pasta - 16803 przepisów (strona:165/1121)

Domowa kostka rosołowa warzywna 133

chociaż odrobiny tego produktu. Teraz nie kupuję już gotowych kostek, ale korzystam ze swojej własnej. Nie ma w niej żadnych sztucznych konserwantów ani dodatków szkodliwych dla mojego zdrowia. Taka pasta bulionowa to koncentrat smaku podobnie jak domowa “vegeta”. Znajdują się w niej wszystkie warzywa i podstawowe przyprawy jakich używam w mojej kuchni. Sami możecie sobie skomponować skład takiej(...)pasty bulionowej, pominąć składnik, który Wam nie odpowiada, dodać coś ulubionego od siebie. Kombinacji jest mnóstwo. Ja przygotowałam kostkę wg Chillibite i jestem zachwycona. Na początku zapach mnie drażnił ale jak wszystko się już przegryzło ze sobą to przestało mi to przeszkadzać. Możecie pójść o krok dalej i stworzyć pastę drobiowo-wołową lub grzybową. Osobiście polecam zacząć swoją przygodę

Pieguskowa Kuchnia
Tres Leches- ciasto potrójnie mleczne 125

Ciasto: 3 małe jajka 125 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 50 g masła 2,5 łyżki mleka 1/2 łyżki pasty waniliowej (u mnie kilka kropel aromatu waniliowego) skórka otarta z 1/2 cytryny Do nasączenia: 1/2 szkl skondensowanego słodzonego mleka 3/4 szkl zagęszczonego niesłodzonego mleka 1/4 szkl śmietanki 12% 1/2 łyżeczki pasty(...)jasności (ok. 5 min). Odstawić mikser na bok. Do ubitych jajek strumyczkiem wlewać ostudzone masełko z mlekiem, a następnie dodać suche składniki, skórkę otartą z 1/2 cytryny oraz pastę waniliową  (lub aromat). Wszystko delikatnie wymieszać szpatułką, aż składniki się połączą (nie miksować!). Tak przygotowane ciasto przelać do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec

Nastoletnie Wypiekanie
Krakersy z pastą serową 201

Krakersy z pastą serową to świetna zakąska, która sprawdzi się na każdej imprezie, a jej przygotowanie to zaledwie kilka minut. Moim zdaniem pastę serową najlepiej nałożyć na krakersy kilka minut przed imprezą, ponieważ krakersy będą wtedy chrupiące, a jeśli nałożymy ją wcześniej to niestety namokną nam od pasty i pomidora.  Składniki: krakersy 1 duże opakowanie, ser biały półtłusty(...)smaku, Sposób przygotowania: Serek zmiksować na gładko z jogurtem naturalnym. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę rzodkiewkę, drobno posiekaną cebulkę oraz sól i pieprz do smaku. Pastę nakładamy na krakersy. Pomidora kroimy w drobną kostkę i układamy po cztery kosteczki na każdym krakersie. W środek wkładamy listek natki pietruszki i gotowe

kulinarne odsłony pati
Czarny czosnek pasta do kanapek i jego właściwości 161

Otrzymałam do przetestowania czarny czosnek w paście oraz w ząbkach. Kiedy piszę ten post smakuję z nim grzanki. Bardzo esencjonalny w smaku. Bez zapachu czosnku lekko słodkawy, a raczej słodko słony. Pobudza kubki smakowe. Z ulotki czytam, że jego historia sięga 5 tysięcy lat. Został odkryty w Azji a świat zachwyca się nim TERAZ.  Powstaje poprzez poddanie świeżego czosnku(...)procesowi dojrzewania  w specjalnej komorze w ścisłe określonych warunkach. Poprzez dojrzewanie traci ostry smak a zyskuje nowy lekko dymny słodko słony smak. Mnie przypomina pastę z trufli.  Jest cennym źródłem minerałów głównie potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fosforu, selenu, siarki, cynku. Pastą można smarować kanapki, przyprawiać sosy, dipy i sałatki.  Dokonały do mięs i dań wegetariańskich. Sprawdza się

AZgotuj!
Węgierska zupa gulaszowa 139

zakładce  Zupy . Ale dziś zapraszam Was na zupę wyjątkową, jedną z moich ulubionych ! Oto węgierska zupa gulaszowa. Wykorzystałam do jej przygotowania przywiezioną z Węgier przyprawę gulaszową i pastę paprykową. Obydwie te przyprawy bez problemu kupicie też przez internet.  W te jesienne dni zróbcie ją koniecznie, Wasza rodzinka będzie zachwycona 😍. Papryka - węgierska przyprawa Papryka jest podstawową przyprawą kuchni węgierskiej(...)dodatkiem czosnku i oczywiście sproszkowanej papryki. Przy jej smażeniu musimy tylko uważać, żeby się nie przypaliła, jeśli tak się stanie, będzie gorzka. Do naszych dań możemy też wykorzystać pastę paprykową, która tak samo jak mielona papryka występuje w dwóch wersjach: łagodnej i pikantnej. ------------------------------------------------------------- Węgierska zupa gulaszowa Czas przygotowania: ok 120 minut Składniki: 600 g wołowiny na gulasz 1 duża cebula

Kulinarne przygody Gatity
STEK WOŁOWY Z CZARNYM FETTUCCINE / BEEF STEAK & BLACK FETTUCCINE 78

bardziej wysmażone, masło też nie jest obowiązkowe – efekt i tak będzie murowany! Ekstremalnie krótka lista zakupów tylko zachęca do spędzenia chwili w kuchni, miłego gotowania! Simple meat, simple pasta gives a perfect dish. No more than five ingredients, half hour of your time and the dish that comes out of that effort will come up to even the most(...)sublime tastes. Pasta doesn’t have to be black of course, meat can be well done, the butter isn’t obligatory either – the final impression is granted! Extremely short shopping list only encourages you to spend some time cooking, so enjoy! SKŁADNIKI: 200 g wołowiny (stek z antrykotu) 100 g sera typu Lazur 200 g jogurtu greckiego

Martyna Cooks
BURACZANY HUMMUS / HUMMUS WITH BEETS 106

adding water. And the colour – I could eat it with my eyes. SKŁADNIKI: 100 g suchej ciecierzycy 300 g ugotowanych buraków (2 średnie) 1 łyżka oliwy 2 łyżki pasty tahini sok z cytryny, czosnek, sól INGREDIENTS: 100 g dry chickpeas 300 g boiled beets (2 medium) 1 tablespoon olive oil 2 tablespoons tahini paste lemon juice, garlic cloves, salt(...)miękka, zajmie to około 2. godzin. Po tym czasie spróbuj czy jest miękka i jeśli tak odcedź ją i odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie, jak ciecierzyca się gotuje, zrób pastę tahini. Sezam wysyp na rozgrzaną patelnię i upraż go. Jak się zarumieni wysyp go na talerzyk/miskę, żeby ostygł. Jak ostygnie zmiksuj go blenderem z olejem bezsmakowym (rzepakowym, słonecznikowym

Martyna Cooks
Domowa kostka rosołowa warzywna 437

chociaż odrobiny tego produktu. Teraz nie kupuję już gotowych kostek, ale korzystam ze swojej własnej. Nie ma w niej żadnych sztucznych konserwantów ani dodatków szkodliwych dla mojego zdrowia. Taka pasta bulionowa to koncentrat smaku podobnie jak domowa „vegeta”. Znajdują się w niej wszystkie warzywa i podstawowe przyprawy jakich używam w mojej kuchni. Sami możecie sobie skomponować skład takiej(...)pasty bulionowej, pominąć składnik, który Wam nie odpowiada, dodać coś ulubionego od siebie. Kombinacji jest mnóstwo. Ja przygotowałam kostkę wg Chillibite i jestem zachwycona. Na początku zapach mnie drażnił ale jak wszystko się już przegryzło ze sobą to przestało mi to przeszkadzać. Możecie pójść o krok dalej i stworzyć pastę drobiowo-wołową lub grzybową. Osobiście polecam zacząć swoją przygodę

Pieguskowa Kuchnia
Zapiekanka z pieczarkami, salami i jalapeno 202

pieczarkami to przekąska, którą zna i lubi prawie każdy. Coś banalnie prostego w przygotowaniu, a jednocześnie pysznego. Ten typowy polski fast food dzisiaj w wersji pikantnej z pyszną pastą paprykową, salami i papryczkami jalapeno. Każdy kto spróbuje będzie zachwycony! Przepis na pikantną pastę paprykową, która idealnie nadaje się do zapiekanki znajdziesz TUTAJ . Zapiekanka z pieczarkami, salami i jalapeno: Składniki Ilość(...)składników uzależniona jest od ilości zapiekanek. Bagietka Ser mozzarella Pasta paprykowa Salami Pieczarki Czerwona cebula Marynowane lub świeże papryczki jalapeno Czosnek Oliwa z oliwek Sól i pieprz Przygotowanie Cebulę kroimy w piórka, pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki, czosnek, solimy, pieprzymy

ale Pysznie
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem 102

letnie i zdrowe śniadanie, banalnie proste do przygotowania. W zasadzie to jest idealne nie tylko na śniadanie, ale również na kolację lub piknik. Kilka minut i gotowe! Jeśli lubicie pasty kanapkowe na bazie twarogu to polecam też np. pastę z twarogu i ciecierzycy , bazylii i mięty lub z dodatkiem suszonych pomidorów Składniki: 250 g twarogu mały pęczek rzodkiewek(...)Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Gdyby twarożek wyszedł za suchy należy dodać odrobinę jogurtu naturalnego lub śmietany. Smacznego:) To też może Cię zainteresować: Tapenada z czarnych oliwek Pasta z twarogu, świeżej bazylii i suszonych pomidorów Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Ser smażony z kminkiem   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});     Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Oryginalny smak
Tahini 131

