wędlinami, serami.. w wersji wytrawnej lub na słodko, polane miodem, posmarowane dżemem. Sprawdzi się tu idealnie dżem cukiniowo-ananasowy . Smakują do kubka kakao, kefiru lub maślanki posmarowane domowymi pastami, np. pastą z tuńczyka , kremową pastą jajeczną, z twarożkiem, makrelą. To super grzanki do sałatek. Grzanki w jajku smakują z pesto, tapenadą lub hummusem. Stanowią super ciepły dodatek pieczywa(...)mocy palnika do rozpuszczenia serów. Grzanki w jajku podaję od razu, choć zimne też smakują. Grzanki w jajku podaję ze świeżym pomidorem, ogórkami, posiekanym awokado. Świetnie smakują posmarowane z pastami warzywnymi lub rybnymi. To super dodatek do jajecznicy, jajek na miękko. Smacznego
Zasmakuj Kuchnisoku z cytryny i miodu. Polecam również wpis na najlepsze przepisy na śledzie. Tam znajdziecie całą masę inspiracji na śledzie. Moje śledzie oprócz cebuli, miodu i rodzynek zawierają turecką pastę paprykową ( w której się zakochałam). Moim zdaniem te dodatki korzystnie wpływają na smak tej śledziowej kombinacji. Można oczywiście wykorzystać koncentrat pomidorowy, ketchup albo inny pomidorowy sos i doprawić(...)podwójnej ilości: 5 solonych filetów śledziowych 2 łyżki oleju 2 średnie cebule 100 g rodzynek 180 g koncentratu pomidorowego z oliwą i bazylią lub zwykły koncentrat poidorowy 2 łyżki pasty paprykowej, tutaj ostra turecka pasta paprykowa bibersalçası, może być ajwar 1-2 łyżki miodu (u mnie wielokwiatowy) 1-2 łyżki soku z cytryny, do smaku 1 liść laurowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOrientalna, pikantna zupa pomidorowa z makaronem ryżowym. Bardzo rozgrzewająca, smaczna, z orientalną nutą. Doprawiłam ją jedynie cukrem kokosowym (który podbił smak pomidorów), liśćmi limonki kaffir oraz pastą Red Curry Kanokwan , która zdecydowanie odpowiada za cały smak tej zupy. Spróbujcie, a nie pożałujecie! WSKAZÓWKI: Zupę można zblendować lub jeść z kawałkami warzyw jednak najważniejsze jest aby ją zabielić - i tutaj sprawdza(...)się krem kokosowy Kara , który dodatkowo nadaje zupie kokosową nutę i niesamowitą kremowość. Jeżeli lubicie ostrzejsze dania to czerwoną pastę curry Kanokwan możecie z powodzeniem zastąpić jej żółtą wersją , która jest nieco ostrzejsza od wersji czerwonej. Zupę najlepiej podawać z makronem ryżowym 5 lub 7 mm, makaronem Udon , makaronem z zielonego groszku lub makaronem ryżowym z zieloną herbatą. Składniki
CzarnawisienkaŚwietny aby przekąsić w pracy, aby zabrać na piknik, aby zaskoczyć na przyjęciu. Nadziewany warzywami i mozzarellą chleb wymieszany ze smakiem pasty z czarnych oliwek zaskoczy Was niepowtarzalnym smakiem. Składniki: 1 bochenek okrągłego chleba 4 plastry karkówki 1 czerwona papryka 5 ogórków kiszonych pokrojonych w kostkę 20 dag pieczarek 2 ząbki czosnku słoiczek pasty z czarnych oliwek(...)czosnkowy: 3 ząbki czosnku 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki majonezu Przygotowanie: Wierzch chlebka lekko zcinamy a środek delikatnie wydrążamy. Następnie środek chleba i odcięty wierzch smarujemy pastą z czarnych oliwek. Karkówkę oprószamy solą i pieprzem smażymy na złoto z niewielką ilością tłuszczu. Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na maśle. Paprykę kroimy w kosteczkę. Każdą warstwę przyprawiamy ulubionymi ziołami
Podróż w kulinarialimonki Oliwa z oliwek najwyższej jakości oczywiście z Domu Oliwnego – 2-4 łyżki Czosnek – 1-2 ząbki Sól – do smaku Pieprz świeżo zmielony – do smaku Pasta z anchovis Kromki rustykalnego chleba – 4 sztuki Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić Sałatkę Cezar i Sałatkę Aviator Sałatka Cezar Po pierwsze umyj liście sałaty rzymskiej(...)obtoczyć je całym dresingiem. Na koniec posyp obficie Parmigiano. Gotowe. Grzanki Po pierwsze ząbki czosnku włóż do moździerza. Dodaj oliwę z oliwek i odrobinę soli, ugnieć na pastę. Po drugie rozgrzej nieprzywierającą patelnię, dodaj pastę z moździerza i dodatkowo łyżkę oliwy z oliwek. Połóż kromki chleba i obsmaż je z dwóch stron na złoto – brązowy kolor. W przypadku sałatki
RafalCookśmietany kremówki 36% lub 30% (schłodzonej min. 12 h w lodówce) 1 opakowanie mascarpone (250 g) (zimnego) 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej 5 łyżeczek żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 300 g truskawek mrożonych SKŁADNIKI NA KREM WANILIOWY: 10 ml śmietany kremówki (schłodzonej min. 12 h w lodówce) 1copakowanie mascarpone (250 g) (zimnego(...)łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody SKLADNIKI NA PONCZ DO NASĄCZENIA TORTU: 1 szklanka ciepłej, przegotowanej wody odrobina soku z cytryny (wg uznania) cukier puder (do smaku) kilka kropli aromatu śmietankowego SKŁADNIKI NA TYNK - KREM DO OBŁOŻENIA TORTU: 370 g miękkiego masła 200 g białej czekolady
Słodko-Słony Świat IlonyCurry w kuchniach orientalnych można rozumieć jako danie w sosie i w Azji można spotkać wiele różnych jego odmian z różnymi mieszankami przypraw. Mój przepis bazuje na czerwonej paście curry i mleczku kokosowym. Czerwoną pastę curry w zależności od upodobań można wymienić na najmniej ostrą żółtą. Danie można zrobić też w wersji wegańskiej gdzie pierś kurczaka zastąpimy tofu. Curry zjem(...)jego odmian z różnymi mieszankami przypraw.… Ryż i makarony Curry European drukuj Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz Ocena: 5.0 /5 ( 1 głosował ) Składniki 3 łyżeczki czerwonej pasty curry 200 ml mleka koksowego 1 pierś z kurczaka 1 mała cebula pół papryki czerwonej 1 łyżka sosu sojowego 1 limonka lub cytryna olej do smażenia świeża kolendra Przepis
zjem to blog kulinarnySpaghetti alla carbonara to drugi obok bolognese najpopularniejszy przepis na makaron w kuchni włoskiej. Do przygotowania tej aromatycznej, kremowej pasty, potrzebujecie zaledwie pięciu składników. Spaghetti alla carbonara, czyli włoska prostota Włosi to absolutni mistrzowie w dziedzinie przygotowywania pysznych, urozmaiconych i pełnych aromatu potraw przy minimalnym wysiłku i niewielkiej liczbie składników. Pasta carbonara jest tego idealnym przykładem. Jeśli planujecie przygotować(...)używają do carbonary sera Pecorino Romano albo Parmigiano Reggiano, zwanego potocznie parmezanem. To właśnie on, wraz z czwartym elementem przepisu, czyli jajkami , stanowi podstawę kremowego sosu. Bo w prawdziwej pasta alla carbonara nie ma śmietany, tylko właśnie sos jajeczno-parmezanowy. Najważniejsza zasada w przygotowaniu pasta alla carbonara Wiem, że wiele osób obawia się przygotowania tego dania w ten klasyczny sposób
Na-talerzu.plmakaronu Mie Noodles (pełnoziarnistego lub zwykłego) – 200g zielonego groszku – 3 marchewki – 1 papryka – 1 cebula – 2 łyżki wody – 2 łyżki sosu sojowego – 2 łyżki oleju sezamowego – 1 łyżka żółtej pasty curry – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka sosu rybnego – ½ łyżeczki pieprzu Dodatkowo: – 40g orzeszków ziemnych prażonych i solonych – garść listków kolendry – szczypiorek Polędwicę wieprzową kroimy w paski i umieszczamy w misce(...)pokrojoną w piórka i smażymy.Dodajemy zamarynowaną polędwicę i dokładnie obsmażamy. Następnie ściągamy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem.Do garnka wkładamy pokrojoną w plastry marchewkę i w kostkę paprykę, pastę curry, mleczko kokosowe, sos rybny, wodę i pieprz, gotujemy przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie blanszujemy pokrojony na małe różyczki brokuł i groszek. Do garnka
Be Fit Be StrongDzisiaj podrzucam Wam pomysł na szybką i przepyszną pastę kanapkową z tuńczyka. Trochę to pasta, trochę sałatka, bo nie jest jedną masą, tylko składniki są siekane. Ale nie ma co za bardzo skupiać się na nazewnictwie, smak jest o wiele istotniejszy... 😋 Potrzebne jest do niej dosłownie kilka składników, a pasta smakuje rewelacyjnie czy to na pajdzie chleba(...)umieść odcedzonego z oliwy tuńczyka, rozdrobnij go widelcem. 2. Dodaj posiekane w drobną kostkę jajka oraz cebulę, majonez, jogurt, sól oraz pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj. 3. Pastą posmaruj pieczywo i posyp ją siekanym szczypiorkiem. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyBób można serwować na wiele sposobów, przygotowując z niego zapiekanki, sałatki i pasty kanapkowe. Jednak w ostatnim czasie moje serce podbiły kotlety z bobu i bryndzy, łączące w sobie moje ulubione letnie smaki. Za każdym razem, gdy na krakowskim kleparzu kupię bryndzę, wiem że to właśnie one w najbliższym czasie pojawią się na obiad. var stamp = parseInt(new Date().getTime(...)naprawdę pyszny i ma szerokie zastosowanie w kuchni. Idealnie nadaje się na kanapki, do różnego rodzaju kotletów lub jako farsz do pierogów. Można też przygotować z niego różnego rodzaju pasty a także słynne, słowackie haluszki. Ten ser produkuje się z owczego mleka. W zależności o temperatury i stopnia dojrzałości może być kremowy lub kruchy. Należy też do serów słonych
okolicepalnika.plCzas przygotowania / Prep. time: 15 mins Czas gotowania / Cook time: 45 mins Czas całkowity / Total time: 1 hr Drukuj / Print Składniki / Ingredients: 3 piersi z kurczaka Na pastę do smarowania mięsa 1 łyżka mix przypraw (1/2 łyżeczki papryka wędzona, 1/2 łyżeczki słodka papryka, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego ,1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki(...)soli, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki) 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 2 łyżki pasty tagine 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Na sos 450 ml passaty 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki pasty tagine 1 łyżka mixu przypraw 1 szkl wody dodatkowo 2 łyzki oleju
Spice things up