(Spaghetti aglio olio e peperoncino con pomodori secchi e pangrattato) Trochę nieoczywista, dla nas - Polaków wariacja na temat klasycznego spaghetti aglio olio . Danie proste i
Pasta Po PolskuTym razem coś na słodko 😀 Crème brûlée w nie do końca kanonicznej wersji bo bez użycia pieca. W tym przypadku robimy go z wykorzystaniem
Pasta Po Polsku"Shirazi" oznacza: "z Szirazu". Sziraz jest miastem w południowym Iranie, u podnóża gór Zagros, ośrodkiem administracyjnym stanu Fars i dawną stolica Persji. Z Szirazu pochodzili dwaj
Pasta Po Polskucebula, około 3 cm kawałem świeżego imbiru i podobna ilość świeżej kurkumy (jeśli nie możecie zdobyć, można pominąć), 3 ząbki czosnku, kopiasta łyżka proszku curry lub podobna ilość pasty curry, około 150 gramów tofu, 1 marchewka, pół świeżej papryki, kilka suszonych grzybków mun, około 50 gramów makaronu ryżowego, 200 ml mleka kokosowego, sok z połowy limonki lub cytryny, sos sojowy(...)tofu? W garnku rozgrzej trochę oleju i przesmaż na nim cebulę pokrojoną w pióra. Czosnek, imbir i kurkumę obierz, drobno posiekaj, następnie rozetrzyj za pomocą noża lub widelca na pastę. Pastę dodaj do cebuli, wymieszaj i smaż jeszcze minutę. Teraz do garnka wsyp curry lub dodaj pastę curry, ponownie wymieszaj, dodaj tofu pokrojone w kostkę, paprykę pokrojoną w paski
Kulinarna PolskaGrzanki z gruszką, pastą z suszonych pomidorów, przełamujący smak rukoli. Ser pleśniowy, szynka parmeńska do tego słodka gruszka zatopiona miodem i orzechami – niebo w gębie! Uwielbiam te grzanki są idealne na przekąskę, sprawdzą się świetnie jako przystawka, mają jednak jedną wadę, znikają bardzo szybko Dzięki uprzejmości marki Helio Stovit oraz Ole! często goszczą u mnie takie pyszności. Składniki(...)plasterki sera z niebieską pleśnią 1 bagietka zbożową 5 plastry szynki parmeńskiej 5 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów z camamberem OLe! masło 3 łyżki orzechów włoskich Helio 3 łyżki miodu Stovit 1 gruszka dwie garści rukoli pieprz Sposób przygotowania: Bagietkę kroimy w skos, smarujemy masłem, podpiekamy w piekarniku lub podsmażamy na złoto. Smarujemy pastą z suszonych pomidorów. Orzechy zarumieniamy
Podróż w kulinariaprzymroziło i sypnęło śniegiem. Jutro już grudzień, zima coraz bliżej, pora więc na dobrze rozgrzewające danie. Curry z ciecierzycą i jarmużem będzie idealne. Mamy tu imbir, chili i żółtą pastę curry, no i mnóstwo warzyw. Jeśli lubicie ostrzejsze dania możecie dodać czerwoną lub zielona pastę. To sycący i aromatyczny obiad lub kolacja. Zróbcie koniecznie, wspaniale Was rozgrzeje! Curry z ciecierzycą(...)posiekanego imbiru 1 marchewka szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) szklanka ugotowanej fasolki szparagowej szklanka różyczek brokuła 1/2 małej cukinii 2 garści pokrojonego jarmużu 1 łyżeczka żółtej pasty curry 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml olej do smażenia sól pieprz 1 łyżeczka czarnego sezamu Wykonanie: Czosnek obieramy i drobno siekamy, cebulę również obieramy i kroimy w drobną kostkę
Kulinarne przygody GatitySkładniki (na 4 porcje): 300 ml czerwonej lub kolorowej fasoli 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego duża cebula 2 łyżki oleju do smażenia 100 ml soku z granatów Pasta 4 gałązki natki pietruszki 4 młode liście jarmużu 2 ząbki czosnku garść orzechów włoskich łyżeczka ziaren kolendry pół łyżeczki kozieradki lub kminu rzymskiego pół łyżeczki chili pół łyżeczki ziaren czarnego(...)litr. Dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować fasolę do miękkości. W moździerzu umieścić rozdrobnioną natkę, jarmuż, połowę orzechów, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Całość utłuc na pastę. W głębokiej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Do cebuli dodać miękką fasolę z płynem, resztę orzechów (w całości), sok z granatów i pastę. Dusić do uzyskania konsystencji gulaszu. Lobio
Weekendy w domu i ogrodziedokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Próbujemy, jeśli jest za słona, płuczemy dalej. Kapustę odcedzamy, dodajemy pokrojone w cienkie paseczki rzodkiew, marchew, kawałki szczypioru i dymki, mieszamy i robimy pastę. Pasta: 8 ząbków czosnku 20 g obranego imbiru 100 g cebuli 50-70 g papryki gochugaru* 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru kokosowego (lub brązowego) 2 łyżki octu ryżowego(...)biedy jabłkowego jak nie macie). Wszystkie składniki miksujemy na pastę (jak nie będzie chciało się ładnie miksować, to można dodać łyżkę lub dwie zimnej wody). Przygotowanie kimchi: Powstałą pastą nacieramy dokładnie kapustę z dodatkami – ubieramy rękawiczki, bo gochugaru pięknie barwi skórę, a reszta składników może nam podrażnić dłonie. Kapusta ma być porządnie natarta. Tak przygotowaną kapustę układamy w słoikach, ugniatając
ladykitchenJako, że trzeba czasem odpocząć od makaronu 😉 dziś, dla odmiany coś w stylu orientalnym - fenomenalny w smaku, kurczak pomarańczowy. Składniki: 650g fileta z kurczaka (lub
Pasta Po PolskuNo to popełniłem Salsa di noci , czyli (tutaj już moja osobista twórczość 😋) Liguryjskie Orzechowe Szaleństwo 😁 Prawdę mówiąc, na pierwszy rzut oka (tj. rzut oka na znalezione
Pasta Po PolskuDziś przedstawiam mój absolutnie ukochany włoski sos: Sugo finto czyli, dosłownie "oszukany sos". Jak bardzo wiele przepisów włoskiej kuchni, wywodzi się z przeraźliwej biedy, która panowała
Pasta Po PolskuPesto alla Genovese , czyli urok prostoty. Zastanawiam się czasami, kim był (lub była) kulinarny geniusz, który(a) jako pierwszy wymyślił(a) pesto. Najprostsze z
Pasta Po Polsku( Marmellata di cipolle rosse ) Konfitura z cebuli nie jest dla mnie czymś nowym. Zdarzało mi się już ją robić, w formie swego rodzaju chutney'a
Pasta Po Polsku( Zuppa di ceci con quadrucci ) Proste, szybkie danie, w sam raz na jesienne dni. Quadrucci: 150 g mąki Farina "0" 75 g żółtek (u mnie wyszły
Pasta Po PolskuTym razem przepis na zupę, która co prawda nie jest włoska, nie mniej jednak wyjątkowo pyszna. Robię ją od prawie 20 lat i wciąż
Pasta Po Polsku