biała - 7122 przepisów (strona:415/475)

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem 208

masło, wymieszać, lekko przestudzić i wbić żółtka. Wymieszać.3. Śliwki podzielić na połówki.4. Większą częścią ciasta wyłożyć na blaszkę, ułożyć śliwki i zalać budyniem. 2 mniejsze połówki ciasta (białego i kakaowego) zetrzeć na pazurkach i posypać wierzch ciasta.5. Całość pieczemy przez ok. 45 minut w 200 st. C.6. Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Naleśniki z serem i jabłkami 266

powinny posmakować wszystkim miłośnikom połączenia sera, jabłek i cynamonu :)Składniki:Naleśniki:niepełna szklanka mąki pszennejniepełna szklanka mąki pełnoziarnistej1 szklanka mlekapół szklanki wody3 jajkasól, cukier do smakuolejek pomarańczowyFarsz:350 g białego seracynamoncukier2 jabłka starte na dużych oczkach Sposób przygotowania:1. Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki, odstawiamy na 15 minut by odpoczęło, po czym smażymy cienkie naleśniki.2. Ser rozdrabniamy

Kuchnia domowa Ani
Naleśniki z serem i mandarynkami 179

pyszne naleśniki :) Podałam je polane konfiturą mandarynkową - wyszedł prawdziwy rarytas :)Składniki:Ciasto:1 szklanka mąki1 szklanka wody1 szklanka mleka2 jajkaszczypta solipłaska łyżeczka cukru2-3 łyżki olejuFarsz:350 g białego sera1-2 łyżki cukru1 kopiasta łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowejsok z 1-2 mandarynekodrobina cynamonuDodatkowo:konfitura mandarynkowaSposób wykonania:1. Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe, gotowe odstawiamy na 10-15 minut

Kuchnia domowa Ani
Kruche ciasto z serem, truskawkami i rabarbarem 199

pasować :)Składniki:Ciasto kruche:350 g mąki pszennej3 żółtka1/2 kostki masła1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki kwaśnej śmietanyszczypta soli1/2 opakowania cukru waniliowegoSer:500 g sera białego gotowego do serników3 jajka1/3 szklanki cukru1 łyżka cukru waniliowegoolejek waniliowyDodatki:1 duża łodyga rabarbaru1 szklanka truskawekKruszonka:1 łyżka masła1 łyżka cukru2 łyżki mąkiSposób przygotowania:1. Zagniatamy ciasto kruche. Wykładamy nim tortownicę

Kuchnia domowa Ani
Ciasto marchewkowe z kremem 340

nieuchronnie zbliża się jesień...Przepis znalazłam u Kasi.Składniki:Ciasto:4 jajka2 szklanki mąki1 szklanka cukru1 szklanka oleju rzepakowego2 szklanki tartej na drobnych oczkach marchewki2 łyżeczki sody2 łyżeczki cynamonuKrem biały:250 g serka mascarpone300 ml śmietanki 30%cukier puder do smakuaromat cytrynowy Warstwa pomarańczowa:1/2 litra soku typu Kubuś1 budyń śmietankowy1 galaretka pomarańczowaSposób wykonania:1. Jajka ubijamy z cukrem

Kuchnia domowa Ani
Sernik gotowany na miodowym cieście 374

szklanki mąki + 2-3 łyżki jeśli się klei podczas wyrabiania2 łyżeczki sody oczyszczonej1 i 1/2 szklanki cukru pudru3 jajka3-4 łyżki miodu1/2 kostki margarynyMasa serowa:1 kg białego sera trzykrotnie mielonego lub gęstego sera z wiaderka (używam firmy Włoszczowa)3/4 szklanki cukru10 dag masła (rozpuścić)1 cukier waniliowy4 jajka1 budyń waniliowy1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mlekaNa wierzch: polewa kakaowa

Kuchnia domowa Ani
Buchty z marmoladą 137

Składniki:50 g świeżych drożdży Babuni,¼ litra letniego mleka,70 g cukru białego,500 g maki typ 550,1 jajo, 2 żółtka,80 g miękkiego masła,szczypta soli,1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,1 łyżeczka startej skórki z cytryny, 300 g marmolady wieloowocowej twardej,cukier puder do posypania,40 g masło do smarowania.Przygotowanie: Drożdże łączymy z mlekiem

Moniki Smakołyki
Kapusta wigilijna z podgrzybkami, borowikami i żurawiną 158

kruchym, kwaśnym miąższu z korzennym posmakiem, ich zaleta jest, że nie rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury)30 g suszonych podgrzybków20 g suszonych borowików250 g suszonej żurawiny500 ml białego wina (wytrawnego)100 g masła100 ml oliwy z oliwek1 duży ząbek czosnku lub dwa małe1,5 łyżeczki kminku1,5 łyżeczki czarnuszki 12-15 ziarenek jałowca8 ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka

Delicious Titbits
Najlepsze przepisy na świąteczną szynkę: Szynka z grilla 174

przyprawami w liściach kapusty pekińskiej i grillować/piec w niskiej temperaturze przez 3-4 godziny. Szynka z grilla z nutą pomarańczySkładniki: 1 szklanka soku pomarańczowego¼ szklanki miodu1/8 łyżeczki białego pieprzu3 łyżki, tartego imbiru2 łyżki oleju roślinnegoszynka gotowana, 2 kg½ szklanki konfitury morelowej¼ szklanki musztardy DijonPrzygotowanie: Na szynce wykonać nacięcia, tak aby uzyskać strukturę diamentu. W dużej zamykanej torbie do przechowywania

naRuszcie
Lepienie pierogów uspokaja. Inne pierogi świąteczne. 154

zgrabnych pierogów.Nadzienie:2 szklanki drobno pokrojonych suszonych lub wędzonych śliwek½ szklanki suszonej żurawiny (jeśli ktoś nie lubi to proponuję dodać wiśni suszonych)0,5 kg sera białego półtłustego, nie mielimy tylko dziabiemy widelcemszklanka posiekanych orzechów włoskich½ szklanki mioduSer rozdrabniamy widelcem, dodajemy resztę składników i mieszkamy. Dzięki tłustości sera i zawartości miodu nadzienie będzie zwarte i słodkie, więc dodatkowego cukru

ladykitchen
Grillowane filety z okonia z cytrusową glazurą 111

około 2-3 cmdo marynaty: sok z połowy różowego grejpfrutasok i skórka z dwóch mandaryneksok i skórka z połowy limonkiskórka z jednej pomarańczy2 łyżki posiekanego estragonu1 ½ łyżeczki miodu1 łyżka białego octu winnego1 łyżka oliwy z oliwekPrzygotowanie: W płytkim szklanym naczyniu połączyć wszystkie składniki i marynować w nich filety przez około 15 minut w temperaturze pokojowej. W międzyczasie rozgrzewać grilla przez

naRuszcie
Świąteczna pieczeń z szynki 201

miesięcznika "Kuchnia" 2014r.składniki1 kg szynki wieprzowejmłotkowany czarny pieprz i zielony pieprz1 drobno posiekana papryczka chili50 g masła1 cebula2 łyżki mąki pszennejmarynata4 goździki2 ziarna ziela angielskiego2 liście laurowe1/2 szklanki białego wina100 ml sosu sojowego ciemnego2 -3  ząbki czosnku - rozgniecione1-2 gałązki rozmarynuprzygotowanieMięso umyć, osuszyć,  związać sznurkiem.W głębokim naczyniu połączyć składniki marynaty.Włożyć mięso i dokładnie natrzeć marynatą

Stare Gary
Eskalopki cielęce z szynką parmeńską i szałwią - Saltimbocca alla romana 182

Italia od kuchnipodawałam z podsmażonymi ziemniakami i sałatką z cukiniiskładniki : dla 4 osób8 cienkich sznycli cielęcych- po 2  na osobę  8 plasterków szynki parmeńskiej8 liści szałwiikieliszek białego winasóloliwa + masło do smażeniaPrzygotowanieSznycle można lekko rozbić tłuczkiem. Na każdym układać plaster szynki i duży liść szałwii. Spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, smażyć sznycle po parę minut

Stare Gary
Perliczka w occie - Faraona al Aceto 152

Mario Batali na  tej stronie. Perliczka wyszła naprawdę dobra a sos jest moim zdaniem pyszny.składniki:2 perliczki, podzielone na 4 części6 łyżek oliwy z oliwek1 szklanka białego wina1 szklanka octu balsamicznego2 łyżki kaparów3/4 szklanki oliwek bez pestek4- 5 plastrów prosciutto, pokrojonej w paski3 fileciki anchovies2 łyżki pasty pomidorowej2 szklanki bulionu z kurczakasól , pieprz do smaku2 pęczki szczypiorku

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania