Ajvar – pasta z kuchni bałkańskiej to jedna z najpopularniejszych past warzywnych. Przygotowuje się ją z papryki, bakłażana (w niektórych przepisach z dodatkiem pomidorów lub pasty pomidorowej) oraz czosnku i chili. To znakomity dodatek do pieczonych i grillowanych mięs, bardzo fajnie urozmaica też smak codziennych kanapek. Do tej pory zawsze go kupowałam, ale w tym roku postanowiłam przygotować kilka słoiczków w domu. Jest pyszny, lekko pikantny i coś czuję, że Czytaj dalej... Artykuł Ajvar – past... czytaj dalej...
Najlepsza receptura na sos czosnkowy! Jedyny w swoim rodzaju!
Czytaj dalej...Wiele osób zapewne słyszało o tym sosie i zastanawiało się, jak się go robi, z czego on jest i z czym się go podaje.
Czytaj dalej...Cebula ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych pomaga prawie z każdym schorzeniem i wspomaga pracę naszego organizmu.
Czytaj dalej...Zasmażka jest podstawą wszelkich sosów, zup lub też do szparagów czy fasolki szparagowej. Często się ją stosuje nie tyle by zagęścić jakieś danie ale też by wzbogacić jego smak. Często pojawiają się problemy z zasmażką.
Czytaj dalej...