laurowe;5 ziaren ziela angielskiego;1 łyżka majeranku;125 ml domowej roboty soku malinowego;2,5 litra zimnej wody;2 ząbki czosnku;2 - 3 łyżki octu;Sól;Pieprz.Ewentualnie łyżeczka białego cukru.Sposób przygotowania:Buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Ząbki czosnku obrać i jeśli są duże poprzekrawać na pół.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa
Gospodyni Miejskalitr wody do ugotowania grzybów.500 ml wywaru z suszonych grzybów; 50 g suszonych grzybów;1 liść laurowy;4 ziarna pieprzu;1,5 łyżki soli;2,5 łyżki białego cukru;4 ziarna ziela angielskiego;3 - 4 łyżki octu spirytusowego;2 ząbki czosnku;1 łyżka majeranku.Sposób przygotowania:Grzyby umyć pod bieżącą, zimną wodą. Włożyć do garnka, zalać 1 litrem
Gospodyni MiejskaUwagi do przepisu:Olej można zastąpić oliwą.Z dodatku soku z cytryny można całkowicie zrezygnować, ale wówczas surówka będzie słodka w smaku.Wielbiciele słodkich surówek do obiadu mogą dodać łyżeczkę białego cukru, a nie dawać soku z cyrtyny.Suszoną żurawinę można zastąpić 50 g namoczonych rodzynek
Gospodyni MiejskaUbijana babka cytrynowa...Lekko wilgotna, pyszna.Z dodatkiem soku i skórki z cytryny.Oblana lekko kwaśnym lukrem.Oprószona kandyzowaną skórką pomarańczową.Zapraszam!Składniki:Ciasto:4 duże jaja;1 szklanka białego cukru;1 szklanka mąki pszennej; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;200 g margaryny;Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;Skórka starta z całej, jednej cytryny;1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;Opakowanie
Gospodyni Miejskabiałek...Lekko wilgotna, rozpływająca się w ustach.Piegowata od maku.Na bazie samych białek.Oblana cytrynowym lukrem.Zapraszam!Składniki:125 g margaryny + do wysmarowania formy na babkę.;1 szklanka białek;1 szklanka białego cukru;1 szklanka mąki pszennej;1 szklanka suchego maku; Łyżeczka cukru wanilinowego;Łyżeczka aromatu migdałowego;Łyżeczka proszku do pieczenia;Bułka tarta do wysmarowania formy na babkę.Lukier:1 szklanka
Gospodyni MiejskaSurówka z kalafiora z kukurydzą i koperkiem...Wiórki białego, delikatnie chrupiącego kalafiora.Ziarna słodkiej kukurydzy i aromatyczny koperek.Całość oblepiona mieszanką majonezu i śmietany.Pyszny dodatek do obiadu czy dań z grilla.Zapraszam!Składniki:1 średni kalafior (o wadze około 500 g);Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g);Pęczek koperku;1 łyżeczka soku z cytryny;3 - 4 łyżki majonezu
Gospodyni Miejskapuszyste i chrupiące.Mocno czosnkowe, o pięknym aromacie.Idealne do sałatek.Pycha!Składniki:500 g mąki pszennej;25 g świeżych drożdży;250 ml ciepłej wody;1 łyżeczka soli;1 łyżeczka białego cukru.Dodatkowo:200 g miękkiego masła;3 - 4 ząbki czosnku;1 czubata łyżeczka oregano;Szczypta soli;Sól gruboziarnista do posypania po wierzchu.Sposób przygotowania:Drożdże pokruszyć do miski (u mnie od robota
Gospodyni Miejskałyżki do zaczynu;1 szklanka maślanki naturalnej;3 szklanki mąki pszennej;50 g świeżych drożdży;1/2 szklanki otrębów pszennych;1/2 szklanki otrębów żytnich;1 płaska łyżka soli;1 łyżeczka białego cukru;4 łyżki ziaren słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu;4 łyżki ziaren siemnienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu.Sposób przygotowania:Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki
Gospodyni MiejskaBabka z polewą czekoladową...Lekko wilgotna, dość słodka.Polana mleczną czekoladą.Łatwa do zrobienia i pyszna w smaku.Zapraszam! Komu kawałek?Składniki:250 g mąki pszennej;2 jaja;1 szklanka białego cukru;1 szklanka mleka;2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;Opakowanie cukru wanilinowego (waga 16 g);50 g margaryny;75 g bakalii + mąka do ich oprószenia;Szczypta soli.Polewa czekoladowa
Gospodyni MiejskaSkładniki:600 g mąki krupczatki;2/3 szklanki otręb pszennych;1/2 szklanki łuskanych ziaren słonecznika;3 łyżki ziaren siemnienia lnianego;3 łyżki pestek dyni;40 g świeżych drożdży;1 łyżka białego cukru;600 ml + 1 łyżka do zaczynu ciepłej wody;1 łyżka soli.Sposób przygotowania:Do miseczki pokruszyć drożdże. Dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę letniej wody. Wymieszać
Gospodyni MiejskaCiasto mleczne...Mocno kakaowe, delikatnie cynamonowe.Lekko wilgotne dzięki dodatkowi powideł.Tanie i proste w wykonaniu.Idealne do kawy! Składniki:250 g margaryny;1,5 szklanki białego cukru;1,5 szklanki mleka;4 szkalnki mąki pszennej;1 łyżka sody oczyszczonej;1 łyżeczka proszku do pieczenia;2 łyżki kakao;2 łyżki powideł śliwkowych;3 jaja;1 łyżka cynamonu. Sposób przygotowania
Gospodyni Miejskapłatkami owsianymi...Złocisty, z chrupiącą skórką.Z dodatkiem płatków owsianych.Obsypany ziarnami.Pyszny, domowy! Składniki:500 g mąki pszennej;500 ml ciepłej wody;25 g świeżych drożdży;1/2 łyżeczki białego cukru;1 łyżeczka soli;4 łyżki płatków owsianych, górskich;2 łyżki ziaren łuskanego słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu;2 łyżki pestek dyni + odrobina do posypania po wierzchu;2 łyżki
Gospodyni Miejskapodsmażone z jajkami i sosem sojowym.Z dodatkiem grubo krojonego szczypiorku.Smażone na rozgrzanym oleju.Pyszny dodatek do dań chińskich i nie tylko.Polecam!Składniki:4 szklanki ugotowanego na sypko i wystudzonego białego ryżu;2 jaja;2 łyżki oleju;2 łyżki jasnego sosu sojowego;1/2 szklanki grubo pokrojonego szczypiorku;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Ryż (około 250 g surowego) ugotować zgodnie z przepisem
Gospodyni Miejskasmaku kaszy gryczanej.Z dodatkiem ziaren słoneczniku.Idealny dla osób na diecie bezglutenowej.I nie tylko. Zapraszam! Składniki:500 g mąki gryczanej;Opakowanie drożdży suszonych instant (7 g);4 łyżeczki białego cukru;1 łyżeczka soli;2 łyżki oleju + odrobina oleju do posmarowania po wierzchu;425 ml letniej wody;50 g łuskanych ziaren słoneczniku + odrobina do oprószenia po wierzchu. Sposób przygotowania
Gospodyni Miejskasmak.Idelany dodatek do obiadu.Polecam!Składniki:Główka młodej kapusty; Pęczek koperku;2 duże cebule;2 łyżki masła;1 liść laurowy1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;5 łyżeczek białego cukru;2 - 3 łyżki octu spirytusowego 10%;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Kapustę umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paseczki lub poszatkować. Włożyć do garnka, zalać 1,5 litra gorącej, przegotowanej wody
Gospodyni Miejska