pasta - 16803 przepisów (strona:147/1121)

Grzanki z gruszką, z serem pleśniowym i orzechami 67

Grzanki z gruszką, pastą z suszonych pomidorów, przełamujący smak rukoli. Ser pleśniowy, szynka parmeńska do tego słodka gruszka zatopiona miodem i orzechami – niebo w gębie! Uwielbiam te grzanki są idealne na przekąskę, sprawdzą się świetnie jako przystawka, mają jednak jedną wadę, znikają bardzo szybko Dzięki uprzejmości marki Helio Stovit oraz Ole! często goszczą u mnie takie pyszności. Składniki(...)plasterki sera z niebieską pleśnią 1 bagietka zbożową 5 plastry szynki parmeńskiej 5 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów z camamberem OLe! masło 3 łyżki orzechów włoskich Helio 3 łyżki miodu Stovit 1 gruszka dwie garści rukoli pieprz Sposób przygotowania: Bagietkę kroimy w skos, smarujemy masłem, podpiekamy w piekarniku lub podsmażamy na złoto. Smarujemy pastą z suszonych pomidorów. Orzechy zarumieniamy

Podróż w kulinaria
Curry z ciecierzycą i jarmużem 70

przymroziło i sypnęło śniegiem. Jutro już grudzień, zima coraz bliżej, pora więc na dobrze rozgrzewające danie. Curry z ciecierzycą i jarmużem będzie idealne. Mamy tu imbir, chili i żółtą pastę curry, no i mnóstwo warzyw. Jeśli lubicie ostrzejsze dania możecie dodać czerwoną lub zielona pastę. To sycący i aromatyczny obiad lub kolacja. Zróbcie koniecznie, wspaniale Was rozgrzeje! Curry z ciecierzycą(...)posiekanego imbiru 1 marchewka szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) szklanka ugotowanej fasolki szparagowej  szklanka różyczek brokuła 1/2 małej cukinii 2 garści pokrojonego jarmużu 1 łyżeczka żółtej pasty curry 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml olej do smażenia sól pieprz 1 łyżeczka czarnego sezamu Wykonanie: Czosnek obieramy i drobno siekamy, cebulę również obieramy i kroimy w drobną kostkę

Kulinarne przygody Gatity
Lobio 101

Składniki (na 4 porcje): 300 ml czerwonej lub kolorowej fasoli 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego duża cebula 2 łyżki oleju do smażenia 100 ml soku z granatów Pasta 4 gałązki natki pietruszki 4 młode liście jarmużu 2 ząbki czosnku garść orzechów włoskich łyżeczka ziaren kolendry pół łyżeczki kozieradki lub kminu rzymskiego pół łyżeczki chili pół łyżeczki ziaren czarnego(...)litr. Dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować fasolę do miękkości. W moździerzu umieścić rozdrobnioną natkę, jarmuż, połowę orzechów, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Całość utłuc na pastę. W głębokiej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Do cebuli dodać miękką fasolę z płynem, resztę orzechów (w całości), sok z granatów i pastę. Dusić do uzyskania konsystencji gulaszu. Lobio

Weekendy w domu i ogrodzie
Kimchi 57

dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Próbujemy, jeśli jest za słona, płuczemy dalej. Kapustę odcedzamy, dodajemy pokrojone w cienkie paseczki rzodkiew, marchew, kawałki szczypioru i dymki, mieszamy i robimy pastę. Pasta: 8 ząbków czosnku 20 g obranego imbiru 100 g cebuli 50-70 g papryki gochugaru* 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru kokosowego (lub brązowego) 2 łyżki octu ryżowego(...)biedy jabłkowego jak nie macie). Wszystkie składniki miksujemy na pastę (jak nie będzie chciało się ładnie miksować, to można dodać łyżkę lub dwie zimnej wody). Przygotowanie kimchi: Powstałą pastą nacieramy dokładnie kapustę z dodatkami – ubieramy rękawiczki, bo gochugaru pięknie barwi skórę, a reszta składników może nam podrażnić dłonie. Kapusta ma być porządnie natarta. Tak przygotowaną kapustę układamy w słoikach, ugniatając

ladykitchen
Kurczak pomarańczowy 67

Jako, że trzeba czasem odpocząć od makaronu 😉 dziś, dla odmiany coś w stylu orientalnym - fenomenalny w smaku, kurczak pomarańczowy. Składniki: 650g fileta z kurczaka (lub

Pasta Po Polsku
Sos z orzechów włoskich 59

No to popełniłem Salsa di noci , czyli (tutaj już moja osobista twórczość 😋) Liguryjskie Orzechowe Szaleństwo 😁 Prawdę mówiąc, na pierwszy rzut oka (tj. rzut oka na znalezione

Pasta Po Polsku
Sugo finto 68

Dziś przedstawiam mój absolutnie ukochany włoski sos: Sugo finto czyli, dosłownie "oszukany sos". Jak bardzo wiele przepisów włoskiej kuchni, wywodzi się z przeraźliwej biedy, która panowała

Pasta Po Polsku
Pesto alla Genovese 56

  Pesto alla Genovese ,  czyli urok prostoty. Zastanawiam się czasami, kim był (lub była) kulinarny geniusz, który(a) jako pierwszy wymyślił(a) pesto. Najprostsze z

Pasta Po Polsku
Konfitura z czerwonej cebuli 54

  ( Marmellata di cipolle rosse ) Konfitura z cebuli nie jest dla mnie czymś nowym. Zdarzało mi się już ją robić, w formie swego rodzaju chutney'a

Pasta Po Polsku
Zupa z ciecierzycy z makaronem quadrucci 51

( Zuppa di ceci con quadrucci ) Proste, szybkie danie, w sam raz na jesienne dni. Quadrucci: 150 g mąki Farina "0" 75 g żółtek (u mnie wyszły

Pasta Po Polsku
Zupa krem z kukurydzy 61

Tym razem przepis na zupę, która co prawda nie jest włoska, nie mniej jednak wyjątkowo pyszna.   Robię ją od prawie 20 lat i wciąż

Pasta Po Polsku
Japonia - Ogura tōsuto, czyli tost z dżemem z fasoli adzuki z Nagoi (小倉トースト) 91

ankietowanych za ideał śniadania uważa to w stylu japońskim. W Nagoi jednak najbardziej rozsławioną śniadaniową opcją jest gruby kawałek chleba z masłem lub margaryną i słodką pastą z fasoli adzuki.  Składniki (na 5-6 porcji): - 240 g ugotowanej fasoli adzuki (1 puszka)  - 80 g cukru - 1/4 szklanki wody - kilka kromek białego pieczywa (o grubości(...)ogniu przez około godzinę, aż fasola się rozgotuje i woda odrobinę wyparuje.  2) Garnek odstawiamy na bok do ostygnięcia. Dalej mamy trzy możliwości - fasolę miksujemy blenderem na jednolitą pastę, lekko rozdrabniamy widelcem lub zostawiamy w całości. My wybraliśmy opcję numer dwa. Gotową pastę możemy przechowywać w lodówce przez dobre 3-4 dni.  3) Tosty opiekamy, smarujemy sowicie margaryną

Roślinożerni urlopowicze
Adjika 71

Rycie w starych notatkach teściowej i jeszcze starszych notatkach babć i prababć, pozwoliło mi znaleźć różne skarby. A to przepis na cudo zwane adjika (adżika) a to sposób na pastę na myszy (cokolwiek to jest). Kocham takie znaleziska. Po odszyfrowaniu kaligrafii jakiej dopuszczały się autorki notatek, już wiem, co czują aptekarze czytając recepty oraz współczuje mojej pani od polskiego, która(...)Andrzejka. Musicie wiedzieć, że Andrzejek był wzorem dla powiedzenia: „bazgrać jak kura pazurem”. Ale ja nie o tym. Dziś adjika. Wyciągnęłam ten przepis z bałkańskich zapisków teściowej. Adijka to pasta z papryk. Ostrych papryk. Taka pasta, która wywołuje rumiane lico i szybsze bicie serca i to nie dlatego, że Jason Momoa ściąga koszulę, tylko dlatego, że zaraz zabije nas kapsaicyna

ladykitchen
Indyjski sos z kurczakiem i dynią 102

Indyjski sos z kurczakiem i dynią z dodatkiem pikantnej pasty Madras marki Patak’s to bardzo rozgrzewające danie. Idealnie sprawdzi się jesienią i zimą, gdy o słonecznych dniach możemy tylko pomarzyć. Dodatek dyni sprawia też, że sezonowość dania została zachowana. Inne dania z dynią znajdziecie TU . Po inne smakowite inspiracje Patak’s zajrzyjcie TU . Składniki /4 osoby(...)podwójny filet z kurczaka 1/2 średniej dyni hokkaido 1 pudełeczko pikantnej pasty Madras marki Patak’s (70 g) 1 puszka pomidorów 1/2 czerwonej papryki 150 ml śmietanki 30% 1 cebula sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Paprykę i dynię (można wcześniej obrać) pokroić w kostkę, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać

Pasja Smaku
Rozgrzewająca zupa z soczewicą i kurczakiem 76

chłodne jesienne dni. Czas przygotowania:    60 minut Ilość porcji:  4-6 osób Trudność przygotowania: średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI: 500 g mięsa z uda kurczaka Pasta Madras Paste Pots Patak’s 2 litry wody 1 marchewka 1 cebula 250 g passaty pomidorowej (1 szklanka) 200 g ciecierzycy konserwowej (1 szkl.) 200 g zielonej soczewicy (1 szkl(...)krojonych pomidorów (1 puszka) kilka gałązek świeżej kolendry kilka gałązek natki pietruszki 3 łyżki oleju sól 1. Mięso z kurczaka oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy 2 łyżeczki pasty Madras i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie podsmażamy mięso na patelni. 2. Cebulę i marchewkę obieramy a następnie kroimy. Cebulę w kostkę

karolgotuje