stopni i dopiekamy jeszcze 25 min. Po upieczeniu delikatnie zsuwamy całość na półmisek. Serwujemy i kroimy po ok. 10 min. od wyjęcia z piekarnika. Podajemy z lampką białego wina. Smacznego! PS. Przepis jest pracochłonny, ale tak naprawdę dość prosty. Ciasto można wprawdzie zastąpić gotowym francuskim, ale wierzcie mi na słowo, warto się trochę potrudzić. Ciasto z tego przepisu jest delikatne
Ratunku obiadwięcej informacji na ich temat, a także dokonać zdrowych zakupów pysznych słodkość, o tu właśnie --> SKLEP :) Harvest foods to przeciwieństwo standardowych wyrobów cukierniczych. Nie znajdziemy w nich tony białego cukru i kilogramów tłuszczów "trans" w postaci margaryny. Za to odkryjemy bogactwo naturalnych składników wysokiej jakości, pochodzących z natury, od naszych polskich gospodarzy. Dzięki czemu może poznać prawdziwy smak naszych
Zdrowie na języku :Pdeserowej biesiady zaserwowałam dodatkowo truskawkową mrożona kawę klik.Składniki:CIASTO:25 dkg mąki14 dkg masła5 dkg cukru1 jajkoszczypta soliMUS RABARBAROWYpęczek rabarbaru4 łyżki cukruMASA SEROWA100 ml śmietany 30%30 dkg białego sera mielonego albo homogenizowanego1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki żelatynyTruskawki do ozdoby 42 sztuki nieduże:) Przygotowanie:Ciasto:Masło kroję na kawałki i przekładam do miski, dodaje cukier i miksuję chwilę
Magiczna kuchnia Dariipracy i z zapałem uczestniczy w gotowaniu. Wczoraj wspólnie przygotowaliśmy smaczną chałkę serową.Efekt naszej wspólnej pracy możecie zobaczyć poniżej.Chałka serowa w moim wykonaniuCHAŁKA SEROWAskładniki500 gram sera białego na sernik4 jajka700 gram mąki100 ml oleju1 łyżka cukru trzcinowego1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowyszczypta soli + jajko do posmarowania ciasta przygotowanieJajka z cukrem, olejem i cukrem waniliowym miksuję chwilę
Magiczna kuchnia DariiPół żartem, pół serio :)Przepis zbędny, bo wszystko widać jak na dłoni. Chodził za mną ten smak... wiejski chlebek, biały serek i cała góra szczypiorku. Wakacje na wsi :) Nie zdziwcie się jak kiedyś zobaczycie zdjęcie kromki chleba ze śmietaną i cukrem.... Tak na marginesie - zawsze smieszyło mnie słowo "kromka" ;)Albo zdjęcie przekrojonej pszennej bułki, a w środku kilka
bistro mamaznane od lat. Zaczęła nam je przywozić znajoma, której syn mieszka w Poznaniu. Byłam totalnie zaskoczona smakiem. Nie wiedziałam, co skrywa w sobie nadzienie. Ba! Nie wiedziałam o istnieniu białego maku. I choć dla niektórych nadzienie jest za słodkie, dla mnie połączenie drożdżowo-francuskiego ciasta z nadzieniem maku, marcepana i bakalii jest idealne.Czytaj więcej
bistro mamasernik na kruchym spodzie puszysty i smaczny.SKŁADNIKI:Na ciasto2 szkl. mąki pszennej1 jajko1 łyżka kwaśnej śmietanykostka masła1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka cukru pudruMasa serowa:1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego100 g masła250 g cukru pudru7 jaj2 łyżki mąki ziemniaczanej lub torebka budyniu śmietankowego1 op. cukru waniliowego1 łyżka bułki tartejstarta skórka z jednej cytrynypół szklanki namoczonych w wodzie
W kuchennym oknie EwySKŁADNIKI:ukolaOgórekPomidorki koktajloweOliwki zieloneSer biały typu włoskiegoSzynka parmeńskaŚwieże papryczki chilliOliwa z oliwekPRZYGOTOWANIE:Wszystkie pokrojone i oczywiście wcześniej umyte warzywa układamy na liściach rukoli. Dodajemy szynkę parmeńską, polewamy cytrynowym vinaigrette.Przepis na cytrynowy vinaigrette:Składniki:Oliwa z oliwek 80 mlSok z cytryny 30 mlszczypta soli, pieprzu i cukruWszystkie składniki ze sobą łączymy za pomocą blendera lub ręcznie
