biała - 7122 przepisów (strona:417/475)

Kiszka kartoflana pieczona 296

przelać ją przez całe jelito tak aby wypłukać ze środka resztki soli i wykryć ewentualne dziury (uszkodzone jelita odciąć). Ponownie namoczyć osłonkę. Tym razem dodać do wody białego octu winnego  - 1 łyżka na 1 szklankę wody. Ocet zmiękczy osłonkę . Pozostawić jelito w wodzie do czasu rozpoczęcia nadziewania. Opłukać i osuszyć. (opracowane na podstawie książki "Domowy

Stare Gary
Sycylijska ostra kiełbasa 153

przelać ją przez całe jelito tak aby wypłukać ze środka resztki soli i wykryć ewentualne dziury (uszkodzone jelita odciąć) . Ponownie namoczyć osłonkę. Tym razem dodać do wody białego octu winnego  - 1 łyżka na 1 szklankę wody. Ocet zmiękczy osłonkę . Pozostawić jelito w wodzie do czasu rozpoczęcia nadziewania. Opłukać i osuszyć. Niewykorzystane jelita, osuszone, zasypać

Stare Gary
Słatka z fenkułem, łososiem i truskawkami 241

wędzonego łososia, pokrojonego w paski1 duża bulwa fenkułu, pokrojonego w cieniutkie paski50 g rukoli200 g dojrzałych truskawek, bez szypułek, przekrojone na półsos4 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki białego octu winnego2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej1 łyżeczka płynnego miodusól i pieprz do smakuprzygotowanieWszystkie składniki sałatki wrzucić do miski. Składniki sosu wymieszać, polać sałatę, wymieszać i podawać. Smacznego

Stare Gary
Gulasz wołowy z cebulą i czosnkiem 176

możemy kupić małe, młode cebulki.Przepis z książeczki dla turystów "Turkish Cookery"składniki1 kg wołowiny (u mnie łopatka)4 łyżki masła lub oliwy500 g młodej drobnej cebuli10 ząbków czosnku3 łyżki białego octu1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki pieprzu2 szklanki czerwonego wina ( w oryginale 4 szklanki wody)przygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso  umyć, osuszyć, pokroić

Stare Gary
Faszerowane papryczki 228

grill  faszerowałam nieco większe podłużne zielone, i słodkie i ostre. Wyszły pyszne!składniki6 małych papryczek (miałam 3 małe słodkie i 3 chili) lub 3 większe podłużnefarsz1 łyżka miękkiego białego sera2 łyżki startego cheddaragarść kolendry1 łyżka szczypiorkusól, pieprzpłatki chili do posypaniaprzygotowaniePapryczki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Składniki farszu wymieszać i napełnić papryczki. Ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika

Stare Gary
Śledzie po kaszubsku 3816

Śledzie po kaszubsku:5 filetów śledzi solonych – matjasów (ok. 500 g)6 suszonych śliwek1 płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego4-5 czubatych łyżek koncentratu pomidorowego3 łyżki keczupu1-2 łyżki białego octu winnego2 duże cebule2 duże kiszone ogórki1 liść laurowy1 łyżeczka majeranku1/2 łyżeczki ostrej papryki (lub więcej)sól, świeżo mielony pieprz10 łyżek oleju rzepakowego aromatyzowanego czosnkiemmleko do moczenia śledzi Śledzie płuczemy

Poezja smaku
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker 195

płaska łyżeczka proszku do pieczenia1/3 łyżeczki sodyszczypta soli40g ciemnego kakao bez cukru120ml mlekaskórka starta z jednej pomarańczy1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego100g czekolady gorzkiej lub mlecznejDodatkowo:lukier plastyczny czerwonylukier plastyczny biały + zielony barwnik spożywczywycinaczki do lukru w kształcie listków ostrokrzewu  1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym

Mała Cukierenka
Sernik orzechowo- pomarańczowy i blender marki Sencor 311

wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Gdyby masa orzechowa zbiła się w duże grudki, proszę ją jeszcze rozdrobnić (można rękoma).4. Pomarańcze obrać ze skórki i białego albedo, a następnie miąższ odfiletować. 5. Żelatynę zalać 6 łyżkami soku pomarańczowego i odstawiać na około 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać ją, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (można dodać jeszcze

