Stali czytelnicy mojego bloga zauważyli już zapewne, że uwielbiam pasty do chleba ma bazie pestek dyni. Tak bardzo je lubię ze względu na ciekawy smak, duże właściwości odżywcze i dobrą konsystencję. Kocham kombinować przy moich smarowidłach. Wrzucam do blendera co mam pod ręką, dodaję ziół i nierzadko wychodzi z tego naprawdę pyszna pasta. Dzisiejsza zasługuje na publikację. Polecam! Składniki(...)pasty: 1 szklanka pestek dyni, 4 świeże pomidory, 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżka oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku. Wykonanie : Wszyskie składniki umieszczmy w kielichu blendera o dużej mocy i przerabiamy na pastę o gładkiej konsystencji. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiurozpuszczamy w nim czekolady - gorzką oraz mleczną. Mleka nie zagotowujemy. Studzimy. Do wysokiego naczynia (u mnie: miska od blendera) przenosimy obrane orzechy laskowe i blendujemy tak długo, aż powstanie pasta orzechowa a'la masło. W zależności od upodobań możemy orzechy zblendować na całkiem gładką pastę lub zblendować niedokładnie, aby pozostały malutkie kawałki orzechów (pasta curnchy). Do mielenia orzechów potrzebujemy naprawdę(...)dobry blender, o dużej mocy. Do pasty orzechowej dodajemy mleko z rozpuszczonymi czekoladami oraz kakao i miksujemy blenderem do połączenia składników. Gotową nutellę przekładamy do szklanego słoiczka. Przechowujemy w lodówce. Kilka słów o blenderze Kernau KSHB 910 B : To nowoczesny i elegancki blender ręczny polskiej marki. W zestawie oprócz nasadki miksującej znajduje się trzepaczka do ubijania piany, rozdrabniacz oraz pojemnik
Kuchnia MagdaLenyrozpuszczamy w nim czekolady - gorzką oraz mleczną. Mleka nie zagotowujemy. Studzimy. Do wysokiego naczynia (u mnie: miska od blendera) przenosimy obrane orzechy laskowe i blendujemy tak długo, aż powstanie pasta orzechowa a'la masło. W zależności od upodobań możemy orzechy zblendować na całkiem gładką pastę lub zblendować niedokładnie, aby pozostały malutkie kawałki orzechów (pasta curnchy). Do mielenia orzechów potrzebujemy naprawdę(...)dobry blender, o dużej mocy. Do pasty orzechowej dodajemy mleko z rozpuszczonymi czekoladami oraz kakao i miksujemy blenderem do połączenia składników. Gotową nutellę przekładamy do szklanego słoiczka. Przechowujemy w lodówce. Kilka słów o blenderze Kernau KSHB 910 B : To nowoczesny i elegancki blender ręczny polskiej marki. W zestawie oprócz nasadki miksującej znajduje się trzepaczka do ubijania piany, rozdrabniacz oraz pojemnik
Kuchnia MagdaLenyUwielbiam wszelakie pasty i twarożki na śniadanie. Na blogu znajdziecie przepis na min. moja ulubioną pastę z wędzonej makreli, pastę z tuńczyka czy pastę z tuńczyka i awokado . Dzisiaj przyszła pora na twarożek śniadaniowy w wersji z suszonymi pomidorami. Dwa proste składniki a smak obłędny! Zróbcie koniecznie i dajcie mi znać czy smakowało. Gwarantuje Wam, że twarożek z suszonymi pomidorami
CookYourselfGrillowany bakłażan z pikantną pastą z makreli to pomysł na niezwykle smaczną przystawkę czy też przekąskę. Bakłażan sam w sobie jest bardzo delikatny w smaku, dlatego w połączeniu z pikantna pastą z makreli tworzy idealny duet a przy tym zdrowy – bakłażany warto jeść! PRZEPIS NA GRILLOWANY BAKŁAŻAN Składniki na grillowany bakłażan: 2 małe bakłażany pół małej makreli wędzonej(...)grillujemy przez kilka chwil dosłownie na grillu tradycyjnym lub elektrycznym czy n patelni grillowej, tak by leciutko zmiękł, ale pozostał jędrny. Grillowane plastry bakłażana przekładamy