biała - 7122 przepisów (strona:411/475)

Risotto z grzybami leśnymi 141

smaczny i domowy przepis na cudowne danie na koniec lata.Składniki (4-5 porcji):400 g leśnych grzybów (świetnie się sprawdzą borowiki i prawdziwki)500 g ryżu arborio150 ml białego wytrawnego winaok. 800 ml bulionu warzywnego1 duża cebula3 ząbki czosnku1 łyżka świeżego rozmarynugarść siekanej natki pietruszki75 g masłaoliwa z oliwekświeżo mielony pieprz100 g parmezanu, startego2 żółtka (opcjonalnie)Przygotowanie:W dużym

Food Square
Eklery z budyniowym kremem 196

ziemniaczanej30 ml dowolnego likieru lub brandy (ja użyłem Amaretto)Wanilię przekroić na pół, wyskrobać ziarnka i zagotować je razem z mlekiem do wrzenia. Odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na biały puch, na koniec wsypać mąkę i zmiksować do uzyskania gładkiej pasty. Pastę wlać jednym ruchem do gorącego mleka. Dokładnie wymieszać (ja to robię trzepaczką) i wstawić  na palnik. Gotować

Food Square
Kurki po prowansalsku 194

Kurki po prowansalsku (przepis pochodzi z doradcasmaku.pl)Składniki:200g grzybów: kurki lub inne1 szalotka4 ząbki czosnkuoliwa z oliwekolej30g masła1 pomidorposiekana natka pietruszkigałka muszkatołowatymianek40ml białego wina4 pomidorki koktajlowesólpieprzPrzygotowanie:Szalotkę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozgniatamy nożem, a następnie drobno siekamy.Następnie kroimy grzyby i obranego ze skóry pomidora w średnie kawałki.Przygotowujemy 2 patelnie, na jednej rozgrzewamy oliwę, na drugiej olej

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron Chow Mein z kurczakiem, warzywami i sosem hoisin 328

wkładamy do miski blendera, dodajemy 2 łyżki oleju arachidowego, sól i miksujemy na jednolitą masę. Całość przekładamy do garnka, dodajemy 1 łyżkę miodu, 2 łyżki oleju arachidowego, 2 łyżki białego octu, 3 łyżki sosu sojowego, całość mieszamy, dodajemy 1/2 łyżeczki sosu piri piri i 2 szczypty imbiru mielonego, mieszamy, wstawiamy na ogień, często mieszamy, do momentu aż sos uzyska gęstą

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem z kalafiora 155

Składniki:2 małe kalafiory2 korzenie pietruszki1/4 bulwy selera1 szalotka2 ząbki czosnkuoliwa2 litry bulionu warzywnego (w wersji wegetariańskiej) lub drobiowegosól, pieprz biały, szczypta imbiru2 łyżki serka mascarponeDo podania: gęsta śmietana, świeże zioła, grzanki.Przygotowanie:Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekaną szalotkę i czosnek. Pozostałe warzywa kroimy na kawałki i dodajemy do garnka. Następnie zalewamy warzywa bulionem i gotujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Śledzie korzenne w oleju rzepakowym 158

razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek. Polecam gorąco śledzie korzenne w oleju rzepakowym! Skłaniki:300g słonych  filetów śledziowych4 łyżki oleju rzepakowego1 łyżka białego octu balsamicznego1 łyżeczka miodu2 łyżeczki przyprawy do pierników1 szalotkaPrzygotowanie:Śledzie musimy namoczyć w wodzie lub mleku na 2 godziny. Po tym czasie osuszamy filety ręcznikiem papierowym i kroimy w poprzek na centymetrowe

Smakowity Blog Kulinarny
Oponki serowe 308

ciasto wyrośnie. Składniki ciasta wystarczy ze sobą połączyć, wykroić oponki i usmażyć. Szybko, łatwo i przyjemnie. Miłego ucztowania Wam życzę!Przepis pochodzi ze strony Ivkawkuchni.pl Składniki:500g sera białego półtłustego500g mąki pszennej100g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego4 żółtka1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka rumu lub spirytusu250ml gęstej śmietanyDodatkowo:1 l oleju do smażeniamały kieliszek spirytusu (dodajemy do zimnego oleju)cukier puder

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z grzybami 175

Składniki:300 g ryżu do risotto (arborio)garść suszonych grzybów (borowików)1 litr bulionu1 szklanka wytrawnego białego wina1 cebula4 łyżki oliwysólpieprztarty parmezanPrzygotowanie:Namocz grzyby w szklance ciepłej wody (na około 20 minut). Odsącz grzyby (wywaru nie wylewaj) i pokrój je w paski, cebulę posiekaj. W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj grzyby, smaż 3 minuty. Dodaj ryż i mieszając

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z kasztanami 189

tworzenia przeróżnych przysmaków od wykwintnych przystawek, przez dania główne po smakowite desery.Składniki:30 kasztanów jadalnych2 x 50 g masła2 drobno posiekane szalotki300 g ryżu do risotto1 kieliszek białego wytrawnego wina800 ml bulionu warzywnego1 pikantna papryczka50 g tartego sera grana padanoświeża bazyliasól, pieprzPrzygotowanie:Kasztany nacinamy w spory X na zaokrąglonej części i gotujemy 10 minut. Sztuka po sztuce wyjmujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Przymiarka do świąt. 205

przetestować zanim podam je na wigilijną kolacje. Farsz do nich nie jest żadnym odkryciem, jednak w mojej rodzinie nowością będzie ciasto. Tym razem z różnych względów zdrowotnych zrezygnowałam z białego ciasta z mąki pszennej. Zamiast pozbawionej wszelkich dobrodziejstw mąki typu 450 użyłam mąki orkiszowej. Pierogi są, jak to moje dziecko ujęło, w kolorze tektury, jednak to nie odebrało im uroku

Przysmaki Karolki
Śródziemnomorski chlebek - babka 218

specjalna maszyna do wypieku chleba, wystarczy piekarnik i forma keksówka. Potrzebujemy:- 150 g mąki pszennej- 75 g mąki kukurydzianej- opakowanie drożdży suszonych- 80 ml wody- 50 ml wytrawnego białego wina- 100 g oleju- pół łyżeczki soli- 4 jajka- 70 g sera feta- 8 łyżek zielonych lub czarnych oliwek- 2 łyżki pestek dyniDodatkowo (jeśli lubicie):- można dodać 2 łyżki suszonych

W poszukiwaniu inspiracji
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker część I 174

płaska łyżeczka proszku do pieczenia1/3 łyżeczki sodyszczypta soli40g ciemnego kakao bez cukru120ml mlekaskórka starta z jednej pomarańczy1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego100g czekolady gorzkiej lub mlecznejDodatkowo:lukier plastyczny czerwonylukier plastyczny biały + zielony barwnik spożywczywycinaczki do lukru w kształcie listków ostrokrzewu  1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym

Mała Cukierenka
Sposób na banany według Nigelli 200

Wczoraj mieliśmy w pracy Wigilijne spotkanie. Tradycją w Danii jest tak zwany Julefrokost, czyli świąteczna impreza - obiad, a później zabawa do białego rana. To jeszcze przed nami. Póki co spotkaliśmy się, żeby wymienić się prezentami. Każdy przynosi jakiś drobiazg, i kładzie go pod choinką. Później po kolei rzucamy kostką - kto wyrzuci szóstkę, może wybrać sobie paczuszkę. Zabawne, ale szczyt napięcia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody bez maszynki 149

zjadliwe.Lody kokosowe z czereśniamiSkładniki:(na keskówkę 29x10 cm)masa:500 ml śmietany kremówki (38%)200 ml mleka kokosowego3 jajka100 g cukru30 g wiórek kokosowych1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżka białego rumudodatkowo:300 g czereśniCzereśnie wypestkować, pokroić na ćwiartki.Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z połową cukru na puszystą, jasną masę. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypując

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z dziwnym, czerwonym składnikiem 238

Marian, posypałam je truskawkowymi perełkami. Naprawdę warto było dać mu drugą szansę.Czekoladowe ciasto z burakamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)280 g buraków1 łyżka octu z białego wina100 g ciemnej czekolady (70%)125 g miękkiego masła120 g jasnego brązowego cukru120 g ciemnego brązowego cukru3 jajka225 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia30 g kakao1/4 łyżeczki solipolewa

Pożeraczka, czyli raz adobrze