biała - 7122 przepisów (strona:407/475)

Łopatka pieczona w winie 113

się na własne wyroby? :)  Łopatka pieczona w winie SKŁADNIKI: łopatka około 700 g sól do peklowania około 4 łyżeczki 3- 5 liści laurowych 3 ząbki czosnku 200 ml białego wina PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy i nacieramy peklosolą, Następnie zawijamy dokładnie nićmi bądź naciągamy siatką do wyrobów. Liść laurowy oraz plastry czosnku wciskamy między siatkę i zostawiamy całość w lodówce

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - serek wiejski na miętowo 137

Jadacie serek biały na śniadanko? A może na kolacje? Ja bardzo często robię różne twarożki, najczęściej z rzodkiewką i szczypiorkiem. A dziś dla odmiany serek wiejski z dodatkiem mięty. Serek wiejski na miętowo SKŁADNIKI: małe opakowanie serka wiejskiego zielona cebulka kilka listków świeżej mięty sól pieprz kolorowy Serek wiejski przekładamy do miseczki. Zieloną cebulkę i listki mięty myjemy, osuszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Roladki z kurczaka z kasztanami, żurawiną i serem lazur 138

lazur SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 4 upieczone kasztany bez skórki 2 łyżki suszonej żurawiny listki świeżej mięty sól 40 g sera pleśniowego lazur olej do smażenia 100 ml białego wytrawnego wina Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i delikatnie rozbijamy. Pieczone kasztany i suszoną żurawinę drobno siekamy i mieszamy ze sobą. Na mięsie układamy listki mięty, na środek nakładamy farsz

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka ryżowa z szynką i ananasem 320

kończącego się roku przygotowałam świetną sałatkę ryżową. Może komuś spodoba się ta kombinacja smaków i skusi się na porcyjkę ?  Ryżowa sałatka z szynką i ananasem SKŁADNIKI: 100 g białego ryżu 250 g szynki konserwowej 150 g żółtego sera 5 plastrów ananasa z puszki 1 puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu sól pieprz natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE:  Ryż gotujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Naleśniki z domowym twarożkiem waniliowym 107

domowym twarożkiem waniliowym SKŁADNIKI: 2 szklanki mleka 0,5 szklanki wody mineralnej gazowanej czubata szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder olej 500 g sera białego 2 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii 2 łyżki jogurtu naturalnego mandarynki z puszki PRZYGOTOWANIE: Do miski wlewamy mleko, dodajemy wodę, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder (ilość

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ryż z kurakiem i pieczarkami na szpinaku 162

lepszym smakiem :) Dzisiaj zapraszamy na ryż z kurczakiem i pieczarkami, a całość podane w towarzystwie szpinaku.  Ryż z kurakiem i pieczarkami na szpinaku   SKŁADNIKI: 100 g ryżu białego 1 mały filet z kurczaka 6 pieczarek 1 cebula 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 250 g szpinaku mrożonego sól pieprz czosnek granulowany PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy w lekko

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie Środy - Leśny mech z owocami granatu 321

wygląda i koniecznie skuście się by je przygotować ... będziecie zadowoleni. Leśny mech z owocami granatu  SKŁADNIKI: 1 ½ szklanki mąki krupczatki ¾ szklanki mąki tortowej 3 jajka 1 szklanka cukru białego 1 1/3 szklanki oleju  2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 450 g szpinaku mrożonego 350 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 2 – 3 łyżki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Sernik na zimno z truskawkami i kokosem 144

prosty w przygotowaniu, niezbyt pracochłonny ale z pewnością efektowny. Sernik na zimno z truskawkami i kokosem  SKŁADNIKI: 2 galaretki pomarańczowe 2 galaretki truskawkowe wiórki kokosowe 1 kg sera białego w wiaderku 200 ml śmietany 30% 2-3 łyżki cukru pudru 250 g truskawek biszkopty okrągłe 15-17 sztuk PRZYGOTOWANIE: Pomarańczowe galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody i studzimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Proziaki - placki z Bieszczad 191

dzieciństwa bądź też z wakacji u babci. Jako dziecko wakacje spędzałam w Bieszczadach,  w rodzinnych stronach mojej Mamci... Wspominać można by długo zaczynając od śniadaniowych przysmaków... zacierki, barszczu białego poprzez obiad ... kopytka, pierogi ... aż do smaku, którym dzisiaj z Wami się dzielę - proziaki. Cóż to takiego? To klasyczne placki, przygotowane z mąki, sody i kwaśnego mleka, pieczone na kuchni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bezowy torcik 'Red Velvet' 129

śmietanki 30%, która sprawdziła się idealnie :) Zapraszam do pieczenia! Składniki: 2 białka, prosto z lodówki szczypta soli 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki octu z białego wina czerwony barwnik Dodatkowo: czekoladowa śmietanka 30% (200-300 ml) CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli

My Culinary Art
Devil’s Food Cake i drugie urodziny bloga 191

mąki pszennej tortowej; - 3 łyżki kakao; - szczypta soli; - 1 łyżeczka sody; - 1/2 pół łyżeczki proszku do pieczenia; - 120 g masła w temp. pokojowej; - 3/4 szklanki wody; - 1/2 szklanki cukru białego; - 2 jajka (osobno białka od żółtek) Wykonanie: W rondelku roztopić czekoladę ze śmietaną i cukrem trzcinowym ciągle mieszając, żeby nie przypalić. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli

dom-agi.pl
Lin z warzywami. 175

małe pory 50 dkg marchewki 5 dkg masła lub margaryny 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżeczki startego chrzanu  ( może być ze słoika ) 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki biały pieprz Sposób wykonania : Ryby opłukać dokładnie zimną wodą,osuszyć. Cytrynę umyć,sparzyć wrzątkiem,pokroić na cienkie plasterki. Zagotować w garnku wodę z plasterkami cytryny ( 2-3 plasterki zostawić do dekoracji ) ,listkami

Przepisy i porady kulinarne
Pomada z cukru - lukier do dekoracji ciast i ciasteczek. 209

też dodać kilka kropel wody i wymieszać dokładnie. Najlepiej jest używać do zrobienia pomady cukru rafinowanego, ponieważ jest on czyściejszy i nasza pomada będzie wtedy miała kolor śnieżno -  biały, a nie żółtawo - kremowy. Do pomady można też dodać kilka kropel barwnika naturalnego np. z  czerwonych buraków ćwikłowych, będziemy wtedy mieć kolorową dekorację

Przepisy i porady kulinarne
Zdrowotna i orzeźwiająca nalewka cytrynowa. 144

cukru 2 szklanki wody Sposób wykonania :  Wodę wymieszać z cukrem i zagotować. Cytryny dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, cieniutko obrać tak, aby skórka była z możliwie jak najmniejszą warstwą białego miąższu i dokładnie wyciskamy sok. Z soku usuwamy wszystkie pestki ! Skórkę wraz z sokiem dodajemy do wody z cukrem, mieszamy i studzimy. Po przestudzeniu zalewamy spirytusem. Wlewamy do czystego słoja

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania