mniejsze - puszka krojonych pomidorów - 1 duża lub 2 małe cukinie baby - 1 cebula najlepiej czerwona - tymianek - olej kokosowy virgin do smażenia Skworcu - ryż dziki Skworcu Do pasty pomidorowej -4 suszone pomidory z zalewy - pół łyżeczki suszonego rozmarynu - ząbek czosnku - 2 cm imbiru świeżego - sól himalajska do smaku opcjonalnie pół łyżeczki kopru włoskiego - kilka listków świeżej bazylii Najpierw ugotuj ryż(...)dziki, jak zaleca producent. Odłóż na bok. Teraz zabieramy się za pastę z suszonych pomidorów. Wszystkie składniki z pasty pomidorowej wsyp do naczynia dołączonego do zestawu Desire i zblenduj na gładko. Spróbuj, dopraw. Odstaw. Pokrój cukinie na podłużne cienkie kawałki. Cebulę na pióra, fenkuł na pióra, tak aby wszystkie pióra trzymały się razem. Rozgrzej na patelnie olej kokosowy i obsmaż
Z Kuchni Do Kuchnilimonki, ale mogą też być suszone. Dajcie wtedy 1-2 więcej i pamiętajcie, żeby je wyłowić przed podaniem. Opcjonalnie zamiast listków można dodać skórkę otartą z limonki. 2. Ilość pasty curry zależy od jej rodzaju i waszych upodobań. Danie ma być pikantne, ale przyjemne do jedzenia. U mnie pasty curry były 3 łyżki (1 szaszetka 50g) i danie było(...)cytrynowej (biała część, rozgnieciona) lub ½ łyżeczki suszonej 2 łyżki oleju 1 szalotka lub mała cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2-3 łyżki czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 250 g dyni (użyłam mrożonej Hortex) 200 g mrożonej mieszanki azjatyckiej z grzybkami mun (użyłam Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex
Pełny talerzzakładałam ;) Składniki na 10 sztuk dużych drożdżówek: CIASTO: 100g masła - roztopić 200ml mleka - zmniejszyłam z pierwotnej ilości 250ml, bo obawiałam się zbyt lepkiego ciasta 20g świeżych drożdży 1 łyżeczka pasty waniliowej 350g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 150g mąki pszennej pełnoziarnistej - typ 1850 graham drobna 75g cukru 1 całe jajko + 1 żółtko(...)garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko oraz 1 łyżeczkę cukru jako pożywkę drożdżową i podgrzać do letniej temperatury, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać drożdże oraz pastę waniliową i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn "ruszy" - używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia. Do miski
Grunt to przepis!Proste, niemal „jednopatelniowe” ;) danie w tajskim stylu. Kawałki piersi kurczaka smażone z pokrojonymi na talarki ziemniakami i orzeszkami ziemnymi (co by chrupnięcie było), doprawione aromatycznymi przyprawami w postaci pasty curry, imbiru, czosnku, czy sosu rybnego. Całość gotowana w mleku kokosowym (które trochę łagodzi dość ostry smak czerwonej pasty curry). Jeśli poszukujecie nowych smaków to to danie jest właśnie(...)sprzyjającej jesiennej aury :) Składniki (2-3 porcje): 2 pojedyncze piersi kurczaka (lub 1 podwójna) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku ok. 2 cm świeżego korzenia imbiru 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu rybnego 1-2 łyżki soku z cytryny 250 ml mleka kokosowego 300 g ziemniaków 50 g orzeszków ziemnych (+ trochę do posypania) sól pieprz olej/oliwa (do smażenia
MyCookBook.plwieczory lubię jeść potrawy treściwe i rozgrzewajace. Najlepsze są te na bazie warzyw (np. zupy kremy), koniecznie z lekką nutką pikanterii ;) Ostatnio dostaliśmy od kuzynki K. słoiczek czerwonej pasty paprykowej własnej roboty i od razu się w niej zakochaliśmy. Była to adżika, słodko-pikantna pasta z papryki i pomidorów wywodząca się z kuchni kaukazkiej. Popularna w Gruzji, Turcji(...)Rosji. Tak nam posmakowała, że poprosiliśmy o przepis i produkujemy ją w niemalże hurtowych ilosciach ;) Pasta ta jest idealna na jesień. Rozgrzewa, dostarcza witamin (polecam wykorzystać do jej przygotowania przecier z pomidorów z własnego ogrodu) i poprawia nastrój swoim pięknym kolorem. Świetnie się sprawdza jako dodatek do kanapek, tostów, tortilli, nachosów, ale też do mięs i makaronów. Przepis podłączam
