hummusie już Wam wcześniej wspominałam ( klik ), więc nie będę się powtarzać i tylko napiszę, że jest to ta sama pasta, tylko wzbogacona o suszone pomidory. Smakuje naprawdę rewelacyjnie! Tym razem zniknęła razem z krążkami kukurydzianymi o smaku pomidorów i bazylii . Polecam! 200g ciecierzycy 50g sezamu (można użyć pasty tahini) 4-5 suszonych pomidorów z oleju (*) 1 łyżka(...)wrzątkiem i odstawić na kilka minut, aby zmiękły. (**) Hummusu nie należy rozrzedzać olejem. Dolać ją jedynie w przypadku użycia sezamu. (***) Nie przesadzać z ilością czosnku, ponieważ zdominuje on smak pasty. (****) Jest to tradycyjny składnik humusu, który pełni też bardzo ważną rolę - ułatwia trawienie. Ciecierzyca jest ciężkostrawna, a hummus nie powinien powodować żadnych dolegliwości trawiennych. (*****) Niektórzy do rozrzedzenia pasty - używają wody
Di gotujezielonym. Dlatego, gdy zobaczyłam w jednym z programów kulinarnych pesto z zielonego groszku, stwierdziłam, że przepis ten idealnie będzie pasować w okresie świątecznym. Pesto z zielonego groszku , to świetna pasta do kanapek. Pasta jest bez jajek, więc jeśli nie macie pomysłu czym uzupełnić menu wielkanocne, bogate już w jajeczne potrawy, to polecam kanapki z pastą z zielonego groszku. Pięknie się(...)swoich amatorów. Jeśli nie jesteście smakoszami oliwy z oliwek użyjcie oleju rzepakowego, gdyż smak oliwy jest dość wyczuwalny. http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/04/pesto-z-groszku-zielonego-kanapki-wielkanocne-bez-jajek-vegan-easter-1170x874.jpg The post Pesto z zielonego groszku – wielkanocna pasta bez jajek appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaNadchodzą święta "jajeczne" więc wrzucam pomysł na wykorzystanie jajek. Pasta jajeczna z awokado i rzeżuchą. Zdrowa, smaczna - idealna na śniadanie - nie tylko świąteczne. Jeżeli lubicie pasty na kanapki polecam Wam również pastę jajeczną z serem feta lub wegańską koreańską pastę sojową :) Składniki: 3 jajka 1 dojrzałe awokado 1 łyżeczka soku z cytryny Sól himalajska Pieprz czarny Rzeżucha
CzarnawisienkaJeśli nie macie pomysłu na pieczarki to polecam pyszną pastę na kanapki. Pasta jest bardzo prosta i pyszna. Z podanych składników wychodzi jej niewiele dlatego też radzę od razu zrobić z podwójnej porcji. składniki: 500 g pieczarek 4-5 jajek 1 łyżka oleju garść posiekanej natki pietruszki pieprz 2-3 łyżki majonezu Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)ugotowane jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jajek dodać wystudzone pieczarki i wymieszać. Potem dodać majonez i natkę pietruszki, ponownie wymieszać. Do smaku doprawić pieprzem. Jeśli wolimy pastę o bardziej gładkiej konsystencji można ją zmiksować blenderem. Gotowa pastę podawać z pieczywem
Monia miesza i gotujePasta jajeczna to prosty ale smaczny pomysł na pyszne śniadanie. Tym razem miałam ochotę na taką zwykła tylko ze szczypiorkiem i oto jest :) Powoli nudzą mi się wędliny i sery a z pastą jajeczną jest tak, że za każdym razem można dodać inny składnik i już jest inny smak. Świetnie sprawdzi się również na śniadanie wielkanocne. Na blogu znajdziecie również(...)przepis na pastę jajeczną z serem i ogórkiem kiszonym oraz na pastę z makreli wędzonej . Składniki: * 8 jajek ugotowanych na twardo * sól i pieprz do smaku * 1 łyżka majonezu * pół łyżeczki musztardy sarepskiej * szczypiorek drobno posiekany Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać majonez, musztardę, sól i pieprz, drobno posiekany