Tahini (tahina) to pasta z uprażonych nasion sezamu i jest nieodłącznym składnikiem np. hummusu , baba ganoush. Można kupić ją w sklepach z orientalną żywnością. Ale po co? Przecież bez wysiłku można przygotować ją samemu w domu. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do dressingów, sosów i ciast. Pomysłów na jej wykorzystanie jest mnóstwo, wystarczy trochę inwencji twórczej Prażąc sezam należy tylko(...)pamiętać aby go nie przypalić, bo będzie gorzki. Potrzeba też trochę cierpliwości przy miksowaniu ręcznym blenderem, dopiero po dłuższym czasie pasta stanie się gładka. Najlepiej sprawdzi się mocny blender kielichowy. Polecam Składniki: 1 szklanka sezamu 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju Przygotowanie: Sezam partiami prażyć na suchej patelni, aż stanie się lekko złoty. Następnie przełożyć do kielicha blendera

Oryginalny smak
Hummus 135

Hummus to pasta z ciecierzycy z dodatkiem tahini , odrobiny oliwy, soku z cytryny, kminu rzymskiego i czosnku. Hummus jest zdrowy, prosty do przygotowania, pyszny i idealny na kanapki. Można użyć go również jako dip. Myślę, że w niejednym domu zrobił furorę Z ciecierzycy przygotujemy mnóstwo pysznych potraw np. placuszki lub marokańską zupę Harirę . Zróbcie koniecznie! Składniki: 1 puszka ciecierzycy(...)pełne łyżki pasty tahini 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego sól pieprz Dodatkowo: natka pietruszki do dekoracji oliwa z oliwek Przygotowanie: Ciecierzycę odsączyć z zalewy i przełożyć do pojemnika blendera. Dodać resztę składników i zmiksować na gładką pastę. Jeżeli hummus będzie za gęsty należy dodać odrobinę zalewy

Oryginalny smak
JAJKA FASZEROWANE PASTĄ WARZYWNĄ Z NUTĄ GRZYBÓW LEŚNYCH 96

sposobów. Można je przygotować nie tylko na Święta, jest to również doskonały pomysł na śniadanie czy jako przekąska na różnych imprezach okolicznościowych. Moja dzisiejsza propozycja to jajka faszerowane  pastą warzywną z nutą grzybów leśnych   Rolnik . Pasta ta idealnie sprawdza się jako smarowidło kanapkowe. jednak ja postanowiłam wypróbować ją jako farsz do jajka. Decyzja ta okazała się bardzo dobra(...)jaja wyszły przepyszne. W dodatku wystarczyła tylko chwila na przygotowanie dobrego śniadanka dla męża do pracy ;) Składniki: * 4 jajka * 1 łyżeczka majonezu * 7-8 łyżek pasty warzywnej z nutą grzybów leśnych * szczypta soli Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i przekroić je wzdłuż na pół. Z każdej połówki wyjąć żółtko. W miseczce rozgnieść widelcem żółtka, wymieszać

Zrób to smacznie
Pasta jajeczna z rybą z puszki 140

Lubicie pasty do chleba? Ja bardzo lubię i często wymyślam nowe smaki. Dzisiaj mam dla Was pastę z rybą z puszki. Miałam makrelę w oleju, ale również możecie wykorzystać inne ryby w oleju lub sosie własnym. Więcej przepisów na smarowidła do pieczywa znajdziecie na moim blogu. Jeśli przygotowaliście jakieś danie z moich przepisów to proszę, podzielcie się opinią w komentarzach(...)opcjonalnie) sól pieprz Jajka posiekać drobno lub zetrzeć na tarce. Makrelę ugnieść widelcem wraz z tłuszczem na gładko i dodać do jajek. Dodać pozostałe składniki. W razie potrzeby gdy pasta jest zbyt sucha można dodać łyżeczkę majonezu. pasta jajeczna z rybą

O kuchni z uczuciem
20 przepisów na obiad jesienią! 150

WIĘCEJ  7.  SPAGHETTI IDEALNE ;-)  Wyrazisty i charakterystyczny ser, ponadto kremowy niczym mus, sos z dyni piżmowej, z dodatkiem aromatycznej pietruszki, czosnku i przypraw, całość zwieńczona pastą z papryki czerwonej. Danie tak pełne smaku, tak idealnie skomponowane, każdy aromat uzupełnia się i dopełnia tworząc jednolity i co tu dużo mówić pyszny smak. Całość podana z prawdziwym makaronem(...)Bella, Bella!". Gdybym tylko mogła odwiedzałabym ten kraj jak najczęściej. Italię kocham przede wszystkim za architekturę - jedyną i unikatową, za najlepsze lody na świecie o smaku mango, za pyszne pasty (makarony) podawane na milion sposobów, za aromatyczne espresso i za cornetto z kremem patissiere. Pizza, która smakuje tylko tam w ten jeden, jedyny unikatowy sposób. Dzisiaj chciałabym

SMYKWKUCHNI