pasta - 16803 przepisów (strona:170/1121)

Curry z batatem, dynią, ananasem i czerwonym ryżem 154

które stanowią swoistą bombę prozdrowotną. Dzisiejsze curry udowadnia, że zimowe jedzenie może być kolorowe, pełne witamin i zdrowia na talerzu. Proste, szybkie do przygotowania. Bataty, dynia i ananas doprawione pastą curry na bazie sosu z mleka kokosowego świetnie smakują np. z czerwonym ryżem. Danie jest uniwersalne, bo możesz dorzucić swoje ulubione składniki. Dorzuciłam zielony groszek, z którym nie wiedziałam(...)porcje: 2 bataty 1/2 małej dynii Hokkaido 1/2 małego ananasa 1 czerwona papryka 1 łyżka oleju kokosowego 1 cebula 1 puszka mleka kokoswego 1-2 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka oleju sezamowegp sok z 1/2 cytryny/limonki sól, pieprz zielenina: kolendra/pietruszka dodatkowo: 250 g czerwonego ryżu Wykonanie: dynię, bataty, paprykę, ananasa i cebule obrać i pokroić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zielone curry z kurczaka 107

zielone curry z kurczaka z mlekiem kokosowym podane z ryżem basmati. To jedno z tych dań, do których zawsze będę wracać. Czy to z czerwoną czy zieloną pastą curry. To moje zimowe comfort food. Kto jeszcze nie próbował, niech koniecznie nadrobi !   Składniki (2 porcje): makaron lub ryż basmati 1 pierś z kurczaka 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju(...)roślinnego do smażenia 2 ząbki czosnku – drobno posiekane 1 szalotka – pokrojona w kostkę 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu 2 czubate łyżeczki tajskiej zielonej pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 1 łyżeczka cukru 4 – 6 liści tajskiej limonki kaffir (można zastąpić 1 łyżką posiekanej skórki limonki) garść świeżych liści kolendry Wykonanie: Piersi z kurczaka pokrój w kostkę. Odstaw

Moja pasja smaku
Pasta z makreli i ogórka 168

Pasta z makreli i ogórka Połączenie wędzonej makreli z twarogiem, zielonym ogórkiem i cebulą to smaczna pasta na śniadanie, albo kolację. Ogórek dodaje sałatce lekkości, a cebula ostrości. Odrobina curry podkręca smak i nadaje paście charakter. Składniki: 1 wędzona makrela 200 g twarogu (najlepiej półtłustego) 1 ogórek gruntowy (lub pół ogórka wężowego) 1/2 czerwonej lub białej cebuli 1 łyżka śmietany(...)konsystencja była w miarę jednolita. Dodajemy śmietanę, jogurt, ogórka startego ze skórką na tarce o grubych oczkach oraz posiekaną drobno cebulę. Dodajemy curry i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Pasta z makreli i ogórka

Trzeci talerz
Bataty z fasolą i chrzanem 100

Uwielbiam pasty śniadaniowe: rybne jak sardynkowa czy tuńczykowa , jajeczne i z twarożkiem . Bardzo dobra jest też pasta z fasolą i chrzanem, którą zamiast na pieczywie, podaje z pieczonym batatem. Składniki: 2 bataty szklanka ugotowanej białej fasoli łyżka chrzanu ze słoika sok z połowy cytryny świeżo zmielony pieprz natka pietruszki do posypania   Jak przygotować bataty z fasolą i chrzanem? Poprzedniego(...)dnia namoczyć fasolę i gotować ją przez godzinę. Batata przekroić na pół i upiec w piekarniku (20 minut, 180 stopni). Przygotować pastę z fasoli, miksując fasolę, chrzan, cytrynę i pieprz. Podawać połowki batata z 2 łyżkami pasty i natką pietruszki.   Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie !   Artykuł Bataty z fasolą i chrzanem pochodzi

Ugotowane pozamiatane
Brokułowa pasta kanapkowa / pesto z brokuła 122

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na przepis 2 w 1, bo w zależności od stopnia zmiksowania brokuła uzyskamy albo pesto, albo świetną pastę kanapkową. Jeśli zdecydujecie się na pastę, możecie ją również wykorzystać do przygotowania makaronu. Ale umówmy się, taki makaron będzie wyglądem bardziej przypominać papkę niż pesto, chociaż smak pozostanie niezmieniony. Do przygotowania potrzebujemy: - 1 świeży brokuł - 1 ząbek czosnku(...)zielony kolor. 2. Tak przygotowany brokuł miksujemy  z resztą składników przez krótką chwilę, aby otrzymać konsystencję pesto (mogą pozostać niewielkie grudki) lub na gładką masę do uzyskania konsystencji pasty. 3. Otrzymaną pastę / pesto dodatkowo zalewamy z wierzchu odrobiną oliwy z oliwek. SMACZNEGO! :) Wypróbujcie również klasyczne  pesto bazyliowe  lub  pesto z jarmużu

Bez Cebuli
Czerwone curry z krewetkami (lub kurczakiem) i zieloną fasolką 123

Środek zimy – zachciało mi się curry. Koloru, smaku, lekkości, pełni smaku i aromatu. O kolorowe świeże warzywa trudno, ale z mrożonymi nie ma żadnego problemu. Pasta curry czeka w spiżarce, jest i mleko kokosowe. Mrożona fasolka i krewetki są wszędzie. Niech się dzieje curry! Krewetki szybko odmrażamy na sicie pod chłodną bieżącą wodą żeby pozbyć się z nich warstewki lodu(...)smażenia i mieszania. Dodajemy marchew – smażymy 2-3 minuty aż zacznie zmieniać kolor. Wlewamy do woka całą puszkę mleka kokosowego i odmierzamy pół puszki wody (200ml) – dolewamy. Dodajemy pastę curry – całe opakowanie, pokrojoną kalarepę i liście limonki. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy zamrożoną fasolkę – bez odmrażania. Czekamy

Karo in the Kitchen
Makaron z makrelą, oliwkami, anchois i kaparami (Pasta con sgombro, olive, acciughe e capperi) 157

czarnych oliwek 25 g anchois w oleju 2 łyżki kapar ó w  natka pietruszki s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 300 g di pasta integrale 150 g di filetti di sgombro 80 g di olive nere 25 g di acciughe 2 cucchiai di capperi prezzemolo sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente. Filety(...)dokładnie mieszamy i podsmażamy ok. 5 minut.  Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię, mieszamy.  Makaron dekorujemy posiekaną natką pietruszki. **** PREPARAZIONE Cuocete la pasta al dente. Tagliate i filetti di sgombro a pezzi di circa 2 cm. In una padella scaldate 2 cucchiai di olio, aggiungete i pezzi di pesce. Lasciate cuocere a fuoco

La grande e la piccola cuoca
Smażony ryż z krewetkami, młodą kapustą i omletem 143

sprawdza się wieprzowina, kurczak czy krewetki. Istnieją jednak pewne klasyczne składniki, których należy się trzymać chcąc zachować charakter dania, należą do nich chilli, szalotki, sos sojowy, sos rybny, tamaryndowiec, pasty curry, kolendra, bazylia, jest jeszcze wiele innych klasycznych dodatków, które dodadzą tajskiego charakteru tj. pasta krewetkowa, galangal, chińskie grzyby, tajska fasola, trawa cytrynowa itp. jeśli uda Wam się je zdobyć(...)krewetek (mogą być mrożone) 1/4 główki młodej, białej kapusty 1 świeże chilli 2 szalotki garść świeżej zielonej fasolki szparagowej puszka kukurydzy 2 jajka sól, pieprz sos sojowy ocet rybny pasta z tamaryndowca olej roślinny świeża kolendra *ryż można ugotować nawet dzień wcześniej Przygotowanie: 1. Gotujemy ryż w proporcji 1 szklanka ryżu na 1 i 3/4 szklanki wody, na wolnym ogniu

Słodki Kompromis
Curry z tofu i mango 133

duża papryka 2 średnie cebule 150 ml mleka kokosowego House of Asia 1 limonka lub cytryna 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki pasty curry  świeża kolendra pasta chilii Przygotowanie: Pokrój czosnek, paprykę, obraną marchewkę i cebule.  Na rozgrzaną patelnie polaną olejem, dodaj pokrojony czosnek i chwilę podsmaż. Potem wrzuć warzywa(...)pokrój tofu i mango w kostkę.  Gdy warzywa będą już gotowe dodaj na patelnie tofu i smaż ok. 2 minuty.  Po tym czasie dodaj sos sojowy oraz pastę chilli.  Następnie zalej całość 150 ml wody i gotuj na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolej niewielką ilość wody.  Na koniec dodaj mleczko

wegujemy
Anpan 101

postanowił pójść dalej. Mając na uwadze, że Japończycy są dość konserwatywni, postanowił wzbogacić bułki, ale mógł to zrobić tylko za pomocą typowo japońskich składników. Tak powstały bułki faszerowane pastą An. Ja zrobiłem wersję uproszczoną, ale jak ktoś jest ciekawy jak zrobić taką pastę w tradycyjny sposób może sobie obejrzeć film pod tytułem ... An :) Na zdjęciu poniżej moje bułki anpan(...)więcej mąki, wody i sporo oleju. Ugniatamy ciasto, które odstawiamy aż nam urośnie. Fasolę gotujemy i miksujemy z cukrem. Z ciasta urywamy małe kawałki, rozpłaszczamy i ładujemy do środka pastę z fasoli. Zamykamy ciasto, aby pasta nam nie wyleciała i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika aż sie zarumienią

Kryzysowa Książka Kucharska
Tortille z szynką 266

jesteście w dobrym miejscu. Nie ma szybszej przystawki niż tortille z szynką. Przygotujecie je w oka mgnieniu, między prysznicem a malowaniem rzęs ;) Tortille nadziewać możecie także kurczakiem, łososiem lub pastami wszelakimi. Jednak ta najszybsza i każdemu smakująca wersja to: serek śmietankowy, szynka i ogórek. Przekąska z tortilli sprawdza się na każdej domówce. Jeśli planujecie dziś sylwestrową zabawę w gronie znajomych(...)odłożyć na kilka minut. Następnie kroić pod skosem na nieduże kawałki. Układać na talerzyku przybranym listkami rukoli. Tortille możemy nadziewać także: cienko krojonymi wędlinami świeżymi warzywami  łososiem kurczakiem pastami warzywnymi, np z ciecierzycy pastami rybnymi innymi pastami suszonymi pomidorami różnymi serami i serkami liśćmi sałat Smacznego

kolorowotorcikowo
Pasta z koziego serka z rukolą, suszonymi pomidorami i pestkami dyni 153

Pyszna, a jakże prosta i błyskawiczna w wykonaniu pasta z koziego serka z dodatkiem rukoli, suszonych pomidorów oraz pestek dyni. Wszystkie składniki wystarczy zblendować na gładką masę i już można pastę podawać z ulubionym pieczywem. Jest wyrazista, lekko orzechowa w smaku. Jako, że kozi serek jest słony, nie trzeba go już dodatkowo doprawiać, co najwyżej można nadać mu ostrości (jeśli(...)lubicie). Pasta będzie idealnym dodatkiem nie tylko na śniadanie, czy kolację, ale także do imprezowych kanapeczek (ja użyłam do takowych małych, okrągłych kromeczek pumpernikla) :) Składniki: 140 g białego sera koziego (takiego do smarowania) garść rukoli ok. 4-5 szt. suszonych pomidorów (w oleju) + 1-2 posiekane pomidory do dekoracji ok. 1-2 łyżki pestek dyni + 1-2 łyżki do dekoracji

MyCookBook.pl
Zakręcony chlebek z pastą szpinakową i rodzynkami 131

Przekąska na Sylwestra?? Proszę bardzo! Taki zakręcony chlebek zaskoczy każdego imprezowicza. Lekki i puszysty nadziany pastą szpinakową ze słodkim akcentem w postaci posiekanych rodzynek. Powiesz... co to za połączenie: rodzynki i szpinak?? Ja Ci mówię, że smak powala na kolana! Koniecznie wypróbuj ;).     Składniki:   Zaczyn: 16 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 50 g ciepłej wody(...)mąki pszennej typ 650 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki cukru 1 jajko (60 g) 80 g ciepłej wody 50 g smalcu, stopionego i przestudzonego Pasta szpinakowa: 20 g masła 200 g mrożonego szpinaku 1 łyżka soku z cytryny 1 jajko, ugotowane na twardo 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżka białego serka

Nastoletnie Wypiekanie
Pikantna sałatka makaronowa z krewetkami / Spicy shrimp pasta salad 228

Wymieszaj, po czym wrzuć jeszcze ciepły makaron i połowę dressingu, ponownie wymieszaj i dodaj awokado, kolendrę i polej resztą dressingu. Po wymieszaniu podawaj! Smacznego! English version Spicy shrimp pasta salad (8 servings) Ingredients: 400 g farfalle pasta, cooked according to package directions 6 strips bacon 1 ½ teaspoons smoked paprika 1 teaspoon garlic powder ½ teaspoon cumin ½ teaspoon salt ½ teaspoon brown sugar(...)peppers have softened, about 1 minute. Transfer the pepper to a large salad bowl. Add crumbled bacon, cooked shrimps and the cheeses to the salad bowl. Add the warm pasta and half of the vinaigrette over top and toss. Mix in avocado, cilantro, top with the remaining vinaigrette and toss gently to combine. Enjoy! Artykuł Pikantna sałatka makaronowa z krewetkami

karmelowy
Zioła toskańskie - mieszanka przypraw, Spaghetti á la Toscana 217

torebką ziół toskańskich. Następnie dodaj oliwę, ugotowany makaron i wymieszaj. Natychmiast podawaj.  Spaghetti można również wzbogacić startym żółtym serem, rukolą lub śmietanką. Źródło Skład: (57%) płatki pomidorowe (pasta pomidorowa, skrobia kukurydziana), sól jodowana, bazylia, czosnek, oregano, cebula, pietruszka. Produkt może zawierać śladowe ilości jajek, soi, selera, sezamu, mleka (laktoza), gorczycy i zboża zawierającego gluten. Firma: Kotányi. Cena(...)Masa netto: 25 g. Zioła toskańskie to mieszanka składająca się głównie z dojrzałych w słońcu pomidorów, ziół i czosnku. Można używać ją jako pastę (po wymieszaniu z wodą i olejem) lub dodawać do potraw w postaci suchej. Idealnie pasuje do bruschetty, przystawek, sosów, sałatek, mięs i ryb. Tuscany spice blend, Spaghetti á la Toscana I use this blend to make

Qlinarnie i Qlinarnie