Zrób to smacznieDziś zapraszam Was na kolejną pyszną pastę kanapkową, tym razem niepowtarzalnego smaku nadają jej zielone oliwki. Idealna na śniadanie czy kolację, a nawet jako składnik wielu przekąsek. Możecie nią również spokojnie nadziać wielkanocna jajka. Spróbujcie. Do pasty użyłam zielonych oliwek z nadzieniem cytrynowym Bulerias . Polecam – wspaniały, charakterystyczny smak. Takie oliwki idealnie sprawdzą się również w sałatkach czy tradycyjnych koreczkach(...)kroimy w kosteczkę. Przekładamy do miseczki. Do jajek dodajemy pokrojone drobno zielone oliwki z nadzieniem cytrynowym, majonez, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy, próbujemy. Opcjonalnie do pasty dodajemy posiekany drobno szczypiorek lub tak jak ja sypiemy go wyłącznie po wierzchu (tuż przed podaniem). Pastę podajemy jako dodatek do ulubionego pieczywa. Można nią również nadziać świąteczne jajka. Smacznego
Słodkie okruszkiLubicie pasty śniadaniowe? Ja bardzo. Pasta ze słonecznika mnie zaskoczyła, a na smaku zyskuje z czasem, polecam spożywać dopiero następnego dnia. To jeden z przepisów, który został pierwotnie opublikowany w wiosennym numerze Magazynu Aromat. U mnie aktualnie czasu postu i bezmięsnych dań, więc jeszcze niejedną pastę mam w planach. Składniki: 1 szklanka wyłuskanych pestek słonecznika 5 łyżek oliwy(...)ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Czytaj dalej... Artykuł Pasta ze słonecznika pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuorzechach włoskich i sezamie wykazują również działanie przeciwnowotworowe. Idealna propozycja na zdrowy deser, gdyż zaspokaja chęć na słodkie. Składniki: 2 szklanki mleka migdałowego lub innego roślinnego 2-3 łyżki pasty sezamowej z kakao 1 awokado garść orzechów włoskich Wykonanie: Awokado obieramy ze skórki, oddzielamy od pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie drobno siekamy. Do kielicha blendera wlewamy mleko(...)roślinne, dodajemy pokrojone awokado, orzechy włoskie oraz pastę sezamową z kakao w ilości 2 lub 3 łyżki, w zależności jakie kto słodkie lubi. Wszystko blendujemy na gładki koktajl. Rozlewamy do szklanek. Rada: Gdy nie mamy pasty sezamowej z kakao możemy użyć samej pasty sezamowej i oddzielnie dodać łyżkę kakao lub dodać oddzielne składniki tj. sezam, miód i kakao
Kuchnia MagdaLenypastami do chleba to już tak jest, że w sumie cokolwiek się nie dorzuci, to i tak jest smacznie 😊 Przynajmniej dla mnie - miłośniczki wszelakich smarowideł do pieczywa. Tym razem do mojej pasty wykorzystałam oprócz jajek, szynkę drobiową i "dosmaczyłam" pokrojonym drobno ogórkiem konserwowym oraz odrobiną chrzanu. Wyszło pysznie! 😋 Nie podaję proporcji, bo są one uzależnione od tego(...)jaką ilość pasty chcemy uzyskać. Użyłam: jajek szynki drobiowej ogórków konserwowych odrobiny chrzanu trochę majonezu soli pieprzu koperku Wykonanie: Szynkę drobno siekamy, wraz z ugotowanymi na twardo jajkami blendujemy. Dodajemy pokrojone ogórki konserwowe, chrzan, majonez, sól i pieprz. Oczywiście taką pastę możemy doprawić wg własnego uznania. Chłodzimy w lodówce. Po wyjęciu posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem
Walijskie PichcenieUrozmaicona od klasycznej pasty z twarogu i szczypiorku / cebulki pasta na kanapki. Twaróg z dodatkiem fety i papryki to fajny pomysł na śniadanie, kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Do tego szybkie wykonanie i zdrowa pasta pojawia się na kanapkach w mgnieniu oka - prosto i smacznie:) W naszym domu dość często goszczą na śniadanie tego typu(...)pasty. Także z makreli, ciecierzycy, soczewicy. Do tego ogórek, pomidorek, liść sałaty, jest wtedy przyjemnie - zdrowo i kolorowo:) Dziś padło na twarożek. Zamiast papryki możecie dodać pokrojonego w kostkę pomidora lub zielonego ogórka. Składniki: 250 g twarogu półtłustego 1 łyżka z lekką "górką" fety garść posiekanego szczypiorku mała papryka zielona i czerwona lub połówki dużych mała cebulka sól, pieprz
Zasmakuj KuchniLubicie pasty? Ja kocham, są dla mnie idealny zamiennikiem typowej kanpki z wędliną czy z serem żółtym. Pasty można tworzyć tak naprawdę ze wszytskiego z warzyw, grochu, mięsa czy ryb. Dziś zupełnie odmienna pasta bez mięsa bez ryb :) Pyszna pasta chrzanowa idealna do świeżego pieczywa.Zapraszam i Smacznego :) SKŁADNIKI: 4 jajka na twardo 3 ogórki konserwowe 1 por tylko biała cześć
Gotowanie PatkiHummus – to potrawa wywodząca się z Lewantu i Egiptu, sos dip lub pasta do smarowania, przyrządzana z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy. Ostatnio coraz popularniejsza – dziś podstawowy przepis na to danie! Puszka (400g.) ciecierzycy [waga razem z zalewą] lub ok 150g. ciecierzycy suchej. 1 łyżeczka soku z cytryny 1-2 ząbki czosnku 5 łyżek pasty tahini 1 łyżeczka kuminu(...)wodzie – większa ilość, bo ciecierzyca dużą część wchłonie. Następnie gotujemy do miękkości – ok. 50 minut (można ugotować na parze) i również przekładamy do naczynia. Do ciecierzycy dodajemy pozostałe składniki: Pastę tahini (5 łyżek), łyżeczkę soku z cytryny, czosnek, kumin, oliwę (ok. 2 łyżki). Tahini – domowa pasta sezamowa Miksujemy na gładką masę. Jeśli hummus jest zbyt gęsty i źle się miksuje
MarcinChefczerwonej soczewicy 2 łyżki suszonej pokrzywy 50 g zielonych oliwek 0,5 litra bulionu 2 ząbki czosnku sól morska pieprz Składniki pozwalają na przygotowanie ok. 500 g pasty. Przygotowanie. 1. Czerwona soczewica: Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie i gotować w bulionie pod przykryciem przez 15 minut. Kiedy soczewica wchłonie cały bulion można dodać gorącej wody. Dosolić do smaku pod koniec(...)gotowania. 2. Pasta: Soczewicę odcedzić z wody. Dodać zielone oliwki oraz 2 ząbki czosnku. Za pomocą blendera zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać suszoną pokrzywę oraz doprawić solą morską i pieprzem według uznania. Spróbuj także inne pasty z soczewicy: Pasta z zielonej soczewicy i suszonych pomidorów
Pij soki wyciskaneTrzeba przyznać, iż pasty są świetnym pomysłem na śniadanie chociaż również fajnie spisują się jako przekąski na spotkaniach. Dziś jedna z moich ulubionych past jajecznych. Klasyczna z nutą chrzanu dla podkreślenia smaku. Przyznam, że właśnie ta pasta gości u nas w okresie Wielkanocnym i nią faszerujemy jajka bądź małe bułeczki(...)Pasta jajeczna z chrzanem Składniki : 3-4 jajka 1 pęczek zielonej cebulki lub szczypiorku 1 łyżeczka chrzanu Luksusowego "WSP" Społem 1 łyżeczka majonezu KIELECKIEGO lub jogurtu greckiego sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy z łupin. Następnie drobno je siekamy bądź rozdrabniamy w blenderze. Zieloną cebulkę bądź szczypiorek drobno siekamy, dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijuż to zrobi, to potrafi wyczarować pyszności. Uwielbia kapary i mógłby je dodawać do wszystkiego 😃. Dlatego tym razem to on przejął kulinarne stery i zrobił boska pastę. Panowie, noże w dłoń ! Pastę możemy wykorzystać do posmarowania chleba, krakersów czy też do własnoręcznie upieczonych chrupiących serowych wytrawnych ciastek . Pasta łososiowa z kaparami Czas przygotowania: 15 minut Składniki
Kulinarne przygody Gatity