pasta - 17303 przepisów (strona:137/1154)

Pasta z awokado i bobu 87

Pasta z awokado i bobu to pierwszy przepis, jaki udało mi się na szybko przygotować z ostatniej książki Yotama Ottolenghi “Prosto”. Wprowadziłam bardzo małe zmiany do przepisu. Dymkę zastąpiłam szalotką oraz dodałam pietruszkę i czarnuszkę. To akurat miałam w domu i według mnie dobrze się komponowało z gotową pastą. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu, poza drobnym(...)minuty, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy z łupinek. Obrany bób, miąższ z awokado, sok z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę soli miksujemy na gładką pastę. Próbujemy, ewentualnie dosalamy. Pastę przekładamy do miseczki, skrapiamy oliwą, posypujemy czarnuszką, posiekaną pietruszką i cienko pokrojoną szalotką lub dymką. Możemy podać z chrupiącymi kromkami bagietki lub ciabatty obsmażonymi na złoto na oliwie

Tajemnice Smaku
Pasta z twarogu, szynki i chrzanu 109

auto'); ga('send', 'pageview'); Wszystko to razem daje świetny efekt smakowy 😋 Znakomicie nadaje się  na kolacje czy też śniadania. Dobrym dodatkiem do kanapek z tą pastą będzie jako na twardo, rzodkiewka czy pomidorek koktajlowy. Nie zapomniejcie również dodać czegoś zielonego: rukoli, sałaty czy roszponki 😊  Składniki: -chudy twaróg 100 g -szynka gotowana z indyka 150 g -jogurt naturalny(...)szczypta cukru -sól, pieprz do smaku Twaróg dokładnie rozcieramy łyżką lub miksujemy blenderem. Szynke ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do sera i dokładnie rozcieramy na gładka pastę, dodajemy jogurt lub śmietnę, chrzan, szczyptę cukru, solimy i pieprzymy wg. uznania, dokładnie wszystko jeszcze raz mieszamy. Dodatek chrzanu jest tu indywidualną sprawą. Ja wolę, aby w paście była lekko wyczuwalna

Kulinarne przemyslenia
Zupełnie inna pasta jajeczna z awokado. PRZEPIS 668

Jajka i awokado tworzą parę idealną. Można połączyć je także w paście do chleba, która wychodzi po prostu przepyszna. Przepis na pastę jajeczną z awokado Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo, 1 dojrzałe awokado, mały ząbek czosnku, 1 mała papryczka chilli, płaska łyżeczka mielonego kuminu, 2 łyżki dobrego majonezu, sok z połowy limonki lub cytryny, natka pietruszki, sól, pieprz. Zrób(...)posiekany i roztarty za pomocą noża, drobno posiekane chilli, posiekaną natkę, sok z limonki, dopraw kuminem, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj, schłodź w lodówce. My najbardziej lubimy tę pastę ze świeżą kajzerką. Artykuł Zupełnie inna pasta jajeczna z awokado. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Makaron z owocami morza i suszonymi pomidorami 86

minut. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki, wsyp ugotowany makaron i dopraw solą oraz pieprzem. Smaż jeszcze przez 2 minuty i gotowe     Do kanapek polecam… – Pastę z paluszkami krabowymi – Pastę z jajkiem i konserwą turystyczną – Pasta jajeczna – Pasta z tuńczykiem i jajkiem – Domowy majonez

Kulinarny S.O.S.
Makaron z owocami morza i suszonymi pomidorami 86

minut. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki, wsyp ugotowany makaron i dopraw solą oraz pieprzem. Smaż jeszcze przez 2 minuty i gotowe     Do kanapek polecam… – Pastę z paluszkami krabowymi – Pastę z jajkiem i konserwą turystyczną – Pasta jajeczna – Pasta z tuńczykiem i jajkiem – Domowy majonez

Kulinarne S.O.S.
Pasta z makreli wędzonej 176

Pasta z makreli wędzonej – to jedna z najczęściej robionych past kanapkowych w niejednym polskim domu, w tym i u nas. Poniższy przepis to bazowy przepis na pastę z makrelą wędzoną, który dowolnie możecie modyfikować, dodając swoje ulubione skła The post Pasta z makreli wędzonej appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Pasta drobiowa z marchewką 174

Też zastanawiacie się czasami co zrobić z mięsem, które zostało Wam z rosołu ? Nie ma nic prostszego jak przygotowanie pasty na kanapki. Wystarczy zblendować, doprawić do smaku i mamy super pastę. Można ją przechowywać bez pasteryzacji kilka dni w lodówce. Jeśli zaś macie sporo tego mięsa to pastę można zapasteryzować. Pasta drobiowa z marchewką

Ewa w kuchni
Pasta Z Fasoli Z Suszonymi Pomidorami I Olejem Konopnym 112

Obecnie mamy dostęp do wielu produktów z konopi np. herbatka konopna, nasiona konopne czy wymieniony wcześniej olej konopny. Ja na test wzięłam dzisiaj olej konopny i przygotowałam z nim pastę na pieczywko, ale zanim przeczytacie przepis to chce Wam jeszcze powiedzieć parę słów o właściwościach tego oleju. Olej konopny zaliczany jest do żywności prozdrowotnej z uwagi na dobroczynny skład kwasów(...)następnie przekładamy ją do blendera. Do fasoli dodajemy odsączone pomidory, 1 łyżkę oleju konopnego, sól, plaster cebuli, ząbek czosnku oraz wędzoną paprykę i całość blendujemy na gładką masę. Jeśli pasta jest za gęsta to możemy dodać odrobinę jogurtu naturalnego lub wody lub oliwy spod pomidorów (jeśli pomidory były w oliwie) Pastę przed podaniem polewamy jeszcze olejem konopnym. Smacznego ! Olej konpony

Gotowanie...to proste !
Hummus z zielonego groszku 114

Opis Hummus z zielonego groszku: Hummus z zielonego groszku to pyszna pasta o pięknym zielonym kolorze. Przygotujemy ją bardzo szybki i w prosty sposób. Hummus to nic innego jak potrawa, a raczej sos dip lub pasta do smarowania, która przyrządzana jest z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy lub innych roślin strączkowych. Dzisiaj możemy spotkać go w wielu wariantach. Jako zimna(...)odmianę hummusu. Ten z zielonego groszku to zdecydowanie strzał w dziesiątkę. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na imprezę . Składniki: 500 gr zielonego groszku (świeży lub mrożony) 3 łyżki pasty tahini 2 limonki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki chili 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry i kminku Sól, pieprz Pół szklanki wody Opis przygotowania: Ja zazwyczaj używam mrożonego groszku

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Awanturka z wędzonej makreli, czyli pyszna pasta śniadaniowa 133

Awanturka z makreli świetnie smakuje z pomidorami i świeżym pieczywem Awanturka z makreli to świetny pomysł na urozmaicenie śniadania. Awanturka to tradycyjna pasta, której bazą jest twarożek. Wędzona makrela świetnie pasuje do białego sera, a taka pasta to ciekawa alternatywa dla  tuńczyka czy łososia. Składniki na awanturkę z makrelą 1 wędzona makrela ok. 10 dag twarogu lub jeden serek(...)Wędzona makrela musi być świeża i soczysta. Rybę obrać ze skóry i dokładnie oddzielić mięso od ości. Oczyszczone umieścić w misce i dokładnie rozdrobnić je widelcem, aby zaczęło przypominać pastę. Twaróg zetrzeć na tarce lub dokładnie rozdrobnić widelcem i dodać do ryby. Drobno posiekać cebulę. Do ryby dodać ser, cebulę i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą

Gotujemy i jemy
Pasta z dyniowatych i papryki (również do słoików na zimę) 200

przygotowania tej pasty użyłam nadmiaru warzyw, które owocują w tym roku obficie 😃 Przypomina ajwar ze Skopje według przepisu na blogu Weganona (Pawle, dziękuję za podpowiedź). Ja niestety odchorowuję każdą obróbkę termiczną bakłażanów, więc zastąpiłam je patisonem. Doprawiłam tak, by była charakterna w smaku i od razu część spałaszowałam, choć najlepiej smakuje po przegryzieniu się. Składniki : pół dyni odmiany Hokkaido pół(...)dyni i patisona razem z sosem, który utworzy się we wgłębieniach papryk. Do warzyw dodać czubrycę, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę wędzoną i ocet. Całość zmiksować na gładką masę. Pastę doprawić do smaku solą i ostrą papryką. Porcję na 3 dni odstawić do lodówki. Resztę pasty włożyć do słoiczków, zakręcić i zapasteryzować - do garnka wyłożonego ściereczką kuchenną włożyć słoiczki

Weekendy w domu i ogrodzie
Pomidorowa pasta z makreli 95

Pomidorowa pasta z makreli – to moja kolejna propozycja na pyszna pastę kanapkową (zobacz również przepis: Pasta z makreli wędzonej i jajek). Uwielbiam ją zwłaszcza ze świeżym pieczywem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem. Pomido The post Pomidorowa pasta z makreli appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Pasta z pieczonego kalafiora 122

pastę robiłam już kilka razy ale ponieważ szybko znika nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Pasta z mojego dzisiejszego zdjęcia jest wykonana przez moją córkę Justynę, bo moja znowu zniknęła bez wieści. Zapraszam zatem na przepyszną pastę do chleba, jako dip do warzyw albo zajadajcie samą. Przepis pochodzi z bloga Marty Dymek Jadłonomia. Pasta do chleba z kalafiora. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pasta z zielonego groszku 89

Pasta z zielonego groszku to doskonała propozycja na pyszne smarowidło, które posmakuje małym i dużym. Jest świetną alternatywą dla różnego rodzaju wędlin, których staram się unikać, szczególnie w diecie mojej córki. Pasta idealnie smakuje ze świeżym pieczywem, wytrawnymi ciasteczkami podanych na imprezie, a nawet jako nadzienie do zwykłych naleśników. Poniżej prezentuję Wam recepturę na szybką wersję podstawową, którą możecie urozmaicić(...)ząbek czosnku 1 łyżka dobrej jakości oleju/oliwy sól, pieprz W razie potrzeby: odrobina zalewy z groszku  Groszek odcedzić i następnie z pozostałymi składnikami zblendować na jednolitą konsystencję. Pastę doprawić do smaku. Jeśli pasta jest za sucha to należy dodać odrobinę zalewy z groszku, ewentualnie oleju/oliwy. (*) Można użyć groszku świeżego lub mrożonego - uprzednio ugotowanego w osolonej wodzie. W przepisie użyłam

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania