czego nie lubię. Mój również wyszedł mięciutki z lekko kruchą skórką, a więc faktycznie satysfakcja gwarantowana :) Składniki: 100 g rodzynek sułtańskich 50 g rodzynek Thompson Jumbo150 ml białego rumu (w oryginale ciemnego rumu) 210 g masła150 g drobnego cukru do wypieków4 jajka (jeśli są małe to 6 jajek)300 g mąki pszennej15 g proszku do pieczenia (odrobinę mniej
Delicious Titbitsdługi, zielony ogórek4 rzodkiewkipęczek szczypiorkubiały ser / twaróg2 łyżki kefiru albo śmietany jak kto wolisól, pieprzOgórki myjemy, obieramy ze skórki, przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy środek z nasionek. Biały ser mieszamy z kefirem i z drobno pokrojonym szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy twarożek wypełniamy ogórki, na wierch kładziemy starte na tarce rzodkiewki. Śniadanie gotowe :)Faszerowane zielone ogórki
Bon Appetit Małgorzatyciasto:1 szklanka mąki pszennej1 szklanka cukru4 jajka1 op. cukru waniliowego2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa serowo - śmietankowa:250 g śmietany kremówki 30 %200 g białego, półtłustego sera150 g jogurtu naturalnego250 g świeżych malin + do dekoracji8 łyżek cukru3 łyżki żelatynyPonadto:tłuszcz do formybułka tarta do obsypania formymaliny do dekoracjiBlacha: 30x40 Ciasto: białka ubić
Bon Appetit Małgorzatymnie 2 duże garścitagliatelle albo inny makaron - ilość w zależności ile zjemy2 serki topione o smaku śmietankowym1 mała cebulaplaster masła 1 ząbek czosnku 3/4 szklanki rosołu50 ml wina białego, wytrawnego świeży tymianekświeżo mielony pieprzMakaron gotujemy w osolonym wrzątku. Kurki czyścimy (ja pod bieżącą wodą używając szczoteczki). Na maśle musimy najpierw zeszklić cebulę i czosnek, później dodajemy kurki (te większe przekrawamy
Bon Appetit Małgorzatygłówną rolą.Składniki suche:czubata szklanka płatków owsianychszklanka mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli1 cukier waniliowy3 łyżki swojego ulubionego musli pół szklanki brązowego cukru trzcinowego (może być też biały)3 figi (mogą być też śliwki)Składniki mokre:2 jajka1/3 szklanki oleju (może być też roztopione masło)szklanka kefiru (albo jogurtu naturalnego bądź maślanki)Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Mieszamy
Bon Appetit Małgorzatypoczątku było risotto...później powstał pomysł by wypełnić nim papryki :-P później był gotowy obiad a na sam koniec brudne garnki i talerze ;)Składniki:2 szklanki ryżu na risottokieliszek białego wina ząbek czosnkuokoło 6-8 pieczarek1 duża papryka do risotto2 papryki do nadziewania20 dag szynki (można pominąć i zamienić na cukinię)1 szalotka szklanka zielonego groszku (najlepiej mrożonego, ewentualnie
Bon Appetit Małgorzatysushi" smakuje jak sushi hihi. Możemy je zajadać tradycyjnie z marynowanym imbirem, wasabi i sosem sojowym.Składniki podstawowe:1 brokuł1 filet z kurczaka250 g ryżu do sushi (opcjonalnie zwykły biały, kleisty ryż, wtedy gotujemy go tradycyjnie)2 nori (prasowane wodorosty)Przyprawy:sos sojowy - do kurczakamielona czerwona papryka - do kurczakasok z połowy cytryny - do brokułówszczypta soli2 płaskie łyżeczki cukru4 łyżeczki octu
Bon Appetit MałgorzatyTaki smaczny misz masz obiadowy :)składniki na 2 porcje:2 piersi z kurczaka1 brokuł2 woreczki białego ryżupól szklanki sezamu (do dekoracji także czarny)bułka tarta - do panierki3 jajka - do panierkisól, pieprzłyżeczka cukru natka pietruszkikoperekświeża bazylia do dekoracji olej do smażeniawykałaczkiGotujemy brokuły z dodatkiem łyżeczki cukru bez przykrywania pokrywką (by nie straciły kolor). W tym czasie gotujemy ryż wg wskazówek producenta
Bon Appetit MałgorzatyJest do pożywna i zdrowa zupa, idealna na zimowe po południa. Składniki:2 piersi z kurczaka1 duży brokuł2 woreczki białego ryżubułka tarta - do panierki2 jajka - do panierki1 cebula1 litr bulionu warzywnegosól, pieprzłyżeczka currynatka pietruszkikoperekświeża bazylia do dekoracji olej do smażeniałyżka masła do smażeniaZupa: w rondlu na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, gdy cebula się zeszkli wrzucamy różyczki brokuła
Bon Appetit Małgorzatyogórek zielony150 g łososia wędzonego1 owoc granatu3 rzodkiewki3 jajka na twardoszczypiorekSkładniki na sos:100 ml jogurtu naturalnego50 ml majonezu100 g sera z niebieską albo zieloną pleśnią2 łyżki octu balsamicznego biały pieprz. Składniki na dressing ze sobą mieszamy, ser ścieramy na tarce i dodajemy do sosu. Na półmisku układamy roszponkę, pokrojone w plastry rzodkiewkę i ogórek, pokrojone w ósemki jajka
Bon Appetit Małgorzatycytryny. Do żółtek wlewamy po łyżce odszumowane masło, mieszając w dalszym ciągu trzepaczką. Mieszamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej, jaśniejszej i puszystej masy. Na sam koniec dodajemy sól i biały pieprz.jajko: zagotowujemy wodę, powiedzmy, że niecały litr, gdy woda się zagotuję wlewamy około 1/4 szklanki octu i ponownie zagotowujemy. Jajko wbijamy do osobnej małej salaterki. Przed wlaniem jajka do wrzątku
Bon Appetit Małgorzatybyłoby go nie wykorzystywać w różnych potrawach. Dziś pasta z awokado a wkrótce pesto :)Składniki:1 duże, dojrzałe awokado (albo 2 małe)5 jajek ugotowane na twardodo 200 g białego twarogu1 ogórek kiszony (może być konserwowy)paczuszka zielonych oliwekwiązanka czosnku dzikiegoszczypioreksok z poloły cytrynypieprz(możemy dodać żółty ser, ja nie dodałam)dodatkowo:do dekoracji plasterki cytryny, parę oliwek
Bon Appetit MałgorzatyPory roku mogą tam trwać kilka lat lub nawet dekad. źródło: InternetSkładniki na ok. 6 sztuk na formy o poj. 150 ml.2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)1/2 szklanki białego cukru3 czubate łyżki mąki pszennej przesianej przez sito1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli (do ubicia białek)2/3 szklanki naturalnego jogurtuskórka otarta z 1 cytrynysok wyciśnięty z 1 cytrynytroszkę masła
Bon Appetit Małgorzatyuwaga na mleko makowe! Ma wielką moc ;) Zamiast cukru czy miodu zastosowałam Syrop z agawy, czyli nektar lub sok z rdzenia rośliny jest wg mnie lepszy niż popularny biały cukier czy miód :) Pierwsza blogerka kulinarna, która wpadła na pomysł przygotowania własnego mleka makowego to: From movie to the kitchen, oczywiście polecam jej blog :)Składniki:1 litr tłustego mleka
Bon Appetit Małgorzatytortowej, przesianej2 łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli1 op. cukru waniliowego1 łyżeczka mielonego cynamonu1/4 łyżeczki mielonych goździków (ja utarłam w moździerzu)2 jajka3/4 szklanki białego cukru125 ml oleju4 łyżki soku z pomarańczy250 g miodu, dobrej jakości2 łyżki rumu albo brandy125 mocnej kawy (ostudzonej)starta skórka z 1 pomarańczy55 g posiekanych orzechów włoskich55 g mielonych migdałów1
Bon Appetit Małgorzaty