Kurki po prowansalsku (przepis pochodzi z doradcasmaku.pl)Składniki:200g grzybów: kurki lub inne1 szalotka4 ząbki czosnkuoliwa z oliwekolej30g masła1 pomidorposiekana natka pietruszkigałka muszkatołowatymianek40ml białego wina4 pomidorki koktajlowesólpieprzPrzygotowanie:Szalotkę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozgniatamy nożem, a następnie drobno siekamy.Następnie kroimy grzyby i obranego ze skóry pomidora w średnie kawałki.Przygotowujemy 2 patelnie, na jednej rozgrzewamy oliwę, na drugiej olej
Smakowity Blog Kulinarnywkładamy do miski blendera, dodajemy 2 łyżki oleju arachidowego, sól i miksujemy na jednolitą masę. Całość przekładamy do garnka, dodajemy 1 łyżkę miodu, 2 łyżki oleju arachidowego, 2 łyżki białego octu, 3 łyżki sosu sojowego, całość mieszamy, dodajemy 1/2 łyżeczki sosu piri piri i 2 szczypty imbiru mielonego, mieszamy, wstawiamy na ogień, często mieszamy, do momentu aż sos uzyska gęstą
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:2 małe kalafiory2 korzenie pietruszki1/4 bulwy selera1 szalotka2 ząbki czosnkuoliwa2 litry bulionu warzywnego (w wersji wegetariańskiej) lub drobiowegosól, pieprz biały, szczypta imbiru2 łyżki serka mascarponeDo podania: gęsta śmietana, świeże zioła, grzanki.Przygotowanie:Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekaną szalotkę i czosnek. Pozostałe warzywa kroimy na kawałki i dodajemy do garnka. Następnie zalewamy warzywa bulionem i gotujemy
Smakowity Blog Kulinarnyrazy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek. Polecam gorąco śledzie korzenne w oleju rzepakowym! Skłaniki:300g słonych filetów śledziowych4 łyżki oleju rzepakowego1 łyżka białego octu balsamicznego1 łyżeczka miodu2 łyżeczki przyprawy do pierników1 szalotkaPrzygotowanie:Śledzie musimy namoczyć w wodzie lub mleku na 2 godziny. Po tym czasie osuszamy filety ręcznikiem papierowym i kroimy w poprzek na centymetrowe
Smakowity Blog Kulinarnyciasto wyrośnie. Składniki ciasta wystarczy ze sobą połączyć, wykroić oponki i usmażyć. Szybko, łatwo i przyjemnie. Miłego ucztowania Wam życzę!Przepis pochodzi ze strony Ivkawkuchni.pl Składniki:500g sera białego półtłustego500g mąki pszennej100g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego4 żółtka1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka rumu lub spirytusu250ml gęstej śmietanyDodatkowo:1 l oleju do smażeniamały kieliszek spirytusu (dodajemy do zimnego oleju)cukier puder
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:300 g ryżu do risotto (arborio)garść suszonych grzybów (borowików)1 litr bulionu1 szklanka wytrawnego białego wina1 cebula4 łyżki oliwysólpieprztarty parmezanPrzygotowanie:Namocz grzyby w szklance ciepłej wody (na około 20 minut). Odsącz grzyby (wywaru nie wylewaj) i pokrój je w paski, cebulę posiekaj. W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj grzyby, smaż 3 minuty. Dodaj ryż i mieszając
Smakowity Blog Kulinarnytworzenia przeróżnych przysmaków od wykwintnych przystawek, przez dania główne po smakowite desery.Składniki:30 kasztanów jadalnych2 x 50 g masła2 drobno posiekane szalotki300 g ryżu do risotto1 kieliszek białego wytrawnego wina800 ml bulionu warzywnego1 pikantna papryczka50 g tartego sera grana padanoświeża bazyliasól, pieprzPrzygotowanie:Kasztany nacinamy w spory X na zaokrąglonej części i gotujemy 10 minut. Sztuka po sztuce wyjmujemy
Smakowity Blog Kulinarnyprzetestować zanim podam je na wigilijną kolacje. Farsz do nich nie jest żadnym odkryciem, jednak w mojej rodzinie nowością będzie ciasto. Tym razem z różnych względów zdrowotnych zrezygnowałam z białego ciasta z mąki pszennej. Zamiast pozbawionej wszelkich dobrodziejstw mąki typu 450 użyłam mąki orkiszowej. Pierogi są, jak to moje dziecko ujęło, w kolorze tektury, jednak to nie odebrało im uroku
Przysmaki Karolkispecjalna maszyna do wypieku chleba, wystarczy piekarnik i forma keksówka. Potrzebujemy:- 150 g mąki pszennej- 75 g mąki kukurydzianej- opakowanie drożdży suszonych- 80 ml wody- 50 ml wytrawnego białego wina- 100 g oleju- pół łyżeczki soli- 4 jajka- 70 g sera feta- 8 łyżek zielonych lub czarnych oliwek- 2 łyżki pestek dyniDodatkowo (jeśli lubicie):- można dodać 2 łyżki suszonych
W poszukiwaniu inspiracjipłaska łyżeczka proszku do pieczenia1/3 łyżeczki sodyszczypta soli40g ciemnego kakao bez cukru120ml mlekaskórka starta z jednej pomarańczy1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego100g czekolady gorzkiej lub mlecznejDodatkowo:lukier plastyczny czerwonylukier plastyczny biały + zielony barwnik spożywczywycinaczki do lukru w kształcie listków ostrokrzewu 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym
Mała CukierenkaWczoraj mieliśmy w pracy Wigilijne spotkanie. Tradycją w Danii jest tak zwany Julefrokost, czyli świąteczna impreza - obiad, a później zabawa do białego rana. To jeszcze przed nami. Póki co spotkaliśmy się, żeby wymienić się prezentami. Każdy przynosi jakiś drobiazg, i kładzie go pod choinką. Później po kolei rzucamy kostką - kto wyrzuci szóstkę, może wybrać sobie paczuszkę. Zabawne, ale szczyt napięcia
Pożeraczka, czyli raz adobrzezjadliwe.Lody kokosowe z czereśniamiSkładniki:(na keskówkę 29x10 cm)masa:500 ml śmietany kremówki (38%)200 ml mleka kokosowego3 jajka100 g cukru30 g wiórek kokosowych1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżka białego rumudodatkowo:300 g czereśniCzereśnie wypestkować, pokroić na ćwiartki.Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z połową cukru na puszystą, jasną masę. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypując
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMarian, posypałam je truskawkowymi perełkami. Naprawdę warto było dać mu drugą szansę.Czekoladowe ciasto z burakamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)280 g buraków1 łyżka octu z białego wina100 g ciemnej czekolady (70%)125 g miękkiego masła120 g jasnego brązowego cukru120 g ciemnego brązowego cukru3 jajka225 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia30 g kakao1/4 łyżeczki solipolewa
Pożeraczka, czyli raz adobrzepadał, padał, i padał, z małymi przerwami przez ponad dobę. Teraz moja psa za każdym razem jest w rozterce, kiedy idziemy na spacer - z jednej strony uwielbia ten biały puch i skacze w nim jak, nie przymierzając, zając zawodowy, bo przy jej krótkich nóżkach niemal ginie w śniegu; z drugiej - łapki szybciutko jej marzną, a po powrocie do domu ciężko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczekolady i zmniejszyłam proporcje o połowę. To drugie zupełnie niepotrzebnie!Kakaowa Pavlova z truskawkamiSkładniki:(na bezę o średnicy 20-23 cm)3 białka150 g cukru1/2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka białego octu winnego2 łyżki kakaododatkowo:200 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżeczki cukru pudruziarenka z 1/2laski wanilii300 g truskaweklistki melisy cytrynowejBiałka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, nie przyrywając ubijania
Pożeraczka, czyli raz adobrze