastą z ciecierzycy i pieczonymi pomidorkami. Takie grzanki smakują najlepiej zaraz po przygotowaniu, czyli na ciepło. To dobry pomysł na niemarnowanie jedzenia, bo użyłam czerstwego chleba. Ten właśnie idealnie nadaje się do przygotowania grzanek. Wystarczy odrobina oliwy. Grzanki z pastą ciecierzycy i pomidorkami / 4 porcje Składniki: 3 łyżki ciecierzycy(...)koktajlowych czerwonych 4 łyżki startego pecorino 4 listki bazylii 4 1/2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Ciecierzycę z puszki płuczemy pod bieżącą wodą. Odcedzamy i miksujemy na gładką pastę z 1/2 łyżki oliwy z oliwek. Doprawiamy do smaku, miksujemy ponownie. Na patelnię wylewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Układamy kromki chleba, obsmażamy z każdej strony. W tym samym czasie
Moja smaczna kuchniajuż wiecie uwielbiam pasty do chleba. Sprawdzają się na śniadanie, przegryzkę przed obiadem i na spotkanie ze znajomymi z dodatkiem domowej tortilli lub nachos. Fasola jako główny składnik pasty sprawdzi się idealnie. Tą pastę robi się w kilka minut. Jest super zdrowa i pyszna. Wypróbujcie! Ilość porcji: 1 duży talerz Czas przygotowania: 15 minut Składniki: fasola – 1 puszka(...)zciemnieje i zrobi się gorzki. Następnie dodaj umyty szpinak i podgrzej go chwilę, do momentu, aż zmięknie. Dodaj sok z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku. Zmiksowaną pastę przełóż na talerz, a na górę połóż szpinak. Podawaj z ulubionym pieczywem i odrobiną dobrej oliwy lub oleju lnianego. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro + img { margin
wiecejwarzyw.plDziś zdecydowałam się na najbardziej pikantny spośród sosów Patak’s. Znajdziecie go w produkcie 3 steps – w którym w osobnych saszetkach są przyprawy, pasta przyprawowa i sos pomidorowy. W saszetce z przyprawami jest czarny pieprz, chilli, goździki, liście curry i gorczyca, w drugiej saszetce z pastą przyprawową znajdziecie już większą ilość przypraw w tym kolendrę, kurkumę, kmin rzymski(...)ostatniej największej saszetce znajdziecie sos pomidorowy, ale z dodatkiem puree z cebuli czy puree z imbiru. Produkt zawiera naturalny konserwant w postaci octu, który wygotujecie podczas obróbki cieplnej. Pasta madras jest najbardziej pikantna, jednak możecie dodać tylko część chilli dostępnego w pierwszej saszetce. To zależy już tylko od Was. Do tak pikantnych smaków idealnie pasuje słodki batat! MADRAS Z SOCZEWICĄ
nietylkopasta.plleggermente una pirofila da forno e posatevi le polpettine ancora surgelate. Aggiungete un filo d'olio e infornate in forno preriscaldato a 180 °C per circa 10-15 minuti. Pasta Nel frattempo mettete sul fuoco l'acqua per bollire la pasta. Quando sarà a bollore, salatela e mettete a cuocere le penne. Scolatele avendo cura che rimangano(...)dente. In una ciotola versate la pasta ben scolata, il sugo di pomodoro e mescolate il tutto. Per ultimo aggiungete le polpettine e spolverate il tutto con il parmigiano grattugiato. Una volta pronta, servite la pasta ben calda. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocadroga do spełniania marzeń jest kręta. Spróbowaliśmy wędzonego na zimno pstrąga z pobliskiej hodowli i serków, które David planował wykorzystać do przepisów. Almette z chrzanem idealnie pasowało do ryby. Pasta z pstrąga na serku jest zdrowsza, niż ta na majonezie, a dzięki cytrynie i świeżym ziołom, jej smak jest zupełnie inny i świeży. Przygotowaliśmy ją razem. Pasta z wędzonego pstrąga(...)solą i pieprzem. Serwujemy z grzankami (np. smarujemy pieczywo masłem i podsmażamy na suchej patelni). Jeśli nie zdobędziecie chrzanowego serka – użyjcie Almette śmietankowego i łyżki chrzanu ze słoiczka. Pastę można przyozdobić skórką z cytryny i koperkiem. Kolejny przepis Davida to miska zdrowia – tzw. budda bowl – miska wypełniona zdrowymi smakami. W tej wersji naczynie wypełniamy wytrawną “gryczanką