kulinarnyJazłSKŁADNIKI:100 g polędwiczek z piersi kurczaka200 g makaronu spaghetti6 szparagów8 średnich boczniaków2 cebula dymka2 ząbki czosnku1/2 cytrynynatka pietruszkigrana padano lub parmezan3 łyżki śmietany 18%1/2 szklanki białego winaoliwasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Szparagi obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Na oliwie szklimy posiekaną dymkę i czosnek. Dodajemy pokrojone polędwiczki z kurczaka i podsmażamy. Następnie dodajemy
kulinarnyJaCzas przygotowania: 80 min.Składniki na 32x22 cmKoszt przygotowania: 16,00 złSKŁADNIKI na ciasto:400 g mąki pszennej75 g cukru kryształ200 g białego sera (twarogu półtłustego)3 łyżeczki proszku do pieczenia3 jajka7 łyżek oleju5 łyżek mleka 3,2%szczypta solimasło do wysmarowania blachycukier puder do posypaniaSKŁADNIKI na farsz do ciasta:5 szt. świeżych gruszek150 g cukru kryształ1 łyżeczka cynamonu1
kulinarnyJasera mascarpone200 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)2 płaskie łyżki cukru pudru1 łyżeczka startej skórki z pomarańczySKŁADNIKI na sos wiśniowy z pomarańczami:3 pomarańcze2 łyżki białego cukru kryształ100 ml wiśniówkiPRZYGOTOWANIE bezy:Na początku przygotowujemy papier do pieczenia na którym odrysowujemy okrąg o średnicy ok. 23 cm.Papier układamy na blaszce do pieczenia.Piekarnik ustawiamy na 120'C bez termoobiegu.Oddzielamy białka
kulinarnyJaszklanka mąki pszenne tortowej1 szklanka wody5 jajekszczypta proszku do pieczeniaszczypta solicukier puder (do dekoracji)SKŁADNIKI na krem cytrynowy:2 opakowania budyniu śmietankowego500 ml mleka7 łyżek cukru białego kryształ200 g masła1 cytrynaPRZYGOTOWANIE ciasta:Piekarnik ustawiamy na 180'C.Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej masło. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy mąkę, cały czas mieszając. Konsystencja ciasta powinna być gęsta, lśniąca
kulinarnyJapatrząc na zdjęcia Liski i czytając komentarze myślę sobie, że w zasadzie jej chleb i mój to dwie inne bajki, a różnią się tylko zakwasem. Chleb Liski jest naprawdę biały jak w tytule. U mnie, szarawy, trochę wilgotny, ale mi to bardzo odpowiada. Różnica jest w mące żytniej używanej do zakwasu. U mnie to mąka razowa typ 2000. U Liski
W kuchni wieczoremprzy okazji mojej włoskiej wyprawy, trzy krótkie przepisy na sos do makaronu.Pappardelle na 3 sposobyUNO. Sos z pieczarkamiSkładniki:15 średnich pieczarek2 średnie cebule300g piersi z kurczaka200g śmietany 18%kieliszek białego półwytrawnego wina oliwa z oliwekpieprz, sól nie zaszkodzi również: 2 garście natki pietruszki dodane na końcuSposób przygotowania:Kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Pieczarki pokroić w plasterki
W kuchni wieczoremDziś zaatakowały moje czekoladowe babeczki. Polecam zwrócić uwagę na mistrza drugiego planu na zdjęciu powyżej. Na 12 babeczek potrzebujesz:- 12 czekoladowych kuleczek z orzechami (na główki)- paluszki z makiem- biały lukier - rozpuszczona czekolada do sklejenia odnóży- posypka czekoladowa na źreniceSposób przygotowania:Na główce malujemy oczy lukrem i przyklejamy czekoladową posypkę jak źrenice. Nie ograniczajcie się do jednej pary oczu
W kuchni wieczorem