biała - 7122 przepisów (strona:421/475)

O grudniowej Kopenhadze słów kilka. I kuskus na słodko 203

uwagę poświęcając świątecznym jarmarkom. Znaleźliśmy trzy - skupiska małych domków pełne najróżniejszych pyszności (o æbleskiver i gløggu już pisałam, są też naleśniki, gorąca czekolada, gløgg w wersji ekskluzywnej, czyli z białego wina, jabłka i migdały w karmelu, a także mniej świąteczne, ale uwielbiane przez Duńczyków hot dogi) i dekoracji. Zaopatrzyliśmy się w szklane aniołki i ornamenty, a także wyjątkowe, drewniane bombki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PIERNICZKI KRUCHE BEZGLUTENOWE 222

bezglutenowe pierniczki stworzyłyśmy po tygodniu i wcale ich nie spierniczyłyśmy skracając czas dojrzewania.SKŁADNIKI:- mąka razowa Dunkel, 1 kg- miód, 0,5 litra- cukier trzcinowy, 1 szklanka- cukier biały. 1/2 szklanki,- melasa, 1/3 szklanki,- masło, 1/2 kostki,- smalec, 1 kostka,- mleko, 1/2 szklanki,- jajka, 3,- soda oczyszczona, 3 łyżeczki- szczypta soli,- Domowa przyprawa do piernika, 6 kopiastych łyżek, - przepis tutaj.WYRABIANIE

Wypisz Wymaluj
Halibut niebieski dzwonko 172

/dusić.Ryba zacznie puszczać soki i aromat rozniesie się po całej kuchni. Aromat bardzo naturalny, gdyż przypawy Skworcu nie mają chemii .Halibut zetnie się szybko. Jest niesamowicie biały i delikatny.Podałam tę wyjątkową rybę w towarzystwie makaronu z sosem z boczniaków. Makaron i sos tutaj!Dodatkowo halibut został polany sosem i nabrał wykwintnego charakteru.Przekonajcie się sami

Z Kuchni Do Kuchni
Galaretka ogórkowo-marchewkowa 269

Jelly with cucumbers and carrotsSkładniki.6 marchewek średniej wielkości1 długi ogórek1/2 szklanki wina białego wytrawnego1/2 łyżeczki papryki łagodnej1/4 łyżeczki cynamonu4 łyżeczki żelatynysólpieprzSos.6 łyżek oliwy z oliwek3 łyżki octu winnego2 ząbki czosnku1 łyżka miodusolpieprzWykonanie.Marchewkę gotować 15-20 minut we wrzącej ,osolonej wodzie.Osączyć i zachować wywar. Do wywaru wlać wino ,cieczy powinno być około 1/2 litra i dodać

Kulinarny karnet Christophera
Ciasteczka korzenne 220

Ciasteczka korzenne...Kruche, mocno aromatyczne.Z dużą ilością przypraw korzennych.Zapach i smak Świąt Bożego Narodzenia.Smacznego!Składniki:500 g mąki pszennej;250 g masła;200 g białego cukru;1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;2 opakowania cukru wanilinowego (każde po 16 g);2 jaja;2 opakowania przyprawy do piernika (każde po 40 g);2 łyżki imbiru;2 łyżeczki cynamonu;1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej

Gospodyni Miejska
Cynamonowe choinki 249

pięknie przyozdobione.O delikatnym smaku i aromacie cynamonu.Pokryte zielonym lukrem i cukrowymi perełkami.Pyszna zabawa w dekorowanie. Także dla dzieci.Polecam!Składniki:2 szklanki mąki pszennej;170 g masła;1/2 szklanki białego cukru;1 łyżeczka cynamonu;Skórka otarta z całej, średniej cytryny;1 łyżeczka sody oczyszczonej;1 jajo;2 - 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18% (ja dałam 2).Dodatkowo

Gospodyni Miejska
Piernikowa choinka w lukrze 275

lukru dodajemy zielony barwnik, następnie przekładamy do woreczka i wypełniamy wierzch choinki. Każdą z mas przeciskamy do rogu woreczka, odcinamy maleńki rożek 1-2 mm. Do drugiego woreczka dajemy biały lukier i robimy kontury choinki.Dodatkowo można użyć różnych posypek do zdobienia

