przyprawami w liściach kapusty pekińskiej i grillować/piec w niskiej temperaturze przez 3-4 godziny. Szynka z grilla z nutą pomarańczySkładniki: 1 szklanka soku pomarańczowego¼ szklanki miodu1/8 łyżeczki białego pieprzu3 łyżki, tartego imbiru2 łyżki oleju roślinnegoszynka gotowana, 2 kg½ szklanki konfitury morelowej¼ szklanki musztardy DijonPrzygotowanie: Na szynce wykonać nacięcia, tak aby uzyskać strukturę diamentu. W dużej zamykanej torbie do przechowywania
naRuszciezgrabnych pierogów.Nadzienie:2 szklanki drobno pokrojonych suszonych lub wędzonych śliwek½ szklanki suszonej żurawiny (jeśli ktoś nie lubi to proponuję dodać wiśni suszonych)0,5 kg sera białego półtłustego, nie mielimy tylko dziabiemy widelcemszklanka posiekanych orzechów włoskich½ szklanki mioduSer rozdrabniamy widelcem, dodajemy resztę składników i mieszkamy. Dzięki tłustości sera i zawartości miodu nadzienie będzie zwarte i słodkie, więc dodatkowego cukru
ladykitchenokoło 2-3 cmdo marynaty: sok z połowy różowego grejpfrutasok i skórka z dwóch mandaryneksok i skórka z połowy limonkiskórka z jednej pomarańczy2 łyżki posiekanego estragonu1 ½ łyżeczki miodu1 łyżka białego octu winnego1 łyżka oliwy z oliwekPrzygotowanie: W płytkim szklanym naczyniu połączyć wszystkie składniki i marynować w nich filety przez około 15 minut w temperaturze pokojowej. W międzyczasie rozgrzewać grilla przez
naRuszciemiesięcznika "Kuchnia" 2014r.składniki1 kg szynki wieprzowejmłotkowany czarny pieprz i zielony pieprz1 drobno posiekana papryczka chili50 g masła1 cebula2 łyżki mąki pszennejmarynata4 goździki2 ziarna ziela angielskiego2 liście laurowe1/2 szklanki białego wina100 ml sosu sojowego ciemnego2 -3 ząbki czosnku - rozgniecione1-2 gałązki rozmarynuprzygotowanieMięso umyć, osuszyć, związać sznurkiem.W głębokim naczyniu połączyć składniki marynaty.Włożyć mięso i dokładnie natrzeć marynatą
Stare GaryItalia od kuchnipodawałam z podsmażonymi ziemniakami i sałatką z cukiniiskładniki : dla 4 osób8 cienkich sznycli cielęcych- po 2 na osobę 8 plasterków szynki parmeńskiej8 liści szałwiikieliszek białego winasóloliwa + masło do smażeniaPrzygotowanieSznycle można lekko rozbić tłuczkiem. Na każdym układać plaster szynki i duży liść szałwii. Spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, smażyć sznycle po parę minut
Stare GaryMario Batali na tej stronie. Perliczka wyszła naprawdę dobra a sos jest moim zdaniem pyszny.składniki:2 perliczki, podzielone na 4 części6 łyżek oliwy z oliwek1 szklanka białego wina1 szklanka octu balsamicznego2 łyżki kaparów3/4 szklanki oliwek bez pestek4- 5 plastrów prosciutto, pokrojonej w paski3 fileciki anchovies2 łyżki pasty pomidorowej2 szklanki bulionu z kurczakasól , pieprz do smaku2 pęczki szczypiorku
Stare Garykorzystam. Risotto nie jest może zbyt efektowne, ale warte zrobieniaskładniki: (dla 6 osób)1 średnia cebula2 niezbyt dojrzałe gruszki2 łyżeczki masła3 łyżki oliwy50 dkg ryżu Arborio ( nie płukać! )kieliszek białego wina1,5 l gorącego bulionu drobiowego20 dkg sera Gorgonzolaświeżo zmielony pieprzPrzygotowanieJedną gruszkę ,bez obierania, pokroić w małe kawałki i podsmażyć na patelni na połowie masła. Odstawić
Stare Garyznalazłam na blogu Smacznej Pyzy, tam też informacje dotyczące temperatury pieczenia.składniki: (na 4 osoby)4 gęsie nogi4 duże ząbki czosnku, posiekane + główka do pieczeniamajeranekgałązka tymianku (opcjonalnie)sólpieprzkieliszek białego wytrawnego winaziemniaki (2-3 na osobę ,ile kto jada)przygotowanieW wieczór poprzedzający pieczenie umyć udka, osuszyć ręcznikiem papierowym i dobrze natrzeć solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i majerankiem. Włożyć
Stare Garyniezawodny Jamieskładniki2 żółtka ze świeżych jaj dobrego gatunku1 łyżeczka musztardy Dijon 500 ml oleju (użyłam słonecznikowy, ale można mieszać też różne oliwy)1-2 łyżki białego octu winnegosok z ½ cytryny (do smaku)sól morskaprzygotowanie:Ubić żółtka w misce, dodać musztardę i wymieszać. powoli , Stopniowo dodawać 1/2 porcji oleju - dolewać bardzo powoli, ciągle ubijając przez około
Stare Garypatelni. W misce wymieszać szpinak, smażony boczek, jajko, śmietanę, parmezan. Dodać sól i pieprz. Jeżeli masa wydaje nam się rzadka można ją zagęścić 1 - 2 łyżkami jakiegokolwiek białego serka. Na dno naczynia do zapiekania wylać pomidory z sokiem. Posolić , popieprzyć , można posypać ziołami. polać oliwą. Muszle wypełniać nadzieniem i układać obok siebie. Wstawić, bez przykrywania, do piekarnika nagrzanego
Stare GaryWyjątkowo smaczna ,a przy tym szybka do zrobienia. Piękny kolor zawdzięcza moja zupa temu, domowemu bulionowi.składniki1l bulionu drobiowego (może być z kostki) ok 300 ml białego , wytrawnego winagałka muszkatołowa2 żółtka1/3 szklanki śmietanysólpieprzbułka na grzanki , najlepiej czerstwadowolne zioła do podania - szczypiorek, kolendraprzygotowanieBulion zagrzać, dodać wino i gałkę muszkatołową. Zagotować, zmniejszyć ogień. W kubeczku wymieszać śmietanę z żółtkami
Stare Garyjakiejskładniki1 łyżka oliwy z oliwek2 łyżki masła1 średnia cebula drobno pokrojona900 g dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pokrojonych3 ząbki czosnku drobno pokrojone3 szklanki wywaru drobiowego1/2 szklanki wytrawnego białego wina2 łyżki koncentratu pomidorowego2 łyżki poszatkowanej świeżej bazylii +parę listków do przybrania 2/3 szkl śmietanki kremówki (opcjonalnie)sól, pieprzprzygotowaniePomidory, jeżeli używamy świeżych, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę
Stare Garysól i pieprz mielony1 łyżka oliwa z oliwek1 średnia cebula ,przekrojona na pół i pokrojona w cienkie plasterki6 ząbków czosnku, przekrojone na połowę2 łyżeczki suszonego tymianku1 szklanka białego wytrawnego wina1/3 szklanki mąki uniwersalnej1 szklanka kaszki kuskusPosiekana natki pietruszki do ozdobienia - zapomniałam :)Jak podzielić kurczaka można zobaczyć tutajprzygotowanieposypać kurczaka solą i pieprzem. W dużej patelni rozgrzać olej
Stare Garyświeży ogórekoliwa1 cytrynabiały ocet winnysól, pieprzPrzygotowanieLiście sałaty umyć i drobno pokroić. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pomidora i ogórka. Doprawić sałatkę dwiema łyżkami oliwy, sokiem z połowy cytryny, odrobiną białego octu winnego, szczyptą soli i pieprzu; wymieszać. Smacznego
Stare Gary