pasta - 16803 przepisów (strona:137/1121)

Pasta jajeczna sezonowa 163

powolutku życie wraca do normy. Cieszę się że tak cudnie popadało i bedę mogła jutro zacząć sadzić moje sadzoneczki.  Pomidorki, ogórki i sałata czekają. A póki co zrobiłam pastę jajeczną na dzisiejsze niedzielne śniadanie. Cykl "Wypiekanie na śniadanie" gdzie możecie znaleźć przepis oryginalny coś niezbyt cieszył się tym razem popularnością. Pewno syndrom długiego weekendu :))) Mój przepis z boćwiną, czosnkiem(...)niedźwiedzim i majonezem domowej roboty znajdziecie poniżej. Pasta jajeczna sezonowa 3 ugotowane na twardo jajka kilka  liści boćwiny pół pęczka czosnku niedźwiedziego pół pęczka szczypiorku sól i świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka oliwy extra vergine 2 łyżeczki majonezu domowej roboty (doprawionego sokiem z cytryny, miodem i musztardą francuską) Ugotuj jajka, ostudź. Boćwinę i czosnek niedżwiedzi  blanszuj

Gotuj Sam!
Chałwowe bułeczki francuskie 146

roku 1807. Z ciasta francuskiego – Chałwowe bułeczki francuskie. Składniki na 16 bułeczek: - 2 opakowania ciasta francuskiego (2 po 375 g) - 500 g (2 opakowania) serka mascarpone - 6 łyżek pasty tahini ( przepis ) - 1 jajko + 2 żółtka - 3 łyżki cukru pudru (można zastąpić stevią w proszku lub ksylitolem) * Dodatkowo: - 1 białko do posmarowania akruszy ciasta (zostanie z przygotowanej masy) - 1 jajko(...)smarowania bułeczek - czarny sezam (do posypania bułeczek) Lukier chałwowy: - szklanka cukru pudru - 2 łyżeczki pasty tahini ( przepis ) - 2 - 3 łyżki wrzątku Przygotowujemy masę. Serki mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder (zamiennie stevia* lub ksylitol*), 1 jajko i 2 żółtka, pastę tahini. Składniki dokładnie łączymy ze sobą łyżką. Rozwijamy arkusze ciasta francuskiego (ok. 10 minut wcześniej wyjmujemy je z lodówki

mojewypiekiinietylko
Liptauer czyli ser liptowski 176

Pyszna pasta do chleba na bazie białego sera. Liptauer czy inaczej ser liptowski to "pasta serowa wytwarzana z białego sera owczego, koziego, krowiego lub ich mieszaniny z dodatkiem przypraw i innych składników. Jest składnikiem kuchni regionalnych Słowacji, Węgier, Austrii, północnych Włoch i krajów bałkańskich. Jego nazwa pochodzi od Liptowa na Słowacji" (cyt. Wikipedia ) Podczas jednaj z wiedeńskich przesiadek kupiliśmy gotową(...)mieszankę przypraw do tej pasty. Niestety jak to często bywa, niewielka torebka z przyprawami zagubiła się gdzieś w czeluściach kuchennych szuflad. Ponieważ chęć na pastę była ogromna, nie pozostało mi nic innego jak z pomocą internetu przepis odtworzyć. Pomogła  Nigella Lawson . Wyszło bardzo smacznie i jedyne nad czym się teraz zastanawiam, to do czego potrzebna mi była gotowa mieszanka

Stare Gary
Pasta z oliwkami i twarogiem 103

Pasty jak wiedzą czytelnicy mojego bloga uwielbiamy wszelakie i jest ich dużo na blogu. Teraz proponuję pastę z oliwkami które uwielbiam i twarogiem. Pasta jest aromatyczna i bardzo smakowita. Pasta z oliwkami i twarogiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
pasta do chleba z ciecierzycy i suszonych pomidorów 113

bardzo mi posmakowała, że teraz często gości na moim stole. Najbardziej upodobałam sobie tradycyjny hummus choć zdarza mi się też eksperymentować z dodatkami. Dziś proponuję Wam pyszną pastę z ciecierzycy z aromatycznym czosnkiem i suszonymi pomidorami. Doskonale nadaje się na kanapki, znakomicie smakuje też jako drobna przekąska z krakersami. składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 3-4 łyżki pasty z suszonych(...)pomidorów 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie rozdrabniam blenderem w razie potrzeby dodając nieco wody, aby pasta miała odpowiednią konsystencję. Lubię tę pastę dość mocno przyprawioną ale jeśli wolicie wersję delikatniejszą możecie ograniczyć ilość czosnku. Ciecierzycę najczęściej jemy na kanapkach, dobrze komponuje się też z sadzonym jajkiem . Doskonale sprawdza się w formie imprezowych przekąsek

babka w formie
Ajwar - bałkańska pasta 150

Ajwar - ajvar - to bałkańska pasta z papryki i bakłażanów. Wywodzi się z kuchni serbskiej ale popularna jest na całych Bałkanach. W oryginalnym ajwarze nie ma pomidorów tak jak czasami spotykam w przepisach, po dodaniu pomidorów staje się ona bułgarską lutenicą. Samo wykonanie pasty jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Pasta znakomita jest do mięs, chleba, placków czy makaronów(...)polecam. Ajwar - bałkańska pasta. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pasta z zielonego groszku 164

Dziś u mnie zielono, niczym wiosną...a podobno wczoraj jesień przyszła ! Pasta z zielonego groszku to szybka propozycja na "coś innego" do kanapki. Świetnie sprawdzi się również do grzanek czy mini kanapeczek, np. na przyjęcie czy domówkę. Kilka składników, chwila blendowania i gotowe. Do mojej pasty użyłam mrożony groszek  zielony marki Poltino . Zwykle wybierałam produkt bardziej znanej marki, bojąc(...)zawiodłam się tym razem. Groszek jest dobrej jakości, nie przerośnięty, pięknie zielony i po ugotowaniu bardzo smaczny - podjadła nieco  tych ślicznych kuleczek, zanim zrobiłam z nich pastę ;) Składniki:  200 g mrożonego zielonego groszku - u mnie Poltino 50 g płatków migdałowych 1 ząbek czosnku 70 g serka kanapkowego śmietankowego  sól sok z cytryny Wykonanie: Groszek ugotować w lekko

kolorowotorcikowo
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami i parmezanem 143

Pasta jajeczna to niewątpliwie smak dzieciństwa. Przepis na klasyczną pastę jajeczną już pojawił się na naszym blogu, niemniej jednak, dziś przedstawiamy Wam pomysł na urozmaicenie tego smarowidła na kanapki. Wybór padł na suszone pomidory i parmezan. Początkowo miałam wątpliwości czy te składniki będą współgrać z jajkami i majonezem, ale okazało się, że to był strzał w dziesiątkę :) Narobiłam tej pasty(...)Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę, a bazylię drobno siekamy. 3. Przekładamy wszystkie składniki do miski z jajkami, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Pastę jajeczną z suszonymi pomidorami i parmezanem najlepiej podawać na grzankach z jasnego lub ciemnego pieczywa :) Smacznego

W kuchni Katie
Pasta na kanapki z kiełbasą. Thermomix 122

pamiętajcie o najważniejszym, smak kiełbasy jest dominujący, a więc wybierzcie dobrą kiełbasę, która nie zepsuje Wam śniadaniowej chwili rozkoszy! :) Ja użyłam kiełbasy podwawelskiej Hańderek , która idealnie pasuje do tej pasty pod względem smaku, konsystencji i aromatu. Potrzebujemy: 30 g cebuli 200 g kiełbasy, u mnie kiełbasa podwawelska Hańderek 2 jajka ugotowane na twardo 50 g majonezu 1 łyżeczka musztardy ostrej(...)sól, pieprz szczypiorek Wszystkie składniki wkładamy do blendera i blendujemy na prawie gładką pastę. Ja dodatkowo obrałam wędlinę ze skóry ;) Pastę wyłożyć do słoika lub miseczki, ozdobić posiekanym szczypiorkiem. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: 30 g cebuli 200 g kiełbasy, u mnie  kiełbasa podwawelska Hańderek 2 jajka ugotowane na twardo 50 g majonezu 1 łyżeczka musztardy ostrej sól, pieprz

MamaOskarka
Pomidorowe love pasta z pomidorów 153

Dziś mam dla Was swój własny i autorski przepis. Bardziej niż pesto określiłabym go pomidorową pastą. Bardzo aromatyczna, intensywnie pomidorowa. Świetnie będzie się nadawać do przekąsek i wszelkiego pieczywa oraz sera. Sprawdzi się równie dobrze jako pomidorowe pesto do makaronów. :) Bez problemu znajdziecie w internecie mnóstwo przepisów na pomidorowe pesto. Ten przepis jest jednak zupełnie inny. Po pierwsze większość pesto(...)pomidorów (jest szybsze i łatwiejsze do wykonania). Spotkać też można bardziej ambitne przepisy, na pesto ze świeżych pomidorów, czyli nic innego jak słynne sycylijskie Trapanese.  Pesto, czy raczej pasta z pomidorów mojego pomysłu jest właściwie połączeniem obu. A powstała na bazie ... ketchupu. W tym miejscu pragnę zaznaczyć ważny warunek - aby pasta wyszła Wam równie smaczna jak moja, ketchup musi

Garniec Magalie
Pasta jajeczna 198

zużyte do wypieku ciasta, panierek do popularnych w Polsce schabowych to ich liczba prawdopodobnie dobiła by do około 250 jajek rocznie. Jajka są również idealną bazą do wszelkiego rodzaju past, które możemy wykorzystać do kanapek. I chociaż – powiedzmy sobie szczerze – do zrobienia pasty jajecznej nie jest potrzebny żaden przepis, to postanowiłem go jednak opublikować jako przepis bazowy, który(...)możemy modyfikować i urozmaicać w zależności od podstaw, tworząc m.in. pastę z serem – idealną do zapiekania, pastę z oliwkami czy suszonymi pomidorami. Ogranicza nas jedynie nasza własna wyobraźnia. Składniki: 6 jajek 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka słodkiej musztardy 1 pęczek szczypiorku sól pieprz Przygotowanie: Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy na twardo, tj. około 5 minut

Jacob Tastes
Hummus 181

Jest to potrawa wegańska popularna na Bliskim Wschodzie, pochodząca z Libanu. Przygotowywana z ciecierzycy, pasty sezamowej, czosnku, soku cytryny, oliwy oraz kminu rzymskiego. Można go spotkać w wielu wariantach.  U mnie dziś wersja najbardziej klasyczna.  Składniki: 200 g ciecierzycy w puszce sok z około 1 cytryny 2-5 łyżek pasty sezamowej (tahina) mielony kmin rzymski 4-5 łyżek(...)Odcedzoną z zalewy ciecierzycę wkładamy do misy malaksera lub miski. Dodajemy sok z połowy cytryny, czosnek, 1/2 łyżeczki kminku, tahinę, oliwę i całość miksujemy lub używamy tradycyjnego blendera. Pasta musi mieć kremową jednolitą konsystencję. Doprawiamy opcjonalnie do smaku i w momencie, kiedy pasta jest za gęsta dolewamy kilka łyżek zimnej wody i ponownie dokładnie miksujemy.  przekładamy do miseczki, polewamy

Malinowe Pocałunki
Hummus z bobu 115

najwyższych obrotach, aż do otrzymania gładkiej konsystencji. Hummus posypcie ulubionymi dodatkami. U mnie króluje oczywiście za'atar oraz olej pistacjowy, który postanowiłem wypróbować i przyznaję, że daje paście niezłego kopa. Oczywiście zwykła oliwa z oliwek też da radę! ;) To jak, kręcicie ze mną hummus? * SKŁADNIKI 500 g bobu (wyłuskanego ze strąków) ½ szklanki tahini (pasty sezamowej) sok z 1 cytryny(...)obierz ze skórek. Następnie wrzuć do kielicha blendera, wlej sok z cytryny oraz tahinę, dodaj ząbki czosnku i zacznij miksować. W razie potrzeby dolej trochę wody. Gdy otrzymasz gładką pastę przypraw solą oraz za'atarem. Gotowy hummus rozsmaruj na talerzu, formując za pomocą łyżki miejsce na oliwę. Pastę polej olejem pistacjowym, posyp za'atarem oracz czarnym sezamem i udekoruj listkami

Food Square
Awanturka - pasta z twarogu i sardynek 141

www.facebook.com/Di.gotuje   http://digotuje.blogspot.com    Awanturka to pasta twarogowa z dodatkiem wędzonej ryby. Jej receptura jest różna i głównie zależy od regionu Polski. Przyznam szczerze, że wcześniej nie spotkałam się z tym smarowidłem, choć wiele o nim czytałam. Często robiłam pasty rybne, ale nigdy z twarogiem. Moja mama, czy nawet babcia - również o niej nie słyszeli. Postanowiłam spróbować(...)takiego połączenia i...  okazało się niezwykle smaczne. Pasta jest bardzo szybka w przygotowaniu, więc zawsze robię (na bieżącą) jej niewielką porcję. Przepis można modyfikować i sardynki zastąpić np. makrelą.   100g twarogu 50g sardynek w oleju  1-2 łyżki kwaśnej śmietany (ew.majonezu) 1 łyżka domowego ketchupu   3 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz Opcjonalnie: odrobina papryki słodkiej

Di gotuje
Sos BBQ wg Jamiego Olivera 181

Masa smaków i aromatów. Nie przeraź się ilością składników! To naprawdę tylko strasznie wygląda Sos BBQ wg Jamiego Olivera Wydrukuj przepis Porcji: 500ml Czas przygotowania: 40 minut Potrzebujesz: Na pastę: 1 średnia cebula, obrana i pokrojona na kilka części 10 ząbków czosnku, obranych 2 świeże papryczki chilli, bez pestek Oliwa Zioła i przyprawy: 10 gałązek świeżego tymianku, same listki(...)200ml soku jabłkowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu Wykonanie: 1 Zmiksuj cebulę, czosnek i papryczke chilli w malakserze lub blenderze na gładko. Chluśnij oliwą na patelnię, dodaj pastę i smaż na mały ogniu przez 5 minut. Przyprawy muszą zacząć "pracować". 2 W tym czasie do malaksera dodaj wszystkie zioła i przyprawy, skórkę z pomarańczy (tylko skórkę

Blendman