Zawsze głodna!najtaniej? Po czasie pragniemy nowych smaków. Pora zerwać z rutyną. Od kilku lat nie używam masła, staram się urozmaicać codzienne śniadania , przygotowując proste, ale smaczne pasty, które stanowią tylko początek drogi do pysznego śniadania! Kanapki możecie posmarować pastą, później ułożyć ulubione dodatki. Jeśli już mamy pyszne dodatki, a zabrakło nam pieczywa, warto zrobić takie last minute, z patelni(...)Znacie chlebki flatbread ? Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Gremolata Masło z orzechów włoskich Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pesto z pieczonej dyni Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Brokułowo-jajeczna sałatka
Moja smaczna kuchniawyglądają bardzo wykwintnie. Obiecuję, że zrobią furorę podczas świątecznego śniadania! Składniki: 12 jajek na twardo (po 4 jajka na 1 wariant) obranych i przekrojonych na pół Jajka z pastą z sera pleśniowego: 50 g sera rokpol lub lazur 20 g majonezu 4 plastry świeżego ogórka 4 plasterki pomidora (lub 8 plasterków pomidorków koktajlowych) 1 łyżka szczypiorku Jajka z pastą(...)łososia 20 g majonezu 1 plasterek cytryny gałązka koperku Jajka z majonezem i krewetkami: 8-16 krewetek koktajlowych (ugotowanych) ok. 30 g majonezu szczypiorek lub koperek Wykonanie: Jajka z pastą z sera pleśniowego. Ser miksujemy lub rozgniatamy widelcem i mieszamy z majonezem. Nakładamy na połówki jajek za pomocą szprycy zakończonej ozdobną końcówką (np. gwiazdką). Ozdabiamy połówkami plasterków ogórka i pomidora
MyCookBook.pllubię tą rybę nie mogłam przegapić takiej okazji :) Pomysł na jej wykorzystanie przyszedł później, a zainspirowałam się przepisem pochodzącym z bloga „Kuchnia w zieleni”. Pozmieniałam jednak proporcje, coś pominęłam… Pasta wyszła bardzo delikatna i smaczna. Idealna jako dodatek do świeżego pieczywa (ja uwielbiam ciemne). Sprawdzi się nie tylko na śniadanie (czy kolację), ale również gdy mamy ochotę przekąsić coś lekkiego(...)następnie dodajemy do ryby. Dorzucamy posiekany szczypiorek oraz pokrojone w plasterki oliwki. Dodajemy majonez (można dać więcej, ale pamiętajcie, że halibut sam w sobie jest tłusty i soczysty więc pasta i tak będzie odpowiednio „mokra”). Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy dodatkowo starając się jeszcze rozgnieść pastę widelcem. Pastę podajemy z ulubionym świeżym pieczywem. Smacznego
MyCookBook.plprzygotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedź i odstaw. Rozłóż makaron wraz z gulaszem na 4 talerze, posyp mikro ziołami jeśli posiadasz i podawaj natychmiast. Smacznego! English version Pasta with lamb stew with wild garlic (4 servings) Ingredients: 400 g lamb neck, cut into 2 cm cubes (or other cut of lamb meat) 1 tsp sea salt and freshly(...)chicken or vegetable stock 2 tsp wild garlic 2 tsp smoked paprika a few grinds of italian seasoning salt and pepper to taste 200-250 g dried pasta Preparation: Place the lamb into a bowl and add the rosemary, mint, vinegar, and honey. Season with salt and freshly ground black pepper and transfer to the fridge for about 4 hours
karmelowyZnalazła przepis idealny, pochodzi z książki "Jadłonomia" Marty Dymek. Autorka podaje parę wskazówek od których zależy czy nasz hummusu będzie idealny :) Zastosowałam wszystkie i hummus jest genialny :) Domowa pasta tahiny: 2 szklanki sezamu 2 łyżki oliwy z oliwek W partiach na suchej patelni podprażyć sezam ma się lekko zrumienić, nie wolno go przypalić bo będzie miał gorzki smak. Następnie przestudzić(...)sezamu przekładamy do blendera i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu gdy sezam zacznie zamieniać się w płynna masę dolewamy oliwę i dalej miksujemy na gładką masę. Tak przygotowaną pastę możemy przechowywać ok. miesiące w lodówce. Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 1 szklanka jasnej pasty tahiny 2 ząbki czosnku 1/3 szklanka lodowatej wody 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka sody
Delicious TitbitsKolejna pasta idealna na śniadanie to pasta z makreli. Bardzo lubię taką pastę, gdyby jeszcze makrela była bez ości to byłoby idealnie. Samo obieranie z ości jest mocno czasochłonne, ale potem smak nadrabia wszytko! Dzieciom też bardzo smakuje, nawet nie przeszkadzała im surowa cebula pokrojona w kostkę ;) 1 wędzona makrela kawałek czerwonej papryki 0,5 cebuli 2 ugotowane żółtka(...)kostkę, żółtka rozdrobnić, natkę pietruszki posiekać. Wszystko wymieszać z makrelą. Dolać oliwy i doprawić pieprzem, ewentualnie szczyptą soli. Podawać ze świeżym pieczywem. Rybka jest, warzywa są, jajeczko też Gotowa pasta z makreli A tu bezpośrednio przed zjedzeniem :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieBardzo proste smarowidło na kanapki. Miałam na zbyciu puree z dyni oraz serek śmietankowy, wymieszałam doprawiłam czosnkiem i papryką. Wyszła pyszna pasta o pięknym kolorze. składniki: 250 g gęstego puree z pieczonej dyni 250 g serka śmietankowego słodka papryka czosnek granulowany przyprawa do sałatek Puree z dyni przełożyć do miski. Do puree dodać serek śmietankowy i dokładnie wymieszać. Następnie gotową(...)pastę doprawić do smaku słodką papryką, czosnkiem granulowanym oraz przyprawą do sałatek. Dokładnie wymieszać. Gotowa pastę odstawić do lodówki na ok 30 minut aby smaki się przegryzły. Pastę podawać z pieczywem
Monia miesza i gotujebyły i hummusy (zwykłe i szpinakowe), różne masełka smakowe - i z pieczonym czosnkiem, ze świeżymi ziołami, z marynowanym pieprzem, z suszonymi pomidorami, kaparami, itd. Poza tym przygotowaliśmy tapenady czyli pasty z oliwek, pastę czosnkową, pasty ze świeżymi ziołami. Wszystkiego było od koloru do wyboru! I wszystko tak pyszne, że w komplecie ze świeżutkim chlebem nic nam więcej do szczęścia(...)musieliśmy je upiec - idealna opcja na pierwsze czy drugie śniadanie. A kiedy wszystkie Szymonowe chleby były upieczone my mogliśmy usiąść wspólnie przy stole z naszymi chlebowymi dodatkami - masełkami i pastami - delektować się ich smakiem i słuchać opowieści Szymona o mące i chlebie. A było tego dużo - zaczęliśmy od podziału mąk, ich typów i od czego te typy zależą - np. czym
Plate of JoyDziś danie lekkie z piersią z kurczaka, żółtą ostrą pastą curry, mleczkiem kokosowym i zieloną fasolką. Ostra pasta curry jest bardzo aromatyczna, nadaje się idealnie do drobiu. W jej skład wchodzą min: trawa cytrynowa,szalotka,suszone papryczki chilli,proszek curry,kolendra, kurkuma, kmin rzymski,goździki,anyż,imbir,cynamon,kardamon. Danie naprawdę proste w wykonaniu. Z paru(...)można wyczarować naprawdę pyszny i szybki obiad. Składniki: pierś z kurczaka 2-3 garście zielonej fasolki 1 sztuka cebuli 3-4 ząbki czosnku 2-3 łyżki żółtej ostrej pasty curry puszka mleczka kokosowego łyżka koncentratu pomidorowego szklanka bulionu sól pierz opakowanie śmietany 12% (opcjonalnie) czerwona ostra papryka kawałek świeżego korzenia imbiru olej do smażenia ryż W głębokim
potrawyregionalneMoja rodzina bardzo lubi pasty kanapkowe. Tradycyjne jajeczna i rybna już nam się przejadły więc trochę poeksperymentowałam. Pasta z konserwy mięsnej jest kremowa i delikatna, ale jej smak zaostrzyłam chrzanem i chrupiącą rzodkiewką. Składniki: 120 g konserwy mięsnej (np. szynka mielona) 4 jajka 2 łyżki majonezu 5-6 rzodkiewek 1 łyżeczka ostrego chrzanu kilka gałązek koperku sól, pieprz Jajka ugotować(...)twardo, obrać. Konserwę pokroić na mniejsze kawałki. Dodać jajka, majonez i chrzan. Zmiksować na pastę. Rzodkiewkę pokroić w kostkę, koperek drobno posiekać. Dodać do pasty. Doprawić do smaku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia