osiągnąć sukces zapierający dech w piersiach, trzeba odrzucić pewne rzeczy. ZUPA RYBNA Z POREM I PSTRĄGIEM /własny;/ 3-4 porcje 700 ml czystego rybnego wywaru* 1 szklanka wina białego wytrawnego 350g świeżego pstrąga (filet) 1/2 pora (najlepiej zielona część) 2 średnie marchewki 1 mały korzeń pietruszki 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 1/2 szklanki śmietanki
W kuchni Karmel-itkiszklanki mąki 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 1/2 budyniu waniliowego 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki aromatu waniliowego 1 szklanka zimnego mleka 1 1/2 łyżki octu winnego białego CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, budyń i sodę oczyszczoną, dodajemy cukier. Wszystkie mokre składniki łączymy ze sobą i powoli wlewamy do suchych składników
My Culinary Artminut na średnim ogniu. Czas zależny oczywiście od kuchenki. Później odkrywamy przykrywkę i gotujemy przez 5 minut, tak aby sos zgęstniał. Krok 5: gotujemy ryż biały długoziarnisty. A o to i efekt końcowy
Smaki Brazyliikuchni włoskiej bezkręgowców. Mięso ośmiornicy ( wow ale to brzmi, aż się sama przestraszyłam...) jest ubogie w tłuszcze dlatego idealnie sprawdza się w środziemnomorskiej diecie. W przypadku mątwy, oprócz białego mięsa, kulinarnie wykorzystuje się również ciemnobrązową substancję ( sepię ) , tj. zawartość gruczołu czernidłowego. Czernidło posiada także ośmiornica, lecz nie jest tak powszechnie używane, ze względu na bardzo intensywny aromat. Zatem
Mia Cucina Sofietachciałam jednak zaproponować moją wersję Paelli z kurczakiem, tzw. „Paella Valenciana”. Paella z kurczakiem i warzywami Składniki: około 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1/3 szklanki białego wina 2 piersi z kurczaka 1,5 szklanki ryżu arborio (jak do risotto)* 1 czerwona papryka 4-5 pieczarek 2 ząbki czosnku ½ papryczki chilli 1 pęczek cebuli dymki
Mania Gotowaniastopni i dopiekamy jeszcze 25 min. Po upieczeniu delikatnie zsuwamy całość na półmisek. Serwujemy i kroimy po ok. 10 min. od wyjęcia z piekarnika. Podajemy z lampką białego wina. Smacznego! PS. Przepis jest pracochłonny, ale tak naprawdę dość prosty. Ciasto można wprawdzie zastąpić gotowym francuskim, ale wierzcie mi na słowo, warto się trochę potrudzić. Ciasto z tego przepisu jest delikatne
Ratunku obiadwięcej informacji na ich temat, a także dokonać zdrowych zakupów pysznych słodkość, o tu właśnie --> SKLEP :) Harvest foods to przeciwieństwo standardowych wyrobów cukierniczych. Nie znajdziemy w nich tony białego cukru i kilogramów tłuszczów "trans" w postaci margaryny. Za to odkryjemy bogactwo naturalnych składników wysokiej jakości, pochodzących z natury, od naszych polskich gospodarzy. Dzięki czemu może poznać prawdziwy smak naszych
Zdrowie na języku :Pdeserowej biesiady zaserwowałam dodatkowo truskawkową mrożona kawę klik.Składniki:CIASTO:25 dkg mąki14 dkg masła5 dkg cukru1 jajkoszczypta soliMUS RABARBAROWYpęczek rabarbaru4 łyżki cukruMASA SEROWA100 ml śmietany 30%30 dkg białego sera mielonego albo homogenizowanego1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki żelatynyTruskawki do ozdoby 42 sztuki nieduże:) Przygotowanie:Ciasto:Masło kroję na kawałki i przekładam do miski, dodaje cukier i miksuję chwilę
