biała - 7122 przepisów (strona:412/475)

S jak... smakowity sylwester! 242

łyżkę masła do natłuszczenia formyDo nadzienia:250 g pieczarek250 g mielonego mięsa (użyłam drobiowego)150 g kwaśnej śmietany100 ml mleka2 łyżeczki mąki pszennej1 łyżkę masłasok z 1/4 cytrynyprzyprawy: sól, biały pieprz, tymianekDrożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy cukier i 100 ml letniego mleka. Dokładnie mieszamy, dosypujemy 4 łyżki mąki (odejmujemy je z tych 500 g z listy składników) i znów mieszamy

Ratunku obiad
Cocada czyli kokosowy przysmak 217

tacy co lubią ubarwić smak tradycyjnej cocady i dodają owocową pulpę.Nasza cocada zawierać będzie 3 składniki i w następującej proporcji:- 200 gram wiórków kokosowych- 400 gram cukru białego- 0,5 litra mleka słodzonego zagęszczanego (8%)Wszystkie składniki mieszamy w średniej wielkości garnku. Stawiamy na niskim ogniu (np. dla kuchenki indukcyjnej - moc 5) i mieszamy. Są różne szkoły

Smaki Brazylii
Caipirinha i caipirosca - historia, różnice i jak przygotować 119

składniki:Składniki:- 1 duża limonka lub 2 małe (może być również cytryna)- 2 lub 3 łyżki cukru trzcinowego (jeśli lubimy bardziej słodko dodajmy 1 więcej). Może być również cukier biały.- duuuużo kostek lodu- 60 ml wódki (do caipirosca) lub cachaça (do caipirinha). może być mniej lub więcej, kwestia gustu. Sposób przyrządzania: A. Podstawowy:Na dno szklanki wrzucamy

Smaki Brazylii
Abacaxirosca czyli drink ananasowy czy wariacje nt caipirosca 104

więc nasz drink bardziej swojsko mógłby się nazywać ananarosca. Jak przygotować? Jakie składniki? Czytajcie poniżejSkładniki:- kawałek ananasa pokrojonego w małe kawałki- 2 lub 3 łyżki cukru trzcinowego lub białego- kostki lodu- 40 ml wódki (może być mniej lub więcej, kwestia gustu)- kilka kropel cytryny.Sposób przyrządzania: Na dno szklanki/shakera do drinków wrzucamy pokrojone kawałki ananasa i zasypujemy cukrem

Smaki Brazylii
Twaróg domowy 147

oczyszcza organizm z toksyn… i ma wiele, wiele innych „za”, aby ją wykorzystać. Można na niej przygotować ciasto naleśnikowe, dodać do zup takich, jak żurek, barszcz biały, barszcz ukraiński, ogórkowa – naprawdę zastosowań ma mnóstwo, nie wspominam już o walorach kosmetycznych – po więcej odsyłam do wujka Google.Twaróg już mamy, jak go zjeść? Najprościej. Może

mojewypiekiinietylko
Ciasteczka owsiano bananowe 125

bananowe. Kolejna porcja łakoci, które dostarczą nam nie tylko kalorii, ale cennych składników i witamin.       Składniki:        - 2 szklanki płatków owsianych- 1,5 szklanki mąki tortowej- 0,5 szklanki cukru białego (lub brązowego)- 0,5 szklanki cukru pudru- 2 banany- 1 jajko- 175g masła- 150g orzechów laskowych- 0,5 łyżeczki soli- płaska łyżeczka proszku do pieczenia- esencja waniliowa Do miski

mojewypiekiinietylko
Zupa z czerwonej soczewicy 132

400g czerwonej soczewicy- puszka (400ml) mleka kokosowego- kilka ziemniaków- 250g boczku- 1-2 marchewki- por- cebula- 5 ząbków czosnku- ok. 2 cm kawałek świeżego imbiru- 2 liście laurowe- sól- biały pieprz- 2-3 łyżeczki curry- płatki chilli, chilli mielone- czosnek suszony- papryka wędzona- majeranek- olej kokosowyW dużym garnku, na oleju kokosowym zeszkliłam cebulę z pokrojonym czosnkiem. Dodałam pokrojoną w kostkę

mojewypiekiinietylko
Liebster Blog Award 140

domowy. 7. Jaka jest Twoja ulubiona przekąska? - Nie mam ulubionej.8. Jakie danie mączne jest Twoim ulubionym? - Pierogi z jagodami.9. Jakie jest Twoje ulubione danie Wielkanocne? - Jasne, że barszcz biały z jajkiem i chrzanem.10 Jakie jest Twoje ulubione danie na Boże Narodzenie? - Ryba po grecku… i nie tylko.11. Jaką kuchnie najbardziej lubisz? (oprócz Polskiej). - Chińską, ale… nie tylko. IV. Kolejne nominacje

mojewypiekiinietylko
Biscotti di Prato 134

wykonania cytuję w oryginale,  za autorem. Upiekłam z podwójnej porcji, dodałam startą skórkę z 1 cytryny i 1 pomarańczy.  „Składniki: - 150 g mąki pszennej- 70 g białego cukru- 1 jajko- 100 g migdałów w całości ze skórką- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli- skórka otarta z 1 cytryny      Do misy miksera wbijamy jajko, wsypujemy cukier

mojewypiekiinietylko
Sycylijskie cannoli z ricottą 123

ciasto zaczerpnęłam od Anny Olson.    Składniki na ciasto:  - 3 szklanki mąki tortowej- ½ łyżki drobnego cukru do wypieków- szczypta soli- 120g masła (chłodne, ale nie twarde)- 2 jajka- ½ szklanki białego wina wytrawnego- olej roślinny do smażenia- ubite białko do sklejania ciasta       Składniki na krem:  - 500g ricotty- 150g cukru pudru- 220ml śmietanki kremówki- sok i skórka z 1 limonki- ekstrakt pomarańczowy- niesolone

mojewypiekiinietylko
Pudrowane poduszeczki 108

robienie rurek, tym razem zrobiłam… pudrowane poduszeczki.     Składniki :  - 3 szklanki mąki tortowej- ½ łyżki drobnego cukru do wypieków- szczypta soli- 120g masła (chłodne, ale nie twarde)- 2 jajka- ½ szklanki białego wina wytrawnego- olej roślinny do smażenia- cukier puder do oprószenia ciastek Ciasto przygotowujemy, tak samo jak na cannoli. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy

mojewypiekiinietylko
Sernik łaciaty 313

zwłaszcza mąki) to ciasto się bardzo szybko ugniecie. Następnie włóżcie je w folię i schowajcie do lodówki na czas robienia masy serowej.Składniki na masę serową:1 kg sera białego (z wiaderka)20 dag masła30 dag cukru6 jajek2 budynie waniliowearomat waniliowySposób przyrządzenia masy serowej:Ucieramy wszystkie składniki w mikserze, najpierw masło, cukier i żółtka. Białka ubijamy w osobnej misce

upichcic
Drożdżowe „skręcaki” z figami mielonymi 153

zębami strzelają i ciekawą słodycz ciastu dodają.Składniki:150 g fig suszonych,400 g mąki,50 g świeżych drożdży,200 ml letniego mleka,2 żółtka,szczypta soli,70 g białego cukru,3 łyżki syropu trzcinowego. Przygotowanie:Drożdże mieszamy z mlekiem, solą, 100 g mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.W tym czasie figi kroimy

Moniki Smakołyki
Sos tzatziki, najlepszy 274

skoro już założyłam bloga kulinarnego, to wypadało jednak trochę się pomęczyć nad tym sosem, żeby wypracować na idealny przepis ;)I udało się!Składniki:ogórek zielony2 łyżki octu winnego (białego)sólpieprz250 g jogurtu greckiego2-3 ząbki czosnku2 łyżeczki oliwy Obrany ogórek ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy jogurt, ocet, oliwę i drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy

chwile dla mnie
Dekoracja stołu wigilijnego 162

roku staram się trochę inaczej udekorować stół na Wigilię. Oczywiście obowiązkowo biały obrus i sianko, ale dodaję też inne kolory i dodatki. W tym roku postanowiłam przygotować dla każdego drobny upominek w postaci własnoręcznie upieczonych pierniczków. Uważam, że wraz z jasną zastawą prezentuje się bardzo ładnie. Przy pakowaniu pierniczków skorzystałam z celofanu, kolorowego sznurka i gałązek świerkowych.Na sianku

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania