biała - 7122 przepisów (strona:417/475)

Przepiórki w sosie z pomarańczy 159

mrożone - szkoda było okazję przepuścić! Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej " Polska kuchnia myśliwska"składniki4 przepiórki100 g masła2 pomarańcze100 g rodzynek (pominęłam)1 kieliszek białego wytrawnego wina1 mały kieliszek rumusok i skórka otarta z cytryny1/4 łyżeczki tymiankusólprzygotowanieumyte i osuszone przepiórki natrzeć solą i tymiankiem, skropić solą i odstawić w chłodne miejsce na 2 - 3 godziny. Na dużej

Stare Gary
Łososiowe smarowidło 162

znakomite smarowidło na przyjęcie.składniki200 - 225 g wędzonego łososia ( u mnie pół na pół wędzony na zimno i ciepło)2 duże łyżki białego serka 2  duże łyżki jogurtu greckiego sok z 1/2 cytryny 3-5 kropli sosu Tabasco 1 łyżeczka sosu Worcestershire 1 łyżeczka  chrzanu2 dymki, pokrojone

Stare Gary
Domowa wędlina wieprzowo drobiowa czyli parzony baton 222

dobre, polecam:) Robiłam z połowy porcji.Składniki1300g łopatki wieprzowej,700g piersi z indyka,20g soli peklowej,1 łyżeczka miodu lub cukru  przyprawy1 łyżeczkę zmielonych ziaren kolendry,1 łyżeczką białego pieprzu świeżo mielonego,1 łyżeczkę pokruszonych płatków chili,3 duże ząbki czosnku utarte w moździerzu, może być czosnek granulowany20g żelatyny + 2 łyżeczki,+ 250ml lodowatej wody.osłonki białkowe lub barierowe

Stare Gary
Marmolada z pomarańczy - maszyna do chleba 119

odpada pasteryzacja) to o wysiłku możemy zapomnieć. Pozostaje słodka przyjemność.składniki na 2 słoiczki500 g owoców (obranych pomarańczy w tym 1 cytryna)350 g cukru (użyłam pół na pół białego i brązowego)łyżeczka mielonego kardamonuprzygotowanieZ wyparzonej cytryny zetrzeć skórkę. Obrać pomarańcze i cytrynę, pokroić na małe kawałki, usunąć pestki. Obrane owoce wymieszać z cukrem i kardamonem . Przełożyć do maszyny

Stare Gary
Chimichurri czyli argentyńskie pesto - przepis podstawowy 147

świeżej natki pietruszki, bez łodyg ,3-4 ząbki czosnku2 łyżki świeżych liści oregano (może  2 łyżeczki suszonego oregano)1/2 szklanki oliwy z oliwek2 łyżki octu z czerwonego lub białego wina1 łyżeczka soli morskiej1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu1/4 łyżeczki płatków chiliprzygotowanieDrobno posiekać natkę pietruszki,  oregano i czosnku (najwygodniej w blenderze). Umieścić w małej misce.Wymieszać z oliwą

Stare Gary
Zupa z selera naciowego i fenkuła 164

łodyg selera - pokroić na 2 cm kawałki1 koper włoski (fenkuł)  pokrojony na mniejsze kawałki4 duże ząbki czosnku, całe nie obrane3 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki białego pieprzu3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę6 szklanek bulionu z kurczaka1/2 szklanki śmietany (opcjonalnie)2 łyżeczki świeżego soku z cytrynySól i pieprz do przyprawieniaLiście selera i  kopru

Stare Gary
Risotto ze szparagami, miętą i cytryną 195

warzywnego2 łyżki oliwy z oliwek1 duża cebula, obrana i drobno posiekana4-5 łodyg  selera naciowego, przycięte, obrane  i drobno posiekane600 g ryżu do risotto250 ml wermutu lub białego wytrawnego winaNa risotto2 pęczki szparagów, zdrewniałe końce odcięte700 ml bulionu z warzyw lub z kurczaka50 g masła1 mała garść  parmezanu, startego, oraz kawałek  do przybrania1 pęczek świeżej mięty

Stare Gary
Kiszka kartoflana pieczona 294

przelać ją przez całe jelito tak aby wypłukać ze środka resztki soli i wykryć ewentualne dziury (uszkodzone jelita odciąć). Ponownie namoczyć osłonkę. Tym razem dodać do wody białego octu winnego  - 1 łyżka na 1 szklankę wody. Ocet zmiękczy osłonkę . Pozostawić jelito w wodzie do czasu rozpoczęcia nadziewania. Opłukać i osuszyć. (opracowane na podstawie książki "Domowy

Stare Gary
Sycylijska ostra kiełbasa 150

przelać ją przez całe jelito tak aby wypłukać ze środka resztki soli i wykryć ewentualne dziury (uszkodzone jelita odciąć) . Ponownie namoczyć osłonkę. Tym razem dodać do wody białego octu winnego  - 1 łyżka na 1 szklankę wody. Ocet zmiękczy osłonkę . Pozostawić jelito w wodzie do czasu rozpoczęcia nadziewania. Opłukać i osuszyć. Niewykorzystane jelita, osuszone, zasypać

Stare Gary
Słatka z fenkułem, łososiem i truskawkami 238

wędzonego łososia, pokrojonego w paski1 duża bulwa fenkułu, pokrojonego w cieniutkie paski50 g rukoli200 g dojrzałych truskawek, bez szypułek, przekrojone na półsos4 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki białego octu winnego2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej1 łyżeczka płynnego miodusól i pieprz do smakuprzygotowanieWszystkie składniki sałatki wrzucić do miski. Składniki sosu wymieszać, polać sałatę, wymieszać i podawać. Smacznego

Stare Gary
Gulasz wołowy z cebulą i czosnkiem 174

możemy kupić małe, młode cebulki.Przepis z książeczki dla turystów "Turkish Cookery"składniki1 kg wołowiny (u mnie łopatka)4 łyżki masła lub oliwy500 g młodej drobnej cebuli10 ząbków czosnku3 łyżki białego octu1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki pieprzu2 szklanki czerwonego wina ( w oryginale 4 szklanki wody)przygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso  umyć, osuszyć, pokroić

Stare Gary
Faszerowane papryczki 227

grill  faszerowałam nieco większe podłużne zielone, i słodkie i ostre. Wyszły pyszne!składniki6 małych papryczek (miałam 3 małe słodkie i 3 chili) lub 3 większe podłużnefarsz1 łyżka miękkiego białego sera2 łyżki startego cheddaragarść kolendry1 łyżka szczypiorkusól, pieprzpłatki chili do posypaniaprzygotowaniePapryczki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Składniki farszu wymieszać i napełnić papryczki. Ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika

Stare Gary
Śledzie po kaszubsku 3812

Śledzie po kaszubsku:5 filetów śledzi solonych – matjasów (ok. 500 g)6 suszonych śliwek1 płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego4-5 czubatych łyżek koncentratu pomidorowego3 łyżki keczupu1-2 łyżki białego octu winnego2 duże cebule2 duże kiszone ogórki1 liść laurowy1 łyżeczka majeranku1/2 łyżeczki ostrej papryki (lub więcej)sól, świeżo mielony pieprz10 łyżek oleju rzepakowego aromatyzowanego czosnkiemmleko do moczenia śledzi Śledzie płuczemy

Poezja smaku
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker 194

płaska łyżeczka proszku do pieczenia1/3 łyżeczki sodyszczypta soli40g ciemnego kakao bez cukru120ml mlekaskórka starta z jednej pomarańczy1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego100g czekolady gorzkiej lub mlecznejDodatkowo:lukier plastyczny czerwonylukier plastyczny biały + zielony barwnik spożywczywycinaczki do lukru w kształcie listków ostrokrzewu  1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym

Mała Cukierenka
Sernik orzechowo- pomarańczowy i blender marki Sencor 307

wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Gdyby masa orzechowa zbiła się w duże grudki, proszę ją jeszcze rozdrobnić (można rękoma).4. Pomarańcze obrać ze skórki i białego albedo, a następnie miąższ odfiletować. 5. Żelatynę zalać 6 łyżkami soku pomarańczowego i odstawiać na około 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać ją, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (można dodać jeszcze

Mała Cukierenka