Hummus to pasta z ciecierzycy z dodatkiem tahini , odrobiny oliwy, soku z cytryny, kminu rzymskiego i czosnku. Hummus jest zdrowy, prosty do przygotowania, pyszny i idealny na kanapki. Można użyć go również jako dip. Myślę, że w niejednym domu zrobił furorę Z ciecierzycy przygotujemy mnóstwo pysznych potraw np. placuszki lub marokańską zupę Harirę . Zróbcie koniecznie! Składniki: 1 puszka ciecierzycy(...)pełne łyżki pasty tahini 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego sól pieprz Dodatkowo: natka pietruszki do dekoracji oliwa z oliwek Przygotowanie: Ciecierzycę odsączyć z zalewy i przełożyć do pojemnika blendera. Dodać resztę składników i zmiksować na gładką pastę. Jeżeli hummus będzie za gęsty należy dodać odrobinę zalewy
Oryginalny smaksposobów. Można je przygotować nie tylko na Święta, jest to również doskonały pomysł na śniadanie czy jako przekąska na różnych imprezach okolicznościowych. Moja dzisiejsza propozycja to jajka faszerowane pastą warzywną z nutą grzybów leśnych Rolnik . Pasta ta idealnie sprawdza się jako smarowidło kanapkowe. jednak ja postanowiłam wypróbować ją jako farsz do jajka. Decyzja ta okazała się bardzo dobra(...)jaja wyszły przepyszne. W dodatku wystarczyła tylko chwila na przygotowanie dobrego śniadanka dla męża do pracy ;) Składniki: * 4 jajka * 1 łyżeczka majonezu * 7-8 łyżek pasty warzywnej z nutą grzybów leśnych * szczypta soli Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i przekroić je wzdłuż na pół. Z każdej połówki wyjąć żółtko. W miseczce rozgnieść widelcem żółtka, wymieszać
Zrób to smacznieLubicie pasty do chleba? Ja bardzo lubię i często wymyślam nowe smaki. Dzisiaj mam dla Was pastę z rybą z puszki. Miałam makrelę w oleju, ale również możecie wykorzystać inne ryby w oleju lub sosie własnym. Więcej przepisów na smarowidła do pieczywa znajdziecie na moim blogu. Jeśli przygotowaliście jakieś danie z moich przepisów to proszę, podzielcie się opinią w komentarzach(...)opcjonalnie) sól pieprz Jajka posiekać drobno lub zetrzeć na tarce. Makrelę ugnieść widelcem wraz z tłuszczem na gładko i dodać do jajek. Dodać pozostałe składniki. W razie potrzeby gdy pasta jest zbyt sucha można dodać łyżeczkę majonezu. pasta jajeczna z rybą
O kuchni z uczuciemWIĘCEJ 7. SPAGHETTI IDEALNE ;-) Wyrazisty i charakterystyczny ser, ponadto kremowy niczym mus, sos z dyni piżmowej, z dodatkiem aromatycznej pietruszki, czosnku i przypraw, całość zwieńczona pastą z papryki czerwonej. Danie tak pełne smaku, tak idealnie skomponowane, każdy aromat uzupełnia się i dopełnia tworząc jednolity i co tu dużo mówić pyszny smak. Całość podana z prawdziwym makaronem(...)Bella, Bella!". Gdybym tylko mogła odwiedzałabym ten kraj jak najczęściej. Italię kocham przede wszystkim za architekturę - jedyną i unikatową, za najlepsze lody na świecie o smaku mango, za pyszne pasty (makarony) podawane na milion sposobów, za aromatyczne espresso i za cornetto z kremem patissiere. Pizza, która smakuje tylko tam w ten jeden, jedyny unikatowy sposób. Dzisiaj chciałabym
SMYKWKUCHNIczerwona) 2 średnie cebule Pół główki czosnku 1 puszka pomidorów lub 0,7 l passaty pomidorowej 30 dag dobrej kiełbasy (toruńskiej, śląskiej, podwawelskiej) Olej rzepakowy do smażenia Węgierska pasta z ostrej papryki lub pasta gulaszowa do smaku Łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku Przygotować duży rondel
KorniszonkiLubczyk rośnie w ogródku w takim tempie, że nie nadążam go wykorzystywać na bieżąco, więc postanowiłam zrobić pastę z lubczyku. Pasta trochę przypominająca maggi bez żadnych ulepszaczy smaku może być stosowana do wielu potraw. Pomysł na tą pastę widziałam w tamtym roku na jakimś blogu, ale niestety nie pamiętam na jakim, ale bardzo fajny sposób na zamknięcie zdrowia w słoiczku(...)Lubczyk umyć i osuszyć, oderwać listki od łodyg i pokroić na drobniejsze kawałki. Pokrojone listki lubczyku i sól umieścić w rozdrabniaczu i miksować dolewając stopniowo oliwę do momentu otrzymania pasty. Przełożyć do wyparzonych słoików i ja dla pewności pasteryzowałam, ale w oryginale przepisu nie było o tym mowy. Życzę Smacznego
talerz przyjemnościAjvar! Ajvar to pasta warzywna przygotowywana głównie z pieczonej papryki, bakłażanów, czosnku i przypraw. Jest to danie kuchni serbskiej, głównie spożywa się je na Bałkanach. Nie wiem czy wiecie ale w samej tylko Serbii, przygotowuje się jej 640 ton rocznie! No to znaczy tylko jedno, musisz ją zrobić w domu! Pastę możecie wykorzystywać na wiele sposobów, jako pasta do chleba(...)bakłażanów oddzielamy od skórki łyżką, umieszczamy w wysokim naczyniu, dodajemy czosnek i cebulę. Miksujemy blenderem. Dodajemy około 6 łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz (możesz dodać odrobinę chilli). Pastę w oryginalnym przepisie doprawiamy octem, ja jednak octu dodaję dosłownie odrobinę, aby tylko zbilansować smak. U mnie to około 1 łyżki. Temp. pieczenia: 220 stopni c Grzanie: dół + termoobieg
SMYKWKUCHNIDziś zapraszam Was na klasykę, czyli pomysł na pastę kanapkową. Minimalna ilość składników, prostota wykonania i… pyszna czosnkowa pasta serowa gotowa Idealna, aby odmienić swoje tradycyjne kanapki. Możecie też ją spokojnie podać np. podczas meczu. Panowie na pewno skuszą się na kanapki z taką pastą. Spróbujcie. Składniki: około 80-85 g sera żółtego gouda 3 jajka M 1/2 łyżeczki
Słodkie okruszkiPasty kanapkowe są moim niezastąpionym sprzymierzeńcem jeśli chodzi o kanapki do szkoły czy pracy. Jak na razie nasza przygoda ze studiami trwa nadal a wraz z nią problem z tym co zabrać ze sobą na zajęcia. Szykować lunchbox czy może wystarczą po prostu zwykłe kanapki. I właśnie tutaj w grę wchodzą pasty kanapkowe, bo przecież kanapka nie musi być nudna(...)Można przygotować taką pastę z jajek, sera żółtego, z szynki, z ryby, a nawet z cukinii. Dokładnie tak! Pastę można przygotować z cukinii z dodatkiem bakłażana, fety oraz czerwonego pieprzu. Jest przepyszna! Pożywna, delikatna i niezwykle kremowa. Do kanapek idealna! Składniki: mała żółta cukinia mały bakłażan kawałek sera feta czerwony pieprz (szczypta) sól masło Przygotowanie: Cukinię oraz bakłażan dokładnie myjemy
Życie ze smakiemsamodzielne np. śniadanko / przekąska do pracy. Składniki: Ciasto: 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 10 dag twarogu 50 g kwaśnej śmietany Łyżeczka proszku do pieczenia 2 szczypty soli Pasta z zielonego groszku: Składniki: Opakowanie mrożonego zielonego groszku 2-3 ząbki czosnku Ok. 2 łyżki masła Sól, pieprz do smaku Łosoś wędzony na zimno Czarny kawior Przygotowanie: Ciasto: Do miski(...)pomocą metalowych foremek do tartaletek wykroiłam gotowe babeczki. Ciasto docisnęłam do brzegów foremek. Upiekłam w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, aż zrumieniły się na złoty kolor. Wyjęłam do ostygnięcia. Pasta z zielonego groszku: Składniki: Opakowanie mrożonego zielonego groszku 2-3 ząbki czosnku Ok. 2 łyżki masła Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Groszek ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Odcedziłam, przestudziłam
Kate's Kitchenpasty do chleba cieszą się sporym zainteresowaniem. Są bardzo podzielne i pyszne. Można je zrobić niemal z wszystkiego . Są zdrowe i dodają nam energii.To również idealny sposób na włożenie czegoś więcej do środka dla dziecka niejadka. Składniki twaróg u mnie 250 g pomidor bez skórki ogórek bez skórki starty na dużych oczkach świeży majeranek ząbek czosnku szczypta soli, u mnie(...)zwiększenia krzepliwości krwi, krwawień, np.z nosa,żylaków odbytu lub jelita grubego. Stosowany zewnętrznie: przyspiesza gojenie się ran, owrzodzeń, odleżyn. Zalecany przy egzemie, łuszczycy i pękającej skórze. Niezastąpiony w pastach serowych, można go idealnie zakamuflować. Jedzony zawsze na zimno. Wszystkie składniki wrzuć do miski i utrzyj pastę. Mnie pomógł robot. Pastę przechowuj w lodówce szczelnie zamkniętą w szklanym pojemniku. Moje dzieci
Z Kuchni Do KuchniPyszna domowa zupa z żółtej fasoli szparagowej z dodatkiem pasty pomidorowej Zupa jest autorstwa mojej mamy :) która również chce mieć udział w kulinarnym blogowaniu. Składniki: 2 litry dowolnego bulionu 1 średniej wielkości plaster selera (grubość kromki chleba) 2 średnie marchewki 1 średnia cebula 200 - 300 g żółtej fasolki 3 średnie kartofle 1 liść laurowy, 3 angielskie ziela, pieprz, sól(...)łyżki stołowe pasty firmy Jamar - passata Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy i kroimy wszystkie w kostkę. Wszystkie warzywa poza ziemniakami wrzucamy do bulionu. Dodajemy do smaku nasze przyprawy: liść laurowy, angielskie ziele, pieprz, sól. Kiedy warzywa będą pół twarde dodajemy nasze ziemniaki. Na koniec dodajemy naszą pastę Jamar , która nada naszej zupie oryginalnego wyjątkowego smaku, jeżeli jest potrzeba doprawiamy. Polecam
W Moim Magicznym Domumieszkają zwolennicy słodkich i ostrzejszych smaków postanowiłam dogodzić jednym i drugim. Przygotowałam słodkie złociste naleśniki dyniowo-serowe z pysznym sosem pomarańczowo-imbirowym oraz ostrzejszą i bardziej wyrazistą w smaku pastę dyniową z kurkumą i lubczykiem. Sama nie wiem, która wersja do mnie bardziej przemawia, gdyż obie są zupełnie od siebie różne i tak samo smaczne, polecam więc obie :). Naleśniki dyniowo(...)miękkości, rozgnieść widelcem na puree, wymieszać z twarogiem oraz połową sosu pomarańczowo-imbirowego. Dosłodzić miodem. Na dobrze rozgrzanej patelni usmażyć cieniutkie naleśniki. Posmarować nadzieniem i zrolować. Podawać z sosem. Pasta dyniowa z kurkumą i lubczykiem 50 dag dyni hokkaido szalotka 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka w proszku, kurkuma, curry sok z połowy cytryny lubczyk garść pestek
Pieguskowa Kuchniaogniu aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i wmieszaj ugotowany makaron. Podgrzej całość przez chwilę i podawaj! Smacznego! English version Blue cheese, chicken and chanterelle pasta (4 servings) Ingredients: 200 g of your favorite pasta, cooked according to the package directions and drained 2 single chicken breasts, diced 100 g blue cheese, chopped 150 g chanterelle(...)cooked chicken, chicken stock, cream and cheese, mix and cook on low heat until the sauce is slightly thickened. Season to taste if necessary and stir in cooked pasta. Heat for a while and serve! Enjoy! Artykuł Makaron z kurczakiem, kurkami i serem pleśniowym / Blue cheese, chicken and chanterelle pasta pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowymąka pszenna 450 g sól 1,5 łyżeczki suszonych drożdży instant 7 g letniego mleka 200 ml letniej wody 100 ml oliwy lub oleju roślinnego 2 łyżki Na pastę ryżową: mąki ryżowej 130 g letniej wody 130 ml suszonych drożdży instant 7 g cukru 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka 1 łyżka soli Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do misy(...)foremki na chleb wyłożonej ściereczką i posypanej mąką lub bezpośrednio na blasze. Przykrywamy na 30 min ale już p o 15 minutach jak chlebek sobie rośnie przygotowujemy pastę-do mąki ryżowej dodajemy cukier, olej, sól i drożdże. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy na gładkie, gęste (konsystencja gęstej śmietany)ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąki lub wlewamy wody (jeśli
Swojskie jedzonko