biała - 7122 przepisów (strona:437/475)

Proste i szybkie spaghetti bolognese ze świeżych pomidorów 212

spaghetti będzie pyszne :) Składniki (3 - 4 porcje):- 500 g mięsa mielonego- 2 duże cebule- 2 pomidory (sparzone i obrane ze skórki)- 2 - 3 ząbki czosnku- 100 ml białego wytrawnego wina*- 100 ml wody- 2 - 3 łyżki oleju- 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich- 1 łyżeczka suszonej bazylii (lub kilkanaście posiekanych listków świeżej)- 1 łyżeczka suszonego oregano (lub garstka posiekanych gałązek

Kraina Tysiąca Smaków
Brak tytułu 197

makaronów jest sztucznie dobarwiana. Wystarczy prosty eksperyment by się o tym przekonać. Wsypcie do naczynia mąkę, dolejcie wody - i wyróbcie ciasto. No i co - jest żółte? Nie! Ma odcień biały. Więc gdy sukamy dobrego makaronu - takiego z jajkiem - czytajmy skład ! Bo czasem jest on jajeczy tylko z nazwy - a w skłądzie substytut jajka lub beta karoten. Dostałam w ramach współpracy

kolorowotorcikowo
Pierogi z kaszą jaglaną i bakaliami - lubelski kociołek II edycja 160

sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/Angelika- http://duringthefreetime.blogspot.com/Ania - http://przyprawmnie.blogspot.com/Marta - http://niebieskapistacja.blox.pl/html  CIASTO:500 g mąki pszennej1 jajkoszczypta soli120-150 ml wody1 łyżka oleju rzepakowegoFARSZ: 3/4 szkl. kaszy jaglanej300 g białego sera1 szkl. mleka 3,2%0,5 szkl. wody3 łyżki cukru1 szkl. bakaliiWykonanie:Kaszę zalać woda i mlekiem, posłodzić cukrem. Gotować około 20 minut, aż płyn się wchłonie. Kaszę przykryć

kolorowotorcikowo
Pappardelle z indykiem w sosie kaparowo-musztardowym 278

Składniki:1 opakowanie makaronu Pappardelle Lubella600 g filetu z indyka200 ml śmietanki słodkiej 18%100 ml wina białego wytrawnego3 łyżeczki kaparów 2 łyżki oliwy z oliwek3 pełne łyżki musztardy sarepskiej1 łyżka miodu wielokwiatowego 1 łyżka startego sera dojrzewającego1 łyżka posiekanej kolendry sólpieprzWykonanie:Mięso z indyka umyć, pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojony filet - usmażyć

kolorowotorcikowo
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem 233

gazowanej Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka 2 łyżki tartego parmezanu 1 liść laurowy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, biały pieprz Farsz: 250 g ricotty (można zastąpić twarogiem lub fetą) 250 g świeżego szpinaku baby 4 ząbki czosnku 4 łyżki tartego parmezanu 4 suszone pomidory z zalewy (można pominąć

Poezja smaku
BEZA PAVLOWEJ 410

reszta to zaledwie kilka minut, zwłaszcza gdy mamy już wprawę:))-tym co jeszcze nie jedli ale nie tylko baaardzo mocno polecam! Składniki: - 8 białek - 400g cukru trzcinowego ( lub zwykłego białego cukru) - ocet jabłkowy(ok.1 łyżki) - szczypta soli Białka ubić z octem i szczyptą soli na sztywno. Do ubitych białek dodawać stopniowo (po 1 łyżce) cukier i ubijać tak długo

Smaczne Zdrowe
TORT BEZOWY - DACQUOISE Z ORZECHAMI, JAK OD SOWY 1724

jest tego wart.Blaty bezowe najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej.Składniki na 2 blaty bezowe :- 8 dużych białek- 350g  zwykłego cukru- 2 łyżki - 50g cukru demerara ( trzcinowego)- 1 łyżeczka białego octu winnego- szczypta soli- 8 suszonych daktyli ( można pominąć)Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać łyżeczkę octu, a następnie cały czas ubijając dodawać po 1 łyżce cukier. Miksować