na półmisek i smarujemy pasta z makreli. Artykuł Grillowany bakłażan z pikantną pastą z makreli pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeUwielbiam wszelakie pasty i twarożki na śniadanie. Na blogu znajdziecie przepis na min. moja ulubioną pastę z wędzonej makreli, pastę z tuńczyka czy pastę z tuńczyka i awokado . Dzisiaj przyszła pora na twarożek śniadaniowy w wersji z suszonymi pomidorami. Dwa proste składniki a smak obłędny! Zróbcie koniecznie i dajcie mi znać czy smakowało. Gwarantuje Wam, że twarożek z suszonymi pomidorami
CookYourselfszparagi o łodygach grubych jak dąb Bartek, co ostatecznie odwiodło nas od pierwotnego pomysłu. W końcu w menu znalazły się trzy przepisy na dania ze szparagami: tortilla, gnocchi i pasta primavera. Od lewej: gyros, pasta primavera, three cup chicken, tortilla i gniochi. Trzy dania zawierają szparagi Szparagi są zupełnie niezwykłym warzywem o subtelnym kształcie, smaku i wszechstronnym zastosowaniu. Można(...)bardzo proste, a niektóre mega szybkie, jak kurczak three cup oraz gyros (choć tu potrzeba trochę czasu poświęcić na marynowanie mięsa). Bardzo prostym, ale i szybkim daniem jest pasta primavera. My cztery dania zrobiliśmy w jeden sobotni wieczór, bez specjalnego wysiłku. Część obiadów zaraz po wystudzeniu zapakowaliśmy do woreczków strunowych i wstawiliśmy do zamrażalnika. Świetnie mrożą się gniocchi, gyros
Niedzielny kucharzsprawić, że ślinka pocieknie już od samego patrzenia na przygotowany stół? Dziś razem z marką SEKO przygotowałam dla Was pyszne, imprezowe przekąski – aromatyczne roladki naleśnikowe wypełnione pyszną pastą śledziową z dodatkiem czerwonej cebulki i suszonych pomidorów. Małe, ale sycące! Łatwe do zrobienia i bardzo szybkie! Gwarantuje, że z całą pewnością Wasi goście będą zachwyceni! Przekonajcie się! Polecam! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI(...)mąka pszenna – 2 szkl *mleko – 500 ml * jajko – 2 szt * sól – 1 łyżeczka * olej – 100 ml PASTA ŚLEDZIOWA: * śledzik na okrągło sweet chili 200g SEKO – 2 opakowania * suszone pomidory w oleju – 150 g * czerwona cebula – 2 szt DODATKOWO: * świeża sałata SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki mieszamy, odstawiamy na ok. 10 minut. Smażymy
Ostra na SłodkoBagietka nadziewana pastą z tuńczyka i papryką – bagietkowe krążki z tuńczykiem idealnie sprawdzają się na karnawał i inne imprezy ;-) Bagietka nadziewana pastą z tuńczyka i papryką – Składniki: Bagietka 1 duża lub 2 małe C The post Bagietka nadziewana pastą z tuńczyka i papryką appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePrzedstawiam Wam kolejną pastę, którą robi się banalnie, a smakuje tak, że wyjada sie ją widelcem prosto z miski ;) Spróbujcie tuńczykowej pasty kanapkowej :) Składniki: 25dag białego sero półtłustego puszka tuńczyka w sosie własnym pęczek szczypiorku 3 jajka 3 średnie ogórki kiszone sól + pieprz Przygotowanie: Przygotowanie pasty najlepiej zacząć od ugotowania jajek na twardo i ich przestudzenia. Kiedy będzie
ChilliJemyowem rozkosz dla podniebienia, s macznego! **** Se siete alla ricerca di un dolce gustoso, vi invito a provare la ricetta della crostata realizzata con una base di pasta frolla al cacao, ripiena di golosa crema pasticcera; il tutto viene infine decorato con della frutta fresca. L'unione di crema pasticcera, frutta e cacao raggiunge in questo modo un risultato(...)Krem pasticcera 2 żółtka 25 g cukru 25 g m ą ki pszennej 500 ml mleka 1 cytryna Owoce borówki, brzoskwinie, maliny, porzeczka, winogrona **** INGREDIENTI Pasta frolla al cacao 300 g di farina 100 g di zucchero 130 g di burro 20 g di cacao amaro un pizzico di sale 1 uovo Crema pasticcera
La grande e la piccola cuocawędzonego łososia 1 cebula 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek natka pietruszki s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 320 g di pasta 300 g di fave 100 g di salmone affumicato 1 cipolla 3 spicchi d'aglio 2-3 cucchiai di olio d'oliva prezzemolo sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie dania rozpoczynamy od ugotowania(...)wszystkich składników. Na małym ogniu podduszamy ok. 1 minuty. Makaron podajemy od razu po przygotowaniu najlepiej z kieliszkiem schłodzonego białego wina. **** PREPARAZIONE Come prima cosa cuocete la pasta in abbondante acqua bollente, salata. Nel frattempo cuocete le fave al dente. A questo punto riscaldate 2-3 cucchiai di olio in una padella, aggiungete 3 spicchi d'aglio
La grande e la piccola cuocamisy blendera. Czosnek obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do bobu. Następnie do bobu i czosnku dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny (uważaj na pestki), wodę oraz pastę tahini. Całość blenduj aż składniki się zmiksują i powstanie jednolita pasta. Ja lubię, gdy składniki są lekko wyczuwalne, dlatego nie zlendowałam bardzo dokładnie. Jednak oryginanie pasta powinna być gładka. Na koniec(...)pastę przypraw solą i pieprzem do smaku. Użyłam soli kala namak, która nadaje potrawom lekko jajeczny smak. Ty oczywiście możesz użyć zwykłej soli, jeśli akurat nie masz tej, albo nie chcesz jajecznego posmaku Hummus przełóż do szklanego pojemnika lub słoika, przechowuj go w lodówce. Hummus z bobu najlepiej smakuje z dodatkiem żytniego chleba Smacznego Artykuł Hummus z bobu pochodzi
365 dni dookoła kuchniblogu prezentowałam karkówkę pieczoną z cebulą i ajvarem i nie sądziłam, że przepis przypadnie Wam tak do gustu oraz otrzymam mnóstwo wiadomości na inne mięsne receptury z użyciem pasty ajvar (*). A przecież wiecie, że mnie długo prosić nie trzeba, więc tym razem polecam pyszne udka pieczone w marynacie z ajvarem. Są naprawdę przepyszne! Mięso wychodzi bardzo miękkie oraz soczyste(...)oczywiście pasta ajvar nadała mu paprykowej nuty! Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! około 1 kg udek z kurczaka (tzw. podudzi, pałek, ale mogą też być inne części kurczaka) Marynata: 5 łyżek pasty ajvar 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej (**) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki tymianku pieprz Wszystkie składniki (***) marynaty należy dokładnie wymieszać. Powstałą mieszanką
Di gotujestanowić samodzielne wegetariańskie danie lub być dodatkiem do mięsnego obiadu. Skład dania napisałam na podstawie restauracyjnego menu, a o szczegóły dopytałam się u kucharza. Ajwar zastąpiłam moją pyszną paprykową pastą , który przygotowuję zawsze na zimę do słoików. Dlatego pominęłam czerwoną paprykę. Efekt końcowy jest bardzo smaczny. Bardzo polecam! Djuvec ryż , składniki dla 3-4 osób: 100 g mrożonego groszku(...)czerwona papryka (opcjonalnie) ja nie dałam 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 150 g ryżu długoziarnistego sól do smaku 100 g pasty paprykowej lub 100 g Ajvar (pikantno-ostra pasta warzywna Mrożony groszek wyjmujemy z zamrażalnika, wsypujemy do miseczki aby odtajał. Paprykę myjemy i kroimy drobno. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Oliwę wlewamy do garnka i podgrzewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię