PASTA Z JAJEK Z BEKONEM Najzwyklejsza pasta z jajek z lekką, wędzoną nutą. Smaczna, prosta i tania. Powstała na wzór kupnej. Nie potrzeba wiele składników, a pasta starczy na kilka dni na pożywne śniadanie. Najlepiej smakuje posypana szczypiorkiem. Bez ulepszaczy i barwników :) ~~SKŁADNIKI~~ jaja ugotowane na twardo 7 szt. boczek wędzony w kostce 100 g. majonez 3 łyżki(...)kroimy na ćwiartki i umieszczamy w misie blendera lub malaksera. Dodajemy majonez, sol, pieprz, chrzan i miksujemy na gładką masę. Dodajemy szczypior i bekon. Mieszamy i umieszczamy w lodówce. Pasta idealna na kanapki. #krakus
Kuchnia PaulettesJajko i botwinka - idealny zestaw! I to nie tylko w zupie... Uwielbiam domowe pasty do chleba . Pieczywko obficie wysmarowane, to mój preferowany patent na pożywne śniadanie , czy też sytą kolację . Im bardziej ekstrawaganckie i nietypowe składniki kanapkowego smarowidła , tym bardziej przeważnie mi ono smakuje. Lubella , w ramach konkursu LubelLOVE Inspiracje – SEZON NA BOTWINKĘ , rzuciła ostatnio wyzwanie połączenia w potrawie(...)makaronów mini z sezonową botwinką . Oczywiście na pierwszą myśl zwykle wtedy przychodzi typowa zupa botwinkowa lub chłodnik z botwiną. Ja jednak postawiłam na pomysł z lekka wywrotowy, a mianowicie pastę jajeczną z dodatkiem makaronu i młodziutkiej botwinki . W ten sposób dałam wyraz mojemu zamiłowaniu do smarowideł kanapkowych o oryginalnym składzie i nietypowej recepturze. I powiem tylko jedno. Raju, jakie
Grunt to przepis!Cześć Dzisiaj będzie kolejny łatwy przepis. Tym razem na danie postne - pastę rybną z kukurydzą. Oryginalną wersję tego przepisu znajdziecie na stronie 56 książki Tina Przepisy: Domowe Przetwory nr 4(2)/2014 . Rybna pasta z kukurydzą Przygotuj miskę, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, wagę kuchenną, garnek, sitka, słoik lub inny zamykany pojemnik, ewentualnie otwieracz do konserw. Przygotuj składniki(...)usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Do miski przełóż tuńczyka, jajka, dymki, kukurydzę i paprykę. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i ketchupem i dokładnie wymieszaj. Gotową pastę przełóż do słoika, zamknij i wstaw do lodówki. Tak przygotowaną pastę przechowuj w lodówce i podawaj ze świeżym pieczywem
blog.moje-pasje.infoplanie pierogi z bobem i finito na ten sezon z tymi pysznymi zielonymi fasolkami ! Bób jak zwykle ugotowałam na parze, według mnie taki jest najlepszy i najsmaczniejszy. Do pasty dodałam biały ser z wiaderka. Od pewnego czasu używam głównie Mojego Ulubionego z Wielunia - i nie jest to wpis sponsorowany 😊. Ser jest produkowany tylko z dodatkiem kultur bakterii, bez żadnych dodatków(...)groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry Pasta z bobu
Kulinarne przygody GatityWiem, wiem, że to banał. Ale wiecie jak jest, każdy ma swój przepis na taką pastę. W sumie „przepis” to zbyt duże słowo, zazwyczaj robimy ją z tego co akurat jest pod ręką. Przynajmniej ja tak mam ;D Ja najbardziej lubię taką z duża ilością koperku, odrobiną czosnku i majonezem. I właśnie na tak idealną (jak dla mnie) pastę podam(...)przepis Pasta jajeczno-serowa Składniki: 4 jajka 150 g sera żółtego 1 mały ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego 3 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% posiekany koperek pieprz sól Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Jajka i ser ścieramy na tarce o małych oczkach lub, tak jak ja, dzielimy je na mniejsze kawałki, wrzucamy do melaksera
PatiGotujeHummus to przepyszna pasta z gotowanej ciecierzycy 💛Dzisiaj zrobiłam go w o wiele szybszej wersji, ponieważ do przepisu wykorzystałam ciecierzycę z puszki. Obowiązkowym dodatkiem do humusu jest pasta tahini, czosnek oraz sok z cytryny. Pasta z cieciorki jest coraz bardziej popularna na całym świecie i możemy ją już kupić w niemal każdym sklepie, ale moim zdaniem lepiej zrobić(...)płaska łyżeczka, sok z cytryny do smaku, sól i pieprz do smaku, dodatkowo: oliwa z oliwek 2 łyżki, posiekana natka pietruszki 1 łyżka, papryka ostra w proszku do posypania pasty, Sposób przygotowania: Ciecierzycę odcedzamy, następnie miksujemy na gładką masę z dodatkiem wody i tahini. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, sok z cytryny do smaku oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko
kulinarne odsłony patiPasty kanapkowe to dobry zamiennik dla wędliny czy sera. Są szybkie do zrobienia, można je robić z różnych składników. Ja dzisiaj polecam pastę z pora, szynki, sera i ogórka. Jest idealna do kanapek, które możecie zabrać na piknik lub wycieczkę pieszą lub rowerową. Do zrobienia takich kanapek polecam również m argarynę Optima Omega 3 . PASTA KANAPKOWA PIKNIKOWA Składniki(...)ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie składniki mieszamy dodając po łyżeczce masł a, majonezu i musztard y. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczywo smarujemy masłem, a potem pastą. Gotowe
Bon appetit mon amiePyszna pasta na chlebek, wystarczy kilka minut i gotowa. Polecam. Łososia lekko rozdrobnić, dodać ugotowane jajka na twardo, chrzan, trochę pieprzu. Zmiksować za pomocą blendera. Miksowanie Thermomix – do naczynia blendującego dodać łososia, ugotowane jajka na twardo, chrzan, trochę pieprzu, zmiksować obroty 6, czas 5-6 sekund. Dodać posiekany koperek i majonez. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem
Kuchnia PokoleńPasta z makreli z chrzanem – idealne rybna pasta na kanapki! Kremowa i lekko ostra:) Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 4 Składniki: 180 g wędzonej makreli 2 – 3 łyżeczki chrzanu 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1 łyżka majonezu ½ pęczka szczypiorku szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Makrelę oczyścić z ości i przełożyć do miseczki. Dodać pozostałe składniki i wymieszać(...)całość. Krok po kroku: 1. Oczyścić makrelę 2. Połączyć z resztą składników Pobierz wersję do druku: Pobierz Pasta z makreli z chrzanem Artykuł Pasta z makreli z chrzanem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plProsta i pyszna przekąska - hummus, czyli pasta z ciecierzycy. Ja podaję go z krakersami, marchewką pokrojoną w słupki lub traktuję jako zamiennik masła na kanapki. Lubicie? Składniki: 200 g ciecierzycy (polecam Skworcu ) 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej sól (płaska łyżeczka) ------------------------------ 3 ząbki czosnku 4 łyżki pasty tahini 4 łyżki soku z cytryny 1 płaska(...)gotujemy około 1,5 godziny. Nie solimy. Po tym czasie ciecierzyca będzie bardzo miękka (taka ma być). Ciecierzycę odcedzamy. Wodę zostawiamy. Do blendera wkładamy ciecierzycę, czosnek przeciśnięty przez praskę, pastę tahini, sok z cytryny, kumin, wodę, oliwę, paprykę ostrą. Wszystko miksujemy blenderem. Jeśli pasta wychodzi za gęsta, dolewamy trochę więcej wody z gotowania ciecierzycy. Podczas miksowania, hummus solimy. Gotowy hummus
Smak mojego domuciecierzycy Składniki: 400 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki lub samodzielnie ugotowanej) 3 łyżki płynu z puszki po ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki pasty tahini (pasta sezamowa) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka oliwa z oliwek sól Dekoracja: kilka ziarenek ciecierzycy oliwa z oliwek płatki chilli Jeśli używamy surowej ciecierzycy musimy ją namoczyć(...)rozgnieść w palcach. Odcedzamy, ale zachowujemy pół szklanki wody z gotowania aby dodać ja do humusu. Do pojemnika rozdrabniacza wrzucamy odsączoną ciecierzycę. Dodajemy czosnek, wodę z ciecierzycy i pastę tahini. Miksujemy, aż składniki się rozdrobnią. Następnie dodajemy sok z cytryny, sól i łyżkę oliwy z oliwek. Miksujemy na gładką pastę, w razie potrzeby stopniowo dodajemy jeszcze wody lub oliwy
PatiGotujeLubicie w daniach połączenia słodko-słone? Jeśli tak, to ta tarta przypadnie Wam do gustu. Słony, wyrazisty smak niebieskiego sera pleśniowego, aromatyczna pasta z ziół i awokado wraz ze słodkim akcentem w postaci figi i odrobiny soku z granatu. Wybornie, prawda? Zaciekawiłam Was choć trochę? Jeżeli tak, to zachęcam do wypróbowania przepisu! Obiecuję, że będzie pysznie. Składniki 1 opakowanie(...)łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki syropu/soku z granatów (opcjonalnie) Wykonanie: Awokado obrać ze skórki, rozdrobnić razem z ziołami, połową pokruszonego sera twardego i oliwa z oliwek. Tak przygotowana pastą wysmarowac ciasto na tartę, którenajlepiej wyciąć w okrągły kształt. Na pastę wyłożyć kawałki niebieskiego sera pleśniowego oraz pozostałą część sera twardego. Dodac pokrojoną w cieniutkie plastry figę. Boki ciasta należy
Raj dla PodniebieniaDZIEŃ DOBRY ! Wielu z Was pewnie co rano kombinuje czym by tu posmarować pieczywo zamiast masła :) Najlepszym zamiennikiem jest własnoręcznie zrobiona pasta ! Poniższa propozycja zawiera nie tylko potrzebne białko ale także zdrowe tłuszcze, dodatkowo jest przepyszna :) Z racji, że nie jem nabiału tradycyjną pastę z sardynek wzbogaciłam o wędzone tofu, które bardzo często używam w swojej kuchni. *Pastę(...)pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu 1 łyżeczka łagodnej musztardy świeży koper PRZYGOTOWANIE: Odsączone tofu miksujemy z sokiem z cytryny (lub octem) , następnie blendujemy z pozostałymi składnikami. Pasta najlepiej smakuje na 2 dzień koniecznie na świeżym domowym chlebie ! Gorąco zachęcam do wypróbowania SMACZNEGO
Marcepanowa kuchniaPyszne i zdrowe smarowidło do kanapek. Mojemu mężowi znudziły się kanapki z szynka i serem, więc poprosił mnie, abym zrobiła dla niego jakąś zdrową i smaczną pastę. Pasta z soczewicy jest bardzo szybka w przygotowaniu. Do kanapki z pastą możemy na wierzch dorzucić świeżego pomidorka lub kiszonego ogórka. Jeśli lubicie ostre smaki to polecam do pasty dodać chili :-) Składniki
kulinarne odsłony patihummusie już Wam wcześniej wspominałam ( klik ), więc nie będę się powtarzać i tylko napiszę, że jest to ta sama pasta, tylko wzbogacona o suszone pomidory. Smakuje naprawdę rewelacyjnie! Tym razem zniknęła razem z krążkami kukurydzianymi o smaku pomidorów i bazylii . Polecam! 200g ciecierzycy 50g sezamu (można użyć pasty tahini) 4-5 suszonych pomidorów z oleju (*) 1 łyżka(...)wrzątkiem i odstawić na kilka minut, aby zmiękły. (**) Hummusu nie należy rozrzedzać olejem. Dolać ją jedynie w przypadku użycia sezamu. (***) Nie przesadzać z ilością czosnku, ponieważ zdominuje on smak pasty. (****) Jest to tradycyjny składnik humusu, który pełni też bardzo ważną rolę - ułatwia trawienie. Ciecierzyca jest ciężkostrawna, a hummus nie powinien powodować żadnych dolegliwości trawiennych. (*****) Niektórzy do rozrzedzenia pasty - używają wody
Di gotuje