Smaczne Zdrowe
KSYLITOL SŁODYCZ ŻYCIA 179

deserów, gum do żucia, cukierków, dżemów, sosów, wyrobów cukierniczych (głównie z kakao), musztard. Znajdziemy go też w kremach do smarowania pieczywa, likierach czy mrożonych rybach.Ksylitolem możemy zastąpić biały cukier we własnym domu. Świetnie nadaje się do słodzenia herbaty lub kawy oraz dosładzania wypieków, deserów, konfitur, napojów i innych dań. Uwaga – cukier brzozowy nie nadaje się do pieczenia ciast drożdżowych (drożdże

Smaczne Zdrowe
PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU, PIECZONE W PIEKARNIKU 505

Mega zdrowa alternatywa dla tradycyjnych pączków. Ciasto z mąki orkiszowej, bez dodatku białego cukru, z ksylitolem, pieczone nie tradycyjnie na tłuszczu , tylko w piekarniku. Można je również obsypać mielonym ksylitolem (zdrowo), my jednak wolimy lukier z cukru trzcinowego. Powtarzam za autorką tego cuda: Efekt końcowy przerósł najśmielsze oczekiwania. To jest prawdziwe CUDO. Delikatne jak mgiełka, puszyste, bez posmaku tłuszczu- BAJKA

Smaczne Zdrowe
SŁODKIE ROGALIKI MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 218

laktozy, można dać również roślinne)- 80g masła (bez laktozy, z ukwaszonej śmietanki)- 25g świeżych drożdży- 3 łyżki ksylitolu (lub cukru)- szczypta soli- 2 żółtkaDodatkowo:- ziarna do posypania (u mnie biały i niebieski mak oraz sezam)- białko lub całe jajko do posmarowania rogaliDo kubeczka rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i trochę ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrastania.W

Smaczne Zdrowe
MAŁE BEZIKI NA NIERAFINOWANYM CUKRZE TRZCINOWYM 246

pochłonęła wręcz w zastraszającym tempie...Domowa beza jest bardzo łatwa do przygotowania i dużo mniej słodka niż te kupne. Dodatkowo przygotowałam ją na samym cukrze trzcinowym bez dodatku zwykłego białego, zawsze to trochę zdrowiej. Na ksylitolu niestety trudno ją wykonać, raz mi co prawda wyszła, piekłam ją dłużej i potem jeszcze się dosuszała, jednak za drugim razem poniosłam klęskę, wyszedł

Smaczne Zdrowe
Rogale marcińskie 243

żółtka 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3,5 szk mąki pszennej 3 łyżki cukru sól szczypta 3 łyżki masła 200 g masła do wałkowania Nadzienie 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szk cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów Kresto  70 g figi suszone 70 g daktyli (bez pestek) 3 łyżki kandyzowanej skórki

Ala piecze i gotuje
Szukamy alternatywy dla mąki pszennej! 188

lekki posmak migdałów. Dodana do wypieków nie tylko nada im charakterystyczną ciemna barwę, ale również opóźni czerstwienie pieczywa.Mąka ryżowa – kolejna mąka z Azji. Powstaje w wyniku zmielenia ziarenek białego lub brązowego ryżu. Składa się głównie ze skrobi, nie zawiera glutenu. Idealna do kruchych wypieków i panierek – ma większe właściwości nadające kruchość potrawie niż mąka pszenna. Mąka kasztanowa(click

Mia Cucina Sofieta
Różowiutka nalewka z granatu 199

słodkie pestki) • ¾ l wódki • 100g cukru • laseczka wanilii • w zależności od gustu (2 goździki, 1 ziarno kardamonu, kora cynamonu) Granaty myjemy, przecinamy na pół i wybieramy pestki z białego miąszu. Ziarna granatu zalewamy w litrowej butelce wódką( butelka powinna być wyparzona i osuszona), dodajemy cukier, przekrojana laseczkę wanilii, ulubione przyprawy (u mnie 2 goździki) i szczelinie zamykamy. Odstawiamy nalewkę

Mia Cucina Sofieta
Czekoladowa pianka ze Smerfami 228

odstawiamy do całkowitego wystygnięcia( nie możne stężeć). Ubijamy śmietanę i wstawiamy do lodówki, ubijamy białka i też wstawiamy do lodówki, następnie ubijamy żółtka z cukrem na puszysty biały krem. Do ubitych żółtek po trochu dodajemy rozpuszczoną czekoladę, ubite białka, śmietanę i czekoladowy groszek. Nakładamy piankę na czekoladowy spód, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.  Dekorujemy

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania