Kolejny rok zmagań pierniczkowych za mną. Niezmiennie korzystam z tego samego przepisu. Znajdziecie go na moim blogu - TUTAJLukier do pierniczków jest niezwykle prosty w wykonaniu. Biały lukier możecie dowolnie barwić, dodając spożywcze barwniki lub barwniki naturalne, np. sok z buraka lub kurkumę.LUKIER - przepis:* 1 białko* około 250 g cukru pudru* sok z cytryny* wodaBiałko lekko podbić, miksując na wysokich
kolorowotorcikowoSkładniki :około 400 g mąki1 jajko1 szklanka ciepłej wodyokoło 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki roztopionego masła lub olejuokoło 0,5 kg ziemniaków ugotowanych 200 g sera białego przeciśniętych przez praskę1 duża cebulasól, pieprz do smaku1 serek topiony Wykonanie :)Do mąki dodać jajko , sól , roztopione masło i wodę , wymieszać i zagnieść.Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać
Sama słodycz i szczypta chili/same listki/,Zalewa;400 ml wody,250 ml cukru pudru,2 liście laurowe,2 łyżki ziaren pieprzu,1 łyżka ziaren kolendry,2 łyżki ziaren gorczycy,10 goździków,400 ml białego octu winnego,15 ziaren ziela angielskiego,Wykonanie;Śledzie zalewamy zimna wodą i odstawiamy na 6 godzin. Składniki zalewy gotujemy przez 30 minut /powinno lekko bulgotać/. Studzimy. Śledzie odsączamy
Anioły w kuchniuwagę poświęcając świątecznym jarmarkom. Znaleźliśmy trzy - skupiska małych domków pełne najróżniejszych pyszności (o æbleskiver i gløggu już pisałam, są też naleśniki, gorąca czekolada, gløgg w wersji ekskluzywnej, czyli z białego wina, jabłka i migdały w karmelu, a także mniej świąteczne, ale uwielbiane przez Duńczyków hot dogi) i dekoracji. Zaopatrzyliśmy się w szklane aniołki i ornamenty, a także wyjątkowe, drewniane bombki
Pożeraczka, czyli raz adobrzebezglutenowe pierniczki stworzyłyśmy po tygodniu i wcale ich nie spierniczyłyśmy skracając czas dojrzewania.SKŁADNIKI:- mąka razowa Dunkel, 1 kg- miód, 0,5 litra- cukier trzcinowy, 1 szklanka- cukier biały. 1/2 szklanki,- melasa, 1/3 szklanki,- masło, 1/2 kostki,- smalec, 1 kostka,- mleko, 1/2 szklanki,- jajka, 3,- soda oczyszczona, 3 łyżeczki- szczypta soli,- Domowa przyprawa do piernika, 6 kopiastych łyżek, - przepis tutaj.WYRABIANIE
Wypisz Wymaluj/dusić.Ryba zacznie puszczać soki i aromat rozniesie się po całej kuchni. Aromat bardzo naturalny, gdyż przypawy Skworcu nie mają chemii .Halibut zetnie się szybko. Jest niesamowicie biały i delikatny.Podałam tę wyjątkową rybę w towarzystwie makaronu z sosem z boczniaków. Makaron i sos tutaj!Dodatkowo halibut został polany sosem i nabrał wykwintnego charakteru.Przekonajcie się sami
Z Kuchni Do KuchniJelly with cucumbers and carrotsSkładniki.6 marchewek średniej wielkości1 długi ogórek1/2 szklanki wina białego wytrawnego1/2 łyżeczki papryki łagodnej1/4 łyżeczki cynamonu4 łyżeczki żelatynysólpieprzSos.6 łyżek oliwy z oliwek3 łyżki octu winnego2 ząbki czosnku1 łyżka miodusolpieprzWykonanie.Marchewkę gotować 15-20 minut we wrzącej ,osolonej wodzie.Osączyć i zachować wywar. Do wywaru wlać wino ,cieczy powinno być około 1/2 litra i dodać
Kulinarny karnet ChristopheraCiasteczka korzenne...Kruche, mocno aromatyczne.Z dużą ilością przypraw korzennych.Zapach i smak Świąt Bożego Narodzenia.Smacznego!Składniki:500 g mąki pszennej;250 g masła;200 g białego cukru;1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;2 opakowania cukru wanilinowego (każde po 16 g);2 jaja;2 opakowania przyprawy do piernika (każde po 40 g);2 łyżki imbiru;2 łyżeczki cynamonu;1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
Gospodyni Miejskapięknie przyozdobione.O delikatnym smaku i aromacie cynamonu.Pokryte zielonym lukrem i cukrowymi perełkami.Pyszna zabawa w dekorowanie. Także dla dzieci.Polecam!Składniki:2 szklanki mąki pszennej;170 g masła;1/2 szklanki białego cukru;1 łyżeczka cynamonu;Skórka otarta z całej, średniej cytryny;1 łyżeczka sody oczyszczonej;1 jajo;2 - 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18% (ja dałam 2).Dodatkowo
Gospodyni Miejskalukru dodajemy zielony barwnik, następnie przekładamy do woreczka i wypełniamy wierzch choinki. Każdą z mas przeciskamy do rogu woreczka, odcinamy maleńki rożek 1-2 mm. Do drugiego woreczka dajemy biały lukier i robimy kontury choinki.Dodatkowo można użyć różnych posypek do zdobienia
Apetyczna babeczkapierniczków. Wypróbowałam już wiele przepisów, ale tym razem postanowiłam wysilić się sama. Po raz kolejny moją inspiracją była kuchnia wegańska. Co z tego wyszło? Pierniczki owsiane!Żadnej mąki, jaj, białego cukru czy niezdrowych tłuszczy- w zamian za to złożone węglowodany, zdrowe orzechy i bakalie, czyli mnóstwo witamin i cennych związków, a do tego ten nieziemski aromat. Kolejną zaletą (choć zastanawiam
peanutbuttermonsterSzybki w przygotowaniu, rozpływający się w ustach sernik z kawałkami czekolady polany polewą.SKŁADNIKISpód 250 g herbatników180 g masła orzechowego3 łyżki roztopionego masłaMasa serowa1 kg białego sera20 dag masła30 dag cukru2 jajka1 budyń waniliowyulubiony aromat100 g gorzkiej czekoladyPolewaSzklanka cukru3 łyżki kakao200 g kostka masła2 żółtka4 łyżki mlekaPRZYGOTOWANIESpódHerbatniki drobno pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć na dno formy mocno docisnąć
RAROSSAStarszy Pan z wielką, siwą brodą, ubrany w czerwono-biały strój, przechadza się po parku. Jego sanie gdzieś utknęły. Śniegu nie ma. Prezentów nie będzie.Einer alten Herr mit großem, grauem Bart und in rote-weißer Kleidung angezogen geht durch den Park. Seiner Schlitter hat indgerwo festgesitzt. Schnee ist nicht da. Die Geschenken werden nicht sein. Mikołajki, a śniegu
W kuchni Karmel-itkijogurtem i cukrem waniliowym.Truskawki wymieszać z cukrem i łyżką wody ,podgrzewać, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z łyżką wody i podgrzewać do zagotowania.Patelnię lekko przepędzlować olejem, wlać chochelkę ciasta białego, rozprowadzić na połowie patelni, a na drugiej połowie rozlać ciasto kakaowe. Smażyć z obu stron. Każdy naleśnik posmarować twarożkiem i zwinąć. Podawać z truskawkami
Kulinarny karnet ChristopheraZapraszam dzisiaj na pyszne francuskie rożki z nadzieniem serowym , ciasteczka są kruchutkie rozpływające się w ustach :) Składniki :2 opakowania ciasta francuskiego400 g sera białego śmietankowego3/ 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Skworcu4 jajka Wykonanie :Ser zmielić dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka , wymieszać mikserem.Białka ubić ze szczyptą soli , dodać do sera i wymieszać łyżką .Ciasto
Sama słodycz i szczypta chili