plasterki o grubości 4mm. Podsmażyć do zrumienienia na maśle. Posolić i popieprzyć. Zdjąć z patelni wymieszać z posiakną natką pietruszki.PRZYGOTOWANIE PIECZYWA Składniki:bułka paryska lub zwykła bułeczka z białego pieczywaoliwa z oliwek opcjonalnie ząbek czosnkuSposób przygotowania :Rozgrzać na patelni oliwę. Posmażyć na niej ząbek czosnku i zdjąć.Bułkę pokroić w kromki i podsmażyć na patelni do zrumienienia
W kuchni wieczoremsólsos200g małych pieczarek (jeśli są większe - pokroić w ćwiartki)2 łyżki kurek w zalewie1/2 małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę4 plasterki szynki pokrojonej w kostkę200g śmietany 18%pół kieliszka białego wina2 łyżki sera pecorinoSposób przygotowania:FarszWszystkie składniki włożyć do malaksera i pokroić. Doprawić solą i pieprzem wg uznania.SosNa średniej patelni podsmażyć na oliwie z oliwy pieczarki w całości. Obficie posolić
W kuchni wieczoremprzyjemność czymś smakowitym bez wielkiego wysiłku. Chrupka skórka ryby, chrupkie podsmażone kapary i garść świeżego, soczystego szpinaku. Polecam!Składniki:filety z makrelimiód do posmarowania rybykaparyoliwaświeży szpinak1 łyżka oliwy1 łyżeczka białego octu winnego1 czubata łyżeczka chrzanu ze słoika (u Sophie świeży)2 czubate łyżki śmietany 18%sól i pieprzSposób przygotowania:Rybę posmarować z obu strony miodem, ułożyć w blasze do pieczenia
W kuchni wieczoremsię uczy. Korzystamy ze swoich doświadczeń i inspirujemy się nawzajem. Najzwyczajniej w świecie, fajnie tu być :)Składniki:1kg mielonego twarogu5 jaj100g masła1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej1 szklanka białego cukru1 łyżka ekstraktu śmietankowego50g rodzynekpolewa100g czekolady mlecznej50g masłaSposób przygotowania:Składniki wyjmujemy wcześniej, żeby były w temperaturze pokojowej.Ucieramy masło z cukrem. Dalej mieszając dodajemy jajka, następnie twaróg, mąki, ekstrakt waniliowy
W kuchni wieczoremalbo szpatułki. Ciasto dzielimy na pół - do jednej dodajemy kakao, drugie pozostawiamy bez zmian. Przekładamy do blaszki wysmarowanej olejem i posypanej mąką/bułką tarta. Wylewamy raz łyżkę białego, raz ciemnego ciasta, aż do wyczerpania masy.Pieczemy około 30 minut w 170`CSmacznego
Słodkie Przyjemnościspokojnie można byłoby użyć domowego makaronu z tego przepisu (tylko inaczej go pokroić :) ). A Wy? Też tęsknicie za latem?"Składniki na 2 porcje:opakowanie świeżego makaronu (włoski)100 g białego sera (typu włoskiego)200 g świeżych jagód + łyżka cukru / ew. mrożoneew. śmietana 12% do polaniaSposób przygotowania:Makaron przygotowujemy według rozpiski na opakowaniu. Z mojego przepisu: makaron rozwałkowujemy
Słodkie Przyjemnościkażdy biesiadujący, powinien dobrze czuć się przy stole. Musimy pamiętać o swobodzie ruchów gości. Nie zapomnijcie też o nieskazitelności waszego szkła i dobrze dobranym obrusie - w moim wypadku biały (bawełniany).Mam nadzieję, że jakoś Was zainspirowałam
Słodkie Przyjemnościświeżym powietrzu ! Składniki :4 małe pomidory młoda zielona sałata 4 ogórki kiszone mała papryka czerwona pestki dyni orzechy włoskie 4 kromki białego pieczywa + sólNa dresing oliwa z oliwek około 1/4 szklanki sok z połówki cytryny łyżeczka musztardy ¼ łyżeczki tymianku ¼ łyżeczki bazylii sól i pieprz kolorowy
Słodkie Przyjemnościzaczęłam przygotowywanie dodatków do ciast na zimę, na przykład smakowe cukry. Dziś Lawendowy - świetnie nadający się do wypieków, deserów czy napojów. Wystarczy chwila na jego przygotowanie. Zapraszam!"Składniki:Cukier biały - ilość dowolnaSuszone kwiaty lawendyszczelny pojemniczek - słoiczek, buteleczka z korkiem itd.Sposób przygotowania:Do szczelnego naczynia wsypujemy warstwami na przemian suszone kwiaty lawendy i cukier. Całość potrząsamy i zostawiamy
Słodkie Przyjemnościręcznie rozprowadzamy po foremce.Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na około 8-10 minut - pieczemy do złotego koloru. W tym czasie przygotowujemy krem twarogowy:Do malaksera wrzucamy biały chudy twaróg, dodajemy ekstrakt waniliowy i cukier i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie małej gwiazdki.Na ostudzone tartaletki nakładamy niewielką ilość
Słodkie Przyjemnościschłodzony, wtedy smakuje najlepiej! Dziś zapraszam na prosty przepis na sernik z sezonowymi owocami. Częstujcie się :)"Składniki:Kruchy spód:150 g masłajajkożółtko2 szklanki mąkiszklanka cukruMasa serowa:600 g sera białego twarogowego5 jajszklanka cukru50 g masła2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią3 łyżki mąki pszennejłyżka mąki ziemniaczanejulubione owoceSposób przygotowania:Kruche ciasto :Mąkę, masło, cukier i wanilię wsypujemy do miski i mieszamy robotem
Słodkie Przyjemnościwieczory panieńskie, ale również pojawiały się na imprezach, zawsze znikały co do ostatniej sztuki. Składniki:(+/- 16 babeczek)300 g mąki100 g masłapół łyżeczki soli2 żółtkajajko400 g sera białego tłustegozielony ogórekkilka łodyżek szczypiorku2 pomidorypaprykalistki świeżej bazyliiSposób przygotowaniaDo wysokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, żółtka, miękkie masło i jajko. Całość szybko zagniatamy – ja robię to za pomocą robota kuchennego, choć można
Słodkie Przyjemnościzbędnych barwników. Co Wy na to? Może się skusicie i czym prędzej wypróbujecie mój przepis? Dajce znać jak wyszła! :)Składniki (na dzbanek litrowy)1 duża cytryna100 g cukru białego / trzcinowegoliski świeżej mięty pieprzowej / mięty cytrynowej3 torebki earl grey (to ważne, aby to była właśnie ta)kostki loduwrzątekzimna wodaSposób przygotowania:Cytrynę obieramy, połowę kroimy na plasterki, z drugiej połowy wyciskamy sok.Do
Słodkie Przyjemnościsłoik zielonych oliwek (niekoniecznie) Sos: mały kubek jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sok i skórka starta z połowy cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół do pizzy sól i biały pieprz szczypta cukru Składniki sosu wymieszać, schłodzić. Sałatę rozdzielić na listki, dokładnie umyć i osuszyć. Pomidorki umyć i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki
Czerwień i błękitdeserów i ciast, dlatego serdecznie polecam moje ciasto bananowe, które jest delikatne, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Składniki:3 dojrzałe banany,1/3 szklanki oleju rzepakowego,½ szklanki cukru białego lub brązowego,1 jajo,1 łyżka cukru waniliowego,1 płaska łyżeczka sody,160 g mąki tortowej (1 ½ szklanki),¼ łyżeczka soli.Przygotowanie:Piekarnik nastawiamy na 180°C.Banany miksujemy lub rozgniatamy widelcem
Moniki Smakołyki