Poezja smakuSkładniki: Kurczak: 1 filet z kurczaka 150g gęstego jogurtu naturalnego 1 jajko papryka mielona – ostra i słodka sól i pieprz 1 szklanka mąki pszennej olej do smażenia Pasta warzywna: 1 czerwona papryka 1 pomidor 1 czerwona cebula świeża bazylia (+ opcjonalnie inne zioła) Dodatkowo: 15 dkg sera żółtego 5-6 placków tortilli z TEGO przepisu lub kupnych domowy sos czosnkowy PRZEPIS(...)Następnie kawałki mięsa wyjmujemy widelcem kolejno z marynaty i obtaczamy w mące *** *** Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z dwóch stron na rumiano *** *** Następnie wszystkie składniki na pastę warzywną kroimy na średniej wielkości kawałki *** *** Warzywa blendujemy na jednolitą masę *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Na każdym placku tortilli układamy porcję pasty warzywnej *** *** Na paście kładziemy
Blog z Apetytemzgęstnieje. Na minutę przed końcem gotowania wmieszaj szpinak i dopraw całość solą, pieprzem i cukrem do smaku. Na koniec wmieszaj ugotowany makaron. Podawaj danie posypane parmezanem. Smacznego! English version Pasta with pork, mushrooms and tomato cream sauce (6-8 servings) Ingredients: 300 g roasted pork (or other cooked meat), cubed 1 onion, diced 1 bell pepper, seeded and diced(...)cups double cream 1/4 cup red wine 2×400 g cans crushed tomatoes salt, pepper and sugar to taste grated parmesan cheese for serving 500 g long pasta (saghetti, tagliatelle), cooked and drained Preparation: Heat 2 tablespoons of oil in the large and deep pan, add onion, bell pepper an mushrooms and cook on medium heat for 15 minutes
karmelowyMoże być świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny a podany w pojedynczych kokilkach zyskuje bardziej elegancki wygląd. **** Lo spezzatino di vitello con funghi champignon in gabbia di pasta sfoglia, è un piatto semplice ma allo stesso tempo sorprendente nel gusto e nell'aspetto. Può essere un'ottima idea per il pranzo di tutta la famiglia, specie(...)INGREDIENTI 400 g di spezzatino di vitello Amica Natura Alcass * 400 g di funghi champignon 40 g di farina 150 ml di brodo vegetale 1 rotolo di pasta sfoglia 2 cipolle 2 spicchi d'aglio 1 rametto di rosmarino 2-3 rametti di prezzemolo olio extravergine d'oliva sale, pepe 1 tuorlo 1 cucchiaino di latte
La grande e la piccola cuocajajko małe opakowanie śmietany łyżka ekstraktu z wanilii dżem z rokitnikiem lub inny kwaśny odrobina owoców – u mnie garstka mrożonych jagód i ananasa Pełny przepis tutaj. Kanapki z pastą jajeczną z sardynkami Jestem psychofanem past do chleba. Zwłascza takich, które robi się dosłowne chwilkę. Składniki: puszka sardynek razem z olejem 2 jajka ugotowane na twardo pół małej cebuli czerwonej(...)pokrojonej w kostkę 2 łyżki jogurtu greckiego natka pietruszki do dekoracji ziemniak lub batat – ugotowany w mundurku i przekrojony na pół Pełny przepis tutaj. Awanturka – pasta rybna do kanapek Lubicie klasykę? Nie ma nic lepszego rano niż pasta rybna do kanapek. W tym przepisie nie trzeba nawet czekać aż ugotują się jajka. Składniki: 2 małe puszki wędzonych sardynek
Ugotowane pozamiatane