biała - 7122 przepisów (strona:418/475)

"SERNIK - PIERNIK" BEZGLUTENOWY /Sernik piernikowy z musem czekoladowo-orzechowym i z chałwowo-czekoladową polewą. 157

gębie! Świąteczny raj dla podniebienia i dla duszy.Święta czuć już coraz bardziej! Dzięki temu serniczkowi nawet brak śniegu nam nie straszny. Mamy nadzieję jednak, że choć troszeczkę białego puchu spadnie gdy świąteczny czas wciągnie nas na całego! (A co, jak my - baby, siedzimy cały czas w kuchni mając w głowie listę zakupów, prezentów i inne babskie sprawy, to faceci

Wypisz Wymaluj
Szarlotka orkiszowa ze stewią i słówko o stewii 176

slodzace wystepujace w lisciach stewii sa nietoksyczne oraz nie maja mutagennych wlasciwosci..Pomimo tego, ze cukier buraczany i trzcinowy takze,nie sluza naszemu zdrowiu a lekarze mowia o nich "biala smierc" ,zdrowe zamienniki sa wciaz bardzo malo popularne.Nie tylko niestety z powodu ceny (sa jednak stosunkowo drogie),przyczyna jest bardzo rozwiniety przemysl cukrowniczy tzw,"lobby cukrowe".Dlatego tak wazna jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chalka waniliowa 90

challah pochodzi z kuchni zydowskiej.Ten tradycyjny wypiek przynoszono w darze do swiatyni w czasie swiat .A dwie chalki sa tradycyjnie podawane w szabas podczas kazdego posilku.Challah znaczy ofiara.W kuchni biala make stosuje tylko jako niewielki dodatek.Dla chalki robie wyjatek.To jedyny moj wypiek w calosci z bialej maki.Nic nie zastapi kawalka swiezutkiej,jeszcze cieplej chalki z domowa konfitura lub samym maselkiem.Pycha

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik cytrynowy ze stewią i polewą czekoladową 135

wstawiamy do lodowki.Cytryny szorujemy,sparzamy wrzatkiem i zesterem scieramy z dwoch cytryn waziutkie paseczki.Zester(Zestenreißer) to specjalny nozyk do cytrusow,ktory pozwala wyciac z cytryn cieniutkie  paseczki,omijajac biala gorzkawa warstwe albedo.Powstale wiorki drobno siekamy.Do sera wsypujemy stewie,dodajemy po jednym jajku,mieszajac mase trzepaczka balonowa niezbyt energicznie,zeby jej jej zbytnio nie napowietrzyc.Dodajemy posiekana skorke cytrynoea i esencje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlet mielony 148

ulubione przyprawy wrzucic do mlynka do kawy i zmielic je.Przechowywac w zakreconym sloiczku i uzywac w razie potrzeby.Moje przyprawy to:pieprz czarny,ziele angielskie,listek laurowy,kminek,majeranek,gorczyca biala,owoc jalowca,rozmaryn.Wybor dowolny.Skomponujcie swoj zestaw.Smaczniejsze i delikatniejsze kotlety zrobimy z buleczka namoczona w mleku.Gdy bedziemy dodawac tarta bulke,dodajmy pare lyzek gazowanej wody mineralnej dla spulchnienia masy.Jesli robimy kotleciki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Deser kokosowy z jagodami 173

kilku ciasteczek amarettini  i wspanialy deser gotowy.W expresowym tempie mozesz przygotowac smaczny i zdrowy deser.Polecam!Skladniki na 2 porcje:250 g jogurtu greckiego80 g kremu z kokosa (biala czesc z puszki)3 lyzki miodu50 g jagod (u mnie borowka amerykanska)6-8 truskawek10 ciasteczek amarettini(biszkoptow lub jakichkolwiek innych)Wykonanie:Jogurt grecki wymieszac lyzka z kremem kokosowym i miodem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Turbot z lubczykowo-melisowym pesto 165

pomagaja wyczarowac nam w kuchni prawdziwe smakowitosci.Warto wiec wykazac sie fantazja i tworzyc wlasne przepisy.Mam nadzieje,ze moj bedzie dla Was  inspiracja.Skladniki:1 turbot ok.80 dkg (lub kazda inna biala ryba)2 garscie lubczyku2 garscie melisy cytrynowej2 zabki czosnku50 g orzechow wloskich4 -5 lyzek oliwy lub dobrego oleju rzepakowego cytryna,solWykonanie:Rybe umyc,osuszycSkropic sokiem z cytryna i posolic.Ulozyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem 188

Golabki z miesem i ryzem to klasyk polskiej kuchni.Owszem ,danie troche pracochlonne,ale jednorazowo przygotujemy ilosc wystarczajaca na kilka dni,lub nawet uda sie cos zamrozic.Lubie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Racuchy z jabłkami czyli "jabłka w orkiszowych szlafroczkach" 173

jablku obnizaja poziom cholesterolu i wspomagaja trawienie.Doskonale odswiezaja organizm i oczyszczaja krew.Jablka w szlafroczkach,tak u mnie w domu nazywaly sie plasterki jablek smazone w gestym ciescie.Dzis jedynie biala make zastapila maka orkiszowa pelnoziarnista,bogatsza w blonnik i wieksza ilosc skladnikow odzywczych.Skladniki:1 szklanka maki orkiszowej pelnziarnistej1 szklanka kefiru lub zsiadlego mleka1 jajko1/2 lyzeczka sody lub proszku do pieczeniaspora szczypta

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rolada śląska-wyśmienita-Rinderrouladen i gadżet na przyprawy 175

kazdym kawalku miesa ulozyc po kilka czastek ogorka.Posypac pokrojona w kostke cebula,posypac pieprzem.Rolady zwijac jak krokiety. Boki zalozyc do srodka i zrolowac.Spiac specjalna igla lub obwiazac biala nicia.Kazda obtoczyc w mace.Rolady smazyc ze wszystkich stron na rozgrzanym tluszczu.Gdy sie zbrazowia podlac woda i dusic pod przykryciem do miekkosci.Zeby nadac roladom wyjatkowo swiatecznego smaku mozna dorzucic do duszenia kilka umytych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos polski-najlepszy 155

temperaturze 180-200°C piec okolo 1.5 godziny,az bedzie miekkie i bardzo rumiane.Przestudzic,odkroic od kosci i pokroic w kostke.W czasie gdy miesa sie pieka poszarkowac biala kapuste,podlac szklanka wody i ugotowac.W drugim garnku umiescic kiszona kapuste, podlac szklanka wody i ugotowac.Polaczyc obie ugotowane kapusty,dodac pokrojone miesa ,kielbase i grzyby.Zlac sos z pieczenia miesa do gara

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przekładaniec z kremem budyniowym i polewą czekoladową-pyszne"Biuściki" 145

kremu budyniowego,warstwy z okraglych biszkoptow i wisienek nasaczonych alkoholem oraz polewy czekoladowej.Skladniki na biszkopt :( blaszka 32x24cm)4 jajka1 szklanka maki1 niepelna szklanka cukru1 lyzeczka proszku do pieczeniaszczypta soliWykonanie:Biala odzielic od zoltek i ubic je na sztywna piane.W trakcie ubijania dodawac porcjami cukier.Do piany bialkowej dalej ubijajac dodawac kolejno zoltka.Na koniec  lekko wymieszac z maka i proszkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik śmietankowy z malinową pianką 182

sucharki pelnoziarniste-40 g100 g mielonych migdalow2 lyzki maslaSkladniki na mase serowa:500 g sera 3 x mielonego200 g jogurtu greckiego200 g mleka kokosowego( tylko gorna, biala czesc)200-220 g cukru1 budyn smietankowy4 jajka MSkladniki na pianke malinowa:200 g smietany kremowki2 listki zelatyny300 g mrozonych malin2 lyzki cukru1 lyzka soku z cytrynyWykonanie:Skladniki na spod sernika umiescic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gołąbki z tartych ziemniaków i kaszy jęczmiennej 216

szczegolnie te pokrojone w talarki i odsmazane na patelni sa naprawde wysmienite.Chociaz podane z sosem pomidorowym tez nam bardzo smakowaly.Z grzybowym bylyby pewnie jeszcze lepsze.Swietne danie takze dla wegetarian.Skladniki:1 biala kapusta1 kg ziemniakow200 g drobnej kaszy jeczniennej2-3 cebule 2 lyzki masla ghee lub olejubulion warzywny1 jajko1 lyzka suszonego majeranku sol,pieprz2-3 listki laurowe i ziele angielskie-opcjonalnie Wykonanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!