podsmażone z jajkami i sosem sojowym.Z dodatkiem grubo krojonego szczypiorku.Smażone na rozgrzanym oleju.Pyszny dodatek do dań chińskich i nie tylko.Polecam!Składniki:4 szklanki ugotowanego na sypko i wystudzonego białego ryżu;2 jaja;2 łyżki oleju;2 łyżki jasnego sosu sojowego;1/2 szklanki grubo pokrojonego szczypiorku;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Ryż (około 250 g surowego) ugotować zgodnie z przepisem
Gospodyni Miejskasmaku kaszy gryczanej.Z dodatkiem ziaren słoneczniku.Idealny dla osób na diecie bezglutenowej.I nie tylko. Zapraszam! Składniki:500 g mąki gryczanej;Opakowanie drożdży suszonych instant (7 g);4 łyżeczki białego cukru;1 łyżeczka soli;2 łyżki oleju + odrobina oleju do posmarowania po wierzchu;425 ml letniej wody;50 g łuskanych ziaren słoneczniku + odrobina do oprószenia po wierzchu. Sposób przygotowania
Gospodyni Miejskasmak.Idelany dodatek do obiadu.Polecam!Składniki:Główka młodej kapusty; Pęczek koperku;2 duże cebule;2 łyżki masła;1 liść laurowy1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;5 łyżeczek białego cukru;2 - 3 łyżki octu spirytusowego 10%;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Kapustę umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paseczki lub poszatkować. Włożyć do garnka, zalać 1,5 litra gorącej, przegotowanej wody
Gospodyni Miejskamajonezem.Mocno przyprawione pieprzem.Pyszny i szybki dodatek do obiadu.Smacznego!Składniki:250 g pieczarek;1 średnia cebula;1 czubata łyżka masła;1 czubata łyżka majonezu;1 łyżeczka zimnej wody;1/2 łyżeczki białego cukru;Sól;Pieprz czarny;Pieprz ziołowy.Sposób przygotowania:Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.Cebulę obrać, pokroić w kostkę.Majonez wymieszać z 1 łyżeczką zimnej wody.Na rozgrzane na patleni masło
Gospodyni Miejskaletniej wody.Ciasto właściwe:600 g mąki pszennej (u mnie typ 650);250 g mąki żytniej (typ 720);480 g letniej wody;1 łyżka soli;1 łyżeczka białego cukru;Cały zaczyn;Ewentualnie - 1/2 łyżeczki drożdży suchych Instant - jeśli zakwas jest młody, lub jeśli chce się przyspieszyć wyrastanie - u mnie bez drożdży. Sposób przygotowania:W misce (u mnie od robota
Gospodyni Miejskatłuczonymi ziemniakami oblanymi podsmażoną cebulką.Pyszny smak obiadów u babci.Polecam! Składniki:1 kg czerwonych buraków;1 średnia marchewka;1/4 korzenia selera;3 łyżki octu spirytusowego;2 łyżeczki białego cukru;1 płaska łyżka soli;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 litry zimnej wody + opcjonalnie jeszcze 0,5 litra, gdyby zupa okazała się zbyt gęsta. Dodatkowo
Gospodyni Miejskagrilla i nie tylko.Smacznego! Składniki:Główka sałaty lodowej;4 średnie pomidory;2 ząbki czosnku;300 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %;3 łyżki majonezu;Szczypta białego cukru;Sól;Pieprz ziołowy;Pieprz czarny.Sposób przygotowania:Sałatę umyć, osuszyć, porwać/pociąć na kawałki.Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki.Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.Śmietanę wymieszać
Gospodyni Miejskajasnego;1/4 szklanki masła orzechowego (u mnie smooth - bez kawałków orzechów);2 ząbki czosnku;1 średnia, czerwona papryka;1 średnia marchewka;1/2 pęczka szczypiorku wraz z dymkami;2 łyżki białego octu winnego;1/3 łyżeczki imbiru w proszku;1 łyżeczka sosu Tabasco;1 łyżeczka soli;2 łyżki jasnego, brązowego cukru;1/2 szklanki gorącej wody.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem
Gospodyni Miejskawystudzeniu.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 1 kg bochenek chleba. Mój ważył 1,04 kg.Do ciasta chlebowego, w celu przyspieszenia jego rośnięcia, można dodać łyżeczkę białego cukru i łyżeczkę suchych drożdży Instant. Ja nie dodawałam.W celu zapobiegnięcia przyklejania się ciasta chlebowego do koszyka do wyrastania można wyłożyć go lnianą ściereczką (100% lnu), obsypać mąką i dopiero
Gospodyni Miejskadynie Hokkaido,1 zielona cukinia,2 ziemniaki,½ cebuli,1 marchewka,2 gałązki rozmarynu,Garść wyłuskanych pistacji,2 łyżki masła,2 łyżeczki Harisy,2 limonki,1 łyżeczka żelatyny,Sól i biały pieprz do smaku.Przygotowanie:Warzywa umyć i osuszyć, ziemniaki i marchewkę obrać. Cukinię pociąć na cienkie słupki w kształcie spaghetti, wrzucić do wrzącej wody na 3 minuty, odcedzić, włożyć do zimnej
SzczyptaSmaQzakwasie.Czas przygotowania: 30 minutPorcji: 6 Składniki:500 g grzybów leśnych,1 szalotka lub ½ cebuli,1 ząbek czosnku,3 plastry Speck’a5 łyżek masła,3 łyżki wytrawnego białego wina,ok. 1 l bulionu z kury lub warzywnego,sól i świeżo mielony pieprz do smaku,1/3 szklanki orzechów laskowych.Przygotowanie:Grzyby oczyścić, odciąć zapiaszczone korzonki, umyć pod bieżącą wodą, odsączyć
SzczyptaSmaQłyżeczkę konfitur rozprowadzamy na talerzyku, jeśli się zetnie możemy wekować).Czas przygotowania: 40 minut Składniki:2 kg oczyszczonych jagód jarzębiny,½ kg jabłek,½ kg cukry,1 szkl. białego półsłodkiego wina,2 limonki (skórka i sok).Przygotowanie:Jagody jarzębiny zmrożone w zamrażalce (2 dni) lub przez naturę (zebrane po przymrozkach), umyć, zalać wrzątkiem tak żeby owoce znalazły się
SzczyptaSmaQsuszonych borowików,700 ml bulionu,100 g śmietany 30%,2 czubate łyżki łagodnej gorgonzoli (np. Cremoso Galbani),1 szalotka,1 ząbek czosnku,2 łyżki masła,3 łyżki białego wytrawnego wina,1 łyżeczka cukru,1 łyżeczka octu jabłkowego,kilka gałązek macierzanki (lub tymianku),sól i pieprz do smaku. Przygotowanie:Borowiki kilka razy wypłukać, zalać szklanką letniej wody, moczyć przez
SzczyptaSmaQtwardych nerwów),Bulion (ok. 700 ml),1 cebula posiekana w kostkę,3 ząbki czosnku pocięte w cienkie plastry,2 papryczki chili,2 gałązki rozmarynu,Sok z cytryny,100 ml białego wina (wytrawnego),1 łyżka startego imbiru,1 łyżka mielonego kuminu,1 łyżka czarnej gorczycy,1 łyżeczka wędzonej papryki,½ łyżeczki kurkumy,1/3 łyżeczki cynamonu,1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,Liść laurowy
SzczyptaSmaQPotrzebny nam będzie do tego szynkowar, wybrane mięso, przyprawy oraz odrobina cierpliwości. SKŁADNIKI: - 1/2 kg piersi drobiowych - 1/2 kg chudej łopatki wieprzowe -1/3 łyżeczki białego pieprzu- 1/3 łyżeczki mielonej kolendry- 2 płaskie łyżeczki soli peklowej- 1 płaska łyżeczka soli morskiej - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka lejącego miodu- 1 większy ząbek czosnku
Basia w kuchni