Apetyczna babeczka
Pierniczki owsiane, czyli świąteczne słodkości po wegańsku 234

pierniczków. Wypróbowałam już wiele przepisów, ale tym razem postanowiłam wysilić się sama. Po raz kolejny moją inspiracją była kuchnia wegańska. Co z tego wyszło? Pierniczki owsiane!Żadnej mąki, jaj, białego cukru czy niezdrowych tłuszczy- w zamian za to złożone węglowodany, zdrowe orzechy i bakalie, czyli mnóstwo witamin i cennych związków, a do tego ten nieziemski aromat. Kolejną zaletą (choć zastanawiam

peanutbuttermonster
SERNIK NA SPODZIE Z HERBATNIKÓW Z MASŁEM ORZECHOWYM 284

Szybki w przygotowaniu, rozpływający się w ustach sernik z kawałkami czekolady polany polewą.SKŁADNIKISpód 250 g herbatników180 g masła orzechowego3 łyżki roztopionego masłaMasa serowa1 kg białego sera20 dag masła30 dag cukru2 jajka1 budyń  waniliowyulubiony aromat100 g gorzkiej czekoladyPolewaSzklanka cukru3 łyżki kakao200 g kostka masła2 żółtka4 łyżki mlekaPRZYGOTOWANIESpódHerbatniki drobno pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć na dno formy mocno docisnąć

RAROSSA
KORZENNE MUFFINKI Z BUDYNIEM / KLEINE GEWÜRZ-NAPFKUCHEN MIT PUDDING 289

Starszy Pan z wielką, siwą brodą, ubrany w czerwono-biały strój, przechadza się po parku. Jego sanie gdzieś utknęły. Śniegu nie ma. Prezentów nie będzie.Einer alten Herr mit großem, grauem Bart und in rote-weißer Kleidung angezogen geht durch den Park. Seiner Schlitter hat indgerwo festgesitzt. Schnee ist nicht da. Die Geschenken werden nicht sein. Mikołajki, a śniegu

W kuchni Karmel-itki
Naleśniki Black Red White 211

jogurtem i cukrem waniliowym.Truskawki wymieszać z cukrem i łyżką wody ,podgrzewać, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z łyżką wody i podgrzewać do zagotowania.Patelnię lekko przepędzlować olejem, wlać chochelkę ciasta białego, rozprowadzić na połowie patelni, a na drugiej połowie rozlać ciasto kakaowe. Smażyć z obu stron. Każdy naleśnik posmarować twarożkiem i zwinąć. Podawać z truskawkami

Kulinarny karnet Christophera
Francuskie rożki z serem 12791

Zapraszam dzisiaj na pyszne  francuskie rożki  z nadzieniem serowym , ciasteczka są kruchutkie rozpływające się w ustach :) Składniki :2 opakowania ciasta francuskiego400 g sera białego śmietankowego3/ 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Skworcu4 jajka Wykonanie :Ser zmielić dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka , wymieszać mikserem.Białka ubić ze szczyptą soli , dodać do sera i wymieszać łyżką .Ciasto

Sama słodycz i szczypta chili
Biało-czarne sezamki według Grzegorza Łapanowskiego 155

Składniki: 4 łyżki białego sezamu,4 łyżki czarnego sezamu,3 łyżki domowego syropu z pigwy (lub sok z 1/2 limonki),2 łyżki cukru trzcinowego,1 łyżeczka miodu Wileńskich.   Przygotowanie:  Sezam prażymy na suchej patelni. Dodajemy cukier trzcinowy i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy syrop z pigwy i mieszamy ok. 3 minut. Dodajmy miód i mieszamy jeszcze

Aga w kuchni
Makaron z Brokułami, Serkiem Brie i Sosem Serowym 269

czosnkułyżka masła100 g serka brie + ok. 50 g na wierzch120 żółtego sera200 g śmietanki 30%100 ml mleka2 łyżki śmietany 18%łyżeczka skrobi ziemniaczanej + odrobina wodyprzyprawy: gałka muszkatołowa, tymianek, biały pieprz, pieprz czarny, sólMakaron z Brokułami i Serkiem Brie - Sposób przygotowania:Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.Brokuł dzielimy na różyczki. Ok. litr wody zagotowujemy, dodajemy bulion warzywny

Słodka Strona
Wafelki z Mleczną Masą i Czekoladowo-Nugatowym Kremem z Kawałkami Orzechów Laskowych (a'la Knoppers) 208

stopniowo ciągle mieszając wsypujemy mleko w proszku. Gdy mleko w proszku się rozpuści ściągamy z ognia i całkowicie studzimy (mogą pozostać malutkie grudki). Następnie masło ucieramy na biały, puszysty krem, po czym stopniowo, ciągle ubijając dodajemy wystudzoną masę mleczną. Ubijamy do otrzymania jednolitej konsystencji. (masa będzie dość gęsta). Masa orzechowa: Masło ubijamy na puch. Następnie dodajemy krem

Słodka Strona