pasta - 16803 przepisów (strona:163/1121)

Ciasto marchewkowe z olejem rzepakowym. 88

rzepakowego 2 szklanki mąki szczypta soli 2 łyżki wody różanej 1 łyżka zalewy z ananasa  łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu  3/4 szklanki orzechów włoskich  1/2 łyżeczki pasty waniliowej II. Masa: 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 tabliczki białej czekolady 1/3 łyżeczki pasty waniliowej + Odrobina marchewki, startej na małych oczkach i marchewki z lukru plastycznego(...)Sposób przygotowania: W dużej misce umieszczamy marchew, jajka, cukier, olej rzepakowy i drobno pokrojonego ananasa. Dodajemy 2 łyżki wody różanej i pastę waniliową. Przesiewamy mąkę z solą i cynamonem.  Sodę rozpuszczamy w 1 łyżce zalewy z ananasa i dolewamy do reszty składników. Dorzucamy orzechy i  mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto umieszczamy w natłuszczonej formie i odstawiamy na 20 minut

DominikaDolci
Arabskie ciasteczka Ma'amoul 159

pojemniku, choć nie sądzę, żeby długo tam poleżały ;)  Składniki na ok 40 szt. Czas przygotowania: 12 h + 65 min Nadzienie daktylowe 200 g wypestkowanych daktyli lub  pasty daktylowej * 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżka nasion sezamu szczypta cynamonu lub sproszkowanego kardamonu Nadzienie orzechowe (pistacjowe) ok. 200 g drobniutko posiekanych orzechów (pistacji) 1/3 szklanki cukru(...)łyżki wody z kwiatów pomarańczy 1-2 łyżeczki zmielonej przyprawy mahleb * jeśli używamy daktyli w całości należy je namoczyć w ciepłej wodzie, dopiero kiedy zmiękną mielimy w malakserze na pastę, w sklepie internetowym można dostać tzw. pastę daktylową, która znacznie ułatwi nam pracę Przygotowanie: 1. W misce robota lub dużej misce wymieszać mąkę, semolinę, cukier, mahlep 2. W garnuszku

Słodki Kompromis
Curry z jagnięcej wątróbki 202

Dobrze doprawione curry z wątróbki z ziemniakami to syta propozycja na jesienno-zimowe popołudnia. Składniki (4 porcje) -500 g wątróbki jagnięcej -2 duże ziemniaki -1 duża cebula -2 łyżeczki pasty czosnkowej albo 3 ząbki świeżego czosnku -1 łyżeczka pasty imbirowej lub startego świeżego imbiru -1/2 łyżeczki kardamonu -4 goździki -2 laski cynamonu -1/2 łyżeczki kurkumy -2 łyżeczki chilli(...)czubata łyżeczka garam masala -1 łyżeczka masła klarowanego -olej -sól Przygotowanie Wątróbkę umyć, oczyścić. Pokroić w nieduże kawałki. Obgotować w wodzie przez kilka minut. Odłożyć na talerz. Przygotować marynatę. Pastę czosnkową (lub czosnek przeciśnięty przez praskę) wymieszać z pastą imbirową/startym imbirem, połową kurkumy i papryczki chilli i odrobiną soli. Do marynaty włożyć obgotowaną wątróbkę. Przykryć i odstawić na około

Zielona Kuchnia
Muhammara – pasta do chleba lub dip na imprezę 127

Egzotycznie brzmiąca nazwa ‘muhammara’ oznacza pochodzącą z syryjskiego miasta Aleppo bardzo pożywną pastę z pieczonych orzechów włoskich i papryki. W zależności od regionu ma ona różne dodatki. W mojej wersji są nimi cebula, świeża bazylia i kapary. Muhammara pysznie sprawdza się jako imprezowy dip, smarowidło do chleba, sos do wegabów czy dowolnego nibymięsa. Polecam Dzieci też mogą jak najbardziej korzystać(...)pysznego smaku tej zdrowej pasty – wystarczy pominąć paprykę chilli Składniki: 1/2 małej cebuli 1 szklanka orzechów włoskich 1 łyżka kaparów 2 całe grillowane papryki czerwone (ja używam zwykle marynowaną paprykę ze słoika) garść świeżej bazylii 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych 1/2 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki papryki chilli w proszku (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Orzechy włoskie układamy

Lamarida.pl
Lekka pasta z czosnkiem na waflach ryżowych 153

Lekka pasta z czosnkiem na waflach ryżowych , to moja dzisiejsza propozycja na pyszne śniadanie. Prosto i smacznie. Do tego ulubiona herbata i można zacząć dzień Spróbujcie. Lekka pasta z czosnkiem na waflach ryżowych Sonko Składniki: 4 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki łagodnego ketchupu 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól i pieprz do smaku do podania: wafle(...)jajek dodajemy posiekany szczypiorek, starty na tarce ząbek czosnku, ketchup i jogurt naturalny (w razie potrzeby można dodać odrobinę więcej jogurtu). Całość doprawiamy do smaku, mieszamy i próbujemy. Pastę podajemy na ryżowych waflach. Smacznego

Słodkie okruszki
#11 Zupa tajska z mlekiem kokosowym i makaronem ryżowym 151

laurowym i zielem angielskim.  Do zupy poza tym będziemy potrzebowali: duża czerwona papryka 100g cienkiego ryżowego makaronu kilka pieczarek małą puszka kukurydzy 200ml mleka kokosowego  łyżka ostrej pasty np. curry (lub można zrobić samemu) natka pietruszki cebula czerwona Jeżeli ostrą pastę chcemy zrobić sami, to potrzebujemy: łyżeczka papryki ostrej pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki przyprawy curry ząbek(...)czosnku  łyżeczka oleju sok z połowy limonki  Zaczynamy od przygotowania pasty. Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem, sokiem z limonki i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Następnie, na patelni na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, po chwili dodajemy naszą ostrą pastę i podsmażamy chwilkę. Paprykę i pieczarki myjemy. Paprykę kroimy w cienkie paski, a pieczarki

Taste of imagination
Babeczki z pastą jajeczną 133

Zapraszam na kruche babeczki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną. Możemy podać takie babeczki jako przystawkę albo na rodzinnym śniadaniu. Polecam Składniki: 100 g ciasta francuskiego 1 mała marchewka 2 łyżki śmietany kwaśnej 12% 2 jajka ugotowane na twardo szczypta soli i pieprzu 6 małych foremek do tartaletek oraz szczypiorek Przygotowanie: Ciasto francuskie dzielimy na 6 równych części i wylepiamy(...)wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone ciasto francuskie wyjmujemy z foremek i widelcem kruszymy lekko środek aby zrobić wgłębienie na pastę jajeczną. Upieczoną marchewkę studzimy. Jajka obieramy ze skorupek i drobno kroimy, dokładamy do upieczonej marchewki. Dodajemy śmietanę oraz sól i pieprz. Pastę blendujemy na gładko i przekładamy do rękawa cukierniczego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kimchi (kimczi) - pikantna kiszonka z Korei 403

harmonię. Warto wziąć przykład z Koreańczyków i przygotować w domu tą zdrowa kiszonkę. Przygotowanie kimchi odbywa się w 3 etapach. Pierwszy to moczenie kapusty w solance. Drugi to przygotowanie pasty z przypraw i kleiku ryżowego. Trzeci ostatni to wymieszanie, odczekanie przynajmniej 2 dni i zajadanie. Jednak ponoć pełnię smaku kimchi uzyskuje dopiero po 1 miesiącu. Jak jeść przygotowaną kiszonkę(...)oczkach tarki jarzynowej lub pokroić w cieniutkie słupki (starłam). Imbir i czosnek zetrzeć na tarce lub drobniutko pokroić. Pokroić czerwoną cebulę i szczypior ostudzony kleik ryżowy wymieszać na gładką pastę z przyprawami w proszku. Dodać posiekany imbir, czosnek, obie cebulki, sos rybny i wymieszać kapustę odcedzić z solanki na durszlaku, dobrze odcisnąć z nadmiaru wody połączyć kapustę z przygotowaną pastą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta z awokado 419

się ukryć, że to już ostatni weekend Karnawału 2018! Przygotowałam specjalnie z tej okazji rewelacyjny przepis, który posmakuje każdemu miłośnikowi awokado. Kremowa, z jajkiem i grana padano pasta z awokado była królową na  śniadaniu. Jakie to było pyszne! Dzielę się z Wami przepisem i mam nadzieję, że podacie ten smaczny pomysł dalej, znajomym, rodzinie, wszystkim! Przygotujcie taką pasta(...)jutrzejsze, niedzielne śniadanie! Aby awokado nie ściemniało, skrapiamy je sokiem z cytryny, pamiętajcie! Pasta z awokado  Składniki: 1 małe awokado, wybrałam Hass 2 jajka 3 kromki pieczywa 1 łyżeczka soku z cytryny 1 mały ząbek czosnku 3 łyżki startego grana padano lub np. parmezanu 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy 5 minut. Odcedzamy

Moja smaczna kuchnia
Curry z czerwonej soczewicy 112

soczewicy: gęstą, sycącą i przyjemnie ostrą w smaku zupę. Polecam Składniki: 2 szklanki czerwonej soczewicy 4 szklanki wody (lub więcej) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku (lub 1 łyżeczka pasty czosnkowej ) 2 cm korzenia imbiru (lub 1 łyżka pasty imbirowej ) 2 łyżeczki pasty curry ze słoika 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka przyprawy curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 puszki(...)mleczka kokosowego (około 200 ml) 5 łyżek dobrego koncentratu pomidorowego Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek i imbir obieramy i drobno siekamy albo używamy pasty domowej roboty (przepis tutaj ). W niewielkim naczyniu mieszamy przyprawy w połową szklanki wody. Do garnka wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i imbir, zalewamy kilkoma łyżkami wody i “smażymy” aż cebula się zeszkli. Dodajemy rozpuszczone

Lamarida.pl
Pasta jajeczna z kozim twarożkiem 117

Zapraszam na smaczna pastę do pieczywa. Ponieważ dodałam twarożek kozi, pasta jest bez laktozy. Uwielbiam pastę jajeczną na śniadanie i staram się ją zawsze trochę zmodyfikować. Polecam ze świeżym pieczywem. Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 150 g twarożku koziego 2 łyżki majonezu pęczek szczypiorku po dużej szczypcie soli, pieprzu i kurkumy Przygotowanie: Jajka obieramy ze skorupek i kroimy(...)drobno, przekładamy do miseczki. Do jajek dokładamy pokruszony twarożek oraz majonez i mieszamy. Szczypiorek myjemy i kroimy drobno, połowę dokładamy do pasty jajecznej i mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą, mieszamy. Posypujemy resztą szczypiorku. Smacznego Przepis na 3 porcje

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Spaghetti aglio, olio e peperoncino 98

wrzucamy na patelnię, mieszamy, trzymamy na ogniu ok. 2 minut. Przygotowany makaron dekorujemy drobno pokrojonymi podsmażonymi ząbkami czosnku oraz obsypujemy  posiekaną natką  pietruszki. **** PREPARAZIONE Cuocete la pasta in abbondante acqua salata.  Nel frattempo preparate il condimento. Versate 5 cucchiai di olio extravergine d'oliva in una padella, unite 2-3 spicchi d'aglio sbucciati(...)peperoncino tagliato a striscioline. Fate soffriggere su fiamma bassa. Dopo qualche minuto, rimuovete l'aglio e versate un mestolo di acqua di cottura della pasta. Una volta cotta, scolate la pasta e trasferitela nella padella con l'olio e saltate la pasta per circa 2 minuti. Cospargete gli spaghetti con l'aglio tagliato a lamelle e prezzemolo tritato finemente. Smacznego

La grande e la piccola cuoca
Curry z kurczakiem, dynią i masłem orzechowym / Chicken, pumpkin and peanut butter curry 216

Dziś przedstawiam coś wyjątkowego, przepyszne curry z kurczakiem i dynią, w obłędnym sosie z mlekiem kokosowym, czerwoną pastą curry i masłem orzechowym. Jest to danie z tych ekspresowych, idealnych na szybki i pyszny obiad. Doskonała propozycja dla amatorów rozgrzewającej kuchni w stylu dalekowschodnim. Jeżeli lubisz tego typu dania zapoznaj się też z innymi moimi przepisami z tej dziedziny , wszystkie pyszne(...)kawałek świeżego imbiru, obrany i drobno posiekany 800 g piersi lub podudzi kurczaka, pokrojonych w większą kostkę 400 g puszka mleka kokosowego 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka miodu 2 x 400-g puszki krojonych pomidorów świeża kolendra, prażone nasiona do podania olej kokosowy do smażenia ryż lub makaron ryżowy do podania uprażone nasiona

karmelowy
Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) 123

rodzynek 50 g suszonych śliwek  50 g masła 80 g cukru 200 ml śmietany 30% Dekoracja 1 jajko płatki migdałowe cukier puder **** PREPARAZIONE Pasta frolla 300 g di farina 200 g di burro 1 uovo 3 cucchiai di zucchero a velo un pizzico di sale Ripieno 100 g di mandorle sbucciate 100 g di noci sguciate(...)burro freddo tagliato a pezzettini e un pizzico di sale. Frullate il tutto fino ad ottenere un composto a briciole. Aggiungete un uovo e frullate ancora ottenendo una pasta omogenea. Formate un panetto da avvolgere nella pellicola che riponete in frigo per 1 ora. Nel frattempo preparate il ripieno. In un largo tegame sciogliete il burro, aggiungete le mandorle

La grande e la piccola cuoca
Przepisy na święta: Pieczona gęś faszerowana kaszą i grzybami 163

wodą, odstawiamy na pół godziny. Krok 2 Gęś myjemy, osuszamy. Czosnek drobno siekamy, wysypujemy na niego sól i rozcieramy o deskę do krojenia trzymanym na płasko nożem. Dodajemy do pasty majeranek i dalej ucieramy. Smarujemy pastą gęś, dodatkowo solimy – trudno podać ilość soli, bo wszytko zależy od wielkości gąski. Po natarciu pastą posypujemy solą miejsca, gdzie pasty jest mniej

Niedzielny kucharz