biała - 7122 przepisów (strona:439/475)

Bialo - brazowe ciasto z bita smietana. 343

Masa :1 sniezka1 l smietany do ubicia- double cream2 biale czekolady4 lyzki zelatany.Ciasto nasaczamy- cytryna, woda I aromatem rumowym lub migdalowymRozpuszczamy zelatyne w 2/3 szkl goracej wody. Rozpuszczamy biala czekolade.Ubijamy smietane, dodajemy sniezke- a na koniec schlodzona zelatyne I czekolade.Wykladamy na ciasto. Wierz ciasta otrzymujemy z okrojonych bokow lub gory- kruszymy. Posypujemy wiorkami kokosowymi.Podajemy z bita smietana.Milej niedzieli

Smaki Edyty
Żurek ze śmietaną na zakwasie ( postny ) 157

Prawie kryzysowa wersja żurku . Bez mięska - z luksusów potrzebna jest 30 % śmietana ( choć jak będzie inna to też będzie dobrze ) . Gotuję go jako postne danie - choć

Buniabaje w kuchni
*** Zapachy w moim domu , w mojej kuchni *** Piątki z Yankee Candle SNOW IN LOVE 85

Snow In Love - cudownie biały wosk czyli śnieg i dwa złączone ze sobą serduszka czyli miłość. Ten wosk mojego serca nie skradł. Zapach taki mydlany dla mnie. Zakochaj się w delikatnym powiewie pudrowej świeżości i ciepłym zapachu drewna. Zapach mocny, duszący i do moich ulubieńców nie zalicza się. Śnieżna miłość do mnie nie przemawia.Wosk Snow In Love znajdziecie tutaj

Magiczne Życie Marty
Tydzień w moim telefonie XXXII 111

ziemi, w sobotę dosialiśmy buraczki i koperek, a S obowiązkowo słonecznik :) Moje uprawy doniczkowe też mnie zaskoczyły i rosną Relaks i pyszna kawka Nagroda od Gazety Lubuskiej za barszcz biały i drobiowe galaretki Czekolada zawsze dobra na wszystkie smutki  Będą pyszne czekoladowe łyżeczki do deserów  Kilka miseczek i łyżeczka z promocji Tesco Szał na lody, te z migdałami

Magiczne Życie Marty
Parzybroda 230

Cześć :)Pewnie pamiętacie jak ostatnio pisałam o tym, jaki mam stosunek do zup...Zaczynam się powoli przekonywać i szukać przepisów w książkach, które mam na półce

Pora coś zjeść
Babeczki do święconki lukrowane. Sernik "pokoleniowy". Życzenia. 172

posiekałam z mąką. Wbiłam jajo i zagniotłam z  pozostałymi składnikami. Uformowałam kulę, schłodziłam przez kwadrans w lodówce, po czym wylepiłam suchą formę bardzo cienko. 1,2 kg sera białego (u mnie wiaderko + kostka zwykłego twarogu) 1,5 szklanki cukru 6 żółtek 6 białek + pozostałe od spodu 3 budynie waniliowe 3/4 szklanki oleju  2 pełne szklanki mleka kilka kropel

W kuchni Karmel-itki
Duszki. SERNIK Z CZEKOLADĄ TOFFIE. 183

Przepadłam z kretesem. SERNIK Z CZEKOLADĄ TOFFIE. (autorski;) 1/2 kostki masła 250g cukru aromat waniliowy 5 jajek sok z 1 cytryny 150g jogurtu naturalnego (mały kubeczek) 1 kg sera białego (niekoniecznie zmielony) 1 budyń waniliowy bez cukru 3 łyżki mąki krupczatki (ew. pszennej) tabliczka czekolady toffie biszkopty okrągłe tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka Masła utarłam z cukrem. Ciągle ucierając

W kuchni Karmel-itki
W obliczu eksperymentu. KARMELOWY SERNIK ZE SŁODZONYM MLEKIEM ZAGĘSZCZONYM. 151

stanie podać dokładnych ilości,będą to orientacyjne wartości. KARMELOWY SERNIK ZE SŁODZONYM MLEKIEM ZAGĘSZCZONYM. /autorski w pełni;/ spód: szklanka płatków owsianych 2/3 kostki margaryny 1/3 szklanki mąki masa: 800g białego twarogu  4 -5 tubek mleka zagęszczonego karmelowego* 4 jajka 2/3 szklanki cukru 1 budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej Spód:  Zagniotłam kruche ciasto.  Wylepiłam nim natłuszczoną tortownicę

W kuchni Karmel-itki
Wariacje na temat... CYNAMONOWE TIRAMISU. 162

kawowej  kieliszek syropu cynamonowego (od Makro C&C) Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na parze tak, by powstał biały, jasny krem. Zdejmuję z garnka z gotującą się wodą, odstawiam do wystudzenia, mieszając co jakiś czas. Ucierając, dodaję ser mascarpone, cynamon i syrop, mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Z kawy

W kuchni Karmel-itki
Nieco inna POTRAWKA Z KURCZAKA. 263

zrobić potrawkę z kurczaka gotowanego, to chyba wie każdy. Zwyczajowo biały sos z marchewką i groszkiem, prawda? Ja jednak nieco zmieniłam tą tendencję, wykorzystując pozostałe z rosołu jarzyny. I muszę przyznać, że efekt mile mnie zaskoczył. Poniższą potrawkę podałam z ryżem. NIECO INNA POTRAWKA Z KURCZAKA. /autorski;/ podwójna pierś kurczaka seler, por, 3 marchewki, 3 pietruszki (korzeń) sól, pieprz garść

W kuchni Karmel-itki
Gorrrrąco jak w Meksyku! PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 207

oknem szare puchacze przysłaniają niebo. Jest ponuro i smutno. Hałdy śniegu leżą na poboczach, chodnikach. Pomimo to, wciąż sypie  z nieba biały puch. Śniegowe góry rosną, rosną i rosną. Tak, jak i chłód, góra lodowa w moim sercu.  Patrzę w okno i zalewa mnie fala smutku.  Dodatkowo temperatura poniżej zera... A ja tu o Meksyku

W kuchni Karmel-itki
SOSY DO JAJEK. I nie tylko... 238

odsączonymi kaparami. Najlepiej smakuje na drugi dzień.W lodówce może być  przechowywany w zakręconym słoiczku nawet do 3 tygodni. PASTA SEROWA Z SUSZONYCH POMIDORÓW. /autorski;/ 1/2 kostka białego sera 150g jogurtu naturalnego (gęstego) słoiczek suszonych pomidorów z ziołami (u mnie Ole!) Pomidory wyjmuję ze słoiczka i odsączam na ręczniczku papierowym z oleju. Ser, pomidory oraz jogurt miksuję za pomocą

W kuchni Karmel-itki
SERNIK DWUKOLOROWY NA HERBATNIKACH. 193

piekłam sernik długo, acz w niskiej temperaturze. Dzięki temu spękania są niewielkie. SERNIK DWUKOLOROWY NA HERBATNIKACH. / całkiem nowy przepis na podstawie TEGO;/ na blaszkę 20x 25 cm 1 kg białego twarogu 4 jajka szklanka cukru kryształu szklanka cukru pudru 1/2 szklanki mleka 2 opakowania budyniu czekoladowego 2 opakowania budyniu waniliowego 2 opakowania herbatników Blaszkę wyścielam folią aluminiową, na dnie układam

W kuchni Karmel-itki
PAELLA MARINARA. 166

pomidory 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku starte na tarce o małych oczkach 1 łyżeczka słodkiej mielonej apryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2/3 szklanki wytrawnego białego wina 200 g ryżu do paelli, np. bomba 1 - 1,5 litra bulionu sól, pieprz, nitki szafranu natka pietruszki olej do smażenia Mrożone owoce rozmrażam. Muszle małży czyszczę szorstką gąbką

W kuchni Karmel-itki
WIELKIE LUKROWANIE. 202

wiele zdjęć pięknie ustrojonychpierników za pomocą lukru królewskiego. Niestety, nie mam cierpliwości, a tym bardziej ręki, by stworzyć takieażurowe cuda na pierniczkach. Jednak, cóż począć mam, kiedy lukier przygotowany,biały i kolorowy? Wpadłam na pomysł, jak efektownie, przy małym nakładzie pracy i bez nadszarpywania nerwów, cierpliwości,stworzyć piękne pierniki. LUKIER KRÓLEWSKI. /źródło: http://anyzkowo.blogspot.com/ / 2 białka jajek klasy

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania