Zapraszam bardzo) Przepis z tej strony Schiacciata z truskawkowymi winogronami ( con uva fragola) Składniki na ciasto chlebowe: 500 g mąki chlebowej 17 g drożdży 4 łyżki białego cukru 4 łyżki oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki soli 250-300 ml wody rozmaryn dodatkowo: 700 g winogron (najlepiej jeżeli będą to winogrona ciemne z drobnymi owocami) 6 łyżek brązowego
Mia Cucina Sofietatemperaturze pokojowej. Jeśli marchewka ma dość dużo soku należy ją lekko odcisnąć. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy. Mikserem ubijamy zółtka na biały krem stopniowo dodając 2/3 cukru, wanilię, skórkę i przefiltrowany sok z cytryny. Miksujemy aby składniki dobrze się połączyły. Do masy zółtkowej po trochu dodajemy startą marchew i mączkę migdałową
Mia Cucina Sofietapomarańczowej nucie. Pomarańczowe risotto z żurawiną Składniki na 2 osoby: 180 g ryżu ( musi być taki żeby wchłaniał sos i sie nie zlepiał).3 łyżki oliwy, ½ cebuli 3/4 szklanki białego półwytrawnego wina 1 pomarańcza naturalna, 2 mandarynki, ok ¾ litra wywaru warzywnego z kostki( lub w ostateczności gorąca woda i warzywko) 30 g suszonej żurawiny 60 g parmezanu ( startego
Mia Cucina Sofietanapęcznienia na 10 mniut. Truskawki myjemy, odrywamy ogonki i miksujemy na mus. Płatki żelatyny bardzo dobrze odciskamy i pojedynczo rozpuszczamy w 20 ml gorącego płynu ( wody, słodkiego białego wina, likieru cytrynowego). Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do musu truskawkowego. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno. Następnie, stopniowo dodajemy ją do truskawek. Delikatnie mieszamy. Piankę przekładamy
Mia Cucina Sofietanasze zdrowie. A przecież chcemy być zdrowi! Wytrawne risotto z truskawkami, z olejem rzepakowym Składniki na 4 osoby: 350 g ryżu na risotto3 łyżki oleju rzepakowego½ cebuli 3/4 szklanki białego półwytrawnego wina 400 g dojrzalych truskawek ok ¾ litra wywaru warzywnego ( w ostateczności gorąca woda i troszke warzywka) 60 g startego parmezanu 1 łyżka masła 1/3 szklanki smietanki sól do smaku
Mia Cucina Sofietakilka takich kielbasek do domu by moj Maz mogl jeszcze raz odbyc kulinarna podroz do Szwajcarii. Kielbaska doskonale smakuje w towarzystkie tradycyjnego rosti.Rosti z podpiekana kielbaska cielecaskladniki:kielbaska celeca (biala)na rosti: zieniaki obrane i starte na grubych oczkach 1 cebula drobno posiekana sol i pieprz wykonanie:Kielbaske najlepiej piec na grillu, ale mozna tez usmazyc ja na bardzo niewielkiej
Przysmaki Karolkisyropie wisniowym.Na dno kazdej ze szklaneczek lub pucharkow nakladamy polowe wisni. Na nie ukladamy pokruszone amaretti. Nastepnie kladziemy czekoladowa smietane pozostawiajac troche na ostatnia warstwe. Potem cala biala smietane, pozostale wisnie i reszte masy czekoladowej. Wszystko wyrownujemy i posypujemy kakao.Smacznego
Przysmaki Karolkipieprz125 ml smietanyjajko na twardo - po 1 na osobe750ml wodywykonanie:Z wloszczyzny i wody przygotowujemy wywar.Boczek wedzony i cebulke kroimy w kostke i podsmazamy. Dodajemy do wywaru wraz z biala kielbasa, rozgniecionym czosnkiem, zielem angielskim i lisciem laurowym. Gotujemy 30 minut.Wyciagamy kielbase, ktora kroimy w polplastry. Dodajemy zakwas i zagotowujemy.Do zurku dodajemy ponownie kielbase, majeranek, sol, pieprz i smietane.Podajemy
Przysmaki Karolkirazem pelna zachwytu stwierdzila, ze od zawsze marzyla o takim torcie. Podobne zachwyty bylo slychac w chwili rozpakowywania prezentow. Czyli dzien pelen wrazen i radosci.Tort z malinami i biala czekoladaskladnikiSprawdzony juz kilka razy przepis na biszkopt jest tuprzelozenie tortu: 750ml kremowki 200g bialej czekolady 1 sloiczek konfitury malinowej 150g malin cukier puder - ilosc wedlug uznania 4 saszetki usztywniacza do smietany
Przysmaki Karolkinadrobic te zaleglosci i razem z Viki wybralysmy sie na targ by kupic swieze, pachnace maliny. Z nich jest nasz dziesiejszy deser, na ktory serdecznie zapraszam.Deser z malin z biala czekolada i amarettiskladniki:200g malin80g bialej czekolady200g naturalnego serka homogenizowanegookolo 10 sztuk ciasteczek amaretti1 lyzka soku malinowego1 lyzka cukru40g orzechow laskowych20g platkow migdalowychwykonanie:.Ciasteczka amaretti kruszymy i wysypujemy
Przysmaki Karolkipieczenia. Ucieramy. Na koncu dodajemy przygotowana wczesniej nutelle.Gotowym ciastem wypelniamy foremki do muffinek.Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu wyciagamy babeczki.Ozdabiamy rozpuszczona w kapieli wodnej biala czekolada. Posypujemy uprazonymi na suchej patelni platkami migdalowymi.Smacznego
Przysmaki Karolkilitr bulionu warzywnego 100ml smietany natka selera 50g masla sol, pieprz opcjonalnie do dekoracji gruby szczypior wykonanie:Ziemniaki obieramy i kroimy na dosc spore kawalki.Por myjemy i odcinamy biala czesc.. Nastepnie siekamy na talarki i podsmazamy przez chwile na 20g stopiogo masla. Dokladamy ziemniaki i dusimy przez 5 minut. Calosc zalewamy bulionem i gotujemy przez 30 minut.Miekkie warzywa miksujemy
Przysmaki Karolkioknem odwilż, piękny biały krajobraz znika. Córka postanowiła poprawić nam nastrój robiąc wszystkim pyszną kawę mrożoną. Przeczytała parę porad baristów jak zachować warstwy i tak wyszła jej kawa którą nazwała śnieżka. Eksperyment wyszedł jej całkiem udany. Zapraszam. Proporcje na 1 szklankę. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik