biała - 7122 przepisów (strona:429/475)

Moje rogale marcińskie 269

szklanka ciepłego mleka30 g świeżych drożdży3 żółtka1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii3 i 1/2 szklanki mąki3 łyżki cukruszczypta soli3 łyżki masła200 g masła (będzie potrzebne przy wałkowaniu)Nadzienie:350 g białego maku150 g orzechów włoskich70 g suszonych fig70 g suszonych daktyli100 g płatków migdałowych85 g masła200 g cukru150 g miodu2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej100 herbatników3 jajkaLukier:sok z 1/2 cytrynycukier puder

Pasja Smaku
DOMOWE JAGODZIANKI 154

się lubi, to się lubi co się ma :)) Przepis na ciasto na jagodzianki pochodzi stąd. W oryginale podany jest serek naturalny homogenizowany, który zamieniłam na twaróg biały mielony - bo taki akurat miałam. Następnym razem zmienię odrobinę proporcje, bo ciasto wychodzi bardzo luźne i raczej mało słodkie (uratowała je słodka polewa no i oczywiście nadzienie).  Wyrastają jednak pięknie

Walijskie Pichcenie
NISKOKALORYCZNA SAŁATKA CZYLI MÓJ SPOSÓB NA WIECZORNEGO GŁODA 1560

sposób na tego niemiłego głoda i to bardzo skuteczny :)) Lekka ale sycąca sałatka z tego, co ja mam zawsze w kuchennych zapasach: pomidor, ogórek, czerwona papryka, szczypior i biały ser.  Do tego dużo świeżo zmielonego pieprzu i voila!  - już po głodzie!  Nie potrzebujemy tu żadnych sosów,  jogurtów czy dresingów, bo warzywa pod wpływem soli  puszczają

Walijskie Pichcenie
Rogale marcińskie 1368

powtórzenia , owijamy ciasto w folię i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed robieniem rogalików należy ciasto wyjąć ok. 30 minut wcześniej.  Składniki na nadzienie: 350 g białego maku ( miałam 200 g Skworcu ) 100 g masy marcepanowej ( dałam 150 g ) 3/4 szklanki cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g blanszowanych migdałów  70 g suszonych

Słodkości i nie tylko
104. Jesienny, szybki deser czyli: zapiekane brzoskwinie pod puchatą pierzynką. 234

duże jajo szczypta soli odrobina imbiru 1 niepełna łyżka amaretto - aromatu do kawy (opcjonalnie) 2 łyżki płatków owsianych, 1 łyżka całych migdałów (lub płatków) 1/5 szklanki cukru trzcinowego (lub białego) cukier puder do posypania wierzchu masło do wysmarowania formy Przygotowanie:  Połówki brzoskwiń odsączamy z zalewy. Dno żaroodpornej formy wysmarowujemy masłem. Układamy na niej brzoskinie tak, aby przylegały do siebie

Symfonia Smaków
Pierogi z serem i pysznym sosem z czerwonego wina i malin. 173

szklanką, nakładamy farsz i zlepiamy. ciężko mi powiedzieć ile dokładnie farszu nam jest potrzeba. Czasami mi starcza ta ilość, czasami improwizuję np z owocami, dżemem...Farsz: 250 g sera białego mielona wanilia  cukier 1 żółtko można dodać jeszcze np rodzynki Ser zemleć w maszynce do mięsa, można przepuści przez praskę do ziemniaków, bądź w zupełności wystarczy rozdrobnić widelcem. Doprawić

Malinowe Pocałunki
Ajvar 151

wielkości bakłażany 2-3 cebule czosnek do smaku ok główki 3 ostre papryczki lub papryka ostra w płatkach. Ja dodałam 1 chili i było ok. 6 łyżek octu z białego wina 500 ml przecieru pomidorowego 4 łyżki słodkiej papryki 2 łyżeczki papryki mielonej wędzonej. sól do smaku 60 ml oleju lub oliwy cukier do smaku 4 łyżki octu balsamicznego Wykonanie

Malinowe Pocałunki
Pasta tahini 181

odrobina wody to równowartość jednego jajka). Obok ciecierzycy jest też jednym z głównych składników nadających niepowtarzalny smak hummusowi (o którym więcej dowiecie się TU). Składniki: 5 łyżek białego sezamu łyżka oleju sezamowego woda Wykonanie: Ziarna przesypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię. Sezam prażymy na małym ogniu cały czas mieszając, by równomiernie się zarumienił i nie przypalił - wtedy jest niejadalny

Taste Of My Day
Kopytka z dyni – dziś bez hipsterów ale z telewizją w tle 160

polskie pesto i polska salsa. Szybko, łatwo i pysznie. Potrzebujemy: dwie szklanki musu z dyni 1 szalotka 3 ząbki czosnku ½ papryczki chilli bez pestek (żółta) 0,3 kg sera białego 1 opakowanie serka Arla Tapas lub India mąka orkiszowa jedno jajko sól i pieprz zielony ogórek dwa pomidory 0,2 kg bundzu, sera korycińskiego lub jaki lubicie 3 pęczki pietruszki

ladykitchen
Ciasto ze śliwką na szybko :) 289

czasu jak na lekarstwo...Dlatego postanowiłyśmy, że tym razem będzie to ciasto ze śliwką, które nie może się nie udać :) Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru trzcinowego (może być biały) ok. 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju pół kilograma śliwek (lub innych owoców)  do posypania ciasta – cynamon lub cukier puder  Przepis

WeAreCrazy
101. Jesieni ciąg dalszy, czyli wytrawna tarta z dynią i buraczkami 182

drewnianą, a następnie zagniatamy jak najkrócej rękami aby ciasto było gładkie, elastyczne i jednolite. Odkładamy w folii do lodówki. Składniki na farsz ok. 300 g obranej dyni ok.150 g białego sera solankowego, sera feta lub innego ulubionego, słonego ok. 150-200 g buraczków marynowanych w occie balsamicznym (u nas z Wootwórni) kilka plastrów wędzonego boczku 1 jajo + białko, które

Symfonia Smaków
Wegańska szarlotka bez mąki i cukru, czyli zdrowe ciacho po raz drugi 413

nią zdecydowanie częściej bez poczucia winy i przejmowania się pustymi kaloriami.  Cały sekret znów tkwi w zamiennikach. W tej szarlotce nie znajdziecie ani grama mąki czy też białego cukru. Zamiast nich są tu zdrowe tłuszcze pochodzące z ziaren słonecznika, sezamu i orzechów arachidowych oraz wyłącznie naturalne cukry z rodzynek. I naprawdę niczego więcej nie trzeba do pełni szczęścia

peanutbuttermonster
Pierogi ruskie 298

około 60-70 pierogów. Składniki: Ciasto: 300g mąki (podobno są specjalne do pierogów, ale ja użyłam pszennej) szklanka mocno ciepłej wody jajko  Farsz: 0,5kg ziemniaków 300g białego sera sól pieprz czarny cebula Ziemniaki obieramy, gotujemy, aż będą miękkie. Powinno się je zmielić w maszynce, ale jak na studenciaka przystało nie mam takich machin w mieszkaniu, więc postanowiłam

Czerwona Porzeczka
Pannonica Folk Festiwal 133

kilka ujęć z fastiwalu Pannonica w Barcicach , sobotnie przed południe:)Bajecznie klimatyczne miejsce - dosłownie w szczerym polu , w samym środu Stodoła w Odnozynie !A wieczorem ...rozpocznie się koncertowanie do białego rana

Anioły w kuchni
Domowe śledzie 129

/same listki/, Zalewa; 400 ml wody, 250 ml cukru pudru, 2 liście laurowe, 2 łyżki ziaren pieprzu, 1 łyżka ziaren kolendry, 2 łyżki ziaren gorczycy, 10 goździków, 400 ml białego octu winnego, 15 ziaren ziela angielskiego, Wykonanie; Śledzie zalewamy zimna wodą i odstawiamy na 6 godzin.  Składniki zalewy gotujemy przez 30 minut /powinno lekko bulgotać/. Studzimy. Śledzie odsączamy

Anioły w kuchni