Składniki: 4 łyżki białego sezamu,4 łyżki czarnego sezamu,3 łyżki domowego syropu z pigwy (lub sok z 1/2 limonki),2 łyżki cukru trzcinowego,1 łyżeczka miodu Wileńskich. Przygotowanie: Sezam prażymy na suchej patelni. Dodajemy cukier trzcinowy i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy syrop z pigwy i mieszamy ok. 3 minut. Dodajmy miód i mieszamy jeszcze
Aga w kuchniczosnkułyżka masła100 g serka brie + ok. 50 g na wierzch120 żółtego sera200 g śmietanki 30%100 ml mleka2 łyżki śmietany 18%łyżeczka skrobi ziemniaczanej + odrobina wodyprzyprawy: gałka muszkatołowa, tymianek, biały pieprz, pieprz czarny, sólMakaron z Brokułami i Serkiem Brie - Sposób przygotowania:Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.Brokuł dzielimy na różyczki. Ok. litr wody zagotowujemy, dodajemy bulion warzywny
Słodka Stronastopniowo ciągle mieszając wsypujemy mleko w proszku. Gdy mleko w proszku się rozpuści ściągamy z ognia i całkowicie studzimy (mogą pozostać malutkie grudki). Następnie masło ucieramy na biały, puszysty krem, po czym stopniowo, ciągle ubijając dodajemy wystudzoną masę mleczną. Ubijamy do otrzymania jednolitej konsystencji. (masa będzie dość gęsta). Masa orzechowa: Masło ubijamy na puch. Następnie dodajemy krem
Słodka Stronadługie żelki na szaliki (ja znalazłam żelki spaghetti w Lidlu) i ciasteczka Oreo :) Pralinki wyciągamy z papierków, ciasteczka Oreo przepoławiamy tak, żeby na jednej stronie zostało nam jak najwięcej białego kremu. Rozpuszczamy czekoladę i przekładamy ją do woreczka strunowego. Możemy też nakładać ją łyżeczką, ale przez woreczek łatwiej wycisnąć z czekolady małe elementy jak guziczki czy oczy bałwanków. Dobrze jest
Ciastkozercypapieru i też był sztywny. Oczywiście wyciąć.Wykonanie:Szablon przykładamy do rozwałkowanego ciasta i małym nożykiem, lub czymś innym ostrym, wycinamy dookoła naszą czapeczkę. Następnie obrysowujemy kontur pompona i białego zakończenia czapeczki.Ja pompon odkroiłam od całości, aby swobodnie dyndał.Następnie przekładam taką czapeczkę na formę wyłożoną papierem.Na czapeczkę u góry nakładam odrobinę dżemy i rozsmarowuję go. Na uszek czapeczki (pompon
Moje pyszne gotowanierozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki.Następnie obieramy jabłko oraz pomarańczę. Z jabłka usuwamy gniazdo i rozdrabniamy w blenderze (można na tarce), pomarańcz dobrze czyścimy z białego i również rozdrabniamy, jak jabłko. Następnie odciskamy na durszlaku z nadmiaru wody.Na basze kawałki ciasta nakładamy nadzienie i zlepiamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.Ciasteczka rozkładamy
Moje pyszne gotowanieDługo zastanawiałam się, w jakim kolorze powinien być świąteczny sernik. Czerwony? Biały? A może złoty? I wtedy przyszła mi na myśl choinka - pięknie pachnąca, zielona, oprószona śniegiem, z mnóstwem świecidełek. I tak właśnie zrodził się pomysł na ten zielony korzenny sernik z mleczno-waniliową polewą :) Zapraszam do pieczenia!Składniki na zielony sernik:1 kg twarogu z wiaderka6 jajek w temperaturze
My Culinary Artust.Składniki do wykonania kurczaka:1 podwójna pierś z kurczaka1 ząbek czosnkuświeża szałwiaszynka parmeńskażółty ser w kawałkusól, pieprzSkładniki do przyrządzenia kaszy:szklanka kaszy jęczmiennejczosnekświeża szałwiaoliwa z oliwek30 ml białego wytrawnego wina (jeśli nie macie akurat w domu, nie jest ono konieczne)suszone pomidorysól, pieprzSkładniki sosu:pół małej cebulićwiartka czerwonej paprykiczosnekmała śmietana 12% lub 18%odrobinę wina (można pominąć)sól, pieprzSposób
upichcickrojenie grzanek czy przystrajanie dania ;)Składniki:ok 1-1,5 kg cebuli 2-3 łyżki olejuok 1-1,5 l bulionu drobiowego 1 -1,5 szklanki białego wytrawnego winapieprz, sól,świeży rozmaryn (ewentualnie może być suszony),karmel z łyżki cukru by wzbogacić smak i kolor.Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka
Codzienna kuchnia niecodziennaWieniec serowo - cebulowy z tymiankiem.Składniki ciasta:200-230 g. mąki,100 ml. mleka,30 g. drożdży,1 łyżeczka cukru,1 łyżeczka soli,50 g. miękkiego masła,1/3 łyżeczki białego pieprzu.Drożdże zasypać cukrem i lekko rozetrzeć. Pod wpływem cukru "roztopią się". Wlać ciepłe (minimalnie podgrzane) mleko, sól, pieprz i połowę mąki. Wymieszać dokładnie. Dosypać resztę mąki
Codzienna kuchnia niecodziennaczego będzie przygotowana. Sami dobieracie składniki, stad jego nazwa: dobieraniec :)Przykładowe sosy do sałatki:Najpierw przygotowujemy bazę do sosów. Robimy ją ze śmietany, majonezu, soli oraz pieprzu, najlepiej białego. Proporcje zależą od naszego smaku i upodobań. Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym. (Można również zrezygnować z dodatku majonezu, wtedy otrzymamy wersję light.) Na ok.0,4 litra śmietany/jogurtu (duży kubek
Codzienna kuchnia niecodziennabyło tylko kilka, to trzeba było wymyślić jak je dobrze zagospodarować w tym cieście :D Składniki:ok. 250 g. mąki,pół szklanki mleka,5 dkg drożdży,1 łyżeczka białego cukru,szczypta soli,50 g. miękkiego masła,kilka łyżek brązowego cukru,śliwki.Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mleko podgrzać lekko, dodać do drożdży - wymieszać. Mąkę przesiać i połowę połączyć
Codzienna kuchnia niecodziennastół. Pizza powinna być chrupiąca ale jednocześnie miękka.Jako dodatek proponuję sos czosnkowy:kubeczek kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego,starty na średniej tarce czosnek - ilość według smaku,sól, biały pieprz - ilość według smaku.Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka minut, żeby się "przegryzło". Można dodać również kilka łyżek keczupu i łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, wtedy
Codzienna kuchnia niecodziennarobię bardzo często. (Przygotowałam ją podczas mojego wyjazdu, na zdjęciach widzicie właśnie ją.) Będzie tak, jak zawsze: prosto, szybko, niedrogo i przede wszystkim smacznie :)Składniki:ziemniaki,majonez,sól, biały pieprz,czosnek,szczypiorek.Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobnej tarce. Szczypiorek opłukać
Codzienna kuchnia niecodziennawstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. Piec odkryte do miękkości i zrumienienia.W czasie, kiedy ziemniaki będą się piekły, przygotować rybę.Ryba:filety z łososia,sól, pieprz (najlepiej biały),cytryna,suszona bazylia,suszony tymianek,olej.Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić odrobiną soli, świeżo zmielonym pieprzem, tymiankiem i bazylią. Odstawić na kilka minut.Tak
Codzienna kuchnia niecodzienna