Magiczna kuchnia Dariipracy i z zapałem uczestniczy w gotowaniu. Wczoraj wspólnie przygotowaliśmy smaczną chałkę serową.Efekt naszej wspólnej pracy możecie zobaczyć poniżej.Chałka serowa w moim wykonaniuCHAŁKA SEROWAskładniki500 gram sera białego na sernik4 jajka700 gram mąki100 ml oleju1 łyżka cukru trzcinowego1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowyszczypta soli + jajko do posmarowania ciasta przygotowanieJajka z cukrem, olejem i cukrem waniliowym miksuję chwilę
Magiczna kuchnia DariiPół żartem, pół serio :)Przepis zbędny, bo wszystko widać jak na dłoni. Chodził za mną ten smak... wiejski chlebek, biały serek i cała góra szczypiorku. Wakacje na wsi :) Nie zdziwcie się jak kiedyś zobaczycie zdjęcie kromki chleba ze śmietaną i cukrem.... Tak na marginesie - zawsze smieszyło mnie słowo "kromka" ;)Albo zdjęcie przekrojonej pszennej bułki, a w środku kilka
bistro mamaznane od lat. Zaczęła nam je przywozić znajoma, której syn mieszka w Poznaniu. Byłam totalnie zaskoczona smakiem. Nie wiedziałam, co skrywa w sobie nadzienie. Ba! Nie wiedziałam o istnieniu białego maku. I choć dla niektórych nadzienie jest za słodkie, dla mnie połączenie drożdżowo-francuskiego ciasta z nadzieniem maku, marcepana i bakalii jest idealne.Czytaj więcej
bistro mamasernik na kruchym spodzie puszysty i smaczny.SKŁADNIKI:Na ciasto2 szkl. mąki pszennej1 jajko1 łyżka kwaśnej śmietanykostka masła1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka cukru pudruMasa serowa:1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego100 g masła250 g cukru pudru7 jaj2 łyżki mąki ziemniaczanej lub torebka budyniu śmietankowego1 op. cukru waniliowego1 łyżka bułki tartejstarta skórka z jednej cytrynypół szklanki namoczonych w wodzie
W kuchennym oknie EwySKŁADNIKI:ukolaOgórekPomidorki koktajloweOliwki zieloneSer biały typu włoskiegoSzynka parmeńskaŚwieże papryczki chilliOliwa z oliwekPRZYGOTOWANIE:Wszystkie pokrojone i oczywiście wcześniej umyte warzywa układamy na liściach rukoli. Dodajemy szynkę parmeńską, polewamy cytrynowym vinaigrette.Przepis na cytrynowy vinaigrette:Składniki:Oliwa z oliwek 80 mlSok z cytryny 30 mlszczypta soli, pieprzu i cukruWszystkie składniki ze sobą łączymy za pomocą blendera lub ręcznie
kulinarnyJazłSKŁADNIKI:100 g polędwiczek z piersi kurczaka200 g makaronu spaghetti6 szparagów8 średnich boczniaków2 cebula dymka2 ząbki czosnku1/2 cytrynynatka pietruszkigrana padano lub parmezan3 łyżki śmietany 18%1/2 szklanki białego winaoliwasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Szparagi obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Na oliwie szklimy posiekaną dymkę i czosnek. Dodajemy pokrojone polędwiczki z kurczaka i podsmażamy. Następnie dodajemy
kulinarnyJaCzas przygotowania: 80 min.Składniki na 32x22 cmKoszt przygotowania: 16,00 złSKŁADNIKI na ciasto:400 g mąki pszennej75 g cukru kryształ200 g białego sera (twarogu półtłustego)3 łyżeczki proszku do pieczenia3 jajka7 łyżek oleju5 łyżek mleka 3,2%szczypta solimasło do wysmarowania blachycukier puder do posypaniaSKŁADNIKI na farsz do ciasta:5 szt. świeżych gruszek150 g cukru kryształ1 łyżeczka cynamonu1
kulinarnyJa