Mała Cukierenka
"SERNIK - PIERNIK" BEZGLUTENOWY /Sernik piernikowy z musem czekoladowo-orzechowym i z chałwowo-czekoladową polewą. 158

gębie! Świąteczny raj dla podniebienia i dla duszy.Święta czuć już coraz bardziej! Dzięki temu serniczkowi nawet brak śniegu nam nie straszny. Mamy nadzieję jednak, że choć troszeczkę białego puchu spadnie gdy świąteczny czas wciągnie nas na całego! (A co, jak my - baby, siedzimy cały czas w kuchni mając w głowie listę zakupów, prezentów i inne babskie sprawy, to faceci

Wypisz Wymaluj
Szarlotka orkiszowa ze stewią i słówko o stewii 179

slodzace wystepujace w lisciach stewii sa nietoksyczne oraz nie maja mutagennych wlasciwosci..Pomimo tego, ze cukier buraczany i trzcinowy takze,nie sluza naszemu zdrowiu a lekarze mowia o nich "biala smierc" ,zdrowe zamienniki sa wciaz bardzo malo popularne.Nie tylko niestety z powodu ceny (sa jednak stosunkowo drogie),przyczyna jest bardzo rozwiniety przemysl cukrowniczy tzw,"lobby cukrowe".Dlatego tak wazna jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chalka waniliowa 92

challah pochodzi z kuchni zydowskiej.Ten tradycyjny wypiek przynoszono w darze do swiatyni w czasie swiat .A dwie chalki sa tradycyjnie podawane w szabas podczas kazdego posilku.Challah znaczy ofiara.W kuchni biala make stosuje tylko jako niewielki dodatek.Dla chalki robie wyjatek.To jedyny moj wypiek w calosci z bialej maki.Nic nie zastapi kawalka swiezutkiej,jeszcze cieplej chalki z domowa konfitura lub samym maselkiem.Pycha

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik cytrynowy ze stewią i polewą czekoladową 139

wstawiamy do lodowki.Cytryny szorujemy,sparzamy wrzatkiem i zesterem scieramy z dwoch cytryn waziutkie paseczki.Zester(Zestenreißer) to specjalny nozyk do cytrusow,ktory pozwala wyciac z cytryn cieniutkie  paseczki,omijajac biala gorzkawa warstwe albedo.Powstale wiorki drobno siekamy.Do sera wsypujemy stewie,dodajemy po jednym jajku,mieszajac mase trzepaczka balonowa niezbyt energicznie,zeby jej jej zbytnio nie napowietrzyc.Dodajemy posiekana skorke cytrynoea i esencje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlet mielony 150

ulubione przyprawy wrzucic do mlynka do kawy i zmielic je.Przechowywac w zakreconym sloiczku i uzywac w razie potrzeby.Moje przyprawy to:pieprz czarny,ziele angielskie,listek laurowy,kminek,majeranek,gorczyca biala,owoc jalowca,rozmaryn.Wybor dowolny.Skomponujcie swoj zestaw.Smaczniejsze i delikatniejsze kotlety zrobimy z buleczka namoczona w mleku.Gdy bedziemy dodawac tarta bulke,dodajmy pare lyzek gazowanej wody mineralnej dla spulchnienia masy.Jesli robimy kotleciki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Deser kokosowy z jagodami 173

kilku ciasteczek amarettini  i wspanialy deser gotowy.W expresowym tempie mozesz przygotowac smaczny i zdrowy deser.Polecam!Skladniki na 2 porcje:250 g jogurtu greckiego80 g kremu z kokosa (biala czesc z puszki)3 lyzki miodu50 g jagod (u mnie borowka amerykanska)6-8 truskawek10 ciasteczek amarettini(biszkoptow lub jakichkolwiek innych)Wykonanie:Jogurt grecki wymieszac lyzka z kremem kokosowym i miodem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Turbot z lubczykowo-melisowym pesto 166

pomagaja wyczarowac nam w kuchni prawdziwe smakowitosci.Warto wiec wykazac sie fantazja i tworzyc wlasne przepisy.Mam nadzieje,ze moj bedzie dla Was  inspiracja.Skladniki:1 turbot ok.80 dkg (lub kazda inna biala ryba)2 garscie lubczyku2 garscie melisy cytrynowej2 zabki czosnku50 g orzechow wloskich4 -5 lyzek oliwy lub dobrego oleju rzepakowego cytryna,solWykonanie:Rybe umyc,osuszycSkropic sokiem z cytryna i posolic.Ulozyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania