Bardzo lubię ryby w postaci past. To proste smarowidło przygotowałam na bazie fety i wędzonej makreli. Doskonałym, nadającym paście wyrazistości dodatkiem są suszone pomidory. Składniki: 2 puszki makreli w oleju 1 kostka fety (użyłam twardej) kilka suszonych pomidorów (użyłam pomidorów bez zalewy) pieprz Rybę odsączyć z oleju, rozgnieść widelcem rybę oraz fetę. Dodać posiekane pomidory. Jeśli używacie pomidorów w oleju(...)należy je odsączyć. Pastę doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać. Ryba i feta są wystarczająco słone, dlatego nie dodałam soli. Pastę można również doprawić ziołami śródziemnomorskimi lub bazylią
Czerwień i błękitPyszna pasta na kanapki z wędzonej ryby i twarogu, nazywana często awanturką. Zamiast makreli można użyć innej wędzonej ryby. Pastę można wzbogacić dodatkiem szczypiorku lub natki pietruszki, zamiast musztardy można dodać keczup. składniki: 2 średnie wędzone makrele ( ok 500 g ) 500 g twarogu 1 mała cebula 4 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu 2 łyżki musztardy, u mnie rosyjska świeżo zmielony(...)dodać do twarogu, wymieszać. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, dodać do twarogu i makreli. Dodać też jogurt, majonez i musztardę oraz pieprz do smaku. Całośc ponownie dokładnie wymieszać. Jeśli pasta jest zbyt suscha mozna jeszcze dodac jogurtu lub majonezu. Jeśli pasta ma być całkowicie gładka można ją zmiksować blenerem
Monia miesza i gotujeHummus to pasta, która pasuje na każdą okazję i pod każdą postacią Możemy robić hummus z ciecierzycy (klasyka), soczewicy, bobu, grochu itp. Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszną pastę z soczewicy i suszonych pomidorów ! Składniki: – ok. 100 g czerwonej soczewicy, – 5-6 kilka suszonych pomidorów, – ok. 600 ml bulionu warzywnego np. z tego przepisu lub w kostkach zakupiony w sklepie(...)łyżki). Wrzucamy również zioła prowansalskie oraz szczyptę ostrej papryki i soli. Wszystko miksujemy na gładką masę. Podajemy z ulubionym pieczywem, krakersami lub grissini. *Ilość oliwy jaką dodajemy do pasty zależy od tego jaką konsystencje pasty chcemy uzyskać. Artykuł Hummus z soczewicy pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEpłatkach, którą lubię najbardziej, ale oczywiście można ją zastąpić żelatyną w proszku. Zrobiłam cztery porcje, ale sądzę, że można z tej ilości zrobić mniejszych porcji 6. Warto zrobić pastę z łososia, jest świetnym dodatkiem. A galaretka świetna, zwłaszcza dla miłośników Bloody Mary! Polecam! Składniki (4 porcje) galaretki 10g żelatyny - użyłam żelatyny w listkach 350 ml soku pomidorowego(...)wódki sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżki sosu Worcestershire 1/2 łyżeczki sosu Tabasco Pasta z wędzonego łososia ok 250g ziemniaków, obranych, pokrojonych w dużą kostkę 2 - 3 łyżki oliwy 1 łyżka kaparów 1 ząbek czosnku, posiekany 1/2 małej cebuli, drobno posiekanaej 100 g wędzonego łososia 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku lub koperku 1 łyżka soku
Stare Garysię jakoś w końcu ogarnąć, ale najlepiej żeby mi ktoś dał takiego solidnego kopa, może pomógłby chociaż na chwilę😉 Wracając do ciasteczek- są fajną przekąską niezależnie od tego jakiej pasty użyjecie, śmiało także możecie ją pominąć. Mojemu Mężowi właśnie takie- bez niczego smakowały najbardziej :) Składniki na ciasteczka: 200g sera białego tłustego 20g tartego parmezanu +/- 200g mąki pszennej 180g masła(...)Szczypta soli 1 żółtko 1 łyżka mleka Czarny lub biały sezam Składniki na pastę: 150g wieprzowych kabanosów ½ czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1 duża łyżka majonezu 2 łyżki ketchupu Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania ciasteczek: Ser biały przepuszczamy przez praskę. Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę ze szczyptą soli, dodajemy posiekane na mniejsze kawałki masło, parmezan oraz biały
Kuchnia w czekoladzieDziś polecam Wam pyszną i prostą w przygotowaniu tuńczykową pastę kanapkową z ogórkiem. Kilka składników, chwila w kuchni i już mamy wspaniały dodatek do pieczywa. U nas się uwielbia wszelkiego rodzaju pasty. Wspaniale urozmaicają kanapki. Tuńczykowa pasta kanapkowa z ogórkiem od jakiegoś czasu bardzo często gości na moim stole. Może i Wam posmakuje Spróbujcie. Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju(...)miski. Dodajemy posiekany szczypiorek, pokrojonego ogórka (można go pokroić drobniej), 2 łyżki pikantnego ketchupu i łyżkę majonezu. Całość doprawiamy do smaku czarnym mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy i próbujemy. Pastę podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego
Słodkie okruszkiblogu pozostajemy w temacie ryb. Dziś dla Was kolejny przepis, tradycyjna pasta z wędzonej makreli, choć „podkręcona” przeze mnie nutką chrzanu, który moim zdaniem świetnie pasuje do całości. Do jej wykonania możecie również wykorzystać inną wędzoną rybę – pasta będzie na pewno pyszna. Składniki: 1 wędzona makrela 250 gramów białego twarogu półtłustego 1 mała cebula ½ pęczka świeżego koperku(...)dodaj do makreli wraz z twarogiem, majonezem i chrzanem. Rozdrobnij twaróg i rybę widelcem, następnie wymieszaj dokładnie całość. Dopraw na końcu solą i pieprzem do smaku. Moja propozycja podania pasty – wybierz swoje ulubione grissini. Pasta świetnie smakuje też z różnymi rodzajami chleba, najlepiej grubo posmarowana. Smacznego
Garniec MagalieUwielbiam pasty na kanapki, chociaż ostatnio trochę zaniedbałam ich robienie, a są tak pyszne. Szybkie i tanie w wykonaniu i bardzo wydajne. Idealne do świeżego pieczywa na śniadanie lub kolację. A jak jest u Was ? Lubicie pasty? Robicie? Moja propozycja na pastę jest to wykonania dosłownie w 10 minut i tak mało składników. Najlepiej smakuje jak się chwilę przegryzie. Zapraszam(...)oliwy i kroimy w kosteczkę. 2. Ser biały rozcieramy z majonezem, dodajemy groszek, pomidory i mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem, groszek można lekko rozetrzeć widelcem. 3. Gotową pastę podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego życzę
IzabelawkuchniSzybka, smaczna i zdrowa pasta z tuńczyka i suszonych pomidorów. Wspaniały początek dnia na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. W ogóle uwielbiam różne pasty, świetnie nadają się do przekąszenia w ciągu dnia. Możecie dodać do nich ogórka, pomidora, rzodkiewkę, natkę pietruszki czy koperek, aby wyglądały jeszcze bardziej kolorowo i zachęcająco. Ja do tej przekąski wykorzystałam chleb tostowy, który uprzednio(...)upiekłam w tosterze. Nabrały ładnego koloru, przekroiłam je na trójkąty i posmarowałam pastą. Teraz tylko czekać na gości! a przekąska gotowa Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym 6 suszonych pomidorów z zalewy połowa opakowania serka śmietankowego, np. Turek sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek ząbek czosnku natka pietruszki / koperek do dekoracji różne warzywa: ogórek, rzodkiewka lub inne ulubione Tuńczyka
Zasmakuj Kuchnicebulę i czosnek i wszystko smażyć 1-2 minuty. Upieczoną dynię wyłożyć do miski dodać 2-3 łyżki oliwy, ocet balsamiczny oraz suszone pomidory. Wszystko dokładnie zblendować na gładką pastę. Do masy dodajemy wszystkie składniki podsmażane na patelni. Pastę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryczką ostrą i słodką. Przełożyć do słoika zamknąć i schłodzić w lodówce. Podawać z ulubionym(...)pieczywem, krakersami lub chipsami Można przechowywać do tygodnia czasu. Smacznego Artykuł Pasta z dyni pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFECzasem przychodzi taki moment że nie wiadomo co zjeść na śniadanie i w takich momentach najlepsze są pasty. Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami do tego świeże pachnące bułeczki i kubek kakao. Składniki: 1 wędzona makrela 250 gr twarogu półtłustego pół średniej cebuli kilka suszonych pomidorów pół pęczka szczypioru sól, pieprz Przygotowanie : Mięso makreli oczyszczamy z ości i skóry(...)pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz trochę pokrojonego szczypioru, resztę szczypioru zostawiam do posypania. Wszystko wstępnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy majonez, mieszamy „na gotowo” Pasta najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem i kubkiem kakao. Rada: Ja osobiście majonezu dodaję tylko w ilości minimalnej tyle tylko aby pasta była łatwa do smarowania ponadto warto przygotować ją np. wieczorem
Mechanik w kuchniPyszna, aromatyczna pasta z pomidorów, słonecznika i pestek dyni. Bogata w zdrowe tłuszcze, doskonale zastąpi masło czy margarynę na kanapce :) SKŁADNIKI (na 4 kromki - 1 kanapka z pastą - 118 kcal) 1 średni pomidor 2 suszone pomidory z zalewy (30 g) 1 łyżka nasion słonecznika 1 łyżka pestek dyni(...)skórki, suszone pomidory odsączamy z zalewy. Słonecznik i pestki dyni miksujemy blenderem . Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy razem. Doprawiamy pieprzem. Smacznego :) 1 kromka chleba pełnoziarnistego żytniego z pastą - 118 kcal - białko - 3.8 g - tłuszcze - 4.2 g - węglowodany - 15.9 g - błonnik - 3.75 g Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne Rewelacjeposmak) Posypka orzechowa (orzechy włoskie, kminek, kolendra, sól) Przygotowanie: Sezam uprażyłam na suchej patelni na złoto. Przesypałam do blendera, zmieliłam. Dodałam oliwę z oliwek tak, żeby powstała gładka, jednolita pasta. Dodałam ciecierzycę, czosnek, szczyptę soli i sok z cytryny (mniej więcej łyżkę). Ponownie dolałam niewielką ilość oliwy i zmiksowałam na gładziutką pastę. Pasta powinna być aksamitna i dosyć „miękka(...)konsystencji. Otrzymaną pastę podzieliłam na 3 części. Pierwszą z nich przełożyłam do miseczki i jedynie polałam niewielką ilością oliwy – hummus klasyczny. Do drugiej dodałam koperek i ponownie zmiksowałam. Po umieszczeniu w miseczce polałam odrobiną oliwy i posypałam odrobinką posiekanego koperku – hummus z koprem. Do trzeciej dodałam pokrojonego na mniejsze części buraka i również zmiksowałam. Po przełożeniu do miseczki polałam odrobiną
Kate's KitchenLubicie grzanki ? Jeśli odpowiedziałeś/aś sobie tak to ten przepis jest właśnie dla ciebie! Zamiast tradycyjnych, z masłem, z serem spróbuj do nich paprykowo-orzechowej pasty. Jest zdrowsza, ale i smaczna. Sprawdzi się nie tylko do grzanek, ale też do kanapek, do naleśników i do czego tylko lubicie dodawać takie pasty. Spróbujcie koniecznie! :) Składniki: 2 papryki czerwone 3 łyżki(...)miski ze zmieloną papryką, Wtedy mieszamy wszystko, a następnie używamy blendera by jeszcze raz wszystko dokładnie zmielić i połączyć. Na koniec doprawiamy do smaku. Smacznego ! :) Jeśli chcecie pastę użyć do grzanek to polecam kupić bułki bagietki, pokroić ją w plastry, a następnie podpiec w piekarniku. A następnie wyjąć i posmarować pastą. Mówię wam, to jest dobre
Gotuj z MąkąIdealna pasta do smarowania kanapek zamiast masła. Idealna pasta do maczania w niej słupków warzyw. Idealna pasta do jedzenia łyżeczką. Nadaje się zatem na śniadanie, obiad i kolację. Pasta paprykowa z awokado. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie