cytryny. Do żółtek wlewamy po łyżce odszumowane masło, mieszając w dalszym ciągu trzepaczką. Mieszamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej, jaśniejszej i puszystej masy. Na sam koniec dodajemy sól i biały pieprz.jajko: zagotowujemy wodę, powiedzmy, że niecały litr, gdy woda się zagotuję wlewamy około 1/4 szklanki octu i ponownie zagotowujemy. Jajko wbijamy do osobnej małej salaterki. Przed wlaniem jajka do wrzątku
Bon Appetit Małgorzatybyłoby go nie wykorzystywać w różnych potrawach. Dziś pasta z awokado a wkrótce pesto :)Składniki:1 duże, dojrzałe awokado (albo 2 małe)5 jajek ugotowane na twardodo 200 g białego twarogu1 ogórek kiszony (może być konserwowy)paczuszka zielonych oliwekwiązanka czosnku dzikiegoszczypioreksok z poloły cytrynypieprz(możemy dodać żółty ser, ja nie dodałam)dodatkowo:do dekoracji plasterki cytryny, parę oliwek
Bon Appetit MałgorzatyPory roku mogą tam trwać kilka lat lub nawet dekad. źródło: InternetSkładniki na ok. 6 sztuk na formy o poj. 150 ml.2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)1/2 szklanki białego cukru3 czubate łyżki mąki pszennej przesianej przez sito1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli (do ubicia białek)2/3 szklanki naturalnego jogurtuskórka otarta z 1 cytrynysok wyciśnięty z 1 cytrynytroszkę masła
Bon Appetit Małgorzatyuwaga na mleko makowe! Ma wielką moc ;) Zamiast cukru czy miodu zastosowałam Syrop z agawy, czyli nektar lub sok z rdzenia rośliny jest wg mnie lepszy niż popularny biały cukier czy miód :) Pierwsza blogerka kulinarna, która wpadła na pomysł przygotowania własnego mleka makowego to: From movie to the kitchen, oczywiście polecam jej blog :)Składniki:1 litr tłustego mleka
Bon Appetit Małgorzatytortowej, przesianej2 łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli1 op. cukru waniliowego1 łyżeczka mielonego cynamonu1/4 łyżeczki mielonych goździków (ja utarłam w moździerzu)2 jajka3/4 szklanki białego cukru125 ml oleju4 łyżki soku z pomarańczy250 g miodu, dobrej jakości2 łyżki rumu albo brandy125 mocnej kawy (ostudzonej)starta skórka z 1 pomarańczy55 g posiekanych orzechów włoskich55 g mielonych migdałów1
Bon Appetit Małgorzatyśmietany 18 %4 śnieżki1 tabliczka gorzkiej czekoladySkładniki na biszkopt:6 jajekszczypta soli1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mąki pszennej3 łyżki dobrego kakao2 łyżki oleju3/4 szklanki białego cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Później dodajemy cukier, następnie żółtka, cały czas ubijając. Dodajemy olej, mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i wszystko delikatnie miksujemy
Bon Appetit MałgorzatyDlatego proponuję Wam zupę rozgrzewającą z dużą ilością czosnku i cebuli. Zupa z pieczonego czosnkuskładniki:4 główki czosnku + 3 ząbki3 cebule1 cały por1 litr warzywnego bulionu100 ml białego, wytrawnego wina (można pominąć )1 łyżeczka suszonego tymiankuszczypta suszonego rozmarynu1/2 łyżeczki kurkumy (dla koloru) 2 kwadraciki serka topionego albo 100 ml słodkiej śmietanki 18 % 2 łyżki masłakawałek tartego parmezanudowolna ilość razowych
Bon Appetit Małgorzatyuniknąć poparzenia w język konieczne jest sparzenie pokrzywy wrzątkiem i drobne posiekanie z dodatkiem soli. Dla bardziej strachliwych polecam moździerz ;) Składniki:200-250 g białego, chudego twarogu4 łyżki kwaśnej, więjskiej śmietany1 pęczek młodek pokrzywysól, pieprzPokrzywę myjemy, osuszamy. Drobno siekamy z odrobiną soli. Mieszamy z twarogiem i śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Twarożek idealny na śniadanie
Bon Appetit Małgorzatyzawsze taką robiła na Wielkanoc, później moja mama robiła ją według przepisu swojej teściowej, a teraz i ja ją robię. Polecam gorąco nie tylko na Święta!Składniki:1 kg białego sera4-6 żółtekkmineksól do smakuSposób przygotowania:1. Ser rozdrabniamy widelcem, wbijamy żółtka, dodajemy kminek i solimy do smaku. Dokładnie wszystko mieszamy.2. Z sera lepimy 2-3 kule, owijamy je ściereczką
Kuchnia domowa Aniinna wersja pierogów ruskich bardzo mnie zachęciła przede wszystkim dlatego, że robi się je dość szybko.Składniki:60 dag ugotowanych ziemniaków25 dag sera białego 1 cebula1 jajkoolejsól, pieprzszczypioreksmażona cebula mąka (ok. 2 szklanki)Sposób przygotowania:1. Obraną i posiekaną cebulkę zrumienić na oleju.2. Ser i ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę. Wymieszać z cebulką i doprawić solą
Kuchnia domowa Animasło, wymieszać, lekko przestudzić i wbić żółtka. Wymieszać.3. Śliwki podzielić na połówki.4. Większą częścią ciasta wyłożyć na blaszkę, ułożyć śliwki i zalać budyniem. 2 mniejsze połówki ciasta (białego i kakaowego) zetrzeć na pazurkach i posypać wierzch ciasta.5. Całość pieczemy przez ok. 45 minut w 200 st. C.6. Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem.Smacznego
Kuchnia domowa Anipowinny posmakować wszystkim miłośnikom połączenia sera, jabłek i cynamonu :)Składniki:Naleśniki:niepełna szklanka mąki pszennejniepełna szklanka mąki pełnoziarnistej1 szklanka mlekapół szklanki wody3 jajkasól, cukier do smakuolejek pomarańczowyFarsz:350 g białego seracynamoncukier2 jabłka starte na dużych oczkach Sposób przygotowania:1. Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki, odstawiamy na 15 minut by odpoczęło, po czym smażymy cienkie naleśniki.2. Ser rozdrabniamy
Kuchnia domowa Anipyszne naleśniki :) Podałam je polane konfiturą mandarynkową - wyszedł prawdziwy rarytas :)Składniki:Ciasto:1 szklanka mąki1 szklanka wody1 szklanka mleka2 jajkaszczypta solipłaska łyżeczka cukru2-3 łyżki olejuFarsz:350 g białego sera1-2 łyżki cukru1 kopiasta łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowejsok z 1-2 mandarynekodrobina cynamonuDodatkowo:konfitura mandarynkowaSposób wykonania:1. Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe, gotowe odstawiamy na 10-15 minut
Kuchnia domowa Ani